ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
«Οχι άλλο αίμα στην οικοδομή»!

Μαζικές και δυναμικές απεργιακές συγκεντρώσεις χτες, σε όλη τη χώρα 

Από την πορεία των οικοδόμων στην Αθήνα
Από την πορεία των οικοδόμων στην Αθήνα
«Οχι άλλο αίμα στην οικοδομή...» απαίτησαν χτες οι οικοδόμοι με την 24ωρη απεργία τους και τις μαχητικές συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Δυναμική ήταν η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και η πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου.

«Στη γέφυρα του κέρδους χάθηκαν ζωές, με αίμα θησαυρίζουν οι κατασκευαστές», διαδήλωσαν έξω από το «κουφό» υπουργείο Εργασίας και με περισσότερο παλμό βροντοφώναξαν ότι « Της εργατιάς το αίμα δεν είναι μετοχές, να παίζουν στον τζόγο οι καπιταλιστές».

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, ο Α. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, σημείωσε πως ζήτησαν από τον υπουργό να πάρει μέτρα για να σταματήσει η τραγωδία στην οικοδομή. «Ο υπουργός - συνέχισε - είπε ότι οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, τα ΚΕΠΕΚ θα λειτουργήσουν σε τρεις μήνες. Τα τρίμηνα και τα πεντάμηνα τα έχουμε ξανακούσει. Η προστασία της ζωής μας πρέπει να γίνει δική μας υπόθεση. Θα έχουμε γι' αυτό και άλλες συναντήσεις με τον υπουργό, αλλά αν δεν πιέσει ο κλάδος, οι υποσχέσεις δε θα γίνουν πράξη».

Οπως τόνισε, έθεσαν στον υπουργό και άλλα ζητήματα του κλάδου, το θέμα για την αναγνώριση των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, τη νομοθέτηση του 7ωρου - 5ήμερου, την επαναφορά του συντελεστή υπολογισμού ενσήμων στα 1,5 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο κ. ά. Οι απαντήσεις του υπουργού ήταν αρνητικές. « Οπως μέχρι τώρα - υπογράμμισε - με τους αγώνες μας έχουμε υποχρεώσει κυβερνήσεις και πιο αδυσώπητες να ικανοποιήσουν αιτήματα, έτσι πρέπει να κάνουμε και σήμερα». Επισήμανε πως ο κλάδος πρέπει να δώσει απάντηση και στις βουλευτικές εκλογές «γιατί αν σήμερα κρατιούνται λόγω προεκλογικού κόστους, αμέσως μετά θα φέρουν νόμο κατεδάφισης της ασφάλισης, θα βγαίνουμε στη σύνταξη στα 65 χρόνια, δηλαδή από το μαδέρι στο θάνατο». Κάλεσε τους διαδηλωτές να συμμετέχουν στην πανεργατική συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη που διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Τέλος τόνισε ότι θα συνεδριάσουν τα όργανα της Ομοσπονδίας τις επόμενες μέρες για να αποφασίσουν νέες κινητοποιήσεις.

Η συγκέντρωση

«Είμαστε πάλι εδώ», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, ο Γ. Θεοδώρου, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Αθήνας για να συμπληρώσει πως «είναι η ανάλγητη, αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που μας βγάζει για τρίτη φορά μέσα σε 1,5 μήνα στους δρόμους». Καταδίκασε τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, στέλνοντας εισαγγελείς ενάντια στους μαθητές και κατέληξε πως «οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους θα ανατρέψουν την κυβερνητική πολιτική».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Α. Ζαζόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε πως «φέτος έχουμε θρηνήσει 41 νεκρούς συναδέλφους, ενώ πολυάριθμα είναι τα βαριά καταγραμμένα ατυχήματα» και τόνισε πως «κύρια αιτία που τα εργοτάξια έχουν μετατραπεί σε γκέτα τρόμου είναι η λατρεία του κέρδους από τους εργοδότες, που αντιμετωπίζουν τους εργάτες σαν καύσιμη ύλη, αλλά και οι κυβερνήσεις που κλείνουν τα μάτια και επιπλέον με νόμους ενισχύουν την ασυδοσία τους». Αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα του κλάδου και χαιρέτισε «τους αγωνιζόμενους μαθητές, που αψηφούν την κρατική τρομοκρατία και παλεύουν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική».

Στη συνέχεια ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Αθήνας, διάβασε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Θεσσαλονίκη

Την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική εξέφρασαν μαζικά χτες οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης με τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία του κλάδου και τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στη συγκέντρωση καταγγέλθηκαν οι συνθήκες «μαύρης εργασίας», η παντελής έλλειψη μέτρων ασφάλειας στις οικοδομικές εργασίες και η αδιαφορία της πολιτείας. Γεγονότα που έχουν ως αποτέλεσμα τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό εργατικών ατυχημάτων. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και χαιρέτισε ο γραμματέας Θ. Κυριακίδης

Θεσσαλία

Μαζικά συμμετείχαν οι οικοδόμοι της Θεσσαλίας στην απεργία του κλάδου, στα πλαίσια της οποίας έγιναν συγκεντρώσεις και στους 4 νομούς της περιοχής. Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Τ. Γαργαλιάνου, στην οποία μίλησαν ο Γ. Δαούλας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και ο Γ. Μπλιάκος, γενικός γραμματέας, οι οποίοι επισήμαναν την αποφασιστικότητα των οικοδόμων να αντισταθούν με κάθε μέσο στην πολιτική που οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ακολούθησε πορεία στη Νομαρχία όπου κατατέθηκε ψήφισμα.

Στη Μαγνησία οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου , καταγγέλλοντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και διεκδικώντας την άμεση επίλυση των προβλημάτων του κλάδου. Οι οικοδόμοι των Τρικάλων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και πορεία στη Νομαρχία, απαιτώντας την ικανοποίηση αιτημάτων του κλάδου. Στην Καρδίτσα, οι οικοδόμοι έκαναν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής.

Πάτρα

Μαζικά και δυναμικά συμμετείχαν οι οικοδόμοι της πόλης στη συγκέντρωσή τους έξω από το Εργατικό Κέντρο, που πήρε ταυτόχρονα χαρακτήρα συμπαράστασης και συστράτευσης στον αγώνα των μαθητών λόγω επεισοδίων έξω από συγκρότημα σχολείων νωρίτερα, κατά τα οποία συνέλαβαν το μέλος της ΕΕ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ανδρέα Αθανασόπουλο.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Α. Αντωνόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου, τα οποία χαρακτήρισε σαν φυσική συνέπεια της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Στην ανάγκη αντίστασης όλων απέναντι στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο μόλις απελευθερωθείς Α. Αθανασόπουλος.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με συνθήματα ενότητας μαθητών και εργατών, η οποία κατέληξε στο σχολικό συγκρότημα Μαρούδα.

ΒΟΛΟΣ
ΟΧΙ στην αντιλαϊκή πολιτική

Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων  του Βόλου χτες, ακολουθούν Τρίκαλα και Καρδίτσα

Αγωνιστικό μήνυμα καταδίκης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού του 2000 έστειλαν εργαζόμενοι και άνεργοι του Βόλου, συμμετέχοντας στη χτεσινή συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου. Ταυτόχρονα καταδίκασαν τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, που στόχο έχει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα όσων παλεύουν για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει.

Στη συγκέντρωση, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, μίλησε ο Απ. Νάνος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ο οποίος τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2000 είναι «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου και προωθεί τους στόχους της ΟΝΕ. «Για μια ακόμη χρονιά, επισήμανε, μέσα κι απ' τον προϋπολογισμό, οι εργαζόμενοι και τα άλλα πλατιά λαϊκά στρώματα δέχονται την πιο άγρια επίθεση από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συναινετική στάση των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Βόλου, τις οποίες κατήγγειλε, επισημαίνοντας ότι μ' αυτή τη στάση στηρίζουν και προωθούν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Καταλήγοντας, ο Απ. Νάνος επισήμανε την επιτακτική ανάγκη συγκρότησης ενός λαϊκού μετώπου πάλης όλων όσοι πλήττονται απ' αυτή την πολιτική, γιατί μόνο έτσι θ' ανατραπεί.

Τη σκυτάλη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων κατά του αντιλαϊκού προϋπολογισμού θα πάρουν τα Τρίκαλα, όπου τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς του νομού διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 6μμ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Παλλαϊκό συλλαλητήριο καταδίκης του προϋπολογισμού θα γίνει την επόμενη μέρα, Τρίτη 14 Δεκέμβρη και στην Καρδίτσα. Το συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30μμ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, διοργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών και η ΕΛΜΕ Καρδίτσας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Απάντησαν αγωνιστικά

Παγγιαννιώτικη απεργία χτες και δυναμική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης

Μήνυμα αντίστασης στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική, έστειλαν οι εργαζόμενοι των Ιωαννίνων, που πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία - με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων - και δυναμική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο.

Το τόνο στη συγκέντρωση έδωσαν οι οικοδόμοι της περιοχής, ο κλάδος των οποίων είχε χτες πανελλαδική απεργία. Στη συγκέντρωση, μίλησαν ο Δ. Νάστος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο Ν. Χρύσης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, οι οποίοι επισήμαναν ότι η πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια υπηρετεί τη λογική των αναδιαρθρώσεων του κεφαλαίου και ότι, προς χάριν της ΟΝΕ, οι εργαζόμενοι και ευρύτερα λαϊκά στρώματα οδηγούνται σε απόγνωση.

Στη συνέχεια, διαβάστηκε και εγκρίθηκε από τους συγκεντρωμένους ψήφισμα, στο οποίο σημειώνεται ότι η ανεργία στην περιοχή εκτινάχτηκε στο 26,5%, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, ότι η μερική απασχόληση, οι απολύσεις, η εντατικοποίηση της εργασίας, η μη τήρηση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, η ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, οι εκατοντάδες ανασφάλιστοι αποτελούν την εικόνα της αγοράς εργασίας.

Οπως επισημαίνεται, η παραχώρηση στους ιδιώτες της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ υποδηλώνει μια ακόμα αρνητική παρέμβαση, ενώ προετοιμάζεται πλέγμα ρυθμίσεων, που θα δώσει τη χαριστική βολή στην κοινωνική ασφάλιση. Η παραγωγική βάση - συνεχίζει - συρρικνώνεται, δεκάδες εργοστάσια έκλεισαν ή απειλούνται με κλείσιμο, η αγροτική οικονομία καταστρέφεται, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι μικρέμποροι χτυπιούνται, ενώ τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνονται. Οι ηγεσίες - υπογραμμίζεται - των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων έχουν σοβαρές ευθύνες γιατί συναινούν στην πολιτική αυτή.

Τα αιτήματα είναι: Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μεροκάματου, καθιέρωση 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου χωρίς μείωση αποδοχών. Κατοχύρωση του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης, κατάργηση των τοπικών συμφώνων απασχόλησης κ.ά. Ακολούθησε πορεία στη Νομαρχία, όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ