ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΔΙΑΝΑ»
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος των κατοίκων

Motion Team

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο εγκαταλειμμένο εργοστάσιο τυποποίησης και συσκευασίας γεωργικών φυτοφαρμάκων ΔΙΑΝΑ στο Δήμο Σταυρούπολης.

Περισσότερα από 150 βαρέλια χημικών ουσιών, που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, έγιναν στάχτη από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες, ο βαθμός επικινδυνότητας των οποίων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Οι ευθύνες βαραίνουν εξίσου την κυβέρνηση και την εκλεγμένη με τη ΝΔ πλειοψηφία της Νομαρχίας, που με εκατέρωθεν ανακοινώσεις έστησαν έναν προεκλογικό καυγά στις πλάτες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Εν γνώσει των αρμοδίων, το εργοστάσιο αποτελούσε βραδυφλεγή βόμβα για την περιοχή τα τελευταία 15 χρόνια, αφού στις εγκαταστάσεις του βρίσκονταν αποθηκευμένοι πάνω από 2.500 τόνοι φυτοφαρμάκων και άλλων επικίνδυνων ουσιών. Με την κάλυψη της κυβέρνησης, η επιχείρηση κατάφερνε για περισσότερο από μια δεκαετία να παρατείνει τη λειτουργία της, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που ορίζονταν από τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το 1994, η ΔΙΑΝΑ εξαγοράστηκε από την εταιρία «ΝΟVΑ», πίσω από την οποία βρίσκονταν ο ίδιος επιχειρηματίας που κατείχε και τη ΔΙΑΝΑ. Η αγοραπωλησία έγινε προκειμένου να αποδεσμευτούν τα φυτοφάρμακα από την Εθνική Τράπεζα, η οποία τα είχε στο μεταξύ ενεχυρίσει. Το 1998, τα φυτοφάρμακα επανήλθαν στην κυριότητα της Εθνικής Τράπεζας, ύστερα από την πτώχευση της NOVA.

Στο μεταξύ, όλο το παραπάνω διάστημα, περισσότεροι από 1.800 τόνοι φυτοφαρμάκων κλάπηκαν από το εργοστάσιο και προωθήθηκαν από λαθρέμπορους στο εξωτερικό. Μέχρι και τον περασμένο Νοέμβρη, στις αποθήκες της επιχείρησης βρίσκονταν περίπου 1.000 τόνοι φυτοφαρμάκων και τοξικών ουσιών, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης από τις αρχές ακόμα της δεκαετίας του '80, κυβέρνηση και Νομαρχία αποφάσισαν μόλις το Σεπτέμβρη του 2002 να ξεκινήσουν τη μεταφορά των επικίνδυνων προϊόντων στη Γερμανία, προκειμένου να καταστραφούν. Για τη μεταφορά τους δεσμεύτηκαν περίπου 400 εκατ. δρχ., ενώ η ευθύνη για την υλοποίηση του έργου ανατέθηκε στη Νομαρχία.

Τον περασμένο Νοέμβρη, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχία θριαμβολογούσε για την ολοκλήρωση του έργου, διαβεβαιώνοντας μάλιστα τους κατοίκους της Σταυρούπολης ότι «μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι». Η ανακοίνωση έκανε λόγο για τη μεταφορά 840 τόνων φυτοφαρμάκων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλο το επικίνδυνο υλικό είχε απομακρυνθεί από το εργοστάσιο. Από το Νοέμβρη, μάλιστα, σταμάτησε και η φύλαξη του εργοστασίου από την ιδιωτική εταιρία που το φρουρούσε.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η ιδιαίτερα ευνοϊκή σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της Νομαρχίας και της ιδιωτικής εταιρίας που ανέλαβε τη μεταφορά των φυτοφαρμάκων, εξοικονόμησε κονδύλια αρκετά, ώστε να μεταφερθούν 300 επιπλέον τόνοι φυτοφαρμάκων που ανήκαν στη ΔΙΑΝΑ και στο μεταξύ «ανακαλύφθηκαν» σε αποθήκες της Χαλάστρας και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Η νέα σύμβαση έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από τις 19 Γενάρη του 2003.

Δυο μέρες μετά την πυρκαγιά, η Νομαρχία επιβεβαίωσε ότι στο εργοστάσιο παρέμεναν από το Νοέμβρη του 2003 περισσότεροι από 250 επιπλέον τόνοι υλικών, που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή φυτοφαρμάκων και οι οποίοι δεν είχαν απομακρυνθεί κατά την πρώτη φάση, καθώς κρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας σαν «χαμηλότερης επικινδυνότητας». Μέρος αυτής της ποσότητας ήταν και τα 150 βαρέλια που κάηκαν το Σάββατο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος παραμένει και σήμερα στο εργοστάσιο.

Δείγματα των ουσιών που κάηκαν στάλθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, προκειμένου να προσδιοριστεί η επικινδυνότητά τους για τη δημόσια υγεία και τα πορίσματα αναμένονται στις αμέσως επόμενες μέρες.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Στο χρηματιστήριο της «αξιοποίησης» ο Λυκαβηττός

Με ανοιχτό το ερώτημα τής... «αξιοποίησης» του λόφου του Λυκαβηττού από την Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο - με μόνη εξαίρεση τον Σπ. Χαλβατζή, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» - υπερψήφισε τη διενέργεια δημοπρασίας και την εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση του λόφου Λυκαβηττού», συνολικού προϋπολογισμού 4,26 εκατομμύρια ευρώ.

Πράγματι, όπως σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Σπ. Χαλβατζής, «θα πρέπει να αναρωτηθούμε: Τελικά, όλα αυτά που είναι στην ιδιοκτησία της ΕΤΑ ΑΕ, μαζί με το λόφο του Λυκαβηττού θα μπουν στο χρηματιστήριο, μαζί με την ΕΤΑ;» Η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, απαντώντας στον Σπ. Χαλβατζή, είπε πως «το θέμα έχει λήξει: ο λόφος του Λυκαβηττού ανήκει στο Δήμο Αθηναίων».

«Ωστόσο», επισήμανε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» στη δευτερολογία του, «η ΕΤΑ διατηρεί το δικαίωμα της παρέμβασης σε συγκεκριμένους χώρους του λόφου, ενώ στο σκεπτικό που παρουσιάζει η Εταιρία για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, αναφέρει και το λόφο του Λυκαβηττού αλλά και το Πεδίον του Αρεως. Για αυτούς είναι φανερό ότι κοστολογείται και ο λόφος του Λυκαβηττού».

Σε αυτό το ζήτημα, απάντησε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Τ. Χρυσικάκος, ο οποίος είπε: «Η ΕΤΑ κάνει τη δική της πολιτική και εμείς τη δική μας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Κατά τα άλλα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρ. Ακριτίδης παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα για όσα πρόκειται να γίνουν στο Λυκαβηττό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις παρεμβάσεις «ήπιας χρήσης». Βέβαια, ούτε αυτός, ούτε κανείς άλλος από την πλειοψηφία και τις άλλες παρατάξεις που υπερψήφισαν την πρόταση, έκαναν λόγο για τον άμεσο κίνδυνο να ξεπουληθεί άλλος ένας ελεύθερος χώρος σε ιδιώτες. Κάτι που εξαρχής είχε επισημάνει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Εκδήλωση για το Δημήτρη Γληνό

Εκδήλωση για τα 60 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου παιδαγωγού Δημήτρη Γληνού διοργανώνουν σήμερα στις 6 το απόγευμα οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και τα αντίστοιχα επιστημονικά κέντρα τους ΚΕΜΕΤΕ και ΙΠΕΜ. Η εκδήλωση με θέμα «Δημήτρης Γληνός - η επικαιρότητα της σκέψης και του έργου του» πραγματοποιείται στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).

Σεισμοί στο Νότιο Αιγαίο

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν σε διάστημα δύο ημερών σε διαφορετικά σημεία στο θαλάσσιο χώρο του νότιου Αιγαίου προβληματίζουν τους σεισμολόγους.

Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Ρόδο, σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου.

Ο δεύτερος σεισμός, που έγινε αισθητός στη νότια Πελοπόννησο σημειώθηκε χτες στις 5,48' τα ξημερώματα και είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο το επίκεντρό του εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο νότια της Πελοποννήσου.

Και από τους δύο σεισμούς δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Νέα αθώωση αγωνιστών μαθητών

Με ευθύνη της κυβέρνησης ακόμα σέρνονται στα δικαστήρια μαθητές με την κατάπτυστη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Αθώοι κρίθηκαν τελικά, χτες το μεσημέρι, από το Θ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, οι εφτά μαθητές - μέλη του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου, κατά το σχολικό έτος 1999 - 2000, του 27ου ΕΛ Αθηνών (Ακαδημία Πλάτωνος), αφού τελικά δεν αποδείχτηκε ότι οι μαθητές έπραξαν κάποια αξιόποινη πράξη, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων το 1999.

Η αφορμή για να συνεχίσει το υπουργείο Παιδείας τη... βεντέτα, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια σε βάρος μαθητών ενεργοποιώντας την αντιδραστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (που θεωρεί την κατάληψη ιδιώνυμο αδίκημα), ήταν μια και μοναδική «πράξη φθοράς» που καταλογιζόταν στους τότε μαθητές. Η «καταστροφή του "αφαλού" της κλειδαριάς» στην είσοδο του σχολείου!

Την καταδίκη της ως «πράξη ακραίου αυταρχισμού» εκφράζει και η Α' ΕΛΜΕ Αθήνας, με ανακοίνωσή της, στην οποία υπογραμμίζεται: «Τα αρνητικά εκπαιδευτικά αποτελέσματα από την περιβόητη "μεταρρύθμιση Αρσένη" έχουν δικαιώσει στη συνείδηση του εκπαιδευτικού κόσμου και του λαού μας τους στόχους αυτών των μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων. Παρ' όλα αυτά εκατοντάδες μαθητές εκείνης της περιόδου σύρονται μετά από τρία χρόνια στα δικαστήρια. Η συλλογική αγωνιστική δράση, που αμφισβητεί και διεκδικεί αποφασιστικά, διώκεται και τιμωρείται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ