ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Πλώρη» για νέους αγώνες

Την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος

«Πλώρη» για νέα κινητοποίηση βάζουν οι συνταξιούχοι, αντιδρώντας στον εμπαιγμό της κυβέρνησης και ζητώντας ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Με κάλεσμα των Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - Δημοσίου, πραγματοποιούν την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή.

«Οταν ο εμπαιγμός συνεχίζεται, και πάλι ξανά στους δρόμους» επισημαίνουν οι Ομοσπονδίες, σε κοινή ανακοίνωσή τους, και καλούν τους συνταξιούχους να είναι «όλοι στη συγκέντρωση».

Οπως σημειώνουν, στις 17 Δεκέμβρη, ξεκινά η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2000, όπου η κυβέρνηση, με κίνητρο την ΟΝΕ, κάνει σοβαρές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, διαιωνίζει τη λιτότητα. Από τις συνεχείς πολιτικές λιτότητας - συνεχίζουν - οι συντάξεις έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 25% και τώρα τα πράγματα γίνονται χειρότερα με τις αυξήσεις στα καύσιμα που θα συμπαρασύρουν τα πάντα στα ύψη.

«Από την άλλη - τονίζουν - η κυβέρνηση με τα μέτρα που πήρε οδηγεί την κοινωνική ασφάλιση σε πλήρη κατάρρευση και έρχεται το μεγάλο πακέτο που θα δώσει τη χαριστική βολή. Αυτό το αφήνει για μετά τις εκλογές για να μην το πληρώσει πολιτικά».

Στις 25 Νοέμβρη - επισημαίνουν - στην κινητοποίηση που έκαναν δεν μπόρεσαν να δουν τον πρωθυπουργό, αλλά συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Γ. Πασχαλίδη, που δεσμεύτηκε για μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό στα μέσα Δεκέμβρη. «Πριν τη συζήτηση του προϋπολογισμού - υπογραμμίζουν - θα πάμε στη Βουλή να δούμε τα κόμματα και να απαιτήσουμε να πάρουν θέση και να υποστηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας».

Διεκδικούν: Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη και με το 80% του εν ενεργεία μισθού. Αυξήσεις 10% για συντάξεις μέχρι 150.000 δρχ., αυξήσεις 8% για συντάξεις 150.000 - 250.000 δρχ. και αυξήσεις 5% για συντάξεις πάνω από 250.000 δρχ. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 150.000 δρχ. για σύνταξη μέχρι 300.000 δρχ. σαν επιστροφή μέρους των απωλειών. Μειωμένο εισιτήριο στα αστικά μέσα συγκοινωνίας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΑΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ
Προκλητική ενέργεια του προέδρου της ΓΣΕΕ

Απείλησε δικαστικό που διενεργεί τις αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο, με στόχο να εμποδίσει την ενδυνάμωσή του

Σε μια ωμή, εκβιαστική παρέμβαση στον δικαστικό, που διενεργεί τις αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, προχώρησε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, με στόχο να δημιουργήσει εμπόδια στην εκλογική διαδικασία και να ανακόψει την ενίσχυση και ενδυνάμωση ενός ταξικού συνδικάτου που συμμετέχει ενεργά στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Η Εφορευτική Επιτροπή του παραρτήματος Ν. Ιωνίας μαζί με το δικαστικό, πήγαν χτες στο εργοστάσιο της FINTEXPORT για να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι στο χώρο, αφού προηγούμενα είχαν συνεννοηθεί με την επιχείρηση. Ωστόσο αιφνιδιαστικά και αδικαιολόγητα ο διευθυντής απαγόρευσε να γίνει η ψηφοφορία. Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επικοινώνησε με τον συγκεκριμένο δικαστικό και τον απείλησε, λέγοντάς του ότι δεν επιτρέπεται να γίνονται αρχαιρεσίες σε εργοστάσια και ότι είναι τάχα ? παράνομος?!!!

Χτες ήταν η πρώτη μέρα των αρχαιρεσιών στο Συνδικάτο για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία του κλάδου και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Να σημειώσουμε πως η συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες αναμένεται να είναι μαζική, καθώς μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν εγγραφεί στο Συνδικάτο 500 νέα μέλη.

Η Χ. Τσεντούρου, πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης του Συνδικάτου μας δήλωσε σχετικά: «Θεωρούμε απαράδεκτη και καταγγέλλουμε την εκβιαστική παρέμβαση του Χ. Πολυζωγόπουλου, τυπικά προέδρου της ΓΣΕΕ και εκπροσώπου του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, προς τον δικαστικό που διενεργεί τις εκλογές στο Παράρτημα της Ν. Ιωνίας. Η ενέργεια αυτού του "συνδικαλιστή" έχει προφανή στόχο να πλήξει το Συνδικάτο μας. Τους "ενοχλεί" η συνεπής ταξική αγωνιστική στάση που ακολουθεί το Συνδικάτο. Τους "ενοχλεί" το ότι συμμετέχει στο ΠΑΜΕ και συμβάλλει στην προσπάθεια για την ενίσχυση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να βγει από το τέλμα της συναίνεσης και της υποταγής που το έχουν οδηγήσει ο Χ. Πολυζωγόπουλος και οι συνένοχοί του. Και αυτή η ενέργεια εντάσσεται στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, βοηθούμενη από τους υποτακτικούς συνδικαλιστές, σε βάρος του λαϊκού κινήματος και των ταξικών συνδικάτων, για να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης και να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων και του λαού. Οι προσπάθειες αυτές θα πέσουν στο κενό. Οι εργαζόμενοι του κλάδου θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση με τη συσπείρωσή τους γύρω από το Συνδικάτο και με την παραπέρα ενίσχυση των ταξικών του χαρακτηριστικών».

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΝΟ
Το «σφράγισε» η νοθεία

Χωρίς αποφάσεις  για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών

Η νοθεία και οι συνοπτικές - εκφυλιστικές διαδικασίες, προκειμένου να αποσπαστούν αποφάσεις «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στο ετήσιο Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που έγινε χτες σε αίθουσα στου σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον απόφαση της ΠΝΟ δεν είναι η κατάργηση του καμποτάζ, αλλά «η διατήρησή του πέραν από τις ημερομηνίες - όπως αναφέρεται - που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση»!

Οι εγκάθετοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, για να εξασφαλίσουν τα ...«κουκιά» τους, έφτασαν στο σημείο να παραβιάσουν ακόμα και αυτό το αντιδημοκρατικό και αναχρονιστικό Καταστατικό της Ομοσπονδίας! Ενδεικτικό των ...απαράδεκτων διαδικασιών που ακολουθήθηκαν ήταν το γεγονός ότι πρώτα αποφάνθηκε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, για τη νομιμότητα των αντιπροσώπων, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών και μετά έβγαλε απόφαση η Επιτροπή Πληρεξουσίων!

Νόθο ήταν το ίδιο το «σώμα» του Συμβουλίου, καθώς οι 72 αντιπρόσωποι - από τους 92 εγγεγραμμένους - άλλοι ήταν εκλεγμένοι με το σύστημα της απλής αναλογικής και άλλοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα! Ανάμεσα στους αντιπροσώπους ήταν και αυτοί της Ενωσης Ναυτών, οι οποίοι εκλέχτηκαν μετά από όργιο παρανομιών, όπως διάρρηξη της κάλπης, κλοπή και αντικατάσταση ψηφοδελτίων! Επιπλέον τέθηκε σε ισχύ και ο περιορισμός του ενός δεκάτου στον αριθμό των αντιπροσώπων των μεγάλων σωματείων, που περιέχει το Καταστατικό της Ομοσπονδίας, με αποτέλεσμα οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η ΠΕΜΕΝ, από τους 23 αντιπροσώπους που εξέλεξε, να της αφαιρεθούν οι 10!

Ο απολογισμός και προγραμματισμός δράσης της ΠΝΟ που παρουσίασε ο Γιάννης Χαλάς και ενέκρινε η «στημένη» πλειοψηφία του Συμβουλίου, ήταν εντελώς αποστεωμένοι από κάθε έννοια αγωνιστικής διεκδίκησης! Αυτό, όταν στα ίδια ακριβώς τα κείμενα γίνεται λόγος για τη δραματική αύξηση της ανεργίας, με περισσότερους από 6.000 άνεργους ναυτεργάτες, σύμφωνα με στοιχεία του απολογισμού. Συνολικά, οι αποφάσεις του Συμβουλίου φέρνουν την Ομοσπονδία πολύ πίσω ακόμα και από αυτό το «ανάπηρο» διεκδικητικό πλαίσιο, που είχε καθοριστεί στο προηγούμενο συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, από το βήμα του Συμβουλίου, κατήγγειλε την τακτική της νόθας πλειοψηφίας, επισημαίνοντας ότι «αλείφει με βούτυρο το παντεσπάνι των εφοπλιστών» και επισήμανε ότι αναδεικνύεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για τον «εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

«Δεν μπορεί να διατηρούνται νόμοι και Καταστατικά, που περιορίζουν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα. Οι ναυτεργάτες εξαιρούνται από τους νόμους που ισχύουν στις στεριανές συνδικαλιστικές οργανώσεις, γιατί οι εφοπλιστές θέλουν να διατηρήσουν αυτό το καθεστώς που "ξεζουμίζει" τους ναυτεργάτες, να δραστηριοποιούνται "σαν κράτος εν κράτει". Εμείς αταλάντευτα και ξεκάθαρα διαμηνύουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για έναν άλλο δρόμο, για μια ναυτιλία προς όφελος των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων. Μαζί με τους ναυτεργάτες και το υπόλοιπο συνεπές αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας.

Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ κατέθεσαν επίσης δύο ψηφίσματα. Το ένα αφορά στη συμπαράσταση στις μαθητικές κινητοποιήσεις και το δεύτερο στη σύγκληση συνεδρίου για την τροποποίηση του Καταστατικού της ΠΝΟ, τα οποία απορρίφθηκαν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιδοτείται η ... αντικατάσταση

Ακόμη και επιχειρήσεις που έχουν κάνει πρόσφατα απολύσεις, θα επιδοτήσει το υπουργείο Εργασίας, στα πλαίσια ενός ακόμη προγράμματος απόκτησης «εργασιακής εμπειρίας» και... απασχόλησης. Μοναδικός όρος, είναι να έχει αντικατασταθεί το απολυμένο προσωπικό, με συνέπεια ο εργοδότης να μπορεί: Να απολύσει εργαζόμενους, να προσλάβει επιδοτούμενους στη θέση τους και στη συνέχεια να προσλάβει ακόμη μερικούς επιδοτούμενους με το νέο - αυτή τη φορά - πρόγραμμα!

Η σχετική υπουργική απόφαση, δίνει επίσης τη δυνατότητα στους εργοδότες, να απασχολούν και λιγότερο από 18 μέρες το μήνα τους «καταρτιζόμενους» για διάστημα 6 μηνών! Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε χτες από τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου. Προβλέπει επιδότηση επιχειρήσεων «πολιτισμικού τομέα», με 7.000 δρχ. τη μέρα για κάθε άνεργο που θα απασχολήσουν. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 2.000 άνεργους ηλικίας 18 έως 64 χρόνων, για πρακτική άσκηση και απασχόληση από 4 μέχρι και 22 μήνες το ανώτερο. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε και ανάλογο πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης, που αφορά 2.000 άνεργους και προβλέπει 4 εκατ. δρχ. ανά άτομο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ