ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Δήλωσε και... μετανάστης!

Ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη ο Γ. Παπανδρέου, ενώ σειρά για να... υποστεί τα οράματά του παίρνει η Κοζάνη και στη συνέχεια η Θεσσαλία

Νέοι, αγρότες, Τσιγγάνοι και παλιννοστούντες βρέθηκαν χτες στο στόχαστρο της επιχείρησης προεκλογικής εξαπάτησης του Γιώργου Παπανδρέου, στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα το τηλεοπτικό σκηνικό που στήθηκε για πρώτη εμφάνιση στη Θράκη, μεταφέρεται στην Κοζάνη και στη συνέχεια στη Θεσσαλία.

Ο Γ. Παπανδρέου, χτες, ξεκίνησε την τηλεοπτική του μέρα με μια συνέντευξη σε νεανικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Πρώτος στόχος λοιπόν οι νέοι. Ακουσαν το όραμα του υπουργού της κυβέρνησης για προσαρμογή της Παιδείας στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, για την «ελεύθερη» αλλά και «με περιορισμούς πρόσβαση» στα πανεπιστήμια. Επίσης επανέλαβε τη θέση του για το διαχωρισμό μαλακών και σκληρών ναρκωτικών, παρουσιάζοντας παράλληλα το πρόβλημα ως αναπόφευκτο και ως στοιχείο που χαρακτηρίζει τη νέα γενιά. Λες και δεν είναι η πολιτική που υπηρετεί η οποία γεννά τα αδιέξοδα που ρίχνουν τη νεολαία στα ναρκωτικά.

Ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και για την ανεργία. Δήλωσε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από τοπικές πρωτοβουλίες για την οικονομία, και υπενθύμισε την πρότασή του για την ανασφάλιστη εργασία δηλαδή για ακόμη πιο φθηνό εργατικό δυναμικό βορά στην ασυδοσία των εργοδοτών. Και διευκρίνισε πως ο εκμεταλλευόμενος λαός τελικά θα πληρώσει το μάρμαρο. Αφού «το κράτος θα εγγυηθεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» και τις απολύσεις δε θα αποφύγουμε. «Μπορεί να βάλει κανείς όρους σε ό,τι αφορά τις απολύσεις. Πάρε εσύ τους νέους, αλλά μην απολύσεις, ή οι απολύσεις πρέπει να είναι σε πολύ μικρό βαθμό», είπε ο Γ. Παπανδρέου.

Η ΚΑΠ άνοιξε το δρόμο

Και αφού τελείωσε με τους νέους, περίλαβε τους αγρότες της επαρχίας Λαγκαδά. Ετσι, μας είπε πως οι αγρότες που ξεκληρίζονται, οι καταχρεωμένοι αγρότες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εισόδημα για να ζήσουν, τώρα θα δουν άσπρες μέρες, αφού πρώτα πετάξουν τα «χρυσά κουτάλια» με τα οποία γεύτηκαν τόσα χρόνια τις επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ. Μίλησε για «μια σύγχρονη αγροτική οικονομία, όπου ο νέος αγρότης γίνεται επιστήμονας στη δουλιά του, γίνεται επιστήμονας στην αγροτική παραγωγή». Και το μόνο που υποσχέθηκε είναι περισσότερη φτώχεια. Αφού έτσι μεταφράζεται η πολιτική εξασφάλισης του «εγγυημένου εισοδήματος» που διαφημίζει. Και τους υπέδειξε να στραφούν «σε νέου είδους καλλιέργειες, σε νέου είδους οικονομικές δραστηριότητες, σε συνδυασμό δραστηριοτήτων». Ή ακόμη καλύτερα να ενταχθούν στο μοντέλο Ελλάδα παροχής υπηρεσιών με «παραγωγή προϊόντων ποιότητας, αγροτικού τουρισμού, μεταποίησης, εναλλακτικού τουρισμού».

Θέσεις στον ήλιο, αλλά όχι στη ζωή

Εναν καλό λόγο είχε να πει και για τους Τσιγγάνους... Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στον συνοικισμό «Αγία Σοφία» στο στρατόπεδο Γκόνου, εγκαταστημένο πίσω από τις δικαστικές φυλακές διαβατών και μέσα στη βιομηχανική περιοχή, όπου ζουν 2.500 άτομα, μίλησε για μια «κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».

«Βρίσκομαι εδώ για να διατρανώσω ότι οι Τσιγγάνοι έχουν μια θέση ισότιμη στον ήλιο», είπε ο Γ. Παπανδρέου. Λίγες ώρες πριν η βροχή βοήθησε να αποκαλυφθεί ο ήλιος που επαγγέλλεται, στον οικισμό που αν και ασφαλτοστρώθηκε, δεν έχει δίκτυο αποχέτευσης για τα όμβρια ύδατα. Ενώ τα λύματα των σπιτιών -λυόμενες κατασκευές - καταλήγουν σε βόθρους, όπως μας είπαν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Η μόρφωση για τα παιδιά είναι διεκδικούμενο.

Νωρίτερα οι εκπρόσωποι των Τσιγγάνων του Οικισμού περιέγραψαν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αφού στην πλειοψηφία τους είναι μικροπωλητές υπό δίωξη - όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί τους - εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των επιλογών της ΕΕ.

«Χορεύω και ποντιακά»

Νέες φρούδες ελπίδες επιχείρησε να μοιράσει και στους παλιννοστούντες ομογενείς, όταν το βράδυ σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ποντιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως «μέσα στην επόμενη τετραετία, θα δούμε την απόλυτη ένταξή σας στην κοινωνία».

Σε μια επίδειξη αμετροέπειας δήλωσε ότι «το κίνημα που εμείς εκπροσωπούμε δε θέλει τα προνόμια για τους λίγους, αλλά δικαιώματα για όλους. Δικαίωμα στην Υγεία, την Παιδεία, την Εργασία». Δικαιώματα που η κυβέρνησή του κατέστησε χωρίς αντίκρισμα προκειμένου να γεμίσει τις τσέπες των λίγων.

Γεμάτος κατανόηση, αποστασιοποιημένος από τη θέση του υπουργού και τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους παλιννοστούντες: «Εκτεθήκατε στον κοινωνικό αποκλεισμό, στην ανεργία, παλέψατε για μια δική σας κατοικία, για την ιθαγένεια. Εχω παλέψει κι εγώ γι' αυτά. Αύριο θα με έχετε συμπαραστάτη πλάι σας». Λίγο νωρίτερα δήλωσε γεμάτος συγκίνηση πως κι ο ίδιος έκανε μετανάστης. Εκεί στην ξενιτιά, λοιπόν, έμαθε να χορεύει και ποντιακά.

Τα ίδια τα στοιχεία που ανέφερε στη συνέχεια αποκάλυψαν την υποκρισία του ίδιου, αλλά και την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησής του. Αφού πρώτα λοιπόν επιχείρησε να δικαιολογήσει την απροθυμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για δωρεάν στεγαστική αποκατάσταση των παλιννοστούντων, μίλησε για το νέο μεγάλο εμπαιγμό σε βάρος τους. Αυτόν της στεγαστικής αποκατάστασης με δάνεια που όμως ελάχιστοι μπορούν να πάρουν, γιατί ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν εξασφαλισμένη δουλιά και εισόδημα, ώστε να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή τους.

Τέλος επιτέθηκε στη ΝΔ χαρακτηρίζοντας όψιμο το ενδιαφέρον της και θύμισε τις καταγγελίες του Κ. Καραμανλή για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Μας έκαναν «χώρα γκαρσονιών»

Ανάμεσα στις «υπηρεσίες» που πρόσφεραν στον τόπο οι συνεταίροι του δικομματισμού την τελευταία τριακονταετία, κορυφαία θέση έχει η καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας. Αυτό που ακουγόταν σαν απειλή τη δεκαετία του 1970, δηλαδή η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα αποκλειστικά παροχής υπηρεσιών, σήμερα είναι πραγματικότητα. Εργο των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, το 1980, ήταν η αρχή μιας πορείας την οποία πολλοί ονομάζουν «αποβιομηχάνιση», στην πραγματικότητα ήταν η συστηματική καταστροφή παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της προσαρμογής στον κοινοτικό καταμερισμό εργασίας προς όφελος των μεγάλων ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Στο όνομα του «ελεύθερου ανταγωνισμού» το κράτος (δηλαδή οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις) οδήγησε στο κλείσιμο μια σειρά μεγάλων παραγωγικών μονάδων στον τομέα της μεταποίησης, των ορυχείων κλπ. Θύμα αυτής της πολιτικής ήταν οι χαλυβουργικές μονάδες, που έσβησαν για πάντα τα φουγάρα τους, οι βιομηχανίες συναρμολόγησης αυτοκινήτων (ΒΙΑΜΑΞ, ΝΑΜΚΟ κλπ.), μεγάλες κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις («Πειραϊκή - Πατραϊκή»), Ορυχεία Σκαλιστήρη, Παπαστρατή κλπ. Θύμα της ίδιας πολιτικής, ήταν επίσης και μια σειρά άλλες παραγωγικές επιχειρήσεις του δημοσίου, που στην κυριολεξία «στραγγαλίστηκαν» από την κυβερνητική πολιτική για να ξεπουληθούν στη συνέχεια αντί πινακίου φακής στο ιδιωτικό κεφάλαιο (Ναυπηγεία Ελευσίνας, Νεώριο Σύρου, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι τσιμεντοβιομηχανίες ΑΓΕΤ Ηρακλής και Τσιμέντα Χαλκίδας κλπ.).

Με το νεοφιλελεύθερο σύνθημα «Το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας», η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (1990- 1993) έθεσε τις βάσεις γι' αυτό το διαρκές έγκλημα εις βάρος των συμφερόντων του τόπου και του λαού.

Στην εικοσαετία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στο διάστημα 1993- 2004, δόθηκε και η χαριστική βολή. Το εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων περιέλαβε όλους τους τομείς Κοινής Ωφέλειας και τον τραπεζικό τομέα. Ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Ολυμπιακή, το Φυσικό Αέριο, πέρασαν, ή περνούν σταδιακά στα χέρια των επιχειρηματιών, του μεγάλου κεφαλαίου. Εξάλλου την απόλυτη πολιτική ταύτιση ομολόγησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, με τη δήλωσή του στις 31 Οκτώβρη του 2001: «Το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας»!

Για τη συμβολή του δικομματισμού στη μετατροπή της Ελλάδας σε «χώρα γκαρσονιών» μιλούν οι αριθμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δελτίου της Εμπορικής Τράπεζας, τη δεκαετία του 1970 το 66% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) προέρχονταν από την παραγωγή υλικών αγαθών (αγροτικά, βιομηχανικά και άλλα προϊόντα) και το 34% από υπηρεσίες. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μόνο το 37,4% του ΑΕΠ προέρχεται από τη βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή, ενώ το 62,6% προέρχεται από τις υπηρεσίες...!

ΠΑΣΟΚ
Και θέμα Ακη;

Πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει στις σχέσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλου, με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες χτες βράδυ ο υπουργός Ανάπτυξης σε σύσκεψη στενών συνεργατών του φέρεται να είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση με σκοπό να τον «κοντύνουν», εγείροντας θέματα ηθικής τάξης που αφορούν το πρόσωπό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής Δεδωκανήσου κ. Παπανικόλας, που ήταν ο εισηγητής του νομοσχεδίου με τις φωτογραφικές διατάξεις για Ρόδο και Ηλεία, είπε χτες σε δηλώσεις του ότι αν και ο ίδιος διαφωνούσε δέχτηκε να συμπεριληφθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις, καθώς είχε τη διαβεβαίωση από το γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σ. Κοσμίδη ότι οι διατάξεις αυτές θα αποσυρθούν. Η συνεννόηση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος είτε παραμερίστηκε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον είτε του στήθηκε «παγίδα». Το «άδειασμα» αυτό του Α. Τσοχατζόπουλου ενισχύεται και από τη χτεσινή δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλου, ο οποίος πήρε αποστάσεις από το όλο ζήτημα λέγοντας ότι «εγώ δεν είχα βάλει την υπογραφή μου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ