ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Απορρίφθηκε η ένσταση για τη σύνθεση του δικαστηρίου

Με την απόρριψη της ένστασης των συνηγόρων υπεράσπισης «περί μη νόμιμης συγκρότησης» του δικαστηρίου, συνεχίστηκε χτες η δίκη του ΕΛΑ. Συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων τόνισαν ότι η σύνθεση του δικαστηρίου προέκυψε από προεπιλογή και κλήρωση, σύμφωνα με τις επιταγές του τρομονόμου.

Ο συνήγορος των Κ. Αγαπίου και Μ. Κασσίμη, Σ. Φυτράκης, υπογράμμισε ότι υπάρχει αδυναμία διεξαγωγής δίκαιης δίκης, αφού με τον τρόπο που κληρώθηκαν οι δικαστές, περιορίζεται η έννοια του φυσικού δικαστή. Πρόσθεσε πως υπάρχει εντατικοποίηση του Ποινικού Δικαίου μέσω της καταστολής. Ο συνήγορος της Ε. Αθανασάκη, Α. Κωσταντάκης, ανέφερε ότι ο τρομονόμος απάντησε στις επιταγές ξένης δύναμης και καταβάλλεται προσπάθεια εναρμόνισης του εσωτερικού Δικαίου στις επιταγές των ΗΠΑ. Εκανε λόγο για πρόχειρο νόμο που θεσπίστηκε από μια «ασθμαίνουσα εξουσία».

Η συνήγορος του Μ. Κασσίμη, Α. Ζορμπαλά, υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο προσδιορισμός του δικαστηρίου και των δικαστών γίνεται με κλήρωση γενική και αφηρημένη μεταξύ όλων των μελών του Εφετείου. Με τον τρόπο που γίνεται η κλήρωση των δικαστών στις υποθέσεις που ορίζει ο τρομονόμος, «γίνεται παρεκτροπή από αυτόν το γενικό κανόνα και καθιερώνεται προεπιλογή δικαστών», είπε η Α. Ζορμπαλά, ενώ αυτό «αποτελεί ευθεία παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην Ολομέλειά σας και στις αρμοδιότητες των δικαστών».

Πρόσθεσε πως «υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα εισαγωγής αυτής της ρύθμισης», ενώ δήλωσε πως υπάρχει συστηματική προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας για περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων. Ο Δ. Μπελαντής, αναφερόμενος στο νόμο σύμφωνα με τον οποίο κληρώθηκαν οι δικαστές, δήλωσε ότι η ρύθμιση επιλέχτηκε σε συνάρτηση με τον τρομονόμο και με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα επηρεασμού των δικαστικών συνθέσεων. Η ένσταση δεν υποβλήθηκε από την υπεράσπιση του Α. Κανά.

Τους Νώντα Σκυφτούλη και Γιάννη Σερίφη έχει καλέσει σήμερα ο εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος, προκειμένου να εξεταστούν για τη συμμετοχή τους στον ΕΛΑ.

  • Το Σάββατο θα γίνει πορεία κατά της μεταφοράς στην ειδική φυλακή της Λάρισας των κρατουμένων της «17 Ν». Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, στις 11.30 το πρωί, στο Π. Αρεως και θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία στις φυλακές Κορυδαλλού.
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ «ΦΑΡΑΝ»
«Οι προϊστάμενοι γνώριζαν»...

Ο,τι απέμεινε από το κτίριο - τάφος των εργαζομένων...Η εταιρία γνώριζε ότι λόγω της κακής του κατασκευής θα γκρεμιζόταν στον πρώτο σεισμό
Ο,τι απέμεινε από το κτίριο - τάφος των εργαζομένων...Η εταιρία γνώριζε ότι λόγω της κακής του κατασκευής θα γκρεμιζόταν στον πρώτο σεισμό
Με τις καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε χτες η δίκη των κατηγορουμένων για την κατάρρευση του κτιρίου της «ΦΑΡΑΝ» στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της πολιτικής μηχανικού Ελένης Μηλιαρονικολάκη, η οποία το 1986, εξετάζοντας το κτίριο για λογαριασμό του ΕΟΦ, είχε εκτιμήσει ότι λόγω της κακής του κατασκευής θα γκρεμιζόταν στον πρώτο σεισμό. Η μάρτυρας είπε ότι την έκθεσή της την υπέβαλε στους προϊσταμένους της.

Τον ισχυρισμό της αμφισβήτησε ο Αντώνης Χατζηπέτρου, μέλος του ΔΣ του ΕΟΦ και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού την περίοδο εκείνη, λέγοντας ότι την ύπαρξη της έκθεσης Μηλιαρονικολάκη την πληροφορήθηκε για πρώτη φορά το 1999, όταν μετά την κατάρρευση του κτιρίου εκλήθη από την ανακρίτρια να καταθέσει, ενώ με την Ελένη Μηλιαρονικολάκη δεν είχε ποτέ μιλήσει και για το θέμα αυτό και για τα άλλα κτίρια που η μηχανικός είχε εξετάσει, διότι δεν ήταν αυτό μέσα στα καθήκοντά του.

Απαντώντας όμως σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής, ο Αντ. Χατζηπέτρου (που από το 1990, μετά την κυβερνητική αλλαγή, είχε παραιτηθεί από τον ΕΟΦ, επειδή όπως είπε η θέση του ήταν πολιτική για να προσληφθεί από τη «ΦΑΡΑΝ» σαν γενικός διευθυντής) θυμήθηκε πως ήταν ο πρόεδρος της εκτιμητικής επιτροπής των κτιρίων που εξέταζε ο ΕΟΦ πριν καταλήξει στο ποιο θα αγοράσει.

Της κατάθεσης του Αντ. Χατζηπέτρου είχαν προηγηθεί οι καταθέσεις των εργατριών την εποχή του σεισμού Ολγας Ιωάννου και Κωνσταντίνας Βάλβη (η αδελφή της δεύτερης ήταν μεταξύ των οκτώ νεκρών), που είπαν πως πριν το σεισμό δεν είχαν ακούσει ποτέ κάτι σχετικό με την αντισεισμική επάρκεια του κτιρίου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιεί το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας σήμερα Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004 και ώρα 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Γεωργίου Καρατζά» της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).
  • Τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Αιτωλικού, Μεσολογγίου, Μακρυνείας και Θέρμου πραγματοποιούν τη μεγάλη χρονιάτικη εκδήλωση - συνεστίαση αύριο Παρασκευή 13 Φλεβάρη και ώρα 9 μ.μ., στο κέντρο «ΤΣΑΜΗΣ» (τηλ. 26350.22873) στις Παπαδάτες. Η συνεστίαση είναι αφιερωμένη στα 61 χρόνια της θρυλικής ΕΠΟΝ. Θα υπάρξει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και με το χορευτικό της Γαβαλούς.
  • Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ προσκαλεί σε τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Κυριακή 15 Φλεβάρη και ώρα 10.00 το πρωί μέσα στο χώρο του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης Δήμου Ηλιούπολης, οδός Μαρίνου Αντύπα και Σοφ. Βενιζέλου, με θέματα: Απολογισμός δράσης της απερχόμενης διοίκησης, οικονομικός απολογισμός, έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής. Παρακαλούνται, δε, όσοι από τα μέλη επιθυμούν και θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα και να εκλεγούν στη νέα Διοικούσα Επιτροπή, στην Εξελεγκτική Επιτροπή και ως αντιπρόσωποι για το συνέδριο της Κεντρικής Διοίκησης, να το δηλώσουν έγγραφα μέχρι σήμερα Πέμπτη 12 Φλεβάρη.
  • Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Χολαργού πραγματοποιεί την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2004 και ώρα 10 πμ, συγκέντρωση με θέμα τις εκλογές, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του δημαρχείου. Αντίστοιχη εκδήλωση, πραγματοποιεί και η ΠΕΑΕΑ Χαλανδρίου την ίδια μέρα και ώρα στο παλαιό δημαρχείο του Χαλανδρίου.
  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας Αττικής πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνέλευσή του (όπου θα ακολουθήσει κοπή πίτας), την Κυριακή 22.2.04 και ώρα 10.30 πμ, στην αίθουσα του παλιού Δημαρχείου (Λεωφόρος Ηρακλείου 268).
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΨΩΡΑΣ
Αρνητικές οι εξετάσεις του πρώτου ασθενή

Αρνητικό είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Α΄ Περιφερειακό Σύστημα Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) Αττικής, το αποτέλεσμα της εξέτασης για ψώρα που έγινε σε έναν από τους δυο ασθενείς που νοσηλεύονται στο Λαϊκό Νοσοκομείο και για τους οποίους προχτές ανακοινώθηκε ότι εμφανίζουν συμπτώματα της μόλυνσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για δύο αιματολογικούς ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται στην Α΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου και από τις 8 του μηνός παρουσίασαν έντονο κνησμό και εξάνθημα. Αν και η κλινική εικόνα των ασθενών, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν ήταν ενδεικτική για ψώρα, ειδικός δερματολόγος κλήθηκε από το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», τους εξέτασε και έδωσε οδηγίες θεραπείας. Ο ένας από τους δύο μάλιστα παραπέμφθηκε στο «Ανδρέας Συγγρός» και τα αποτελέσματα των αναλύσεων ήταν αρνητικά.

Σύμφωνα με το Α΄ ΠεΣΥΠ Αττικής, μετά από ενημέρωση της Επιτροπής Ελέγχου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Λαϊκού ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, καθώς ένας άλλος ασθενής που είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο πριν από ένα μήνα, παρουσίασε ψώρα μετά την έξοδό του.

Το Α΄ ΠεΣΥΠ, πάντως, χαρακτηρίζει αυθαίρετη την καταγγελία του βουλευτή της ΝΔ Αθ. Γιαννόπουλου - ο οποίος είχε μιλήσει για 6 κρούσματα ψώρας - αναφέροντας ότι έγινε «για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες».

ΕΚΠΟΙΖΩ
Συμβόλαια - παγίδες

Συμβόλαια - παγίδες, σύμφωνα με καταγγελία της Ενωσης Καταναλωτών για την Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), συνάπτει η αλυσίδα γυμναστηρίων «UNIVERSAL ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΖΩΗ ΑΕ», με θύματα τους πολίτες που επιθυμούν να αθληθούν.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, τα συμβόλαια είναι άκρως δεσμευτικά, αφού υποχρεώνουν τους καταναλωτές σε έκδοση πιστωτικής κάρτας, με την οποία αναγκάζονται να προπληρώσουν υπηρεσίες τριών χρόνων, με αποτέλεσμα ακόμα και αν σταματήσουν να τις χρησιμοποιούν να εξακολουθούν να καταβάλλουν το δεσμευμένο ποσό. Σύμφωνα μάλιστα με την καταγγελία, ακόμα και όταν η εταιρία κλείσει κάποιο γυμναστήριο, οι πολίτες να μην αποδεσμεύονται από το συμβόλαιο.

Δεδομένων των παραπάνω και σειρά ακόμα ατασθαλιών των γυμναστηρίων, η ΕΚΠΟΙΖΩ χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της επιχείρησης προς τους καταναλωτές ως παραπλανητική, ζητά την παρέμβαση της πολιτείας και δηλώνει ότι «θα προχωρήσει σε συλλογική αγωγή για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πολιτών από αυτή την αλυσίδα αυτών των εταιριών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ