ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Πρόστιμα... ανοχής

Με ασήμαντα ποσά «τιμωρεί» το ΕΣΡ τη συστηματική παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας στα κανάλια

Φαίνεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επηρεάστηκε από την περίοδο των «εκπτώσεων» που διανύουμε και χτες για το μείζον θέμα του καθημερινού βιασμού της πολιτικής πολυφωνίας, η πλειοψηφία του επέλεξε να επιβάλει στους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς και στην ΕΡΤ πρόστιμα τα οποία είναι σχεδόν συμβολικά.

Οταν ακόμη και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΕΣΡ για παραβίαση των αρχών του Συντάγματος και των νόμων είναι ηλίου φαεινότερα, η πλειοψηφία του επέβαλε χρηματικά πρόστιμα που για τους μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι ασήμαντα. Συγχρόνως το ΕΣΡ με τα «ανώδυνα» πρόστιμα που επέβαλε, στην ουσία δίνει το πράσινο φως στους τηλεοπτικούς σταθμούς να συνεχίσουν με αμελητέο κόστος και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, την ίδια δικομματική τακτική, με την υπερπροβολή του κυβερνώντος κόμματος και του «Μεσσία» του, την προβολή της ΝΔ, και την αποσιώπηση των απόψεων του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων. Είναι επίσης γνωστό πως και όταν ακόμη οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών δεήσουν εκτός από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να καλέσουν στα παράθυρα ή στα πάνελ εκπροσώπους του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων, τους «εξορίζουν» σε ζώνες που δεν έχουν υψηλή θεαματικότητα.

Τη στιγμή που οι τηλεοπτικοί σταθμοί παραβιάζουν συνεχώς και όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο, το Σύνταγμα και τους νόμους για την πολιτική πολυφωνία, η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αφού αρκέστηκε σε «οδηγίες» και «συστάσεις» προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς και οι υπεύθυνοί τους τις έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, χτες επέβαλε πρόστιμα για παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας. Οι παραβιάσεις αφορούν την περίοδο από 15 μέχρι 19 Δεκέμβρη. Να σημειωθεί ότι η περίοδος αυτή ήταν ήδη άτυπα προεκλογική και πως για ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς τα λεγόμενα μικρά κόμματα είναι ανύπαρκτα. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι και η κρατική τηλεόραση που όλοι οι Ελληνες πολίτες την πληρώνουν, αφιερώνει, όπως ήδη είναι γνωστό, τον περισσότερο χρόνο της στην προβολή του κυβερνώντος κόμματος. Ενδεικτικό είναι πως και το μήνα Δεκέμβρη η ΝΕΤ «έδωσε» στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση μέσα από τα δελτία ειδήσεων ποσοστό που αγγίζει το 70% (!) του χρόνου της.

Στη χτεσινή συνεδρίαση μειοψήφησαν τα μέλη του ΕΣΡ Εύη Δεμίρη και Γιάννης Παπακώστας που πρότειναν μεγαλύτερα χρηματικά πρόστιμα. Τα στοιχεία βάσει των οποίων επιβλήθηκαν τα πρόστιμα είναι του ΕΣΡ και χτες επιβλήθηκαν: στο ALTER πρόστιμο 100.00 ευρώ. Η Εύη Δεμίρη και ο Γιάννης Παπακώστας πρότειναν 200.000 ευρώ, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δ. Χαραλάμπης 50.000 ευρώ. «Μακεδονία» πρόστιμο 100.000 ευρώ, ενώ τα δύο μέλη του ΕΣΡ πρότειναν 200.000 ευρώ και ο Δ. Χαραλάμπης 50.000 ευρώ. Στο STAR επιβλήθηκε πρόστιμο 80.000 ευρώ. Η Εύη Δεμίρη και ο Κ. Παπακώστας πρότειναν 100.000 και ο Δ. Χαραλάμπης 50.000 ευρώ. Μικρότερες οι χρηματικές ποινές για τους υπόλοιπους μεγάλους σταθμούς, αφού στο MEGA επεβλήθη πρόστιμο 70.000 ευρώ και στον ANTENNA πρόστιμο 70.000 ευρώ. Και για τους δύο τηλεοπτικούς αυτούς σταθμούς η Εύη Δεμίρη και ο Κ. Παπακώστας πρότειναν 150.000 ευρώ και ο αντιπρόεδρος πρότεινε να μην επιβληθεί πρόστιμο και στο MEGA και στον ΑΝΤΕΝΝΑ. Τέλος, επιβλήθηκε στην ΕΡΤ πρόστιμο 70.000 ευρώ. Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ και η Εύη Δεμίρη πρότειναν να μην επιβληθεί πρόστιμο στην ΕΡΤ. Να σημειώσουμε ότι στο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην ΕΡΤ δε συμπεριλαμβάνεται η ΕΤ3 για την οποία δεν έχουν δοθεί στοιχεία.

Αποκαλυπτικά για τις παραβιάσεις της πολιτικής πολυφωνίας είναι τα στοιχεία του ΕΣΡ για τους μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στους οποίους την πρώτη «θέση» έχει η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, έπεται η ΝΔ, ενώ από ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως από το STAR και το ALTER, είναι εξαφανισμένο το ΚΚΕ και τ' άλλα κόμματα πλην του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ!

Από τις 15 μέχρι τις 19 Δεκέμβρη του 2003 το STAR στα δελτία ειδήσεων έδωσε 66 λεπτά στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ, 10 λεπτά στη ΝΔ, το ΚΚΕ είναι ανύπαρκτο, και 10 δευτερόλεπτα στο ΣΥΝ. Οι ενημερωτικές εκπομπές του είναι εξαιρετικά αφιερωμένες στο δικομματισμό, αφού τ' άλλα κόμματα δεν... υπάρχουν!

Το ίδιο συμβαίνει την ίδια περίοδο και στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER που και αυτό δίνει τις «ευχές» του στο δικομματικό τοπίο με αποκλεισμό του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων από τα δελτία ειδήσεων και από τις ενημερωτικές εκπομπές.

ALPHA: διέθεσε μόνο 10 δευτερόλεπτα στα δελτία ειδήσεων στο ΚΚΕ, 5 δευτερόλεπτα στο ΣΥΝ και 2 ώρες και 46 λεπτά στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση και 57 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα στη ΝΔ. Στις ενημερωτικές εκπομπές μόλις 10 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα στο ΚΚΕ, 1 ώρα και 45 λεπτά στη ΝΔ, ενώ δεν εμφανίστηκε καθόλου εκπρόσωπος του ΣΥΝ

ΑΝΤΕΝΝΑ: στα δελτία ειδήσεων 1 ώρα και 30 λεπτά ΠΑΣΟΚ -κυβέρνηση, 30 λεπτά ΝΔ, μόλις 5 λεπτά το ΚΚΕ και 5 λεπτά ο ΣΥΝ. Στις εκπομπές το ΚΚΕ μόλις άγγιξε τα... 10 δευτερόλεπτα, ΠΑΣΟΚ - κυβέρνηση 1 ώρα 8 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, η ΝΔ 17 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα και ο ΣΥΝ ήταν.. εξαφανισμένος.

MEGA: Στα δελτία ειδήσεων «διέπρεψε» και εδώ ο δικομματισμός, ενώ το ΚΚΕ «έλαβε» 1 λεπτό και 15 δευτερόλεπτα και μόλις 5 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα στις ενημερωτικές εκπομπές.

Αποκαλυπτικά, όμως, είναι τα στοιχεία που έδωσε η ΕΡΤ για το μήνα Δεκέμβρη και τα οποία ουσιαστικά επικεντρώνονται στα δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ και της ΕΤ1. Ποσοστό 69,9% πήγε στο κυβερνών κόμμα και στο ΠΑΣΟΚ, 26,63% στη ΝΔ, μόλις 2,07 στο ΚΚΕ και 1,02 στο ΣΥΝ.

Μετά από το αποκαλυπτικό τοπίο του δικομματισμού και μάλιστα σε άτυπη προεκλογική περίοδο, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης για τις ποινές που επέβαλε χτες το ΕΣΡ είπε ότι ήταν αποτέλεσμα «συγκερασμού απόψεων» σε μια προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή». Σε παρατήρηση του «Ρ» για το μικρό ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν στους μεγάλους ιδιωτικούς σταθμούς και στην ΕΡΤ, ο Ιωάννης Λασκαρίδης αρκέστηκε να δηλώσει: «Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά». Μόνο που μέχρι να φθάσει, όπως φαίνεται το ΕΣΡ στην «αχλάδα», οι εκλογές θα έχουν τελειώσει και κυρίαρχος του διαπλεκόμενου τηλεοπτικού τοπίου θα παραμείνει για μια ακόμη φορά ο δικομματισμός....


Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.00 στην εκπομπή «ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ», ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τις πολιτικές εξελίξεις, τον αθλητισμό και τις θέσεις των κομμάτων.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή «ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ», η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τους καλεσμένους της για τις πολιτικές εξελίξεις, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις θέσεις των κομμάτων.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ», ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τις πολιτικές εξελίξεις, το πρόβλημα των ναρκωτικών και τις θέσεις των κομμάτων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ