ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατ' αρχάς θετική η Ουάσιγκτον στα σχέδια Σαρόν

Ισραηλινοί στρατιώτες δίπλα στο ανεγειρόμενο «τείχος»

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες δίπλα στο ανεγειρόμενο «τείχος»
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν για εκκένωση της πλειοψηφίας των εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας παρουσίασε στον Αμερικανό αντιπρόεδρο και στον Αμερικανό ΥΠΕΞ ο Ισραηλινός αντιπρόεδρος, Εχούντ Ολμέρτ, που μετέβη στην Ουάσιγκτον για να προετοιμάσει την επικείμενη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Ο Εχούντ Ολμέρτ εμφανίστηκε λιτός στις δηλώσεις του αλλά κατέληξε με κατηγορηματικότητα: «Ο,τι και να γίνει, το Ισραήλ δεν πρόκειται να μείνει στη Γάζα».

Οι Ντικ Τσένεϊ και Κόλιν Πάουελ απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις αν και φέρονται να ζήτησαν από τον Ολμέρτ να επανεξεταστεί από την ισραηλινή ηγεσία η πορεία χάραξης του διαχωριστικού τείχους. Αν και η Ουάσιγκτον απέφυγε να τοποθετηθεί ανοιχτά απέναντι στα σχέδια Σαρόν, λίγο πριν τη συνάντηση του Ολμέρτ με τους Τσένεϊ και Πάουελ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος βλέπει θετικά την εκκένωση των εποικισμών «γιατί εντάσσεται στο πνεύμα του οδικού χάρτη», καταλήγοντας ότι μια οριστική λύση του Μεσανατολικού θα πρέπει να περάσει μέσα από συνομιλίες και όχι μονομερείς κινήσεις.

Την ίδια στιγμή, 1 Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ προσπαθούσε να επιτεθεί σε ισραηλινή φάλαγγα. Για την επίθεση ανέλαβε την ευθύνη το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Είχε προηγηθεί «σκούπα» 20 συλλήψεων, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη Δυτική Οχθη ενώ, χτες, δύο παλαιστινιακές εφημερίδες δημοσίευσαν ολοσέλιδη ανακοίνωση των ΗΠΑ που δίνουν 5 εκατομμύρια δολάρια αμοιβή σε όποιον δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη σύλληψη των υπευθύνων για τη βομβιστική επίθεση του Οκτώβρη, όπου σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί.

Χτες το απόγευμα, πάντως, πρώτη είδηση στην πόλη της Γάζας ήταν η εισβολή ενόπλων Παλαιστινίων στην έδρα της αστυνομίας, όπου σημειώθηκε συμπλοκή με αστυνομικούς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 αξιωματικοί. Η παλαιστινιακή αστυνομία ανακοίνωσε, αρχικώς, ότι πρόκειται για αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του επικεφαλής της αστυνομίας, στρατηγού Γάζι αλ Τζαμπάλι. Αργότερα, δεύτερη ανακοίνωσε μιλούσε για «παρεξήγηση» ενώ διευκρίνιζε ότι συνελήφθησαν οι εισβολείς.

Τέλος, στο Ισραήλ, χτες, ο Αριέλ Σαρόν κατέθετε, επί 2,5 ώρες, στον ανακριτή για το σκάνδαλο δωροδοκίας στο οποίο εμπλέκεται ο γιος του. Φέρεται να δήλωσε ότι δε γνωρίζει τίποτε για το θέμα και δε διευκρινίστηκε αν πρόκειται να κληθεί εκ νέου για ανάκριση.

ΡΩΣΙΑ
Κάπως έτσι ξεκίνησε κι η φασιστική πανούκλα

Δηλώσεις Ρώσων πολιτικών για τα αντικομμουνιστικά σχέδια στην Ευρώπη

Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Ηχώ της Μόσχας», όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις νέες αντικομμουνιστικές πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σύμφωνα με τις οποίες δε θα πρέπει να επιτρέπεται στους κομμουνιστές να καταλαμβάνουν δημόσια αξιώματα στην Ευρώπη, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σχολίασε: «Από κάτι τέτοια άρχισε τον προηγούμενο αιώνα κι η φασιστική πανούκλα». Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Ευρώπη που πέρασε ήδη δύο Παγκόσμιους Πολέμους δε θα εγκρίνει αυτές τις προτάσεις, που τις χαρακτήρισε μάλιστα «ηλίθιες».

Την αντίθεσή της στα αντικομμουνιστικά σχέδια εξέφρασε κι η Λιουμπόφ Σλίσκα, πρώτη Αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που εκλέγεται από το φιλοπροεδρικό κόμμα «Ενιαία Ρωσία». Η Λ. Σλίσκα χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του ΕΛΚ ως «λαθεμένη» και τάχθηκε ενάντια στην έγκρισή της.

Ενάντια τάχτηκε και ο Μ. Μαργκέλοφ, επικεφαλής της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Ανω Ρωσικής Βουλής, του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αν και πριν λίγους μήνες ο συγκεκριμένος πολιτικός είχε κάνει αντικομμουνιστικές δηλώσεις, αυτή τη φορά τάχτηκε ενάντια στην πρωτοβουλία του ΕΛΚ, που τη χαρακτήρισε «άνευ νόημα».

Ο μόνος Ρώσος πολιτικός που στήριξε δημόσια την πρωτοβουλία του ΕΛΚ και μάλιστα τη χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επίκαιρη» ήταν ο εθνικιστής Β. Ζιρινόφσκι.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ
Ο λαός της Κούβας θα νικήσει

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 45 χρόνων από τη Νίκη της Κουβανικής Επανάστασης

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, στις 10.30 π.μ. ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος, εκδήλωση -ενημέρωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 χρόνων από τη Νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας, Χόρχε Κεσάδα.

Ανησυχία για τις βάσεις

ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία αντιτίθεται κατηγορηματικά στη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών ή του ΝΑΤΟ στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών τις οποίες θεωρεί ότι ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας, δήλωσε χτες ανώτατος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας προς το πρακτορείο «Ιντερφαξ».

Παράλληλα, χτες κύκλοι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωναν ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να αποσύρει τις βάσεις της από τη Γεωργία εντός 4 ή 5 ετών. Την απόσυρση θα χρηματοδοτήσουν οι ΗΠΑ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενα πτώμα στην αγορά...

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο κυβερνήτης της Χελμάντ, Σερ Μοχάμεντ Αχουτζάντα, διέταξε τους άνδρες του να το κάνουν για παραδειγματισμό των ντόπιων. Η διαταγή εκτελέστηκε: το πτώμα ενός «Ταλιμπάν» βρισκόταν χτες κρεμασμένο στο παζάρι της πόλης. Οι σύμμαχοι των Αμερικανών «απελευθερωτών» δεν κρύβουν το αποκρουστικό τους πρόσωπο - το επιδεικνύουν υπερηφάνως.

Στο μεταξύ, στην Καμπούλ οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν δύο ταξιτζήδες στους οποίους ανήκαν τα αυτοκίνητα με τα οποία έγιναν επιθέσεις αυτοκτονίας την περασμένη βδομάδα, με αποτέλεσμα δύο άνδρες της ISAF, ένας Καναδός και ένας Βρετανός, να σκοτωθούν.

Επίσης, χτες έγινε γνωστό ότι ο Χάμιντ Καρζάι καθαίρεσε τον Μοχάμαντ Αριφ Σαρβάρι, τον επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφαλείας - μέλος της κλίκας του Παντσίρ. Το ποιος θα αναλάβει τη διαβόητη μυστική υπηρεσία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο ως προαλειφόμενος για τη θέση προβάλλεται, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «International Herald Tribune», είναι ο Αμρουλάχ Σάλεχ, επίσης από το Παντσίρ.

Το ΚΚΡΟ απειλεί με αποχή

«Οι εκλογές δεν έχουν νόημα, αν το αποτέλεσμα είναι προσχεδιασμένο», δήλωσε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχής των κομμουνιστών από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μάρτη, άφησε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Ηχώ της Μόσχας». Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ δήλωσε πως σε περίπτωση που ο νυν Πρόεδρος της χώρας Β. Πούτιν αποφασίσει να μην πάρει μέρος σε τηλεοπτικές συζητήσεις με τον εκπρόσωπο του ΚΚΡΟ Νικολάι Χαριτόνοφ, τότε το ΚΚΡΟ δε θα συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές.

Πάντως, όπως πρόσθεσε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα ο Ν.Χαριτόνοφ θα συνεχίσει κανονικά τον προεκλογικό αγώνα.

Στην ίδια συνέντευξη, ο ηγέτης του ΚΚΡΟ επανέλαβε πως στις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη έγινε νοθεία, αφού 60 χιλιάδες πρωτόκολλα αποτελεσμάτων, που εξέδωσαν οι εφορευτικές επιτροπές, (σε σύνολο 94 χιλιάδων) «είναι νοθευμένα και δε συμπίπτουν με τα αποτελέσματα». Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ ανακοίνωσε πως, για ακόμη μια φορά, απευθύνθηκε προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Ρωσίας, καθώς και προς τον Πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ώστε να δοθεί η άδεια για νέα καταμέτρηση των αποτελεσμάτων σε ολόκληρες περιοχές της Ρωσίας. Το ΚΚΡΟ έχει ήδη προετοιμάσει περίπου 900 προσφυγές για τα δικαστήρια, που αφορούν «τη λαθεμένη καταμέτρηση των ψήφων» στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. «Εμείς το θέμα αυτό θα το τραβήξουμε μέχρι το τέλος. Οι εκλογές δεν έχουν νόημα, αν το αποτέλεσμα είναι προσχεδιασμένο», υπογράμμισε Ζιουγκάνοφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ