ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Σκέψεις γύρω από τα προεκλογικά δρώμενα

Παρακολουθώ απ' την Τιβί όσα λέγονται για τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Καραμανλή, όχι από περιέργεια αλλά κύρια για προβληματισμό και συμπεράσματα, γιατί, όχι μόνο σαν βετεράνος κομμουνιστής και αντιστασιακός, αλλά και σαν άνθρωπος των Γραμμάτων αισθάνομαι την ανάγκη να παρέμβω.

Πολλά άκουσα να λέγονται απ' τα «παράθυρα» για τον Γ. Παπανδρέου, ακόμη και για τον παππού του. Ετσι, θυμήθηκα πολλά και αυτό που ο Γ. Καφαντάρης τού πέταξε κατάμουτρα στις 25 Δεκέμβρη 1944, στη σύσκεψη των τότε πολιτικών αρχηγών στο υπουργείο Εξωτερικών. «Αιματοκύλησες την Ελλάδα για δυο χιλιάδες πραιτοριανούς». Ο λόγος για την Ταξιαρχία του Ρίμινι.

Το ότι ο εκλιπών Γ. Παπανδρέου έπαιξε το χαρτί των Αγγλων ιμπεριαλιστών στη χώρα μας, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Και τεκμηρίωσα τα γεγονότα εκείνα στο βιβλίο μου «Ο Δεκέμβρης 1944» με τις έξι έως τώρα εκδόσεις του απ' τη «Σύγχρονη Εποχή». Αιματοκύλησε την Ελλάδα και εφθάρη πολιτικά τόσο που αντικαταστάθηκε, απ' τον Τσόρτσιλ απ' τον στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα κι ο Γ. Παπανδρέου είχε συναίσθηση αυτής της φθοράς. Γι' αυτό και για να βγει βουλευτής έβαλε υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο Αχαΐας, του Ελληνικού Συναγερμού (Αλ. Παπάγου).

Κι όμως, ύστερα από χρόνια οι οπαδοί του τον αποκάλεσαν «Γέρο της Δημοκρατίας». Ξέρει η άρχουσα τάξη, οι πλουτοκράτες της χώρας μας με τους καλοπληρωμένους συμβούλους της να δημιουργεί σύμβολα, είδωλα για να τα χρησιμοποιεί προς όφελος των συμφερόντων της. Το ίδιο έγινε και με τον ηγέτη της Ν. Δημοκρατίας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τον ανέδειξαν τελικά σε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον αποκάλεσαν: «εθνάρχη».

Αυτά για τους παλιότερους, Γ. Παπανδρέου και Κων/νο Καραμανλή. Ας έρθουμε όμως και στο σήμερα.

Ανθρωπος, βέρος, των Αμερικανών - κυρίως - ιμπεριαλιστών ο Γ. Παπανδρέου, ακολούθησε σ' όλα τον Κ. Σημίτη, στην αντιλαϊκή πολιτική του. Πολιτική υποτέλειας, στα αμερικάνικα νέα ΝΑΤΟικά συμφέροντα της ΕΕ, της ΟΝΕ του Μάαστριχτ. Υπερασπίστηκε μαζί με τον Κ. Σημίτη τις δολοφονικές ενέργειες του Κλίντον, ενάντια στους Γιουγκοσλάβους πατριώτες, με τον ηγέτη τους Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Την ίδια πολιτική ακολούθησε με τον Κ. Σημίτη στον πόλεμο που εξαπόλυσε ο Μπους στο Ιράκ. Σωστός πολεμοκάπηλος και τώρα, (τι θράσος!) προβάλλει σαν ειρηνόφιλος, με την πρόταση, που έκαμε απ' την Αλεξανδρούπολη, στην Αγκυρα, για αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών δαπανών, για να μπορέσουν οι δύο λαοί να αξιοποιήσουν το αντίτιμο των ελαφρύνσεων αυτών προς όφελος των κοινωνικών αναγκών τους οι δύο λαοί.

Τα λέει αυτά ανοιχτά, εις επήκοον όλων, ενώ μυστικά στο ΚΥΣΕΑ, μαζί με τον Σημίτη και τον Παπαϊωάννου ψήφισε 18 τρισ. δραχμές για τον ΝΑΤΟικό εξοπλισμό, για τα προσεχή χρόνια.

Ως πότε, αλήθεια, θα πληρώνει ο λαός μας τόσο βαριά όχι για την άμυνα της χώρας μας, αλλά για τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ;

Οχι, κύριε Παπανδρέου, όσο καλά κι αν παίζετε το θέατρό σας σαν ειρηνόφιλος το εκλογικό Σώμα δεν αποτελείται από τόσο αφελείς, για να σε πιστέψουν όλοι, όσους όσες καλείτε σε συστράτευση: Εργαζόμενους, επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες, κτηνοτρόφους, ελαιοπαραγωγούς, προπάντων οι τελευταίοι που δέχτηκαν την επίθεση των ΜΑΤ. Καταλαβαίνουν το θέατρο που παίζεις για να πάρεις την ψήφο τους, για να εφαρμόσεις, σαν πρωθυπουργός, την αντιλαϊκή, αυταρχική πολιτική, της «συμμετοχικής» σου δημοκρατίας.

Δε σε πιστεύουν όλοι, και δε θα συστρατευτούν μαζί σου ή με τον Καραμανλή, όσο κι αν ξελαρυγγίζεστε κι οι δυο. Τα πέντε τελευταία, ιδιαίτερα, χρόνια, ήταν ένα μεγάλο σχολείο, για τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού, που διδάχτηκαν πολλά απ' την αντιλαϊκή πολιτική του Σημίτη τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία του ΠΑΣΟΚ. Ενώ οι παλιότερες γενιές, ανάμεσα στους οποίους οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, το «φυσάνε και δεν κρυώνει» απ' την πολιτική του πατέρα σου και του Κ. Μητσοτάκη, που παρά τους αγώνες τους για να πάρουν σύνταξη, εμπαίχθηκαν με το χειρότερο τρόπο. Ο Α. Παπανδρέου, για λόγους φιλανθρωπίας, συνέχισε να δίνει τη σύνταξη που έδωσε ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος στους ταγματασφαλίτες, σαν «αγωνιστές της «Εθνικής Αντίστασης», ενώ αυτούς που πρόταξαν τα στήθη τους στους κατακτητές τους κορόιδεψε. Τόσο πατριώτης και δημοκράτης ο πατέρας σου... Οπως και συ. Και κάτι πιο σημαντικό. Χάρισε, ουσιαστικά, στους Γερμανούς ιμπεριαλιστές, τις πολεμικές επανορθώσεις, μαζί και το κατοχικό δάνειο, που συνολικά, μαζί με τους τόκους ξεπερνά σήμερα τα 20 δισ. δραχμές κατά τους υπολογισμούς του μακαρίτη Αγγελου Αγγελόπουλου (ακαδημαϊκού). Στέρησε τόσα χρήματα από την εθνική οικονομία και δεν προσέφυγε στα Διεθνή Δικαστήρια, όπως επέμενε το ΚΚΕ και οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ΠΕΑΕΑ κλπ.

Κι αυτή η πολιτική συνεχίστηκε κι απ' τον Κ. Σημίτη και σένα, σαν υπουργό Εξωτερικών κύριε Γ. Α. Παπανδρέου, κάνατε το παν για να μην πάρουν αποζημίωση οι απόγονοι των δολοφονημένων απ' τους χιτλερικούς στο Δίστομο, κι αλλού, παρά την απόφαση των δικαστηρίων της χώρας μας. Τόσο φιλοδίκαιοι είσθε εσύ και ο Σημίτης. Τόσο... Ελληνες πατριώτες είσθε!!!

Μπροστά σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, με όσα σε βάρος του λαού και των πραγματικά εθνικών συμφερόντων γίνονται απ' τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Ν. Δημοκρατίας, η οργή και η αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων ξεχειλίζει. Κι αυτή η οργή που τη νιώθει και ο υπογράφων, πρέπει να εκφραστεί με αποφασιστικούς και ταξικούς, ομόθυμους αγώνες και τώρα, με την ψήφο όλων των αδικημένων, εργαζομένων της πόλης και της υπαίθρου, των γυναικών, της νεολαίας...

Απ' τα μύχια της ψυχής μου, σας καλώ όλους, όλες: Πληρώστε όπως τους αξίζει, με μαύρο, τα δυο κόμματα της πλουτοκρατίας. Κόφτε τους τον αέρα, κόφτε τους τα φτερά. Οσο πιο αδύνατη θα είναι σε ψήφους η κυβέρνηση που θα βγει απ' τις εκλογές της 7 Μάρτη 2004 τόσο και καλύτερα θα αντιμετωπιστεί με τους λαϊκούς αγώνες.

Μαύρο και στο ΣΥΝ, που ψήφισε το Μάαστριχτ, αλλά και γιατί η συνδικαλιστική του παράταξη, μαζί με τον Πολυζωγόπουλο και τη ΔΑΚΕ χτυπάνε τα συμφέροντα των εργαζομένων προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Ψηφίστε με όλη τη δύναμη της ψυχής σας τα ψηφοδέλτια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Οσο περισσότερες ψήφους πάρει, όσο περισσότερους βουλευτές αναδείξει, τόσο και από καλύτερες θέσεις ο λαός θα αντιπαλέψει την κυβέρνηση για το καλό των εργαζομένων, προς όφελος της Υγείας, της Παιδείας, της προόδου, της ειρήνης, ενάντια στον πόλεμο.


Του
Νίκανδρου ΚΕΠΕΣΗ

Σεμινάρια του ΚΜΕ

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει δύο σεμινάρια στην αίθουσα διαλέξεων. Το πρώτο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 5/2, στις 7 μ.μ. με θέμα: «Ο Βάρναλης στην εκπαίδευση», και εισηγήτρια τη Μαρία Πεσκετζή, διδάκτωρ φιλοσοφίας, σχολική σύμβουλος ΜΕ.

Το δεύτερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19 του Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., με θέμα: «Η σοβιετική παιδαγωγική εμπειρία. Η επικαιρότητα των βασικών παιδοψυχολογικών αντιλήψεων και αρχών οργάνωσης της σοβιετικής εκπαίδευσης» και εισηγητή τον Ελισαίο Βαγενά, διδάκτωρ παιδαγωγικής και εξελικτικής ψυχολογίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέλευση του Ελληνοκουβανικού

Την ετήσια απολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ο Σύνδεσμος καλεί τα μέλη του και τους φίλους του κουβανικού λαού να συμμετάσχουν, καθώς εκτός από τον απολογισμό δράσης του 2003, θα γίνει προγραμματισμός για το 2004 και αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση στην Κούβα.

Η πίτα της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» καλεί στην εκδήλωση για το κόψιμο της πίτας, σήμερα Τετάρτη, 28 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (Βουλής 44α). Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει κλήρωση με λαχνούς και πλούσια δώρα και θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
14η Ειρηνοδρομία

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ από τον Γενάρη ως το Μάη του 2004, συνδιοργανώνει με μαζικούς φορείς της πόλης και υπό την αιγίδα του δήμου Νίκαιας την 14η Ειρηνοδρομία-λαικό αγώνα δρόμου «Δημήτρη Σειτανίδη», στις 8 Φλεβάρη 2004, στις 10π.μ. στο μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αθλητές θα είναι σε δρόμους της πόλης με αφετηρία και τερματισμό το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης (Μάνδρα Μπλόκου, Ηλιουπόλεως και Κιλικίας).

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν οι μαζικοί φορείς της πόλης: Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Α.Φ.Μ.Ο., Α.Φ.Ο.Α.Ν.,Ο.Φ.Ο.Ν.,Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, Ενωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας, Α.Π.Σ.«Απόλλων» Δυτ. Αττικής, Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας, Εξωραιστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας, Σύλλογος κατοίκων Ασπρων Χωμάτων «Η Μέριμνα», ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνιξ», σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας-Κορυδαλλού, Α.Ε. Νίκαιας, σύλλογος Δρομέων Υγείας Πειραιά, ΕΛΜΕ Πειραιά και Ομοσπονδία Οικοδόμων. Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν το πρωί στο 210-4278255 και το απόγευμα στο 210 4252027



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ