ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΙΓΙΟΥ
Κοροϊδία η κυβέρνηση - μπλόκα αυτοί

Δυναμικά απάντησαν χτες οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής Αιγιαλείας στον συνεχιζόμενο κυβερνητικό εμπαιγμό

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών του Αιγίου στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών

ICON

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών του Αιγίου στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών
Εκατοντάδες αγρότες της Αιγιάλειας, με μια αιφνιδιαστική κίνηση και έναν περίτεχνο ελιγμό, υπερκέρασαν τις αστυνομικές δυνάμεις και έστησαν μπλόκο στην Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών, μπροστά στην είσοδο της πόλης του Αιγίου, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι. Οι ελαιοπαραγωγοί βγαίνουν για έκτη φορά στους δρόμους του αγώνα από τον περασμένο Νοέμβρη, με κεντρικό αίτημα την καταβολή της επιδότησης του ελαιολάδου στο σύνολο της παραγωγής. Οπως ακριβώς δεσμεύτηκε στις 19 Γενάρη η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Γεωργίας Β. Αργύρη, ότι δηλαδή τέλος Γενάρη θα είχε καταβληθεί η επιδότηση. Η κυβέρνηση όμως για μία ακόμη φορά αθέτησε την υπόσχεσή της και αντί να καταβάλει ολόκληρο το ποσό, προσπάθησε χωρίς επιτυχία να καταβάλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μόνο το 60% της επιδότησης. Η «πονηριά» αυτή της κυβέρνησης έγινε αντιληπτή από τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι τη Δευτέρα το πρωί κατέλαβαν το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας Αιγίου. Για το ίδιο θέμα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας απέστειλε επιστολή στον υπουργό Γεωργίας, κάνοντας λόγο για «αθέτηση υποσχέσεως».

Στο μεταξύ, οι αγρότες, αφού ξέφυγαν από τον αστυνομικό κλοιό και κατάφεραν να κλείσουν το δρόμο με τα αυτοκίνητά τους, άρχισαν στη συνέχεια να στήνουν αυτοσχέδια οδοφράγματα και άναψαν φωτιές. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε ο εισαγγελέας με την αστυνομική ηγεσία της Διεύθυνσης Αχαΐας για να τους ενημερώσει πως... διαπράττουν αδίκημα. «Αδικοι και παράνομοι είναι αυτοί που ακόμα δε μας έχουν καταβάλει την επιδότηση», αντέτειναν οργισμένοι οι ελαιοπαραγωγοί και προειδοποίησαν την αστυνομική ηγεσία πως άμα προχωρήσουν σε επίθεση, «η αντίδρασή μας θα είναι δυναμική και την ευθύνη θα την έχετε αποκλειστικά εσείς».

Οσο περνούσε η ώρα και η είδηση του μπλόκου γινόταν γνωστή, ολοένα και περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί πύκνωναν τις γραμμές του αγώνα και παρέμειναν σε αυτό μέχρι αργά τη νύχτα. Στον αντίποδα οι αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν 300 μέτρα από το μπλόκο και ενισχύθηκαν λίγο αργότερα με διμοιρίες των ΜΑΤ.

Μιλώντας στο «Ρ» το στέλεχος της ΠΑΣΥ, Κ. Κερκουλάς, τόνισε: «Η κυβέρνηση εξαπάτησε τους ελαιοπαραγωγούς της Αιγιάλειας. Ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης έδωσε λόγο πολιτικής τιμής ότι η επιδότηση τέλος Γενάρη θα καταβληθεί. Τον πήρε πίσω στην προσπάθεια να φανεί αρεστός στα αφεντικά. Τους λέμε καθαρά: Θα είμαστε στο δρόμο κάθε μέρα μέχρι να πάρουμε το αυτονόητο. Αυτό που δικαιούμαστε».

Στο μεταξύ υπουργείο Γεωργίας και ΟΠΕΚΕΠΕ προσπάθησαν χτες να «θολώσουν τα νερά» μέσω ανακοινώσεων στις οποίες καλούν τους ελαιοπαραγωγούς... να μην ανησυχούν καθόλου, αφού «όλοι θα δικαιωθούν για τις ποσότητες που δικαιούνται». Σχολιάζοντας τα παραπάνω, στελέχη της ΠΑΣΥ τόνισαν ότι στόχος τους είναι να διασπάσουν αφ' ενός τον αγροτικό κόσμο και αφ' ετέρου να συκοφαντήσουν τον αγώνα του στα μάτια της κοινής γνώμης.

Φοιτητικό επίδομα

Στις 31 του Μάρτη λήγει η προθεσμία για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος (1.000 ευρώ ετησίως) στις οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Η προθεσμία ξεκίνησε χτες και η καταβολή θα γίνεται στις Εφορίες με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, μεταξύ των οποίων είναι και το μισθωτήριο συμβόλαιο. Πρόβλημα υπάρχει για τους φοιτητές που συγκατοικούν σε ένα σπίτι, αλλά το συμβόλαιο είναι στο όνομα του ενός από τους ενοίκους. Το υπουργείο Οικονομικών τους «συμβουλεύει» να αλλάξουν τα μισθωτήρια συμβόλαια, ώστε να περιλαμβάνονται όλοι οι δικαιούχοι. Χτες, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, πληρώθηκαν μόλις 100, έναντι των περίπου 50.000 που το δικαιούνται. Τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται στην Εφορία είναι: Ειδική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση, η οποία διατίθεται στις Εφορίες, πιστοποιητικό της Σχολής και μισθωτήριο συμβόλαιο της κατοικίας του τόπου φοίτησης.

ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Κερδοσκοπία σε βάρος της ντόπιας κατανάλωσης

Ο χώρος του χονδρεμπορίου και οι επιχειρηματίες που τον λυμαίνονται τροφοδοτούν το κύμα της ακρίβειας σε όλα τα βασικά είδη της λαϊκής κατανάλωσης. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), οι χονδρέμποροι κοστολογούν τα εμπορεύματα ανάλογα με το εάν τα προορίζουν για την ντόπια κατανάλωση ή το εξωτερικό. Από τη σύγκριση των δεικτών χονδρικής (Νοέμβρης 2003 με Νοέμβρη 2002) προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Οι τιμές χονδρικής στα αγροτικά προϊόντα (πρωτογενής παραγωγή) που προορίζονται για την ντόπια κατανάλωση αυξήθηκαν σε ποσοστό 7,9%, ήταν δηλαδή διπλάσιες από τον τιμάριθμο λιανικής!
  • Οι τιμές στα βιομηχανικά προϊόντα που προορίζονται για την ντόπια αγορά αυξήθηκαν κατά 3,5%.
  • Η αυξήσεις χονδρικής (πρωτογενής και βιομηχανική παραγωγή) για τα εξαγόμενα προϊόντα ήταν μόλις 1,8%.

Είναι φανερό ότι οι χονδρέμποροι που παραμένουν στο απυρόβλητο των κυβερνητικών ελέγχων, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για το κύμα της κερδοσκοπίας σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων.

Κινητοποίηση σήμερα στην Αμφισσα

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φωκίδας διοργανώνει συλλαλητήριο ελαιοπαραγωγών, σήμερα στις 6 μ.μ., στην πλατεία Λαού της Αμφισσας. Κύριο αίτημα - διεκδίκηση είναι η άμεση καταβολή της επιδότησης, χωρίς περικοπές, για το λάδι και τις ελιές.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΑΣ Φωκίδας, «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι». Αντί οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί της περιοχής μας να αποζημιωθούν από την περσινή πρωτοφανή δακοπληξία της βρώσιμης ελιάς, που είχε ως αποτέλεσμα το 90% του καρπού να οδηγηθεί στα λιοτρίβια, καλούνται σήμερα να πληρώσουν τα σπασμένα της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ.

Εισαγγελέας για επιταγή 1,5 εκατομμυρίου ευρώ

Από τον εισαγγελέα Δημήτριο Ζαχαρόπουλο θα διερευνηθεί η τύχη της επιταγής ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ που εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών σε Ορθόδοξη Κοινότητα της Μελβούρνης. Η έρευνα διατάχτηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μετά από σχετικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η επιταγή δεν έχει επιδοθεί ακόμα στους φερόμενους σαν παραλήπτες της, ούτε βρίσκεται στη διάθεση των αποστολέων της. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ
Μείωση εσόδων ανά δωμάτιο

Την υψηλή τιμή των δωματίων στα ξενοδοχεία της Ευρώπης αποκαλύπτουν τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρία «Deloitte» για τα την πορεία των εσόδων ανά δωμάτιο το 2003, παρ' όλο που σημειώθηκε πτώση. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Διευθυντών Ξενοδοχείων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 22 - 25 του Γενάρη.

Τα έσοδα ανά δωμάτιο το 2003 στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με το 2002 και έφτασαν τα 67 ευρώ από τα 72. Σε σχέση με το 2002 η μείωση είναι 18%. Εχει σημασία ότι πέρα από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και τον ιό της άτυπης πνευμονίας, η έρευνα αποδίδει τη μείωση των εσόδων και στην κακή οικονομική κατάσταση. Η έρευνα έγινε σε 37 πόλεις, από τις οποίες μόνο 4 παρουσίασαν αύξηση εσόδων, η Βιέννη με 12,1%, η Ιερουσαλήμ με 10,5%, το Ελσίνκι με 3,5% και το Δουβλίνο με 2,7%.

Η βόρεια Ευρώπη παρουσίασε πτώση κατά 9,2% και η Δυτική κατά 7%. Στην Κεντρική Ευρώπη η Μόσχα παρουσίασε αύξηση κατά 13,9%, ενώ πτώση είχαν η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία. Πτώση παρουσιάστηκε και στη Νότια Ευρώπη, στη Βαρκελώνη, στη Μαδρίτη, στο Μιλάνο και στην Αθήνα με 11,2% στα έσοδα και 11,6% στην πληρότητα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ