ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Προσπάθεια εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής

Προεκλογική φιέστα η χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΥΠ

Με έντονο χαρακτήρα προεκλογικής φιέστας πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Σε απολογισμό και προσπάθεια εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία επιδόθηκαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Παιδείας, ενώ η χτεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε το χαρακτήρα του ΕΣΥΠ που θεσμοθετήθηκε σε μία προσπάθεια εξασφάλισης συναίνεσης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Στην ομιλία του κατά την πανηγυρική συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στα «επιτεύγματα» του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η κυβέρνηση «πέτυχε πολλά». «Αλλάξαμε σελίδα στα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης». Ετσι περιέγραψε ο πρωθυπουργός την πραγματικότητα της όξυνσης των ταξικών φραγμών, της εμπορευματοποίησης, της οικονομικής αφαίμαξης της λαϊκής οικογένειας για μια Παιδεία που πληρώνει ακριβά και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις λαϊκές ανάγκες. Αναφερόμενος στο ρόλο του ΕΣΥΠ, ο Κ. Σημίτης έκανε λόγο για ανάγκη ανοιχτού πολιτικού διαλόγου όλων των πολιτικών δυνάμεων και κομμάτων για τα θέματα της Εκπαίδευσης, αναζητώντας συναίνεση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Στο ίδιο κλίμα, ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, αναφέρθηκε στο χαρακτήρα του ΕΣΥΠ ως «εθνικό φόρουμ» με το οποίο «η Παιδεία θα αποτελέσει κοινή στρατηγική όλης της ελληνικής κοινωνίας, όλων των Ελλήνων». Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Παιδείας απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά στα σενάρια που διέρρεε πρόσφατα το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, αλλά και τις προτάσεις του ίδιου για ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΥΠ δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του ΚΚΕ καθώς το Κόμμα είχε εναντιωθεί στη θέσπισή του επισημαίνοντας ότι το όργανο έρχεται να νομιμοποιήσει και να προσδώσει επίφαση ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης και αποδοχής σε μία προαποφασισμένη από την κυβέρνηση και την ΕΕ εκπαιδευτική πολιτική, που υπονομεύει βαθιά τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων.

Η συζήτηση που έγινε χτες επιβεβαίωσε την παραπάνω θέση, καθώς ανάμεσα σε άλλα επικεντρώθηκε στα ζητήματα της «αξιολόγησης» που αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, ενώ δεν έλειψαν και οι διαφωνίες ανάμεσα στους συμμετέχοντες για τον τρόπο και το χρόνο συνεδρίασης του ΕΣΥΠ και στη διάρκεια της συνεδρίασης αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ. Οι όποιες αποφάσεις για ζητήματα της Παιδείας παραπέμφθηκαν σε επιτροπές του ΕΣΥΠ που θα συνεδριάσουν μετά τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας υποδέχτηκαν χτες το πρωί μέλη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Παλιά Βουλή, που φιλοξένησε τη συνεδρίαση. Φωνάζοντας συνθήματα, ζητώντας «μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά» και καλώντας «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» έδωσαν τη δική τους απάντηση και παράλληλα έστειλαν το μήνυμα της διεκδίκησης Παιδείας προς όφελος των λαϊκών αναγκών μέσα από αγώνες και όχι μέσα από συναινετικές διαδικασίες.

ΚΚΕ
Η μόρφωση υποβαθμίζεται σε φτηνή κατάρτιση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο ΕΣΥΠ

Σχετικά με τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Με αφορμή τη συγκρότηση του "Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας" ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά προσπάθησε να πείσει για τα "επιτεύγματα" της εκπαιδευτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Ματαίως "ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι"! Οι εκπαιδευτικές ανισότητες μεγαλώνουν, η εκπαίδευση ιδιωτικοποιείται, η παιδεία λογαριάζεται ως εμπόρευμα, οι γονείς πληρώνουν έναν δεύτερο προϋπολογισμό, οι εκπαιδευτικοί μετατρέπονται σε προσωρινά "απασχολήσιμους" χωρίς παιδαγωγικό ρόλο και δικαιώματα, η μόρφωση υποβαθμίζεται σε φτηνή κατάρτιση, η επιστήμη και η έρευνα υποτάσσονται στα στενά συμφέροντα των πολυεθνικών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Τα αδιέξοδα της παιδείας δεν οφείλονται στην έλλειψη θεσμών και "συμβουλευτικών" οργάνων, όπως το ΕΣΥΠ, που έρχεται στο όνομα του "διαλόγου" να προσδώσει επίφαση κοινωνικής συναίνεσης στην υλοποίηση της προαποφασισμένης από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση αντιεκπαιδευτικής πολιτικής», σημειώνεται. «Φιλολαϊκή εκπαίδευση δεν μπορεί να προκύψει από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, από μια πολιτική που γεννά τη φτώχεια, την ανεργία, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ένταση της εκμετάλλευσης. Φιλολαϊκή πολιτική μπορεί να προκύψει μόνο με την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος του δικομματισμού. Με ισχυρό ΚΚΕ, με λαϊκό μέτωπο που θα φέρει το λαό δυναμικά στο προσκήνιο, στην εξουσία, για την κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης, για Ενιαία Λαϊκή Παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις, για ολόπλευρη μόρφωση, επιστήμη στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων, για εργασία σε όλους και ζωή με δικαιώματα», καταλήγει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Ξεκλήρισαν 200.000 αγροτικά νοικοκυριά

Για τα έργα και τις ημέρες του δικομματισμού πολλά έχουν να πουν οι Ελληνες αγρότες και ειδικότερα οι μικρομεσαίοι. Από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ το 1981, μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, εναλλασσόμενες στην εξουσία, ακολούθησαν μια πολιτική εξόντωσης της αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών νοικοκυριών. Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 1993 υπήρχαν 794.000 αγροτικά νοικοκυριά (ποσοστό 19,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού). Στις αρχές του 1996, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης, ο αριθμός είχε πέσει στα 782.000 νοικοκυριά (ποσοστό 18,4%). Πέρσι, το 2003, είχαν μείνει περίπου 700.000 νοικοκυριά (16,7%). Συνολικά, μέσα σε μια δεκαετία ξεκληρίστηκαν τουλάχιστον 100.000 νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες και τα χωριά τους, για να πυκνώσουν τις στρατιές των ανέργων στις πόλεις.

Αν τα παραπάνω αφορούν στα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ στον αγροτικό τομέα, ειδικά την τελευταία δεκαετία, εξίσου σημαντικά είναι τα έργα και οι ημέρες της Νέας Δημοκρατίας.

Το 1990, όταν ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία η Νέα Δημοκρατία, υπήρχαν στην Ελλάδα 890.000 αγροτικά νοικοκυριά, που αντιστοιχούσαν στο 22,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας. Οπως προκύπτει, στο διάστημα των τρεισήμισι χρόνων της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ξεκληρίστηκαν περίπου 100.000 νοικοκυριά, μικρομεσαία στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Ενας συνολικός απολογισμός της περιόδου 1990 - 2003 δείχνει ότι ο δικομματισμός «εξαφάνισε» πάνω από 200.000 αγροτικά νοικοκυριά, οδηγώντας στη δραματική συρρίκνωση του ποσοστού των αγροτών στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Στη συγκεκριμένη περίοδο, το ποσοστό αυτό μειώθηκε από 22,2% σε 16,7%.

Φυσικά, οι εξελίξεις αυτές είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής, την οποία εφάρμοσαν με απόλυτη συνέπεια οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία συνυπέγραψαν οι δύο συνεταίροι του δικομματισμού.

Ομως, αν οι αγρότες πλήρωσαν πολύ ακριβά την κοινή αντιαγροτική πολιτική των δύο κομμάτων μέχρι σήμερα, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα την πληρώσουν πολύ ακριβότερα τα επόμενα χρόνια. Το τι θα γίνει, περιγράφεται στην «Ατζέντα 2000» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία υποστηρίζουν και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους σχεδιασμούς της «Ατζέντας 2000» το ποσοστό του αγροτικού δυναμικού στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού θα πρέπει να μειωθεί στο 6% - 7%!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ