ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Με όπλο τον αγώνα για τα εργατικά δικαιώματα

Βήμα διεθνιστικής αλληλεγγύης το συνέδριο

Οι σύνεδροι ψηφίζουν: «Με το όπλο της ταξικής πάλης επιβάλλουμε το δίκιο μας»
Οι σύνεδροι ψηφίζουν: «Με το όπλο της ταξικής πάλης επιβάλλουμε το δίκιο μας»
«Με το όπλο της ταξικής πάλης θα επιβάλλουμε το δίκιο μας». Με αυτό το σύνθημα να δίνει το στίγμα, ξεκίνησε χτες το 20ό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο με την ανάδειξη και της νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ. Από αυτό το σύνθημα καθορίζεται και ο μπούσουλας, με τον οποίο η Ομοσπονδία και ο κλάδος θα πορευτούν την επόμενη περίοδο, για να αντιμετωπίσουν τη βάρβαρη επίθεση που δέχεται συνολικά η εργατική τάξη σε δικαιώματα και κατακτήσεις και ταυτόχρονα να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν αιτήματα που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Η έναρξη, χτες, του Συνεδρίου αποτέλεσε όμως και μια πολύ σημαντική διεθνιστική εργατική συνάντηση με τους συνέδρους να υποδέχονται με ενθουσιασμό και πνεύμα αλληλεγγύης τις ξένες αντιπροσωπείες εργατικών συνδικάτων από την Κούβα, την Παλαιστίνη, τη Συρία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Συνδικάτα, με τα οποία η Ομοσπονδία το προηγούμενο διάστημα, βρέθηκε σε μικρούς και μεγάλους αγώνες, εκφράζοντας στην πράξη την αλληλεγγύη της.

Μέσα και από τις εργασίες του συνεδρίου θα καθοριστούν τα νέα καθήκοντα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, η οποία αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης, αλλά και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Πρέπει, είπε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ανδρέας Ζαζόπουλος, μεγάλα τμήματα των εργαζομένων να κατανοήσουν ότι για να ανατραπεί η σημερινή πραγματικότητα, πρέπει να δρομολογηθούν δραστικές αλλαγές στο συσχετισμό δύναμης, ανάμεσα στο λαό και στις δυνάμεις που υπηρετούν το κεφάλαιο. Μόνο τότε οι αγώνες μας, χωρίς σκαμπανεβάσματα, θα πάρουν τα χαρακτηριστικά της έντονης μαζικότητας, της διάρκειας, της ρήξης, της σύγκρουσης. Γι' αυτό είναι ανάγκη, σημείωσε στη συνέχεια, να αναπτυχθούν περισσότερο οι δεσμοί της Ομοσπονδίας με τα Συνδικάτα και να αναλάβουν ευθύνη για μαζικοποίησή τους με ένταξη νέων οικοδόμων στη δράση του.

Ο Α. Ζαζόπουλος αναφέρθηκε στη σύγκρουση των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, που οξύνεται παραπέρα. Με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ από τη μία να δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στις στρατηγικές του κεφαλαίου, για στόχους πάλης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εργατικής τάξης. Από την άλλη, οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να υπερασπίζονται τη βασική γραμμή του κεφαλαίου, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τις ανατροπές στα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν μεγάλη ευθύνη, όπως σημείωσε, στη συνέχεια, ο Γιώργος Μαυρίκος, χαιρετίζοντας στο συνέδριο εκ μέρους του ΠΑΜΕ, για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Γι' αυτό σημείωσε το Συνέδριο της Ομοσπονδίας είναι σημαντικό, καθώς θα ενισχύσει και θα πολλαπλασιάσει τη δυναμική του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Το Συνέδριο, επισήμανε ακόμα, γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο, λίγο πριν τις εκλογές, όπου οι δυνάμεις του δικομματισμού παλεύουν να κερδίσουν τις συνειδήσεις των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι όμως, σημείωσε στη συνέχεια, δεν πρέπει να κρίνουν με βάση τις προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά με συμπεράσματα από την ίδια τους τη ζωή και την καθημερινότητα.

Οι ξένες αντιπροσωπείες

Από τις ξένες αντιπροσωπείες, πρώτος χαιρέτισε ο Κάρλος Ρόχας από τη Συνομοσπονδία Εργαζομένων στις Οικοδομές της Κούβας, ο οποίος ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζόμενων στο λαό της Κούβας και στον αγώνα που δίνει για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα που έχει κερδίσει με την Επανάσταση.

Στη συνέχεια:

Ο Χοσέ Ντίνης, γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Εργαζομένων στις Οικοδομές και γραμματέας της Συνομοσπονδίας Οικοδόμων της Πορτογαλίας αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής πάλης όλων των ταξικών συνδικάτων, για να αντιμετωπίσουν την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο Χαλέντ Αμπντ Αλγανί, αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργατών Παλαιστίνης, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Παλαιστίνη από τα ισραηλινά τανκς και ζήτησε να συνεχιστεί η αλληλεγγύη που ήδη έχει εκφραστεί.

Ο Χαλέντ Αλχουντέρ, πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας Οικοδόμων Συρίας σημείωσε ότι είναι κοινός ο αγώνας για πρόοδο και ειρήνη ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Τέλος, ο Ανδρέας Νεοφύτου, μέλος της Γραμματείας της Παγκύπριας Ενωσης Οικοδόμων, αναφέρθηκε στην επίθεση που ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι του νησιού, μετά την ένταξη στην ΕΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΒΙΕΣΚ
Ανησυχούν για το μέλλον τους

Σε κατάσταση επαγρύπνησης και αγωνιστικής ετοιμότητας βρίσκονται οι 181 εργαζόμενοι της ΕΒΙΕΣΚ, θυγατρικής του Ομίλου ΑΓΕΤ, στο Βόλο, για να αποκρούσουν τα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει η εργοδοσία.

Οι ανησυχίες, που είχαν ήδη οι εργαζόμενοι για το μέλλον τους, έγιναν έντονες, ύστερα και από την πρόσφατη συνάντηση που είχαν τα σωματεία τους με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΓΕΤ Α. Κόρκο, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι η εργοδοσία, στο όνομα των οικονομικών ζημιών της επιχείρησης σχεδιάζει μείωση προσωπικού. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ισχυρίστηκε ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των εργαζομένων, λέγοντας πως έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα προχωρήσει στη σύσταση πορίσματος για την πορεία της ΕΒΙΕΣΚ, που θα είναι έτοιμο στα τέλη Απρίλη.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς περί πλεονάζοντος προσωπικού, αξίζει να σημειωθεί ότι όχι μόνο δεν ευσταθούν, αλλά αντίθετα απαιτείται να γίνουν προσλήψεις, δεδομένου ότι στο εργοστάσιο στο Βόλο δουλεύουν, επιπλέον, εποχικά άλλοι 180 περίπου εργαζόμενοι.

Η διοίκηση του σωματείου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, η οποία εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στους εργαζόμενους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΑΕΔ
Απεργούν τη Δευτέρα

Συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Εργασίας, ώρα 1μ.μ.

Σε 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία, τη Δευτέρα, 26 Γενάρη, και συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας, προχωρούν οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ.

H Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην απεργία και να παλέψουν για: Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, πληρωμή κάθε μήνα. Μόνιμους διορισμούς όλων των εκπαιδευτικών που έχουν την προϋπηρεσία του Ν. 3144 ή καλύπτουν πάγιες ανάγκες των σχολείων. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας στο υπουργείο Παιδείας. Κατάργηση της ωρομισθιακής απασχόλησης.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα, υπάρχουν σήμερα στον ΟΑΕΔ εκπαιδευτικοί που επί 17 χρόνια είναι ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές. Ταυτόχρονα, για πολλοστή φορά, οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται με καθυστέρηση και έναντι. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται, σε ορισμένα σχολεία εκπαιδευτικοί έκαναν Χριστούγεννα, χωρίς να έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ!

ΚΕΝΤΡΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΥ) από την περασμένη Τρίτη. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μην εφαρμοστεί όπως έχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει την εποπτεία του ΚΗΥΚΥ από το ΙΚΑ η οποία του στερεί πλήρως την οικονομική και διοικητική του αυτοτέλεια, χωρίς δικούς του πόρους και χωρίς περιουσία. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους μέχρι να γίνουν τα αιτήματά τους αποδεκτά, παρόλο που η διοίκηση τούς έχει σύρει στα δικαστήρια ζητώντας να βγει η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική.

Η δίκη ήταν να γίνει χτες αλλά αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ