ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Η ψήφος στο ΚΚΕ αντίσταση στη Νέα Τάξη

Συνέντευξη του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ στο «ΒΗΜΑ» της περασμένης Κυριακής

Δημοσιεύουμε σήμερα το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη, στο δημοσιογράφο Λ. Σταυρόπουλο, που φιλοξένησε το Κυριακάτικο «ΒΗΜΑ»:

-- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φανταζόσασταν ποτέ ότι θα δείτε τρεις γενεές Παπανδρέου να κυριαρχούν στην πολιτική ζωή;

-- Χ.Φ. «Ξέρετε, η ξενοκρατία και η εξάρτηση ποτέ δεν εμπιστεύονταν όποιον κι όποιον. Φρόντιζαν να έχουν πάντα στον τόπο μας τα δικά τους γκεσέμια. Και πεντάρα δεν έδιναν μήπως κατηγορηθούν ότι επιβάλλουν την οικογενειοκρατία, το νεποτισμό και τα τέτοια. Το μόνο που κοίταζαν ήταν πώς θα έχουν τα γκέμια. Πώς θα κρατάνε το λαό μας στο χαλινάρι. Στο κάτω κάτω η οικογένεια Παπανδρέου έχει δώσει πολλές φορές εξετάσεις: και με το διάταγμα για τη δικτατορία του Μεταξά, και με τα όπλα του Σκόμπι στα 1944, και με το διμέτωπο στα 1959-1965, και με την «Αλλαγή» στα 1981-89, και τώρα με τις καλές υπηρεσίες της προς τις ΗΠΑ, προς το ΝΑΤΟ και προς τη Νέα Τάξη. Η ξένη και η ντόπια αντίδραση όλες τις φορές τη βαθμολόγησαν με άριστα! Αρα δικαιολογημένα την ξαναβάνουν μπροστά. Μπροστά, και με την προίκα της... Το ερώτημά σας αφορά εκείνους τους αφελείς και προδομένους που θέλουν να πιστεύουν ότι ο τρίτος της γενιάς των Παπανδρέου είναι ο νέος "Μεσσίας" και λησμονάνε την πυρπολημένη Γιουγκοσλαβία και το φλεγόμενο Ιράκ. Οι κομμουνιστές, αντίθετα, τους ξέρουν καλά τους Παπανδρέου. Τους έχουν υποστεί. Και τους έχουν μάθει».

-- ΔΗΜ.: Ακούω την κυρία Παπαρήγα που λέει και ξαναλέει «ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΝΔ». Μήπως αυτή η ταυτοποίηση απλοποιεί τα πράγματα;

-- Χ.Φ.: «Δεν είναι η Αλέκα Παπαρήγα ή το ΚΚΕ που επέβαλε στις ηγεσίες του δικομματισμού την ταυτόσημη ευρωπαϊκή, ατλαντική εξωτερική, αμυντική ή οικονομική πολιτική τους. Ελόγου τους την αποφάσισαν και ελόγου τους την ασκούν. Αντίθετα, το ΚΚΕ πάντα πίστευε και πιστεύει και σήμερα ότι άλλος κόσμος ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ και άλλος κόσμος ακολουθεί τη ΝΔ. Και ότι στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους, ενώ αισθάνονται προδομένοι, δεν αποτολμούν την υπέρβαση. Και αυτούς τους προδομένους πολίτες του ΠΑΣΟΚ ή τους απληροφόρητους πολίτες της ΝΔ καλεί το ΚΚΕ να στηρίξουν με την ψήφο τους την αντίσταση στη Νέα Τάξη».

- ΔΗΜ.: Συνεχίζετε να... «πιστεύετε» ότι επόμενος πρωθυπουργός είναι ο κ. Κ. Καραμανλής;

- Χ.Φ. «Οσοι σφετερίζονται ή λεηλατούν τη δημόσια περιουσία και τα λεγόμενα "κοινοτικά πακέτα" σίγουρα κόπτονται για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, προκειμένου να κάνουν σύντομα τις αναγκαίες "αναπροσαρμογές" τους. Επειδή όμως αποτελεί πάγια πεποίθησή μου ότι στην εξαρτημένη χώρα μας οι πρωθυπουργοί πρώτα "κατασκευάζονται" και μετά "εκλέγονται", μου είναι αρκετά δύσκολο να γνωρίζω πόσο προχώρησε η "κατασκευή" του ενός ή του άλλου από τους μονομάχους και άρα ποιος είναι επικρατέστερος. Οσο για την παλιά ατάκα που αναφέρετε - εκείνη πριν από δυο χρόνια -, δεν... ανακάλυψα την Αμερική. Στο πλαίσιο του δικομματισμού βγαίνει ή ο ένας ή άλλος. Και όταν ο ένας "εκλεγεί" δύο φορές, μπορείς να πιθανολογήσεις ότι έρχεται η σειρά του άλλου».

Το σύστημα πάντα θέλει την Αριστερά στη γωνία

-- ΔΗΜ.: Πώς κρίνετε τις τελευταίες εξελίξεις με την υπόθεση Πάχτα και τους χειρισμούς από πλευράς κυβέρνησης;

-- Χ.Φ.: «Είναι κατάντια. Είναι κουτρουβάλα ενός θεσμού που, παρά τα κουσούρια του, κράτησε όρθια την αστική πολιτική δημοκρατία για δεκαετίες. Ομολογώ ότι ντράπηκα από την εξαχρείωση και δεν ξανάνοιξα την τηλεόραση. Ολα αυτά σε άλλους καιρούς ήταν αδιανόητα. Ο βουλευτής είχε κύρος, ο υπουργός είχε κύρος. Πάρτε παράδειγμα την εφημερίδα σας. Είναι μια έγκυρη αστική εφημερίδα, η οποία έχει αποδεχτεί το δικομματισμό. Πώς όμως να υποστηρίξει τέτοια φαινόμενα; Πώς να σιωπήσει όταν με τόσο άθλιες μεθοδεύσεις εκποιούνται τα δημόσια και τα κοινά αγαθά; Οσο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, θα παραθέσω δύο ρητά: ότι "ένοχος ου ποιεί" και ότι "ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα"».

-- ΔΗΜ.: Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η Αριστερά θα «στενάξει» σε αυτές τις εκλογές. Εσείς τι λέτε;

-- Χ.Φ.: «Η Αριστερά "στενάζει" σε όλες τις εκλογές και δε θα "στενάξει" μόνο σ' αυτές που έρχονται... Γιατί το σύστημα πάντα "θέλει την Αριστερά στη γωνία". Εχω πει παλιότερα ότι "αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον καπιταλισμό, σίγουρα οι καπιταλιστές θα τις είχαν καταργήσει". Εμείς, δηλαδή, αγωνιζόμαστε και μέσα στο σύστημα και έξω από αυτό - κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες - με την ίδια πάντα θέρμη. Και εναπόκειται στα λαϊκά στρώματα να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, να γυρίσουν την πλάτη στις Σειρήνες του δικομματισμού και να μας ενισχύσουν».

-- ΔΗΜ.: Το ερώτημα που τίθεται από διάφορες πλευρές είναι γιατί η Αριστερά δεν κατέρχεται στον εκλογικό στίβο ενιαία. Το πρότεινε και ο κ. Μ. Θεοδωράκης, αλλά η κυρία Παπαρήγα απάντησε ότι η ενότητα δεν είναι ρεαλιστική. Είναι τόσο δύσκολο τελικά;

-- Χ.Φ.: «Η παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη είχε δύο σκέλη: το πρώτο ήταν έκκληση για ενότητα της Αριστεράς και κοινή εκλογική κάθοδο. Το δεύτερο ήταν δήλωση ότι θα ψηφίσει Αριστερά, είτε είναι ενωμένη είτε όχι, γιατί μόνο η Αριστερά αγωνίζεται εναντίον της Νέας Τάξης. Και η μεν ενότητα της Αριστεράς είναι πράγματι πρακτικά αδύνατη 45 ημέρες πριν από τις εκλογές, και επειδή ο χρόνος είναι ελάχιστος και επειδή οι κύριες συνιστώσες του σημερινού Συνασπισμού είναι η πρώην ΕΑΡ (που μεθόδευσε στα 1991 τη διάλυση του ΚΚΕ, μαζί με ορισμένους πρώην συντρόφους) και οι πρώην σύντροφοί μας που εγκατέλειψαν το Κόμμα και συνεργάστηκαν με την ΕΑΡ. Στο ερώτημά σας όμως λησμονάτε το δεύτερο σκέλος της παρέμβασης Θεοδωράκη: ότι, δηλαδή, στέλνει μήνυμα στους αγωνιστές, πατριώτες και δημοκράτες να ψηφίσουν Αριστερά δίνοντας πρώτος το παράδειγμα. Και λησμονάτε ακόμη ότι το ΚΚΕ αποτελεί τον κορμό της Αριστεράς...».

-- ΔΗΜ.: Από τη μια η κυρία Παπαρήγα λέει ότι με τις υπάρχουσες δυνάμεις της Αριστεράς το ΚΚΕ δεν μπορεί - τουλάχιστον τώρα - να συμμαχήσει. Και από την άλλη διακηρύσσει ότι στόχος είναι η «λαϊκή συμμαχία». Με ποιους και πότε θα τη συγκροτήσετε;

-- Χ.Φ.: «Η Αλέκα Παπαρήγα είναι σαφής. Λέει ότι στις σημερινές συνθήκες η πολιτική συμμαχία με τις ηγεσίες των άλλων αριστερών κομμάτων δεν είναι ρεαλιστική. Προσθέτει όμως πάντα ότι ώσπου να ωριμάσουν οι συνθήκες το ΚΚΕ προωθεί την κοινωνική συμμαχία στη βάση με όλες τις αριστερές και προοδευτικές ριζοσπαστικές δυνάμεις. Το ερώτημα "συμμαχία με ποιους" είναι κολοβό. Για να έχει και ουρά χρειάζεται ένα ακόμα ερώτημα: "Συμμαχία πότε και για να κάνουμε τι;". Και αυτό το "πότε" έχει σχέση με την ωρίμανση των συνθηκών. Δηλαδή, αν το γκάστρωμα έχει προχωρήσει αρκετά και επίκειται φυσιολογική γέννα του καινούριου».

Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα, ενώ οι άλλοι...

-- ΔΗΜ.: Μήπως η τακτική «εμείς από τη μία και όλοι οι άλλοι απέναντι» δημιουργεί κινδύνους «διαρροών» εν δυνάμει ψηφοφόρων;

-- Χ.Φ.: «Ποτέ το ΚΚΕ δεν ήταν τόσο φαντασμένο ώστε να λέει "εμείς από δω και όλοι οι άλλοι απέναντι". Αλλο έλεγε και λέει το ΚΚΕ: Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα, ενώ όλοι οι άλλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, θέλουν ή να το υπηρετήσουν ή να το βελτιώσουν ή να το εκμεταλλευτούν. Παρά ταύτα, σε πολλά καθημερινά ζητήματα του λαού αφήνουμε κατά μέρος το στρατηγικό μας στόχο για αλλαγή του συστήματος και παλεύουμε για τη βελτίωση της καθημερινότητας από κοινού με όλους εκείνους που επιδιώκουν το ίδιο. Και αυτό το ξέρουν και οι φίλοι και οι αντίπαλοι του ΚΚΕ. Γι' αυτό και έχω τη γνώμη ότι οι σφυγμομετρήσεις που δείχνουν διαρροή οπαδών του ΚΚΕ προς το ΠΑΣΟΚ, ή βρίσκονται στα όρια του στατιστικού λάθους ή αποτελούν αναγωγές με... ευσεβείς πόθους ή δεν αποτυπώνουν και την αντίστροφη κίνηση: δηλαδή, των διαρροών οπαδών του ΠΑΣΟΚ προς το ΚΚΕ. Κοντολογίς, και θα κρατήσουμε τις δυνάμεις μας και θα τις αυξήσουμε σημαντικά».

-- ΔΗΜ.: Με την έκδοση του δεύτερου τόμου του βιογραφικού βιβλίου του κ. Χ. Θεοχαράτου με τίτλο «Χαρίλαος Φλωράκης. Ο λαϊκός ηγέτης» ολοκληρώθηκε η προσπάθεια καταγραφής της πολυδαίδαλης πολιτικής πορείας σας. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για «"αγιογραφία" του Χαρίλαου...». Αλλοι πάλι λένε ότι «αυτός δεν είναι ο Χαρίλαος που ξέρουμε εμείς...». Εσείς τι λέτε;

-- Χ.Φ.: «Ε, όχι και "αγιογραφία" μου το βιβλίο του Θεοχαράτου! Και πόσα δε μου φορτώνει. Αν το διαβάσετε με προσοχή, θα διαπιστώσετε ότι μου καταλογίζει ευθύνες για το "καπέλωμα" του ΚΚΕ από το ΠΑΣΟΚ κατά την επταετία 1974-1981. Οτι με μέμφεται επειδή "συρθήκαμε" πίσω από το ψευδεπίγραφο σύνθημα της "Αλλαγής" κατά την οκταετία 1981-1989. Οτι με κατηγορεί πως και με δική μου ευθύνη κατόρθωσε ο Α. Παπανδρέου να ριζώσει στο λαό και στην Αριστερά τα αντιδεξιά του σύνδρομα. Οτι θεωρεί λάθος μου το γεγονός πως πρώτα τα βρήκα με την ΕΑΡ το 1988 και μετά στράφηκα προς τους ανένταχτους και τους πασοκογενείς ενώ, λέει, όφειλα να κάνω το αντίθετο. Οτι ο Α. Παπανδρέου κάθε φορά έβρισκε τρόπο να με καλμάρει και να με διαβεβαιώνει ότι θα λάβει μέτρα, ενώ γνώριζα ότι θα επαναλάβει τα ίδια κλπ, κλπ. Στον πρόλογο του τόμου αναφέρω ότι "το βιβλίο αυτό είμαι εγώ". Δηλαδή, ότι απηχεί τους αγώνες, τις ιδέες, τους λόγους και τις αντιλήψεις μου. Και πράγματι τα απηχεί όλα αυτά. Συχνά απηχεί και το ύφος μου. Τις περισσότερες φορές, όμως, όπως είναι φυσικό, απηχεί το ύφος του συγγραφέα. Και αρκετά στοιχεία που του διηγήθηκα ή του έδωσα γραπτά απέφυγε να τα συμπεριλάβει στο βιβλίο λέγοντάς μου ότι δεν επιθυμεί να κάνει την εργασία του προεκλογική μπροσούρα. Τελικά είχε δίκιο. Το κλίμα που ζούμε δεν προσφέρεται για αποτίμηση πεπραγμένων, αλλά μόνο για αντεγκλήσεις, κορόνες και λασπολογία...».

«Καταιγίδα» δημοσκοπήσεων

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πλύση εγκεφάλου της «κοινής γνώμης» από την «καταιγίδα» των γκάλοπ, που καταγράφουν τις «αυξομειώσεις» μεταξύ των δύο μονομάχων, υποδαυλίζοντας τα εκβιαστικά διλήμματα προς όφελος του δικομματισμού.

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας «ενσωματώνουν» τον πολιτικό αντίκτυπο που είχε η υπόθεση Πάχτα: η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διευρύνεται ελάχιστα υπέρ της πρώτης, ενώ αισθητή είναι η άνοδος του ΚΚΕ, καθώς εκτιμήθηκε η στάση και η πολιτική του και στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Opinion» - Mega, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 26-31 Γενάρη σε δείγμα 1.600 ατόμων, η ΝΔ προηγείται 4 μονάδες στην πρόθεση ψήφου του ΠΑΣΟΚ (39,3% έναντι 35,3%), ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας στις 22 του ίδιου μήνα η «ψαλίδα» ήταν 3 μονάδες. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,2%, ο ΣΥΝ 2,8%, το ΔΗΚΚΙ 1,6%, το ΛΑΟΣ 1,7%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 13,1%. Στη λεγόμενη «παράσταση νίκης» (ποιο κόμμα πιστεύετε πως θα κερδίσει τις εκλογές), η ΝΔ προηγείται με διαφορά 19 μονάδων (51,3%, έναντι του 31,9% του ΠΑΣΟΚ), ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση ήταν 7 μονάδες. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Γ. Παπανδρέου (47,3%), ενώ ο Κ. Καραμανλής συγκεντρώνει το 42% των ερωτηθέντων. Ωστόσο, για πρώτη φορά η ΝΔ προηγείται στο ερώτημα «ποιο κόμμα θεωρείτε καταλληλότερο να κυβερνήσει», με 38,3 έναντι 36,3 του ΠΑΣΟΚ. Η συσπείρωση της ΝΔ αγγίζει το 92,2%, του ΠΑΣΟΚ 75,9%, με το 10,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να μετακινείται προς τη ΝΔ, ενώ από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ μετακινείται το 3,1%.

Τις ίδιες «τάσεις» καταγράφει και η δεύτερη πανελλαδική δημοσκόπηση της «Alco» - Alter σε δείγμα 2.000 ατόμων που διεξήχθη μετά την υπόθεση Πάχτα. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 4,1% (40,4% έναντι 36,3%) και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, ο ΣΥΝ 2,8%, το ΔΗΚΚΙ 0,9%, το ΛΑΟΣ 1,6% και η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος» στο 8,2%.

Στην «παράσταση νίκης» η ΝΔ προηγείται με 48,7% και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 29,7% (διαφορά 19 μονάδες).

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ της τάξης του 3,7% στην πρόθεση ψήφου και 16,5% στην παράσταση νίκης, δίνει η δημοσκόπηση της MRB, που έγινε για λογαριασμό της «Καθημερινής», στο διάστημα από 16 έως 26 Γενάρη, στον απόηχο της υπόθεσης Πάχτα. Ειδικότερα, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου από το ΠΑΣΟΚ με διαφορά της τάξης του 3,7% (39,1% έναντι 35,4% αντιστοίχως). Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 5,1%, ο ΣΥΝ με 2,95%, το ΔΗΚΚΙ με 1,25%, ενώ το ΛΑΟΣ κινείται στο 2,2%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 16,5%, ενώ οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζονται σχεδόν ισοδύναμοι στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία (37,6% ο Γ. Παπανδρέου και 37,5% ο Κ. Καραμανλής).

ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Ασφυξία για μικρομεσαίους

Σε κάθε προεκλογική περίοδο τα μικρομεσαία στρώματα δέχονται τις επιθέσεις «αγάπης» του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Το μέγεθος και το ειδικό βάρος τους στην οικονομία καθιστούν αυτά τα στρώματα ιδιαίτερο στόχο της προεκλογικής παροχολογίας των δύο συνεταίρων του δικομματισμού.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι μπορούν να μετρήσουν τις συνέπειες από την πολιτική που άσκησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, κατά την εναλλαγή τους στην εξουσία, από το 1990 έως σήμερα. Στο κρίσιμο αυτό διάστημα, μετά την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τα μικρομεσαία στρώματα γνώρισαν μια άνευ προηγουμένου πίεση από την «απελευθέρωση» των αγορών και τον άνισο ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις στη μεταποίηση και στο εμπόριο. Η πολιτική αυτή είχε αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση αυτών των στρωμάτων.

Αρχής γενομένης από το νόμο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το 1992, για την «απελευθέρωση», οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1993 μέχρι σήμερα προώθησαν σειρά μέτρων όπως η απελευθέρωση της τραπεζικής αγοράς, η απελευθέρωση των ωραρίων λειτουργίας, οι ρυθμίσεις για την επαγγελματική στέγη, που οδήγησαν σε ένα «πογκρόμ» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στους παράγοντες αυτούς προστίθεται η πολιτική λιτότητας για τους εργαζόμενους, που έχει συνέπεια τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων.

Ενας από τους δείκτες αυτής της εξέλιξης είναι τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για τις πτωχεύσεις των επιχειρήσεων και την αξία των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά. Τους δύο δείκτες της οικονομικής ασφυξίας των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Μάη, είχαν κατατεθεί μέχρι τις 20/5/2003 1.189 αιτήσεις πτώχευσης. Ο αριθμός αυτός δείχνει μια τεράστια αύξηση των πτωχεύσεων της τάξης του 151% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ», στο διάστημα Γενάρη-Απρίλη 2003 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 25.376 τεμάχια, αξίας 242,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002.

Απ' την άλλη πλευρά, μεγαλώνει συνεχώς το μερίδιο των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ. Από τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας προκύπτει ότι κατά τον περασμένο Ιούνη ο τζίρος των σούπερ μάρκετ αυξήθηκε κατά 13,3%, ενώ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου κατά 8,8%. Το ίδιο συνέβη και με τα πολυκαταστήματα, που αύξησαν τον τζίρο τους κατά 13%, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ένδυσης- υπόδησης αύξησαν τον τζίρο τους μόλις κατά 3,3%.

Βεβαίως, οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι οφείλουν να γνωρίζουν ότι αυτή η πολιτική θα εφαρμοστεί με μεγαλύτερη ένταση από τις 8 του Μάρτη, όποιος και αν είναι ο νικητής από τους δύο συνεταίρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ