ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2004
Σελ. /40

ΔίΠΟΡΤΟκομματισμός

Φρίξανε και τα ... «φρουτάκια»!

«Αγαπητέ Νίκο, πήρα τηλέφωνο και ενημέρωσα και τον Αλέκο Ακριβάκη.

» Σε ενημερώνω ότι κατά λάθος προχτές στο ηλεκτρονικό μαγνητοφωνάκι που έχω και σας έδειξα χαριτολογώντας για τις συνομιλίες μου με τους δημοσιογράφους καταγράφηκε η συνομιλία μας. Πάτησα το Hold και δεν πάτησα το Stop μαζί.

» ΤΗΝ ΕΣΒΗΣΑ ΑΜΕΣΩΣ και ουδέποτε υπάρχει ή θα υπάρξει τίποτε από αυτή. Το είπα δημοσίως και σας ζήτησα συγγνώμη.

» Το είπα ως απόδειξη ειλικρίνειας και ευθύτητας ενός αφελούς, αλλά τίμιου συνομιλητή.

» Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση της Επιτροπής Διαλόγου από μέρους μου.

» Συγγνώμη και πάλι για να μην υπάρχουν σκιές στις προσωπικές μας σχέσεις.

» Με εκτίμηση Αλέκος Χρυσανθακόπουλος».

***

Αυτό το απίθανο κείμενο, που περιγράφει απίθανα πράγματα, είναι η επιστολή Χρυσανθακόπουλου προς τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Λεβογιάννη, με την οποία τον ενημερώνει ότι ...κατά λάθος υπέκλεψε (!) τη συνομιλία που είχαν, όταν ο βουλευτής κλήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη να δώσει εξηγήσεις για την τροπολογία Πάχτα!

Ομως, την υποκλοπή - που όπως λέει ο βουλευτής είναι μια τακτική που ακολουθεί στις συνομιλίες του με τους δημοσιογράφους (!) - την «έσβησε αμέσως»...

«Τίμια» πράγματα, «παστρικά», «σοσιαλιστικά» και άκρως ΠΑΣΟΚικά! Ποιο ...Γουότερ Γκέιτ! Εδώ, πια, ακούνε τα «φρουτάκια» και φρίττουν!

Γρηγοριάδης Κώστας

Με την ευκαιρία της δήλωσης του κ. Πρωτόπαππα, ότι - μετά τη διαγραφή Ανθόπουλου - «το θέμα πολιτικά έκλεισε», και θέλοντας να προσφέρουμε στο γόνιμο προβληματισμό του ΠΑΣΟΚ περί της αλλαγής του ονόματος και των συμβόλων τους, μια σκέψη σαν την παραπάνω (διά χειρός του σκιτσογράφου μας Κώστα Γρηγοριάδη) πώς θα τους φαινόταν;...

1921 Οι Κεμαλιστές δολοφονούν τον γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, Μουσταφά Σουμπχί.

1929 Σημειώνεται αύξηση του ψωμιού κατά 30 λεπτά την οκά. Στη Θεσσαλονίκη η Αστυνομία προκαλεί επεισόδια και διαλύει βίαια την προσυνεδριακή εργατική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Τραυμάτισε 20 και συνέλαβε πάνω από 150 εργάτες.

1965 Η ΕΔΑ προτείνει την παραπομπή του Καραμανλή για την «Πεσινέ».

1971 Ανώτατος αξιωματικός της στρατιωτικής Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοινώνει ότι παύει η δικαστική έρευνα κατά του στρατηγού Σάμιουελ Κόστερ που κατηγορούνταν για τη σφαγή των αμάχων στο βιετναμέζικο χωριό Μι Λάι. Η διακοπή της έρευνας αποφασίστηκε γιατί... «δεν είναι προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης».

1976 Ανακοινώνεται η δίωξη του πρώην πραξικοπηματία στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, ο οποίος διατέλεσε «Πρόεδρος Δημοκρατίας» στην τελευταία χουντική κυβέρνηση. Η δίωξη, όμως, ασκείται για «δευτερεύοντα ρόλο» στο πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967.


Ευημερία...

Στην ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα του κυρίου Σημίτη και του κυρίου Παπανδρέου, σχεδόν το 50% των εμπορικών επιχειρήσεων είχε μειωμένους τζίρους κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της νέας χρονιάς. Μόνο το 23% των εμπόρων δήλωσαν πως οι πωλήσεις τους πήγαν καλύτερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2002 και οι υπόλοιποι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.

Τα παραπάνω συμπεράσματα, που απλώς περιγράφουν την οικονομική ανέχεια των εργαζόμενων - καταναλωτών, προκύπτουν από έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Σε αυτή την έρευνα ένα ακόμη εύρημα έχει τη σημασία του: Αυξημένες ήταν μόνο οι πωλήσεις για τα ακριβά είδη. Βλέπετε, όπου υπάρχει φτώχεια, δίπλα ακριβώς υπάρχουν και οι λίγοι, οι προκλητικά ευημερούντες. Διότι - πρέπει να το αναγνωρίσουμε - για κάποιους, οι κομπίνες στα χρηματιστήρια, οι μουλωχτές τροπολογίες, οι μίζες και οι αισχροκέρδειες παράγουν ...ευημερία.

«Στρατός» της... Μιτσουμπίσι

Η γιαπωνέζικη πολυεθνική αυτοκινητοβιομηχανία «Mitsubishi Motors» σχεδιάζει, όπως μετέδωσε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, να οργανώσει, πολύ σύντομα, δίκτυο πωλήσεων στο Ιράκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρία θεωρείται η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο και κατά 37,3% συμμετέχει σ' αυτή η αμερικανική «Chrysler». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρίας, η αγορά του Ιράκ πολύ σύντομα θα αρχίσει να ζητά περί τα 20.000 αυτοκίνητα το χρόνο...

* * *

Προηγουμένως βέβαια, θα προηγηθεί η περίοδος της «σταθεροποίησης» της πολιτικής κατάστασης. Διά των όπλων. Γι' αυτό, λένε, έχουν σπεύσει στο Ιράκ οι Ιάπωνες στρατιώτες. Για τη «σταθεροποίηση». Υπάρχει, πάντως, και μια δεύτερη ανάγνωση της υπόθεσης. Αυτή που λέει ότι οι Ιάπωνες στρατιώτες πήγαν στο Ιράκ για ένα και μοναδικό λόγο: Για να μπορέσει, μετά, να πάει και η «Mitsubishi». Ετσι κι αλλιώς το έχουν ξεκόψει: Οποιος δε βοηθήσει στην επιχείρηση υποταγής του Ιράκ, δεν πρόκειται να ακουμπήσει τα λάφυρα...

Η είδηση είναι εντυπωσιακή. Την επιβεβαίωσε μάλιστα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Οπως γράφει το έγκυρο αμερικανικό ινστιτούτο αναλύσεων «Stratfor», η ιαπωνική κυβέρνηση πληρώνει περίπου 10 δισεκατομμύρια γιέν (95 εκατ. δολάρια) στις φυλές που κατοικούν γύρω από την πόλη As Samawa του Ιράκ, όπου πρόκειται να αναπτυχθεί η δύναμη των 1.000 στρατιωτών που θα αποστείλει συνολικά η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου για να ενισχύσει τις κατοχικές δυνάμεις.

Οπως γράφει το «Stratfor», τα χρήματα δεν καταβάλλονται για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των Ιαπώνων στρατιωτών. Στην πραγματικότητα, τόση είναι η ...μίζα, είναι το ...λάδωμα, των Ιαπώνων προς τους τοπικούς φυλάρχους, για να «εξυπηρετήσουν» οι τοπικοί φύλαρχοι τις ιαπωνικές εταιρίες, αφού τα κοιτάσματα πετρελαίου της περιοχής έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «διανομής» μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων.

Οπως βλέπετε, μέχρι και στο Ιράκ, του ...«Πάχτα» γίνεται!

«Ωραία» το είπε χτες ο κ. Σημίτης. Αυτό που έγινε με την υπόθεση Πάχτα και τη γνωστή τροπολογία, δεν είναι - ισχυρίστηκε - μια τακτική που ακολουθήθηκε καθόλο το χρόνο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ (πάλι καλά)!

Τουτέστιν; Τι να υποθέσουμε; Οτι ακολουθήθηκε ...«μερικές» φορές; Οτι ακολουθήθηκε ...«κάποιες» φορές; Και για να έχουμε καλό ρώτημα: «Πόσες» ήταν οι φορές; Ε;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ