ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Παρέμβαση ενάντια στη νόθευση της θέλησης των εργαζομένων

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Τη δυναμική παρέμβαση ταξικών συνδικάτων και συνδικαλιστών στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού προκάλεσε ο πραξικοπηματικός αποκλεισμός εφτά εκλεγμένων αντιπροσώπων αγωνιστικών σωματείων από το Συνέδριο, με πρωτοβουλία της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ αλλά και τη στήριξη της ΔΑΚΕ. Στόχος η μείωση της δύναμης των ταξικών δυνάμεων στη ΓΣΕΕ και στη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Κατά τη χτεσινή δεύτερη μέρα του Συνεδρίου και ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Λ. Καραθανάσης παρουσίαζε τον απολογισμό της συναίνεσης και της υποταγής, συνδικαλιστές από τους κλάδους των Οικοδόμων, του Φαρμάκου, τους ΟΤΑ, του Επισιτισμού κ.ά. πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας απαιτώντας εδώ και τώρα να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις νόθευσης της θέλησης των εργαζομένων. Την απαίτησή τους αυτή εξέφρασαν και με συνθήματα όπως: «Συνδικάτα ταξικά και όχι κυβερνητικά», «Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα» κ.ά.

Ο Ν. Ζώτος, συνδικαλιστής από το χώρο των εκπαιδευτικών, παρ' όλο που οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές προσπάθησαν να τον εμποδίσουν, απευθύνθηκε στους αντιπροσώπους επισημαίνοντας ότι η ηγεσία της Ομοσπονδίας κόβει και ράβει τους συσχετισμούς για την Ομοσπονδία και τη ΓΣΕΕ.

Ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιώλας και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λ. Κανελλόπουλος, αποχώρησαν από το συνέδριο την ώρα της παράστασης διαμαρτυρίας.

Ο αποκλεισμός των εφτά συνδικαλιστών εντάσσεται στα γενικότερα πλαίσια των μεθοδευμένων ενεργειών των ηγεσιών των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» του ΣΥΝ σε μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ενέργειες που όπως κατήγγειλε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) αποσκοπούν στην απροκάλυπτη νοθεία της έκφρασης των εργαζομένων για την κυριαρχία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, μπροστά στο 32ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Η απραξία, η αδράνεια, ο συμβιβασμός και η υποταγή στις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης και των εργοδοτών, σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου, χαρακτήρισαν τη «δράση» της Ομοσπονδίας το χρόνο που πέρασε με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ, που έχει και την πλειοψηφία της διοίκησης.

Αυτή η «δράση» έχει ως αποτελέσματα: το βασικό μισθό ντροπής των 613 ευρώ στον κλάδο, τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους, τους εργαζόμενους με συμβάσεις μιας μέρας, την κατάργηση της πλήρους απασχόλησης, τη νομιμοποίηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης κλπ. Η στήριξη που παρείχε στην κυβερνητική πολιτική η Ομοσπονδία, με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ, και η προσπάθεια που κατέβαλε ώστε ο κλάδος να μην αντισταθεί αγωνιστικά, αποκαλύπτεται και από το ποσό - πρόκληση, για τους εργαζόμενους, που δαπάνησε για απεργιακές κινητοποιήσεις το χρόνο που πέρασε και φτάνει μόλις τα 150 ευρώ (!!!).

Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα ανέδειξαν στο συνέδριο μέσα από τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ).

ΕΤΑΙΡΙΑ ROC (ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ)
Διαμαρτυρία υπαλλήλων και ναυτεργατών

Σήμερα η συγκέντρωση έξω απ' τα γραφεία της εταιρίας στις 9 π.μ.

Τα αγωνιστικά τους πυρά ενάντια στην πολιτική που τους καταδικάζει στην ανεργία και στη φτώχεια ενώνουν σήμερα οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι της στεριάς της ναυτιλιακής εταιρίας ROC του εφοπλιστή Ποταμιάνου, οι οποίοι αποτελούν τα μεγάλα θύματα της «απελευθέρωσης» της εφοπλιστικής ασυδοσίας στο χώρο της κρουαζιέρας, που σηματοδοτήθηκε με την εφαρμογή του εκτρωματικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ελληνικές θάλασσες.

Σήμερα, στις 9 το πρωί, ναυτεργάτες και υπάλληλοι θα συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται η εταιρία του εν λόγω εφοπλιστή και από εκεί με πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα απαιτήσουν συνάντηση με τον υπουργό, Γ. Πασχαλίδη, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, των μισθολογικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η εταιρία του Ποταμιάνου φέρεται ότι καταρρέει οικονομικά και ήδη τα πλοία του το ένα μετά το άλλο έχουν αρχίσει να περνάνε, με τη διαδικασία της κατάσχεσης από ξένες τράπεζες, γερμανικές και ολλανδικές, σε άλλα χέρια. Πρόκειται για εξέλιξη που έρχεται να καταδείξει το σκληρό ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει στον τομέα της κρουαζιέρας, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συμφώνησαν με τον εκτρωματικό κοινοτικό κανονισμό 3577, ώστε τώρα να έχει αρχίσει το μεγάλο «ψάρι να τρώει το μικρό» και να δημιουργούνται άλλα εταιρικά σχήματα, με μοναδικούς χαμένους τους εργαζόμενους της στεριάς και της θάλασσας.

Οι υπάλληλοι της ROC από την περασμένη Κυριακή έχουν τεθεί μεν από τον εφοπλιστή σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, αλλά το καθεστώς τρομοκρατίας που τους έχει επιβάλει είναι τέτοιο ώστε να πηγαίνουν καθημερινά στα πόστα τους δουλεύοντας τζάμπα! Οσον αφορά τους ναυτεργάτες, που αποτελούν τα πληρώματα στα πλοία του εφοπλιστή, είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Νοέμβρη και τους οφείλονται αναδρομικά, άδειες και επιδόματα από το 2003!

Χτες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η διοίκηση της ΠΝΟ, έγινε σαφές ότι τα πλοία του Ποταμιάνου δεν πρόκειται να πιάσουν ελληνικό λιμάνι αν επανεμφανιστούν με ξένη σημαία και χαμηλόμισθους αλλοδαπούς ναυτεργάτες. Ομως, από όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας, Ι. Χαλάς, και οι υπόλοιποι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας, και συγκεκριμένα των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΠ, αποκαλύφθηκαν και οι τεράστιες ευθύνες της Ομοσπονδίας, καθώς, όπως ομολόγησαν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές, οι παραχωρήσεις που έγιναν προς τους εφοπλιστές ήταν τεράστιες. Ετσι, αντί να διεκδικήσουν την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, στο όνομα ...της σωτηρίας της ελληνικής κρουαζιέρας, συμφώνησαν στη μείωση κατά 50% των Ελλήνων ναυτεργατών από την οργανική σύνθεση των τουριστικών πλοίων! Αποκάλυψαν ακόμα ότι αυτή τη στιγμή όσα πλοία εκτελούν τη γραμμή Πάτρας-Ιταλίας είναι με μειωμένη οργανική σύνθεση, δηλαδή αριθμό πληρώματος!

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γ. Τούσσας, μέλος της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, εκπροσωπώντας την ταξική αγωνιστική γραμμή στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, έκανε καθαρό ότι οι σημερινές εξελίξεις δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». «Απαιτείται, τόνισε, να αξιοποιήσουμε όλες τις μορφές πάλης για να αποκρουστεί αυτή η πολιτική και να τιμωρηθούν οι φορείς της. Για να απαιτήσουμε και να επιβάλουμε πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα».

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό, Θ. Βασιλόπουλος, γνωστό στέλεχος του ΣΥΝ και η ομάδα του. Ο εν λόγω συνδικαλιστής εμμέσως πρότεινε την ενίσχυση των εφοπλιστών για να λυθεί το πρόβλημα της κρουαζιέρας και ειδικά του Ποταμιάνου, φέρνοντας ως παράδειγμα την Τουρκία, η οποία μείωσε τα λιμενικά τέλη, και την επιδότηση των θέσεων εργασίας που γίνεται στη στεριά...

Στη στεριά οι ναυτεργάτες

Το πέταγμα στη στεριά εδώ και τώρα των Ελλήνων ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία της ακτοπλοΐας και την πλήρη «απελευθέρωση» της εφοπλιστικής ασυδοσίας στις ελληνικές θάλασσες, αξιώνει το διευθυντήριο των Βρυξελλών!

Με επιστολή που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την... επιπλήττει ότι δεν έχει εφαρμόσει ορθά τον Κοινοτικό Κανονισμό 3577/92 στην ακτοπλοΐα, με τον οποίο έχει αρθεί το καμποτάζ (δηλαδή η αποκλειστική εκμετάλλευση των συγκοινωνιών από πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα) και έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ στην Ελλάδα από την 1.1.2004. Απαιτεί να αρθούν ακόμα και οι όποιοι υποτυπώδεις περιορισμοί περιλαμβάνονται στο νομοθετικό έκτρωμα 2932 που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για να εναρμονίσει τον Κανονισμό αυτό με την ελληνική νομοθεσία και προειδοποιεί με κυρώσεις σε περίπτωση που τεθεί το παραμικρό εμπόδιο στην... εφοπλιστική δραστηριότητα στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες της χώρας!

Οι «ασκοί του Αιόλου» στις θαλάσσιες συγκοινωνίες της χώρας άνοιξαν όταν το 1992 η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επικρότησαν αυτό τον κανονισμό. Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης δήλωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εμπαίζοντας ανοιχτά νησιώτες και ναυτεργάτες είπε: «Η απελευθέρωση θα πρέπει να γίνεται με κανόνες, με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και το νησιωτικό χαρακτήρα της Ελλάδας»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ