ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Στους δρόμους οι ελαιοπαραγωγοί
  • Τρίωρος αποκλεισμός χτες της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στις Μικροθήβες από τους ελαιοπαραγωγούς
  • Κάλεσμα αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ απηύθυνε στους αγρότες ο Ν. Γκατζής, υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας του Κόμματος

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών στη Θεσσαλία

Ημερήσιος Κήρυκας

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών στη Θεσσαλία
Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους διεμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου και του Αλμυρού Μαγνησίας, προχωρώντας χτες σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Μικροθηβών. Ομως, ο αγώνας αυτός για να έχει αποτελέσματα πρέπει να δοθεί και σε πολιτικό επίπεδο με την καταψήφιση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις ερχόμενες εκλογές, που προεκλογικά δείχνουν δήθεν το ενδιαφέρον τους για τα αγροτικά προβλήματα και με την ενίσχυση του ΚΚΕ, που συνέχεια και με συνέπεια βρίσκεται στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς, αναδεικνύει τις αιτίες των προβλημάτων τους και δίνει τη μάχη για την επίλυσή τους.

Οι ελαιοπαραγωγοί, με εκατοντάδες τρακτέρ, έδωσαν δυναμικά το «παρών» τους στη χτεσινή κινητοποίηση, που διοργάνωσαν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Πηλίου και Αλμυρού - ήταν η δεύτερη κινητοποίηση μέσα σε διάστημα είκοσι ημερών - διεκδικώντας την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους που δημιουργούνται εξαιτίας των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ για την ελαιοκαλλιέργεια.

Ξεκινώντας νωρίς το πρωί από τα χωριά τους κατέφτασαν στις Μικροθήβες περίπου στη 1.30 το μεσημέρι. Εκεί συνάντησαν τρεις κλούβες των ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις που είχαν σταλεί στο σημείο της κινητοποίησης - άλλο ένα δείγμα της «συμμετοχικής δημοκρατίας» του ΠΑΣΟΚ - επιχειρώντας την τρομοκράτησή τους. Κάτι, βεβαίως, που δεν πτόησε τους αγρότες οι οποίοι προχώρησαν σε τρίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, προειδοποιώντας ότι θα ξαναβγούν, ακόμα πιο δυναμικά, στους δρόμους.

Με τη χτεσινή κινητοποίησή τους οι ελαιοπαραγωγοί, μεταξύ των άλλων, κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση των επιδοτήσεων του ελαιολάδου και απαίτησαν την άμεση καταβολή τους για το σύνολο της δηλωθείσας παραγωγής. Οπως επισημαίνεται και στο ψήφισμα των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα «οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οξύτατα προβλήματα, η εξέλιξη των οποίων μπορεί να κρίνει στην κυριολεξία τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών μας και το μέλλον των νέων μας».

Ο Ν. Γκατζής

Στη χτεσινή κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Ν. Γκατζής, υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο οποίος εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους, επισήμανε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δέχονται συντονισμένη επίθεση, από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς με την πολιτική που εφαρμόζουν στοχεύουν στην εξολόθρευσή τους. Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ελαιοπαραγωγοί, τόνισε ότι αυτά, όπως γενικότερα τα προβλήματα όλων των αγροτών, είναι αποτέλεσμα των αντιαγροτικών μέτρων της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στηρίζει η ΝΔ. Και υπογράμμισε ότι η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει εξαιτίας της βάρβαρης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, γι' αυτό και οι αγρότες πρέπει ν' αγωνιστούν για την ανατροπή της. Πρόσθεσε, δε, ότι για να έχει δύναμη ο αγώνας τους πρέπει στις ερχόμενες εκλογές να «μαυρίσουν» το δικομματισμό και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ που πάντα μάχεται με συνέπεια για την υπεράσπιση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, προβάλλοντας την πρόταση διεξόδου του Κόμματος, για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, προς όφελός της.

Κινητοποίηση και στην Αμφισσα

Δυναμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα και στην Αμφισσα από τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με πορεία στους δρόμους της Αμφισας και στη συνέχεια έγινε τρίωρος αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Λαμίας - Ναυπάκτου (7 με 10μ.μ.) με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα. Τα τρακτέρ παρέμειναν παρεταγμένα στην άκρη της Εθνικής Οδού και σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, η οποία και θα εξετάσει την πορεία του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ