ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Δικομματικός φαρισαϊσμός

Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι τον Χρ. Πάχτα τον «έφαγε» η... συνέπειά του να εφαρμόσει τη δασοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως αυτή καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα, τόσο μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, όσο και από το δασοκτόνο νομοσχέδιο που πριν από 65 ημέρες ψήφισε η κυβέρνηση. Και, βεβαίως, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουμε στον Χρ. Πάχτα ότι στην πράξη δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να ακολουθήσει τον εγκληματικό για το φυσικό περιβάλλον δρόμο που άνοιξε η κυβέρνηση, με τη συγκατάθεση της ΝΔ, τόσο η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, όσο και το νομοσχέδιο με την επωνυμία «Προστασία δασικών οικοσυστημάτων...».

Το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στην κυβέρνηση δούλεψε μεθοδικά και προμελετημένα για την επίτευξη του σκοπού του. Να παραδώσει δηλαδή στο ιδιωτικό κεφάλαιο εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικής γης, «πεδίο δόξης λαμπρόν» για δασοκτόνες «μπίζνες».

Το νομοσχέδιο, όπως εντόπισαν από την αρχή μια σειρά αρμόδιοι φορείς, βρίθει αντιδασικών και αντισυνταγματικών διατάξεων, με κυριότερη την αλλαγή του ορισμού του δάσους έτσι όπως γίνεται στη δεύτερη και τρίτη παράγραφο του άρθρου 3. Εκεί επισημαίνεται ότι για να υφίσταται «δασοβιοκοινότητα και να δημιουργείται δασογενές περιβάλλον» πρέπει «το εμβαδόν της εν λόγω έκτασης στην οποία φύονται εν όλω ή σποραδικά τα ως άνω δασικά είδη να είναι κατ' ελάχιστο 0,3 εκτάρια (3 στρέμματα), με γεωμετρική μορφή κατά το δυνατό αποστρογγυλωμένη ή σε λωρίδα πλάτους τουλάχιστο τριάντα μέτρων...» και «οι κόμες των δασικών ειδών σε κατακόρυφη προβολή να καλύπτουν τουλάχιστο το είκοσι πέντε τοις εκατό (συγκόμωση 0,25) της έκτασης του εδάφους». Με πραγματική «μαεστρία» οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ καταφέρνουν να κάνουν ακόμα και τους εθνικούς δρυμούς της χώρας να λογαριάζονται από δω και στο εξής ως άθροισμα οικοπέδων, αλλά και να θέσουν εκτός δασικής νομοθεσίας εκατομμύρια στρέμματα δασών μέσω της αύξησης του βαθμού συγκόμωσης από το 15% στο 25%. Γίνεται ολοφάνερο πως το ΠΑΣΟΚ άνοιξε μια μεγάλη «φάμπρικα», αποχαρακτηρισμού των δασών, νομιμοποίησης των καταπατήσεων και ασύδοτης οικοπεδοποίησης, ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος δημόσιων δασικών εκτάσεων, ακόμα κι αν έχουν χαρακτηριστεί ως αναδασωτέες, καθώς και νομιμοποίησης της ασύδοτης δράσης διαφόρων μικρών και μεγάλων συμφερόντων.

Ολοι εκείνοι που σήμερα «κόπτονται» για το «σκάνδαλο Πάχτα», γιατί κάνουν στην κυριολεξία «μόκο» στη σκανδαλάρα που ακούει στο όνομα «Αγρογή Α.Ε.»;

Πρόκειται για την ιδιωτική εκείνη επιχείρηση στην οποία παραχωρούνται «κατά κυριότητα» δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, ακίνητα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας και Δασών και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του υπουργείου Γεωργίας. Επιπλέον, η κυβέρνηση έδωσε προίκα στην εν λόγω εταιρία τα εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, τα οποία πλέον βρίσκονται εκτός δασικής προστασίας. Αυτή δηλαδή η εταιρία, που σε ελάχιστο χρόνο από σήμερα θα βγάλει στο σφυρί, όχι μόνο τα 110 στρέμματα δασικής έκτασης του «Πόρτο Καρράς», αλλά οτιδήποτε θα βάζουν στο μάτι οι «κολλητοί» επιχειρηματίες του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος.

Σ' αυτό το σημείο, όχι για να «βλογήσουμε τα γένια μας», αλλά για να αποδώσουμε «τα του Καίσαρως, τω Καίσαρι», επιβάλλεται να υπενθυμίσουμε την τοποθέτηση του εισηγητή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή: «Αφού δεν έχετε τι άλλο να πουλήσετε, σκεφθήκατε να πουλήσετε τη δημόσια γη. Να την παραδώσετε στο μεγάλο κεφάλαιο και στο κατασκευαστικό κεφάλαιο, γιατί τελειώνουν τα Ολυμπιακά έργα. Εχουν ξοδέψει οι άνθρωποι, έφτιαξαν υποδομή. Πού θα κάνουν τώρα "χρυσές" δουλιές; Στη γη»!


Φ. Κ.

Τι προβλέπει η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος

Κορυφαία στιγμή μιας ατέλειωτης αλυσίδας αντιπεριβαλλοντικών νόμων της περασμένης τετραετίας, ήταν η καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Μια αναθεώρηση που έγινε με πρωτοβουλία τόσο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, αλλά και με την ανοχή του ΣΥΝ, ο οποίος ναι μεν τελικά την καταψήφισε, αλλά προηγουμένως είχε εισηγηθεί και αυτός να υπάρξει αναθεώρηση.

Σύμφωνα με την αναθεώρηση αυτή, η έννοια του δάσους και της δασικής έκτασης δεν καθορίζεται από την επιστήμη, αλλά κατά το δοκούν από τον εκάστοτε υπουργό Γεωργίας με νόμο, επιτρέποντας ουσιαστικά τον ευρύ αποχαρακτηρισμό και τσιμεντοποίησή τους. Στο «παράθυρο» αυτό βασίστηκε τελικά ο δασοκτόνος νόμος που ψηφίστηκε στις αρχές Δεκέμβρη 2003 από την κυβέρνηση που άνοιξε διάπλατα τους ασκούς του Αιόλου για το «νόμιμο» αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων και την παράδοσή τους στην ιδιωτική εκμετάλλευση.

Επίσης ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός γίνεται με νόμο, ο οποίος - σε συνδυασμό με την αναθεώρηση άλλων άρθρων του Συντάγματος - δεν επιδέχεται ούτε καν τον παρεμπίπτοντα έλεγχο της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα του Συμβουλίου της Επικρατείας!

Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι οι τελικές διατυπώσεις του αναθεωρημένου άρθρου 24 ήταν αρκετά πιο μετριασμένες σχετικά με τις αρχικές προθέσεις, γεγονός που οφείλεται στις έντονες αντιδράσεις εκατοντάδων μαζικών οικολογικών και επιστημονικών φορέων από όλη την Ελλάδα και, φυσικά, του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ