ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Δεν υπάρχει λόγος ικανός να μας κρατήσει μακριά από τη δράση!

Τριάντα τέσσερις αγωνιστές από την περιοχή του Αμαρουσίου - που έχουν περάσει από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ - απευθύνουν πρόσκληση στους παλιούς τους συντρόφους για εκλογική στήριξη του ΚΚΕ

«Φτάνει πια, ώρα για δράση! Στηρίζουμε το ΚΚΕ, δίνουμε προοπτική στους αγώνες» σ' αυτές τις λίγες λέξεις συμπυκνώνουν τους λόγους της απόφασής τους να στηρίξουν έμπρακτα σ' αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ 34 αγωνιστές από την περιοχή του Αμαρουσίου, που έχουν περάσει στο παρελθόν από τις γραμμές του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ και που καλούν κι άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Οπως σημειώνουν στο κάλεσμα που υπογράφουν, όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στο πλευρό των κομμουνιστών στους αγώνες του μαζικού, λαϊκού, εργατικού κινήματος και τώρα σ' αυτή τη μάχη δηλώνουν παρόντες. Μια και σήμερα, υπογραμμίζουν, πολλοί περισσότεροι από χτες γνωρίζουν τι σημαίνει Μάαστριχτ, ΟΝΕ, ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορές, συγχωνεύσεις, πολλοί περισσότεροι γνωρίζουν τι σημαίνουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τι αντιπροσωπεύει η «αναμόρφωση» του ασφαλιστικού συστήματος, οι «μεταρρυθμίσεις» στην Παιδεία και στην ΤΑ, η «νέα τάξη πραγμάτων» και ο πόλεμος ενάντια στην «τρομοκρατία». Πολλοί περισσότεροι - σημειώνουν - γνωρίζουν το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, κατανοούν τον όρο «παγκοσμιοποίηση», βλέπουν την καταστροφή του περιβάλλοντος, την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου.

«Δεν μπορούμε να είμαστε απλοί παρατηρητές» τονίζουν «ειδικά σήμερα που το ΚΚΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα για την πραγματοποίηση μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχιας». Για το λόγο αυτό «πήραμε την πρωτοβουλία να απευθυνθούμε και να καλέσουμε όλους τους παλιούς συντρόφους μας στην περιοχή, να βρεθούμε και πάλι στους δρόμους του αγώνα», γιατί «πάντα πιστεύαμε στη δύναμη του αγώνα για να αλλάξει η ζωή όλων των εργαζομένων και δε μετανιώσαμε ποτέ. Η συμμετοχή σ' αυτό τον αγώνα, ήταν τα καλύτερά μας χρόνια, ήταν καθοριστική για τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, για τον τρόπο που σκεφτόμαστε, για το χαρακτήρα μας».

Καταλήγοντας σημειώνουν πως «οι όποιες διαφωνίες, οι λόγοι που οδήγησαν τον καθένα να αποτραβηχτεί από την ενεργό δράση, δεν είναι ικανοί πια να μας κρατήσουν και σήμερα μακριά απ' αυτή. Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας σε ορισμένα ζητήματα, όμως συμφωνούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα, ξεδιπλώνοντας τις καλύτερες εμπειρίες μας, με την πείρα, τις προτάσεις, την ενεργό συμμετοχή μας να συμβάλουμε σ' αυτές τις εκλογές στην αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, απαραίτητη προϋπόθεση για να δεχτεί πλήγμα ο συμβιβασμός και η μοιρολατρία, για να δοθεί νέα πνοή στους αγώνες του λαού μας για την κοινωνική πρόοδο, για να γίνει πιο ορατή η προοπτική της συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία.

Να ξαναβρεθούμε, λοιπόν, στους συνεπείς ταξικούς φορείς του λαϊκού κινήματος, να πλαισιώσουμε τις επιτροπές εκλογικής στήριξης του ΚΚΕ, του Κόμματος της εργατικής τάξης της χώρας μας, που παρ' όλες τις πιθανές διαφωνίες ή επιφυλάξεις μας, αναγνωρίζουμε ότι 85 χρόνια τώρα διατηρεί αυτό τον πρωτοπόρο ρόλο στο κίνημα για τη χειραφέτηση του λαού μας».

Το κείμενο υπογράφουν:

1. Αγαπητού Αννα Λογίστρια

2. Βιτάκη Αριστέα Εκπαιδευτικός

3. Γκουβέρος Τάσος Υδραυλικός

4. Δονάτος Πασχάλης Εκπαιδευτικός

5. Ελαφρός Χριστόδουλος Βιοτέχνης

6. Καλυτερεμίδης Σωτήρης Ιδιωτικός Υπάλληλος

7. Καλυτερεμίδου Λίτσα Οικιακά

8. Κατσιγιάννης Ηλίας Βιοτέχνης

9. Κοσσιώρης Χρήστος Συνταξιούχος

10. Κοτζιά Αικατερίνη Νοικοκυρά

11. Κοτρότσου Μαρία Εκπαιδευτικός

12. Κουλουριώτης Θανάσης Εκπαιδευτικός - Συνδικαλιστής

13. Λέκκας Γιώργος Πολιτικός Μηχανικός - πρώην Αντιδήμαρχος

14. Λουμάκου Αφροδίτη Φαρμακοποιός

15. Λούτση Βιργινία Δημόσιος Υπάλληλος

16. Λούτσης Γιώργος Δημόσιος Υπάλληλος

17. Μάνος Σπύρος Εκπαιδευτικός - πρώην Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

18. Μαρτέκας Κώστας Συνταξιούχος

19. Μαρώλιας Δημήτρης Ιδιωτικός Υπάλληλος

20. Μαυρουδής Γιώργος Οικοδόμος

21. Μαυρουδής Γιώργος Φυσικός

22. Μιχελιουδάκη Μίκα Υπάλληλος ΕΛΤΑ

23. Μπαρκονίκος Χρήστος Συνδικαλιστής - Πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ

24. Μπερσής Τάκης Βιοτέχνης

25. Ορφανέας Γιώργος Ιδιωτικός Υπάλληλος

26. Πατουλιά Μάρθα Λογίστρια

27. Ραυτόπουλος Κων/νος Οικονομολόγος

28. Ρούσσος Γιάννης Συνταξιούχος

29. Σιβισίδου Μαρία Συνταξιούχος

30. Σκούρτη Μαρία Εμπορος

31. Σωτηράκου Ευαγγελία Χημικός - Μηχανικός

32. Τσιακμάκης Δημήτρης Ελεύθερος Επαγγελματίας

33. Τσότσος Γιώργος Ιδιωτικός Υπάλληλος

34. Φόρτωμα Γεωργία Οικιακά

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Ορισμένες δυνάμεις, όπως ο ΣΥΝ, αλλά και τα προπαγανδιστικά επιτελεία της άρχουσας τάξης (αστικά ΜΜΕ κ.α.) προπαγανδίζουν ότι ο δικομματισμός είναι ισχυρός και σ' αυτό έχει ευθύνη το ΚΚΕ, γιατί δε συμβάλλει στην «ενότητα της αριστεράς». Πού αποσκοπεί αυτή η προπαγάνδα;

ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ, και μόνο το γεγονός ότι τα προπαγανδιστικά επιτελεία της άρχουσας τάξης θέτουν ζήτημα αποδυνάμωσης του δικομματισμού, είναι μέγας φαρισαϊσμός και υποκρισία, αφού καθημερινά κάνουν τα πάντα για να ενισχυθεί, να εγκλωβίσουν τις λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική του. Επομένως, αυτή η προπαγάνδα, που την ενισχύει και ο ΣΥΝ, προβάλλοντας ως πανάκεια για την αποδυνάμωση του δικομματισμού την «ενότητα της αριστεράς», στόχο έχει την αποδυνάμωση του ΚΚΕ. Γιατί η ενότητα και οι συνεργασίες για το ΚΚΕ και τα λαϊκά συμφέροντα, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα, όχι μόνο αποδυνάμωσης του δικομματισμού - για να έρθει διπολισμός με κεντροαριστερά - κεντροδεξιά σχήματα - αλλά ήττας και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, προϋποθέτουν και πρόγραμμα εναντίωσης στην κυρίαρχη πολιτική και όχι ορισμένες προτάσεις διαχείρισης, για δήθεν πιο καλή, ειρηνική συνύπαρξη επιχειρηματιών και λαού, όπως αυτές του ΣΥΝ.

ΑΛΛΑ, ΓΙΑΤΙ ο δικομματισμός είναι ισχυρός; Γιατί έγιναν σοβαρές αλλαγές στο συσχετισμό δύναμης μετά την αντεπανάσταση, αδυνάτισε το λαϊκό κίνημα. Αυτή είναι βασική αιτία, που κυριάρχησε η μοιρολατρία και η απαισιοδοξία και γιατί, και σε ανθρώπους αγωνιστές και προοδευτικούς, πέρασαν, δυστυχώς, οι ιδέες περί κοσμογονικών αλλαγών, στις οποίες πρέπει να προσαρμοστούμε...

ΟΜΩΣ, ο δικομματισμός παραμένει ισχυρός μόνο επειδή τα δυο αστικά κόμματα έχουν τη δύναμη να χειραγωγούν ή γιατί τα αστικά ΜΜΕ προβάλλουν κατά κόρον το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ;

Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ αντέχει όσο αντέχει, διότι αξιοποιεί και πολλές εφεδρείες, όπως, π.χ., ο ΣΥΝ και άλλες δυνάμεις που αυτοαποκαλούνται αριστερές, σαν αυτές που συνεργάζονται μαζί του. Δεν έχουν τεράστιες ευθύνες αυτές οι δυνάμεις, που συνέβαλαν τα μέγιστα, ώστε να χαρακτηριστεί η αντεπανάσταση κοσμογονική αλλαγή; Οτι ο δρόμος της αντίστασης στη λαίλαπα δεν οδηγεί πουθενά; Οτι καλλιέργησαν, μαζί με τα αστικά πολιτικά κόμματα, τις λογικές, που λένε «να μην πάμε κόντρα στο ρεύμα», «να προσαρμοστούμε στις αλλαγές», «να ψηφίσουμε το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ»; Δεν πρόβαλλαν κατά κόρον το «τέλος της ταξικής πάλης», ότι το ζήτημα είναι μια καλύτερη διαχείριση, μια «κεντροαριστερά» σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας και τα παραδείγματα ανάλογων κυβερνήσεων σε Γαλλία, Ιταλία, κλαψουρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται, που «στην Ελλάδα δε γίνεται κεντροαριστερά»; Και ο ΣΥΝ και ο Μ. Γλέζος, που καλούσε την αριστερά να συνταχτεί με το ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος που ήταν και υποψήφιος βουλευτής του;

ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ βοήθεια στο δικομματισμό; Είναι βοήθεια στον έναν πόλο του, που την αξιοποιεί και ο άλλος αντικειμενικά. Μήπως ο ΣΥΝ δε συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Μήπως στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, ένα χρόνο πριν, δεν έβαζε το ζήτημα ότι είναι καλύτερο το ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία, γι' αυτό και συνεργάστηκαν;

Η ΣΥΝΕΠΗΣ πάλη κατά του δικομματισμού σημαίνει να τιμωρήσει ο λαός τα δυο κόμματα και να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ. Ετσι μόνο μπορεί να ηττηθεί, όχι μόνον ο δικομματισμός, αλλά η κυρίαρχη πολιτική προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.00, στην εκπομπή «Μπροστά στην κάλπη», ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του για τις πολιτικές εξελίξεις, το ρόλο των διεθνών οργανισμών και τις θέσεις των κομμάτων.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του για τις πολιτικές εξελίξεις, τα μεγάλα έργα και τις θέσεις των κομμάτων.
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Εκδήλωση για τα 85χρονα του ΚΚΕ

«ΚΚΕ. 85 χρόνια στους δρόμους του αγώνα, της ποίησης και της μουσικής», είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει τη Δευτέρα 26 Γενάρη η Αχτίδα Καλαμαριάς της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», στις 8 το βράδυ. Στην 85χρονη ιστορία του ΚΚΕ θα ταξιδέψουμε μέσα από ποιήματα και τραγούδια των Γ. Ρίτσου, Κ. Βάρναλη, Μ. Λοΐζου, Μ. Θεοδωράκη, Φ.Γκ. Λόρκα, Π. Νερούντα και Ν. Χικμέτ. Τις απαγγελίες θα κάνει ο ηθοποιός Νίκος Παναγιωτίδης.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι τραγουδιστές Στάθης Χατζόπουλος, Νατάσα Χρηστίδου, Σωτήρης Μπαλλάς, Ευγενία Παναγιωτοπούλου και οι μουσικοί Στάθης Σαββίδης, Απόστολος Δημητρακόπουλος, Γιώργος Σιαμέτης, Βλαδίμηρος Σιαμέτης, Μανόλης Παπαναργυρίου, Δημήτρης Κλανέτατζης.

Συμμετέχει και η ορχήστρα της μπουάτ «Μελωδία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ