ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Κύριο ζήτημα η κοινή δράση με τους εργαζόμενους

Σε συγκέντρωση των μικρομεσαίων επαγγελματιών μίλησε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

Σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση - στο φόντο των πολιτικών εξελίξεων που φέρουν έντονα τη σφραγίδα της παρέμβασης του μεγάλου κεφαλαίου και του ξένου παράγοντα - εξελίχθηκε χτες το βράδυ η συγκέντρωση επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ για να κουβεντιάσουν με τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Μιλώντας ειδικότερα για το χώρο των μικροεπιχειρηματιών η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως σήμερα περισσότερο από χτες είναι κύριο ζήτημα η κοινή δράση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων. Είναι πολύ δύσκολο σήμερα, είπε, να βρεις μία λύση στα προβλήματα των μικρομεσαίων με δεδομένες τις υπάρχουσες συνθήκες.

Οι μικροί επιχειρηματίες, συνέχισε, είναι κι αυτοί σκληρά εργαζόμενοι, κάτω από άθλιες, πολλές φορές, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, κύρια οι βιοτέχνες (ξυλουργοί, τυπογράφοι, συνεργεία αυτοκινήτων, μηχανουργεία, κ.ά.), αλλά και με ωράρια που ξεπερνούν τις 10, 12 και καμιά φορά και τις 15 ώρες τη μέρα. Το βασικότερο όμως είναι ότι έχουν, όπως και η εργατική τάξη, κοινό αντίπαλο, κοινό εχθρό, τα μονοπώλια. Αποτελούν αντικειμενικά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής συμμαχίας εργατικής τάξης-μικρομεσαίων αγροτών-μικροεπιχειρηματιών.

Εχουμε, λοιπόν, βασικούς λόγους εμείς οι κομμουνιστές να ασχολούμαστε σε μόνιμη βάση με αυτό το κοινωνικό στρώμα. Να βοηθάμε να ξεμπλοκάρουν από το σφιχταγκάλιασμα της αστικής τάξης και των κομμάτων της. Να απεγκλωβίσουμε ένα μεγάλο κομμάτι από το δικομματισμό και να το κάνουμε ενεργό συμπαραστάτη και ενισχυτή του ΚΚΕ, και στην οργανωμένη δύναμη και στους συσχετισμούς στο μαζικό κίνημα.


Η αστική τάξη και τα κόμματά της, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν συμμάχους και εκλογική πελατεία αντίστοιχα, τους κολακεύουν, τους υπόσχονται και όταν δεν μπορούν τους εκβιάζουν. Τους καλλιεργούν την εντύπωση ότι αυτοί είναι στην ίδια όχθη με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, είναι εργοδότες, δεν έχουν σχέση με την εργατική τάξη και ότι είναι ζήτημα μιας συγκυρίας να γίνουν και αυτοί μεγάλοι. Η θέση τους φυσικά στην παραγωγή βοηθάει στο να βρίσκουν απήχηση αυτές οι θεωρίες στους ΕΒΕ. Αν όχι όλοι τους, η μεγάλη πλειοψηφία τους περιμένει αυτή τη συγκυρία, που για μερικούς, πολύ λίγους φυσικά, μπορεί να έρθει. Θα είναι όμως εξαίρεση στον γενικό κανόνα, που είναι η συνεχής πίεση, η περιθωριοποίηση, η συμπληρωματικότητα, η δορυφοροποίηση και για πολλούς το «λουκέτο». Για λίγους φυσικά δεν αποκλείεται η αναβάθμιση.

Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό

Αυτή η εξέλιξη που αναφέραμε παραπάνω, σήμερα όχι μόνο δεν αμφισβητείται τουλάχιστον από τους ΕΒΕ, αλλά επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία των διαφόρων υπηρεσιών αλλά και από την πείρα τους. Μόνον η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στις 2 επιχειρήσεις που κλείνουν ανοίγουν τρεις νέες. Πρόκειται για λαθροχειρία εσκεμμένη, που καταντάει ένα μεγάλο ψέμα. Γιατί όσες μικροεπιχειρήσεις κλείνουν είναι αυτές που ανήκουν σε βιοτέχνες, εμπόρους και επαγγελματίες σχεδόν στο σύνολό τους και οι νέες που δημιουργούνται δεν έχουν σχέση με αυτά τα επαγγέλματα. Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί κλπ.). Ετσι δημιουργείται ψεύτικη εικόνα ότι οι μικροεπιχειρήσεις αυξάνονται. Το σπουδαιότερο είναι ότι και οι νέες μικροεπιχειρήσεις που ανοίγουν στη βιοτεχνία, στο εμπόριο και στα διάφορα επαγγέλματα είναι επιχειρήσεις που ανοίγουν απολυμένοι εργάτες από εργοστάσια και ξεκληρισμένοι αγρότες. Η τύχη τους είναι προδιαγεγραμμένη. Το 50% αυτών των επιχειρήσεων κλείνει σε δύο χρόνια ή αλλάζει δραστηριότητα. Στα 7 χρόνια αυτό το ποσοστό φτάνει στο 75%.

Ο ανταγωνισμός είναι ανταγωνισμός. Δε θέλει κοσμητικά επίθετα, όπως τα θεμιτός και αθέμιτος. Είναι διαδικασία, εργαλείο που βοηθάει τον μεγάλο να φάει τον μικρό. Είναι το όπλο που το μονοπώλιο χρησιμοποιεί για να εξοντώσει, να περιθωριοποιήσει, να υποτάξει και δορυφοριοποιήσει τη μικρή επιχείρηση. Να συγκεντρώσει και συγκεντροποιήσει κεφάλαιο και παραγωγή στα χέρια του. Από το νόμο ανάπτυξης του καπιταλισμού δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε η μικρή ούτε η μεσαία επιχείρηση. Ακόμα και πολλές μεγάλες επιχειρήσεις γίνονται θύματα αυτού του νόμου. Είναι αφέλεια να περιμένουν λύσεις στα προβλήματά τους από αυτούς που τα δημιουργούν.

Τους καλούμε να ενισχύσουν το ΚΚΕ, να ενισχύσουν τη λαϊκή συμμαχία που είναι αναγκαία για να συγκρουστεί με το μαύρο μέτωπο των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους.


Για την Ασφάλιση και τη Φορολογία

Με ένα ισχυρό ΚΚΕ, οι επαγγελματοβιοτέχνες θα παλέψουν από καλύτερες θέσεις για:

Α. Κοινωνική Ασφάλιση στην κατεύθυνση:

-- Ο ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ παίρνει σύνταξη, όταν συμπληρώσει 30 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως Ταμείου.

-- Συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται μετά από 13,5 χρόνια.

-- Η κατάταξη στην ασφαλιστική κλάση γίνεται με έγκριση του ασφαλισμένου.

-- Πλήρη σύνταξη με αναπηρία 67%.

-- Σε περίπτωση ατυχήματος, αποζημιώνεται για όλο το διάστημα που είναι εκτός εργασίας.

-- Τέσσερις μήνες άδεια τοκετού με αποζημίωση ίση με το βασικό μισθό για την ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ.

-- Πλήρη σύνταξη στα 60 για τον άνδρα και στα 55 για τη γυναίκα

-- Η ασφαλιστική εισφορά να φτάσει στη σχέση 2 το κράτος και 1 ο ασφαλισμένος.

-- Τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ δεν εισάγονται στο Χρηματιστήριο.

-- Κατώτερη σύνταξη στο 80% του βασικού μισθού.

-- Δωρεάν ιατρική φαρμακευτική περίθαλψη από το κράτος.

Β. Για το Φορολογικό:

-- Κάθε μικροεπιχείρηση φορολογείται ανάλογα με τα έσοδα και τα έξοδά της, όπως αυτά προκύπτουν από τα βιβλία και τα παραστατικά στοιχεία (τιμολόγια, αποδείξεις), που είναι υποχρεωτικά και πραγματικά. Ελεγχος γίνεται στη φορολογική δήλωση, όταν αυτή κατατίθεται στην Εφορία. Καταργούνται οι ανέλεγκτες υποθέσεις, «συνάφειες» κλπ.

-- Το εισόδημα των μετόχων ΟΕ και ΕΕ φορολογείται μια φορά και όχι σαν εταιρία και μετά σαν ατομικό εισόδημα.

-- Τα κέρδη των συνεταιρισμών δε φορολογούνται. Φορολογείται μόνο το μέρισμα που παίρνει ο συνεταίρος, που προστίθεται στο προσωπικό του εισόδημα.

-- Αφορολόγητο όριο στα 1.500 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ