ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνονται οι επιθέσεις και οι δισταγμοί Ανάν

Βαρύ «κατηγορώ» από το «Reuters» σε βάρος των αμερικανικών στρατευμάτων για τη συμπεριφορά τους απέναντι στους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών δύο συνεργατών του

Οι κατοχικές δυνάμεις περικυκλώνουν το χώρο γύρω από ένα ξενοδοχείο στη Βαγδάτη, που έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Οι κατοχικές δυνάμεις περικυκλώνουν το χώρο γύρω από ένα ξενοδοχείο στη Βαγδάτη, που έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Κλιμάκωση παρουσιάζουν οι επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων και των συνεργατών τους, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ακριβώς μετά τη διατύπωση από τον ΓΓ του ΟΗΕ της προϋπόθεσης της ασφάλειας για την αποστολή επιτροπής του Οργανισμού στη χώρα. Σε κλιμάκωση, όμως, βρίσκεται και η λεκτική επίθεση που έχει εξαπολύσει κατά των αμερικανικών στρατευμάτων το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», ζητώντας διευκρινίσεις για τη δολοφονία δύο εικονοληπτών του από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα και την κακομεταχείριση 3 άλλων συνεργατών του. Ανώτατα στελέχη του πρακτορείου κατηγορούν το Πεντάγωνο ότι δεν τους έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις συνθήκες δολοφονίας των 2 εικονοληπτών, ότι οι αναφορές που έχουν εκπονηθεί είναι ψευδείς και καλύπτουν τις ευθύνες των στρατευμάτων, ενώ δεν παρέχει ασφάλεια στους δημοσιογράφους που βρίσκονται τώρα στο Ιράκ.

Χτες το πρωί, παγιδευμένο αυτοκίνητο, πιθανότατα ασθενοφόρο, εξερράγη μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου «Σχαχίν», στην περιοχή Καράντα, στην όχθη του Τίγρη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 άνθρωποι, 4 Ιρακινοί και 1 Νοτιοαφρικανός και να τραυματιστούν άλλοι 10. Στο ξενοδοχείο διέμενε ο διορισμένος υπουργός Εργασίας Σάμι Ιζάρα, που εξήλθε με αμυχές από το ξενοδοχείο, καθώς και αρκετοί άλλοι ξένοι επιχειρηματίες.

Είχε προηγηθεί μια εξαιρετικά αιματηρή νύχτα, καθώς 3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονταν στην Ισκαντιρίγια από έκρηξη βόμβας, και άλλοι 3 είχαν σκοτωθεί στη Χαλίντιγια από βομβιστική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή, ανεβάζοντας σε 6 τους νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Επίσης, 2 Αμερικανοί υπάλληλοι του CNN σκοτώνονταν και ένας φωτογράφος τραυματιζόταν έξω από τη Βαγδάτη, αργά την Τρίτη.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ απέφυγε να σχολιάσει άμεσα αυτό το μπαράζ επιθέσεων, αλλά επανέλαβε ότι ο ΟΗΕ ανησυχεί πάντα για την πρόοδο στο επίπεδο ασφαλείας και δεν μπορεί να αποστείλει επιτροπή διερεύνησης της πιθανότητας διεξαγωγής γενικών εκλογών, αν δε λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά της από τις κατοχικές δυνάμεις. Την Τρίτη το βράδυ, πάντως, μια νέα ολιγομελής αντιπροσωπεία του ΟΗΕ έφτασε στο Ιράκ για να εξετάσει, και πάλι, την κατάσταση ασφάλειας και να λάβει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας από τις κατοχικές δυνάμεις, των οποίων αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι γίνεται πρόοδος στον τομέα της ασφάλειας, αλλά παραδέχονταν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν ακόμη και το ενδεχόμενο εμφυλίων συγκρούσεων, σε περίπτωση που η σιιτική πλειοψηφία δεν ικανοποιηθεί από τη γνωμοδότηση του ΟΗΕ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες η γενική 48η απεργία που κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου της Δομινικανής Δημοκρατίας Ιπόλιτο Μεχία. Μία πολιτική που έχει ξεπουλήσει την υποτυπώδη βιομηχανία, έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό στο 42%, την ανεργία στο 16%, ενώ το εθνικό νόμισμα έχει χάσει το ήμισυ της αξίας του έναντι του δολαρίου...

ΠΑΡΙΣΙ.- Αρχίζει, σήμερα, στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο που απαγορεύει στους μαθητές κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας να φορούν στα σχολεία οποιουδήποτε είδους θρησκευτικό σύμβολο (ισλαμικές μαντίλες, εβραϊκά καπελάκια, χριστιανικούς σταυρούς). Το νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει θύελλα συζητήσεων στη χώρα, εγκρίθηκε, χτες, από το υπουργικό συμβούλιο και ο Ζακ Σιράκ υποστήριξε ότι είναι «υψίστης σημασίας η διαφύλαξη των κοσμικών θεμελίων του γαλλικού κράτους».

ΡΩΜΗ.- Η ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χτες νέα νομοθετική διάταξη για το καθεστώς χρεοκοπίας των επιχειρήσεων, που προστατεύει την «Παρμαλάτ» από την κατάρρευση. Χτες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η διάταξη αυτή «δεν αντιβαίνει» στους κανονισμούς της ΕΕ για τον ανταγωνισμό. Στο μεταξύ, η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε πως εξαρθρώθηκε διεθνές δίκτυο λαθρεμπορίου κοκαΐνης, το οποίο διηύθυνε η Ντρανγκέτα, μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις της Ιταλίας.

ΜΟΣΧΑ.- Το ρωσικό υπουργείο Φορολογίας αποφάσισε να ερευνήσει τα οικονομικά της πετρελαϊκής εταιρίας «Yukos» για τα έτη 2001-2002, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καινούριες αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή.

ΑΓΚΥΡΑ.- Υπέρ της «ένταξης» της Τουρκίας στην ΕΕ τάχθηκε χτες η Κούρδισσα βουλευτής Λεϊλά Ζανά. Η ίδια και άλλοι τρεις βουλευτές παραμένουν φυλακισμένοι από τη δεκαετία του '90, για «αποσχιστική προπαγάνδα». Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από 1η Γενάρη 2005 θα «κοπούν» έξι μηδενικά από την τουρκική λίρα.

ΠΑΡΙΣΙ.- Συμφωνίες αρκετών δισ. ευρώ με Ευρωπαίους επιχειρηματίες αναμενόταν να «κλείσει» χτες, στην τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Χου Τζιντάο.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Νέα «στοιχεία» ότι ο πρώην επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν, δρ. Χαν, ενεπλάκη στη «μαύρη αγορά» πυρηνικών, έδωσε χτες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του στρατηγού Μουσάραφ.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.- Οι δυνάμεις κατοχής της Βοσνίας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τρομοκράτησης των Σερβοβόσνιων στην απεγνωσμένη τους προσπάθεια να συλλάβουν το πρώην ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς. Χτες, στην πόλη Μπιλιελίνα συνέλαβαν έναν Σερβοβόσνιο που οδηγούσε τα παιδιά του στο σχολείο ως ...«ύποπτο συνεργάτη» του Κάρατζιτς!

ΛΟΝΔΙΝΟ.- «Αποδεκτή»(!) χαρακτήρισε τη θανάτωση νεογνών με ανωμαλίες «κατά την 40ή εβδομάδα κύησης ή και αμέσως μετά τη γέννησή τους» ο Τζον Χάρις, μέλος της βρετανικής Επιτροπής Γενετικής ενώπιον βουλευτών. Η δήλωση του Χάρις, που παρεμπιπτόντως είναι καθηγητής Βιοηθικής στο πανεπιστήμιο του Μάνστεστερ, προκάλεσε δικαίως τις έντονες αντιδράσεις επιστημονικών κοινοτήτων και της κοινής γνώμης...

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.- Η αυτοκινητοβιομηχανία «Τζένεραλ Μότορς» έλαβε χτες τις ευλογίες της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης για την αγορά και των υπόλοιπων μετοχών της νοτιοαφρικανικής εταιρίας «Δέλτα Μότορς» που ελέγχει το 11% της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΕΛΣΙΝΚΙ.- Ως ο «πιο καταστροφικός έως σήμερα» ηλεκτρονικός ιός φαίνεται να εξελίσσεται ο λεγόμενος «Mydoom», που μολύνει τους υπολογιστές μη επιφυλακτικών χρηστών μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του διαδικτυακού κόμβου ανταλλαγής μουσικής Kazaa. Απ' τη Δευτέρα έως χτες δημιουργεί προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη. Ηδη κυκλοφορεί και νέα εκδοχή του ιού ονόματι «Mydoom Β».

ΙΡΑΝ
Επιμένει «κατευναστικά» ο Χαταμί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί εμφανίστηκε «αισιόδοξος» ότι η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα θα επιλυθεί και ότι οι γενικές εκλογές της 2ης Φλεβάρη θα διεξαχθούν ομαλά και ελεύθερα. Ο Χαταμί εκτίμησε ότι θα βρεθεί «μέση λύση» με το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης, προφανώς βασιζόμενος στην παρέμβαση του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ που διόρισε 4 «ουδέτερους» υπουργούς ως ενδιάμεσους, και κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να παραιτηθεί, θα εξαντλήσει τη θητεία του μέχρι την άνοιξη του 2005 και ότι δε θα ανεχτεί «ούτε μία άδικη απόρριψη υποψηφιότητας για τις εκλογές».

Την ίδια στιγμή, μία από τις μεγαλύτερες φοιτητικές ενώσεις της χώρας, το λεγόμενο ως «Γραφείο Εδραίωσης της Ενότητας», κάλεσε σε μποϊκοτάζ των εκλογών εκτιμώντας ότι το Συμβούλιο δεν πρόκειται να επιτρέψει σε όλους τους «μεταρρυθμιστές» να συμμετάσχουν στις εκλογές και εφόσον δε θα υπάρξουν ελεύθερες εκλογές, δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής σε αυτές και νομιμοποίησής τους. Είναι η πρώτη παρέμβαση από το, γενικώς, εξαιρετικά δραστήριο πολιτικά, φοιτητικό κίνημα στο Ιράν στην παρούσα πολιτική κρίση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ