ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Στοχεύουν στην οικοδόμηση 17.000 στρεμμάτων

Από τους Καρράδες, που υφάρπασαν τη γη του Μαρμαρά, στους Στέγγους, που μεθοδεύουν την οικοπεδοποίηση της περιοχής

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Motion Team

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» στη Σιθωνία Χαλκιδικής
Η περιβόητη (ν)τροπολογία που επιχείρησαν να περάσουν οι 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δε θα ήταν παρά το «πράσινο φως» για την οικοπεδοποίηση των 17.000 στρεμμάτων της δασικής έκτασης που περιβάλλει το ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Πόρτο Καρράς». Αυτό επισήμαναν στο «Ρ» παράγοντες της περιοχής, οι οποίοι για 30 και πλέον χρόνια, μαζί με τους κατοίκους του Νέου Μαρμαρά, δίνουν μάχες για την ανατροπή της χουντικής σύμβασης του 1968, που είχε αποτέλεσμα το «φιλέτο» της κοινοτικής έκτασης να περάσει στα χέρια του Καρρά. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η επένδυση αυτή έχει έντονους παραλληλισμούς με την Αγγλία του 14ου αιώνα, όταν οι μικροί καλλιεργητές εκδιώχτηκαν με τη βία από τους αγρούς τους, που καταπατήθηκαν για να μετατραπούν σε βοσκότοπους και κυνηγότοπους για τους ευγενείς...

Αλλά ας επανέλθουμε στις επενδύσεις Στέγγου. Ο τελευταίος αποτελεί κλασική περίπτωση επιχειρηματία εκκολαπτόμενου από τη χρηματιστηριακή φούσκα, παρακοιμώμενου της κυβερνητικής εξουσίας, με όλες τις ...σύγχρονες αντιλήψεις περί εργασιακών σχέσεων...

Οταν το 1999 έγινε κύριος της ξενοδοχειακής μονάδας του «Πόρτο Καρράς», από την πρώτη στιγμή έδειξε το σκληρό πρόσωπο του εργοδότη. Πρώτο του μέλημα η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων της σταθερής εργασίας, κάτι που το κατάφερε με τη βοήθεια των ΜΑΤ. Αυτή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στις αντιδράσεις των 600 περίπου εργαζομένων-ξενοδοχοϋπαλλήλων που αντιτάχθηκαν στον επερχόμενο εργασιακό μεσαίωνα. Με τα ρόπαλα και την εργοδοτική πυγμή οι μέχρι τότε εργασιακές συμβάσεις ανατράπηκαν και με ...καθαρό πλέον το πεδίο η νέα εργοδοσία προχώρησε σε νέες προσλήψεις προσωπικού με εξευτελιστικούς μισθούς και με βραχυχρόνιες συμβάσεις. Για να μην αποκτήσουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματα που απορρέουν από τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις (άδειες, διάφορα επιδόματα), τους προσλαμβάνει για 5-6 μήνες, τους απολύει για να τους ξαναπροσλάβει σε κάποια άλλη εταιρία του ομίλου σαν ...νεοπροσλαμβανόμενους. Με λίγα λόγια, ο εκλεκτός της κυβέρνησης επιχειρηματίας έχει μετατρέψει το «Πόρτο Καρράς» σε εργασιακό Νταχάου, όπου κυριαρχούν οι πλήρως ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις, το μοντέλο που θέλουν να επιβάλουν σε όλη την ΕΕ στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας...

Αυτά όσον αφορά στο εργασιακό πλαίσιο. Εξίσου όμως σοβαρές είναι και οι καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής, ότι με την εξαγορά του «Πόρτο Καρράς» ο Στέγγος δεν επιδίωκε απλώς οικονομικά οφέλη από την επιχειρηματική εκμετάλλευση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αλλά, σαν έμπειρος κατασκευαστής, εποφθαλμιούσε να βάλει στο χέρι τα 17.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ώστε να τα κατατμήσει σε μικρά οικόπεδα, να κατασκευάσει, κατ' άλλους 2.500 και κατ' άλλους 5.000 κατοικίες-μπανγκαλόου, τις οποίες στη συνέχεια να πωλήσει σε ιδιώτες. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Στέγγος, ο οποίος έχει επεκταθεί επιχειρηματικά και στις ΗΠΑ, έχει ήδη προπωλήσει τις ...τουριστικές κατοικίες σε αγοραστές στις ΗΠΑ και στον Καναδά και από αυτή την άποψη δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες στο εξωτερικό να σκάσουν βόμβες... Οτι ο Στέγγος δε στόχευε απλώς να κατασκευάσει τα 165 τουριστικά οικήματα, όπως του επιτρέπει η αμαρτωλή χουντική σύμβαση του 1968 - αυτά τα οποία ισχυρίστηκε και ο Πάχτας - το ομολογεί και ο ίδιος. Στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας «Ολυμπιακή Τεχνική» το έτος 2000 (σελ. 30), αναπτύσσοντας τους μελλοντικούς στόχους της εταιρίας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι η κατασκευή 2.500 μπανγκαλόου στο «Πόρτο Καρράς», αριθμός ο οποίος, στα διαφημιστικά φυλλάδια που εκδίδει η ίδια η εταιρία όταν συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις κατασκευαστών, ανεβαίνει στις 5.000. Οπως, μάλιστα, καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, προφανώς επειδή ο επιχειρηματίας θεωρούσε δεδομένο ότι η τροπολογία θα γινόταν νόμος του κράτους, έχει αρχίσει από το 2002 να διανοίγει - παράνομα βέβαια - δρόμους μέσα στο δάσος, να κόβει πεύκα (περί τα 800), να κάνει χωματουργικές εργασίες, με απώτερο στόχο βέβαια την οικοπεδοποίηση του δάσους.

Η αμαρτωλή σύμβαση

Ο Καρράς εμφανίστηκε το 1965 στη Χαλκιδική, όταν αγόρασε από τις μονές του Αγίου Ορους 17.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Από την αρχή όμως είχε βάλει στο μάτι την τότε κοινοτική έκταση των 865 στρεμμάτων, στα οποία χτίστηκαν στη συνέχεια οι δύο ξενοδοχειακές μονάδες («Σιθωνία» και «Μελίτων») με δυναμικότητα 1.200 δωματίων και 2.500 κρεβατιών, το γήπεδο γκολφ και η μαρίνα. Στους επεκτατικούς αυτούς σχεδιασμούς του βρήκε από την αρχή αντιμέτωπο το δημοκρατικό Κοινοτικό Συμβούλιο του Νέου Μαρμαρά, το οποίο επ' ουδενί δεν ήθελε να εκχωρήσει την έκταση αυτή. Ακόμα και στην περίοδο της χούντας, το διορισμένο πλέον Κοινοτικό Συμβούλιο, με δεδομένο ότι σε μια τέτοια εξέλιξη ήταν αντίθετο το σύνολο των κατοίκων του χωριού, εμφανίστηκε αρνητικό στην εκχώρηση της επίζηλης έκτασης. Οπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, χρειάστηκε να επέμβει δύο φορές προσωπικά ο ίδιος ο Πατακός, ο οποίος, επισκεπτόμενος την κοινότητα, βρίζοντας και απειλώντας εξώθησε στην υπογραφή της σύμβασης του 1968...


Θ. Κ.

Ομολογίες για τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ - μεγαλοεπιχειρηματιών

Ο αποπεμφθείς υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας - στον οποίο καταλογίστηκαν από την κυβέρνηση και το κόμμα του όλες οι ευθύνες για την επίμαχη τροπολογία του «Πόρτο Καρράς» και ο ίδιος αποδέχτηκε να σηκώσει «ηρωικά» το σταυρό του μαρτυρίου - προσπαθεί (όπως και σύσσωμη η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος) να αποδείξει τα αναπόδειχτα. Με όσα είπε, δημόσια, στα κανάλια - από την Παρασκευή που αποπέμφθηκε μέχρι και χτες - επιχειρεί να πείσει τον ελληνικό λαό, πως η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμιά σχέση με τα τρωκτικά του δημόσιου χρήματος!

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του να μας πείσει (όπως και οι ομοϊδεάτες του) πως είχε δίκιο και ο ίδιος (που αποδέχτηκε την ψήφιση της «ντροπολογίας» για το «Πόρτο Καρράς») και η κυβέρνηση (που τον καρατόμησε και του αφαίρεσε τη δυνατότητα, μαζί με τους άλλους 9 βουλευτές να είναι υποψήφιοι βουλευτές με τους συνδυασμούς του «νέου» ΠΑΣΟΚ), δεν τα κατάφερε. Αντίθετα, στην προσπάθειά του να μας πείσει πως ο ίδιος και η κυβέρνηση, πασχίζουν... «για το καλό των εργαζομένων ή των ανέργων και των οικονομικά ασθενέστερων», του ξέφυγαν και ορισμένες αλήθειες. Οπως, για παράδειγμα, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στηρίχτηκε και συνεχίζει να στηρίζεται στο μεγάλο κεφάλαιο, για την αντιμετώπιση - υποτίθεται - των προβλημάτων των εργαζομένων, τόσο με τις πλουσιοπάροχες και συχνά σκανδαλώδεις κρατικές ενισχύσεις σε διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες, όσο και με την άφεση «αμαρτιών» που προσφέρει στις κάθε είδους κομπίνες και σκάνδαλα.

Στα πλαίσια αυτά, ακούσαμε προχτές το πρωί τον Χρ. Πάχτα στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ (στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Γ. Παπαδάκη), να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χειρίστηκε - με τον τρόπο που χειρίστηκε - τα θέματα λειτουργίας των Μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα και του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς», με κριτήρια την ...αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανεργίας και της περιοχής γενικότερα. Τα ίδια είπαν και λένε, επίσης, ο Θ. Κατσανέβας, ο Ι. Ανθόπουλος και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στην προσπάθειά του να γίνει περισσότερο πειστικός για τις καλές προθέσεις του - και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - ο αποπεμφθείς υφυπουργός ομολόγησε, πως τα προβλήματα (ανεργία, μαράζωμα της περιοχής κλπ.) τα δημιούργησαν οι Μποδοσάκηδες και στη συνέχεια η πολυεθνικής TVX (που καταλήστευσαν τα Μεταλλεία Χρυσού στην Κασσάνδρα) και ο εφοπλιστής Καρράς (στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς»). Ομολόγησε δηλαδή, πως τα πρώην «αφεντικά» των Μεταλλείων Χρυσού και του «Πόρτο Καρράς», αφού καταλήστευσαν τις επιχειρήσεις τους και έφαγαν ό,τι μπορούσαν να «φάνε», στη συνέχεια τις παρέδωσαν υπερχρεωμένες στο κράτος. Ομως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να τους ζητήσει πίσω τα ληστρικά (τις παχυλές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις που είχαν εισπράξει σαν κίνητρα για την ανάπτυξη της περιοχής και την αύξηση της απασχόλησης, τους απλήρωτους φόρους, τις εισφορές στο ΙΚΑ) τους πλήρωσε κι από πάνω, καταβάλλοντάς τους από τα ταμεία του κράτους αξιόλογα ποσά σαν «αποζημίωση» για την «κρατικοποίηση» των επιχειρήσεών τους.

Οι αλήθειες αυτές, που αποκάλυψε ο Χρ. Πάχτας, δεν είναι άγνωστες. Πρόκειται για τις γνωστές αλήθειες, που γνώρισε πολύ καλά ο ελληνικός λαός, με τις λεγόμενες «προβληματικές» ή «υπερχρεωμένες» (σε κρατικές τράπεζες) επιχειρήσεις. Και όλοι θυμούνται, λίγο ως πολύ, ότι στις αρχές της δεκαετίας του '80, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε δώσει άφεση αμαρτιών στα «παλιά τζάκια», που είχαν καταληστεύσει τις επιχειρήσεις τους και τις παρέδωσαν σαν «στυμμένες λεμονόκουπες» (αρχές της δεκαετίας του '80 στο κράτος) με το μανδύα των «προβληματικών», διατηρώντας τα ληστρικά σε καταθέσεις ή επενδύσεις στο εξωτερικό. Και γι' αυτά τα μεγάλα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα - που τα ακριβοπλήρωσε ο εργαζόμενος ελληνικός λαός με τα διάφορα προγράμματα «εξυγίανσης» των προβληματικών, οι οποίες στη συνέχεια ξαναπαραδόθηκαν χωρίς χρέη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο ιδιωτικό κεφάλαιο - η ηγεσία της ΝΔ, έκανε τα στραβά μάτια. Και δε θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, αφού είναι ο γνήσιος εκφραστής των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ τα πήγε άσχημα.


Λ. Τ.

Προσπαθούν να ανασκευάσουν την εικόνα

Προαναγγέλλουν μηνύσεις και προσφυγές

Την ανασκευή της εικόνας, που παρουσίασε ο Γ. Ανθόπουλος για την εμπλοκή της επιχείρησης στην προώθηση της τροπολογίας Πάχτα, προσπαθεί από χτες η διοίκηση της «Τεχνικής Ολυμπιακής», ενώ παράλληλα κάνει λόγο για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να τιμωρηθούν όσοι διαδίδουν ψεύδη σε βάρος της επιχείρησης.

Σε μακροσκελές κείμενο, που υπάρχει από χτες στην ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας, με τον τίτλο «σχετικά με τις πρόσφατες δημοσιεύσεις και εκπομπές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ», αφού παρουσιάζονται διάφορα στοιχεία για την πορεία και τα σχέδια του Ομίλου Στέγγου, υποστηρίζεται παράλληλα ότι πολλά από αυτά που λέγονται τις τελευταίες μέρες δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Η εταιρία ισχυρίζεται ότι είναι ψευδή και συκοφαντικά τα περί καταστροφής του δάσους, περί οικοπεδοποίησης του συγκροτήματος, ανεγέρσεως 5.000 κατοικιών, περί απάτης στο Χρηματιστήριο, περί δωροδοκίας, περί δήθεν άλλων παρανομιών κλπ. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι είναι «συκοφαντικά όλα όσα αναφέρθηκαν σχετικά με μυστικές συναντήσεις, δωροδοκίες, κατοχή μετοχών των εταιριών από τον κ. Πάχτα», ενώ γυρίζοντας την πλάτη ακόμα και στον αποπεμφθέντα Ανθόπουλο λέει ότι «είναι αυτονόητο ότι ο Ομιλος είναι τελείως αμέτοχος της διαδικασίας προωθήσεως και ψηφίσεως της τροπολογίας».

Στην προσπάθειά τους να βγουν και από πάνω οι συντάκτες της ανακοίνωσης σημειώνουν ότι, εξαιτίας των όσων ελέχθησαν «δεκάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι έχασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», σημειώνεται ότι «κατά της ψευδολόγου, δήθεν ιδιαιτέρας γραμματέας του κ. Κ. Στέγγου, υποβλήθηκε ήδη μήνυση» και προαναγγέλλεται ότι «προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για την τιμωρία των ενόχων και την αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας και της ηθικής βλάβης των προσώπων που θίγονται από τις ενέργειες αυτές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ