ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Να είναι αδύναμη η κυβέρνηση των εφοπλιστών

Με τους ναυτεργάτες στα πλοία «Τρίτων» και «Κνωσός Παλλάς» συναντήθηκε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Στο σαλόνι του «Κνωσός»
Στο σαλόνι του «Κνωσός»
Την οργή της για το γεγονός ότι «σε μια χώρα μαγνήτη για τον τουρισμό, διαπιστώνουμε ότι 350 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι μήνες πάνω σ' ένα πλοίο», εξέφρασε χτες το πρωί η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο λιμάνι του Πειραιά, όπου μίλησε σε συγκεντρώσεις ναυτεργατών στα πλοία «Τρίτων» και «Κνωσός Παλλάς».

«Δεν είναι μοιραίο, δεν είναι αναπόφευκτο, να υπάρχει αυτή η κατάσταση», τόνισε, αναφερόμενη στους απλήρωτους ναυτικούς του «Τρίτων». «Ακούμε, είπε, να μιλάνε για «Ελλάδα ανταγωνιστική, Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ». Είναι όλα φούμαρα. Οταν, χάρη στην «ανταγωνιστικότητα» πετάγονται άνθρωποι στο δρόμο, οδηγούνται εργαζόμενοι να δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας, ε, αυτήν την ανταγωνιστικότητα εμείς δεν τη θέλουμε. Αυτή η ανταγωνιστικότητα σημαίνει μόνο κέρδη για το κεφάλαιο, το οποίο είναι και το μόνο ελεύθερο».

«Το ΚΚΕ, συνέχισε, είναι υπέρ μόνο μιας ελευθερίας. Υπέρ της ελευθερίας των εργαζομένων να έχουν δικαίωμα στη δουλιά, δικαίωμα στην Υγεία, δικαίωμα στην Περίθαλψη, δικαίωμα στην Παιδεία».

Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε, συμπλήρωσε, είναι να βοηθήσουμε να καταρρεύσει στη συνείδηση του λαού αυτό το οικοδόμημα της ανταγωνιστικότητας. Είναι στόχος ταξικός για τους λίγους. Οι πολλοί πρέπει να τον απορρίψουν. Στη ναυτιλία έχουμε αρκετές αποδείξεις για το τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα. Οι εργαζόμενοι πάνε από το κακό στο χειρότερο. Οι εφοπλιστές δεν πεθαίνουν στην ψάθα. Οι εργαζόμενοι τα χάνουν όλα.

Στην τραπεζαρία του «Τρίτων»
Στην τραπεζαρία του «Τρίτων»
Προτείνουμε στους εργαζόμενους συσπείρωση για βαθιές αλλαγές, για συνολική αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική. Αν θέλουμε να προκόβουμε στον τόπο μας, πρέπει να υπονομεύσουμε το σημερινό οικοδόμημα. Και η εκλογική αναμέτρηση είναι μια φάση σ' αυτή την πορεία. Τα κόμματα της κυρίαρχης πολιτικής πρέπει να έχουν απώλειες στις εκλογές. Ετσι κι αλλιώς κυβέρνηση φιλική στους εφοπλιστές θα υπάρχει - όλοι τους από το «City» παίρνουν διαπιστευτήρια. Εμείς θέλουμε να είναι αδύναμη η κυβέρνηση. Να είναι αδύναμη και η αξιωματική αντιπολίτευση. Να είναι ισχυρότερο το λαϊκό κίνημα. Κι αυτό σημαίνει δύναμη στο ΚΚΕ. Γιατί, το ΚΚΕ ξέρει να δίνει μάχες. Δε ζαλίζεται στις φουρτούνες. Εχουμε μάθει, δεν μπορούν να μας βάλουν στο χέρι. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους εργαζόμενους. Γι' αυτό ζητάμε να στηρίξουν αποφασιστικά το ΚΚΕ. Η κάλπη πρέπει να βγάλει μπροστάρηδες, αγωνιστές. Το ΚΚΕ, συνεχίζοντας την παράδοση του Αμπατιέλου και των άλλων πρωτοπόρων κομμουνιστών ναυτεργατών, στέκεται μονόπλευρα στο πλευρό των ναυτεργατών».

Αναφερόμενη, γενικότερα, η Αλέκα Παπαρήγα προειδοποίησε:

«Τα επόμενα χρόνια, ο κύκλος της καπιταλιστικής κρίσης θα χτυπήσει και στην Ελλάδα. Ο καπιταλισμός παίρνει έγκαιρα τα μέτρα του. Το εργατικό κίνημα πρέπει και αυτό από την πλευρά του να βλέπει το αύριο, το μεθαύριο. Κι απ' αυτή τη σκοπιά η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος για τις 8 Μάρτη, είναι ψήφος για τους αγώνες στα επόμενα χρόνια. Είναι κριτήριο το πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ, το ποιο θα είναι το εκλογικό του ποσοστό.


Καλούμε και εκείνους που δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας αλλά κατανοούν ότι το ΚΚΕ είναι εγγύηση, είναι σταθερό, είναι συνεπές, είναι μονόπλευρα με τους εργαζόμενους, έχει ικανότητα να διεκδικεί, έχει πείρα, έχει διδαχτεί. Τους καλούμε μαζί με το ΚΚΕ να αντιπαλέψουμε τη λογική των μονοδρόμων».


ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ «ΤΡΙΤΩΝ»
Δεν είναι μοιραία αυτή η κατάσταση

Την πρόταση με τη σφραγίδα μιας άλλης, ριζικά διαφορετικής, πολιτικής για τη ναυτιλία που θα έχει στο επίκεντρο την ευημερία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και όχι την αύξηση των υπερκερδών των εφοπλιστών, κατέθεσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στους 350 ναυτεργάτες του κρουαζιερόπλοιου «ΤΡΙΤΩΝ» του εφοπλιστή Α. Ποταμιάνου, οι οποίοι μαζί με άλλους 1.150 συναδέλφους τους από τα υπόλοιπα πλοία του εφοπλιστή, εδώ και 30 μέρες δίνουν αγώνα ενάντια στον πιο σκληρό πυρήνα του κεφαλαίου, για να κρατήσουν τα πόστα τους, για να μην ριχτούν στην κόλαση της ανεργίας. Η παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα στο κρουαζιερόπλοιο «ΤΡΙΤΩΝ», όπως ακριβώς έγινε και με τους απεργούς της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ήταν συνειδητή επιλογή του Κόμματος. Ηταν για να προσφέρει κάτι ακόμα στη σκληρή μάχη των ναυτεργατών. Να αναγκάσει τις κάμερες των τηλεοπτικών καναλιών - των μεγαλοεφοπλιστών και επιχειρηματιών που ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης - να εστιάσουν έστω και για λίγο πάνω στο κρουαζιερόπλοιο. Να φανούν έστω και για ένα λεπτό τα πραγματικά προβλήματα και οι αιτίες που τα γεννούν.

Οι 1.500 ναυτεργάτες και οι οικογένειές τους, περιμένουν από μέρα σε μέρα το χαρτί της απόλυσης, παραμένουν απλήρωτοι από το Νοέμβρη, ενώ τους οφείλονται αναδρομικά και τα επιδόματα του 2003! Η εταιρία του Ποταμιάνου φέρεται ότι καταρρέει, επειδή δεν άντεξε στον σκληρό ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει στο χώρο των κρουαζιερόπλοιων μετά την απελευθέρωση αυτής της αγοράς το 1999 και για την ακρίβεια από τότε που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συμφωνία της ΝΔ, εφάρμοσε τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο οποίος «απελευθέρωσε» την εφοπλιστική ασυδοσία. Ετσι την ίδια στιγμή που οι ναυτεργάτες είναι αντιμέτωποι με την ανεργία και τη φτώχεια, η «πιάτσα» ήδη μιλάει για νέα εταιρικά σχήματα στα οποία θα συμμετέχει και ο Ποταμιάνος.

Η υποδοχή που επιφύλαξαν οι Ελληνες και ξένοι ναυτεργάτες στην Αλέκα Παπαρήγα ήταν αντάξια των άρρηκτων δεσμών που συνδέουν τον κλάδο αυτό με το ΚΚΕ. Η συνάντηση με τους ναυτεργάτες έγινε στην τραπεζαρία του πλοίου και από την αρχή κιόλας της κουβέντας, η Γενική Γραμματέας του Κόμματος μίλησε στην ψυχή των ναυτεργατών. «Αισθάνομαι - είπε - φοβερή οργή γιατί δεν είναι μοιραίο, δεν είναι αναπόφευκτο στην Ελλάδα που είναι μαγνήτης για τον τουρισμό και την κρουαζιέρα, να έχουμε αυτή την κατάσταση. Δηλαδή πλοία χρεοκοπημένα και ανθρώπους, όχι μόνο να μην έχουν πληρωθεί, αλλά να αντιμετωπίζουν με αβεβαιότητα και το αύριο». Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί την καταβολή των δεδουλευμένων τους ενώ στη συνέχεια παρουσίασε την πρόταση του Κόμματος για κρουαζιέρα και συνολικά ναυτιλία υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο, καλώντας τους ναυτεργάτες σε συνολική αντεπίθεση με την κυρίαρχη πολιτική των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αρχίζοντας με την ψήφο τους στο ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ