ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΓΣΕΕ
Ούτε να ακούει... για μείωση του χρόνου εργασίας

Την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στηλίτευσε ο Γιώργος Μαυρίκος

Την απόλυτη άρνηση της κυβέρνησης για μείωση του χρόνου εργασίας επιβεβαίωσε χτες ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ. Η δήλωση αυτή που γίνεται λίγες ημέρες μετά τα πυροτεχνήματα της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για το 35ωρο, αλλά και μόλις μια ημέρα πριν τη δεύτερη συνάντηση ΓΣΕΕ - ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι τέλους παραμένει σταθερή στην αντεργατική και αντιλαϊκή της πολιτική και στυλοβάτης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην απάντησή του ο Δ. Ρέππας, που αποπνέει και το κλίμα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τη ΓΣΕΕ, ξεκαθάρισε για τη μείωση του χρόνου εργασίας ότι: «Δεν επιτρέπεται - στην κυβέρνηση - να λάβει θέση στο θέμα αυτό. Δεν είναι στις προθέσεις μας (σ. σ. της κυβέρνησης) να αναλάβουμε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση». Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταίρων...! Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο υπουργός Εργασίας συνέδεσε τη μείωση του χρόνου εργασίας - αν βέβαια επέλθει συμφωνία μεταξύ ΣΕΒ -ΓΣΕΕ - με άλλα μέτρα, τα οποία όπως είπε «θα οδηγήσουν στο να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο η παραγωγικότητα, αλλά και να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Αν ο ΣΕΒ έψαχνε για συνήγορο υπεράσπισης των θέσεών του, τον βρήκε στο πρόσωπο του υπουργού Εργασίας, γιατί βέβαια η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Εργασίας μπορεί να νομοθετεί σωρηδόν επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά καμώνεται ότι δεν μπορεί να πάρει θέση για τη μείωση του χρόνου εργασίας.

Τις γνωστές θέσεις της ΓΣΕΕ για το εισοδηματικό και την κοινωνική ασφάλιση παρουσίασε ο πρόεδρός της Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος είπε ότι δε θα δεχτεί βλαπτικές μεταβολές στην κοινωνική ασφάλιση. Λες και όλα αυτά που εφαρμόστηκαν με τη δική της στήριξη τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν σε βάρος των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μια μέρα πριν τη συνάντηση με τον ΣΕΒ, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος επανέλαβε τη θέση ότι διαπραγματεύεται αυξήσεις, που στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσουν το κατώτερο μεροκάματο από τα 23 ευρώ στα 24,9 ευρώ..! Ενώ για τη μείωση του χρόνου εργασίας - συζητά μόνο το 39ωρο - παρέπεμψε το όποιο 35ωρο στο μακρινό μέλλον, αφού όπως είπε πρέπει να το εξετάσουν σταδιακά και με προσοχή!

Στις θέσεις της παράταξής του αναφέρθηκε ο Α. Καλύβης και σε δήλωσή του σημειώνει πως «αναφέραμε στον κ. Σημίτη την αναγνώρισή μας, ότι απέναντί μας είχαμε έναν άνθρωπο με συγκροτημένη σκέψη και ευθύ λόγο, ανεξάρτητα της συνολικής διαφωνίας μας...».

Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Αυξήσαμε κατά 5 χρόνια τα όρια ηλικίας

Στην κυνική παραδοχή ότι ο πρόσφατος αντιασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αύξησε κατά πέντε έτη τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, και μάλιστα κατ' εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προχώρησε χτες ο υφυπουργός Εργασίας, Ρ. Σπυρόπουλος, στη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα για το δημογραφικό και το εργατικό δυναμικό. Μια παραδοχή που διαψεύδει παλαιότερους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, τον καιρό της προώθησης του σχετικού νομοσχεδίου, ότι δήθεν βελτιώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός τόνισε: «...Σε συνέχεια των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επιμήκυνση του μέσου όρου παραμονής στην εργασία κατά πέντε έτη μέχρι το 2010, λήφθηκαν στη χώρα μας μια σειρά από μέτρα που στόχο είχαν να αποθαρρύνουν το φαινόμενο της πρόωρης συνταξιοδότησης σε ηλικίες που ούτως ή άλλως θεωρούνταν πολύ μικρές για αποχώρηση από την εργασία και παράλληλα τέθηκε ένα σαφές πλαίσιο για τις προϋποθέσεις και τους όρους λήψης σύνταξης μετά το 60ό και το 65ο έτος ηλικίας». Φυσικά, ως πρόωρη συνταξιοδότηση η κυβέρνηση θεωρεί τις ηλικίες των 55 και 60 ετών, που για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αποτελεί έναν από τους μόνιμους στόχους πάλης.

Ο υφυπουργός επιχειρηματολογώντας υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης υποστήριξε ότι αυτή ήταν αναγκαία γιατί ενώ υπάρχει αύξηση του μέσου όρου ζωής υπάρχει και «παράλληλη μείωση του αριθμού των γεννήσεων (που) οδηγεί σε μείωση των ρυθμών αύξησης του πληθυσμού και άρα του εργατικού δυναμικού». Γεγονός που επιφέρει, κατά τα λεγόμενά του, σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Πρόκειται πραγματικά για έωλο επιχείρημα καθώς αυτό θα μπορούσε να ειπωθεί μόνο στην περίπτωση που δεν υπήρχε ανεργία και όχι τώρα που σύμφωνα μόνο με τα επίσημα στοιχεία στην Ευρώπη υπάρχει περίπου 9% και στην Ελλάδα περίπου 13% ανεργία. Γιατί οι πολιτικές της ΕΕ αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εργασία, ούτε σε αυτό το μειωμένο εργατικό δυναμικό.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των λιμενικών

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας οι λιμενικοί, μαζί με αντιπροσωπείες από τις Ομοσπονδίες Αστυνομικών και Πυροσβεστών, συνέχισαν και χτες τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Απαίτησή τους να αποσυρθεί διάταξη που περιέχεται στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό, η οποία προβλέπει την περικοπή των συντάξεων του κλάδου από 176 έως και 704 ευρώ. Αντιπροσωπεία τους θέλησε να συναντηθεί με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδη, ο οποίος, αν και είχε ενημερωθεί για το αίτημα της συνάντησης, απουσίαζε.

Οι λιμενικοί κατέθεσαν το ψήφισμά τους στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και υποψήφιος βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ. Ο συνδικαλιστής επισήμανε ότι το ΚΚΕ, με όσες δυνάμεις έχει, συμπαραστέκεται στους αγώνες τους για την επίλυση των προβλημάτων τους, αλλά ταυτόχρονα δίνει τη μάχη για τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων αυτών και για την αλλαγή του προσανατολισμού τους, ώστε να σταματήσουν να αποτελούν τις δυνάμεις καταστολής που χτυπούν τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Τόνισε ακόμα ότι την επομένη των εκλογών είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη τόσο για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας όσο και για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, αν δεν ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Αρχαιρεσίες στο φάρμακο

Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, 31 Γενάρη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά στα γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, 7ος όροφος). Η παράταξη «Προοδευτική Κίνηση Φαρμάκου - Καλλυντικού» καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες για να κάνουν το σωματείο μαζικό, γερό, ικανό να παρεμβαίνει άμεσα.

Γ. ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Οι μισθωτοί να γυρίσουν πλάτη στο δικομματισμό

Αποτιμώντας την κυβερνητική πολιτική, τα 4 προηγούμενα χρόνια, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό:

«Η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια έχει εγκληματήσει με την αντιλαϊκή της πολιτική σε βάρος της εργατικής τάξης. Τα εγκλήματα αυτά δεν παραγράφονται. Πολύ περισσότερο που ο κ. Γ. Παπανδρέου ξύνει ανοιχτές πληγές στο Ασφαλιστικό, χτυπώντας με την πρότασή του το δημόσιο υποχρεωτικό και καθολικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η πρόταση του υιού Παπανδρέου για ανασφάλιστη δουλιά της νεολαίας σημαίνει ένταση των απολύσεων και ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Καλούμε την εργατική τάξη και όλους τους μισθωτούς να γυρίσουν την πλάτη στο δικομματισμό. Να απορρίψουν τους εταίρους του δικομματισμού και την πολιτική τους. Να χτυπήσουν τα κεντροαριστερά σχέδια και στις 7 Μάρτη να ψηφίσουν εργατικά, ταξικά, αγωνιστικά για το συμφέρον το δικό τους και των παιδιών τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ