ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Σόου» για επιστροφή Σαμαρά

Την «επιστροφή» του Αντ. Σαμαρά επιστράτευσε η ηγεσία της ΝΔ ως απάντηση στη συνεργασία των Μάνου- Ανδριανόπουλου με το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να ενισχύσει την εικόνα «ενότητας της παράταξης» μπροστά στις εκλογές.

Επιχειρώντας να προσδώσει προπαγανδιστική βαρύτητα στη δήλωση στήριξης της ΝΔ, που έκανε χτες ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ, ο Κ. Καραμανλής προέβη ο ίδιος σε δήλωση με την οποία ευχαρίστησε τον Αντ. Σαμαρά «για την καθαρή, την ανυστερόβουλη στήριξη που προσέφερε στην παράταξή μας, τόσο στις εκλογές του 2000, όσο και τώρα». Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «μια σημαντική στήριξη μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση», επισημαίνοντας ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι, ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει ακόμα πιο ισχυρούς, ακόμα πιο δυνατούς».

Μπροστά στον ύψιστο στόχο της εκλογικής νίκης ήρθη ουσιαστικά και το «βέτο» από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος χτες το πρωί περιορίστηκε σε μία «άχρωμη» δήλωση: «Δεν έχω σχόλιο, αλλά ισχύουν όλα όσα έχω πει». Ομως, σε συνέντευξή του το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του «Μέγκα» ξεκαθάρισε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η νίκη της ΝΔ και πάνω απ' όλα βάζει την ανάγκη «να έχουμε πολιτική αλλαγή». Ταυτόχρονα, φρόντισε όμως να διευκρινίσει ότι ο Αντ. Σαμαράς «δεν επέστρεψε στη ΝΔ, δεν είναι στις τάξεις της», ενώ επιφυλάχτηκε για το τι θα γίνει μετά τις εκλογές λέγοντας «θα το δούμε».

Ανεπιφύλακτα θετική εμφανίστηκε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία δε δίστασε να εκφράσει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη! Από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη στήριξη Σαμαρά στη ΝΔ η δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε: «Πολύ καλά έκανε. Χαίρομαι που ο κ. Σαμαράς στηρίζει την προσπάθεια που κάνει αυτή τη στιγμή η παράταξη». Απαντώντας στη συνέχεια σε άλλη ερώτηση σχετικά με το «πότε παραγράφεται το αδίκημα Σαμαρά», η δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε: «Εγώ ούτε παραγράφω ούτε συγχωρώ, δεν είμαι αρμόδια γι' αυτό. Πιστεύω ότι στην πολιτική κάθε άνθρωπος έχει υποχρέωση να λέει καθαρά την άποψή του».

Στη δήλωση στήριξης που έκανε χτες το πρωί ο Αντ. Σαμαράς, υπενθύμισε ότι το ίδιο είχε κάνει και στις εκλογές του 2000, επεξηγώντας ότι η στάση του απορρέει «όχι μόνο γιατί έδωσα το λόγο μου, αλλά γιατί αυτό επιβάλλει η συνείδησή μου, αυτό υπαγορεύουν οι αρχές μου και αυτό θεωρώ χρήσιμο για τον τόπο». Αφήνοντας αιχμές σε βάρος των Μάνου-Ανδριανόπουλου σημείωσε: «Σήμερα κάποιοι ανακάλυψαν καθυστερημένα την υπέρβαση, αλλά ξέχασαν εντελώς την αξιοπιστία». Επιχειρώντας να πείσει ότι διαφοροποιείται από τους εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού είπε: «Υπερασπίζομαι τις φιλελεύθερες ιδέες, αλλά θεωρώ αδιαπραγμάτευτη την κοινωνική αλληλεγγύη και πιστεύω ότι αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα και όχι αντίθετα». Παράλληλα, δεν έκρυψε τις προσδοκίες του για «αξιοποίηση» σε μια κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας: «Στις 8 Μαρτίου ξεκινάμε τη μάχη για το αύριο».

Μητσοτάκης: Σε κλαδική της ΝΔ ο Γ. Παπανδρέου!

Στη χτεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξή του ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνεργασία των Μάνου-Ανδριανόπουλου με το ΠΑΣΟΚ και επεξηγώντας την αρχική του δήλωση περί διπλής λύπης είπε ότι τα δύο αυτά στελέχη της κυβέρνησής του ήταν χρήσιμα στελέχη που θα τα ήθελε η ΝΔ, αλλά από την άλλη κατέστρεψαν την πολιτική σταδιοδρομία τους. Ο ίδιος είπε πως έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, αποφεύγοντας να μπει σε λεπτομέρειες. Εκτίμησε ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ «θα πληρώσει ακριβά την παρά φύσιν ένωση» και προχωρώντας σ' αυτή την κατεύθυνση επισήμανε με νόημα: «Τα στελέχη αυτά ήταν καλά για να εφαρμόσουν τη δική μου πολιτική. Ο Γ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τη δική μου πολιτική; Γιατί τους πήρε;». Δεν παρέλειψε να ειρωνευτεί τα νεοφιλελεύθερα «ανοίγματα» του ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ετσι όπως το πάει το πράγμα ο Γ. Παπανδρέου θα τον γράφουμε σε λίγο σε μια κλαδική της ΝΔ»! Διαπίστωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ψάχνεται ακόμα και γι' αυτό δεν πρέπει να ψηφιστεί. «Να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν και τι είναι», είπε, προβάλλοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα της ΝΔ ότι είναι ο αυθεντικός εκφραστής του φιλελευθερισμού. Επικαλέστηκε προς τούτο ότι το σημερινό πρόγραμμα της ΝΔ έχει τον ίδιο συντάκτη (σ.σ. τον Γ. Σουφλιά) με το πρόγραμμα της δικής του κυβέρνησης. Τέλος, αποσαφήνισε ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγέλλουν τις δηλώσεις Καλαφάτη

Τις προκλητικές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Καλαφάτη που χωρίς ντροπή είπε ότι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης έπρεπε να απαρνηθούν τις ιδέες τους και να προδώσουν τον αγώνα τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συγχωνευθέντων Ασφαλιστικών Ταμείων Νομού Λάρισας. «Οι αγωνιστές κ. Καλαφάτη - επισημαίνει στην ανακοίνωσή της - δε βγήκαν στα βουνά για να διώξουν τους κατακτητές Ιταλούς και Γερμανούς για να κολλήσουν ένσημα του ΙΚΑ. Πολέμησαν και φυλακίστηκαν για μια Ελλάδα ελεύθερη και δημοκρατική, για να εξασφαλίσουν δουλιά στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους και να παίρνουν μια αξιοπρεπή σύνταξη. Και ρωτάμε τον κ. Καλαφάτη. Το καλοκαίρι ο κ. Παπανδρέου που πήγε στη Μακρόνησο, τι πήγε να κάνει; Να τους τιμήσει ή να τους υποτιμήσει;».

Και υπογραμμίζει: «Οι συνταξιούχοι ζούμε επί σειρά ετών στο γύψο του κοινωνικού αποκλεισμού, δεν είδατε ούτε εσείς, ούτε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης τις δύο φορές του 2003, το Μάρτη και το Δεκέμβρη που οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας και της Αθήνας και περπάτησαν μέσα στο κρύο και στο χιόνι για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και δεν έφτανε η άρνηση για συνάντηση, τον περασμένο Δεκέμβρη, οι συνταξιούχοι βρήκαν τις κλούβες των ΜΑΤ έξω από τη Βουλή για μη φτάσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου. Το σωματείο μας καταγγέλλει τις αυξήσεις ντροπής και κοροϊδίας. Την απάντηση θα τη δώσουμε στους δρόμους του αγώνα, αλλά και στην κάλπη».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Μία από τα ίδια...

Μια νέα δημοσκόπηση δημοσιοποιήθηκε χτες το βράδυ. Ερευνα της κρατικής τηλεόρασης σε συνεργασία με την εταιρεία «KAPA Research», έδειξε σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ότι 37,8% των ερωτηθέντων ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και 40,9% ΝΔ. Το ΚΚΕ συγκέντρωσε το 5,5% των προτιμήσεων, 2,5% ο ΣΥΝ, 1,8% το ΔΗΚΚΙ και 1,3% ο ΛΑΟΣ. Οι αναποφάσιστοι της συγκεκριμένης δημοσκόπησης ανήλθαν στο 7% των ερωτηθέντων.

Το ΕΑΜ και ο ΣΥΝ

Ακούμε πολλά τις τελευταίες μέρες και η αλήθεια είναι πως δεν προλαβαίνουμε να τα σχολιάσουμε όλα. Ομως η εμφάνιση του Γ. Θεωνά προχτές το βράδυ στο «ΑΛΤΕΡ» και κάποιες από τις δηλώσεις του προκαλούν την «πένα» μας. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Θεωνάς συνέκρινε το ΕΑΜ με τη συνεργασία κάποιων ολιγομελών ομάδων, που αυτοπροσδιορίζονται «αριστερές», με το ΣΥΝ. Και μάλιστα διέκρινε σ' αυτή την εκλογική συνεργασία ποιοτικά στοιχεία ανώτερα απ' αυτά που είχε το ΕΑΜ. Το αιτιολόγησε κιόλας, δηλώνοντας πως είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του τόπου που γίνεται προσπάθεια να βρεθούν πολιτικά και όχι ιδεολογικά (κι εμείς οι αφελείς που πιστεύαμε ότι ιδεολογία και πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένες) όλα τα ιδεολογικά ρεύματα της Αριστεράς. Μήπως να προσγειωθούν λίγο; Κι εν πάση περιπτώσει, λίγη μετριοφροσύνη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

ΥΓ: Κάτι ακόμα. Ισως η διάσπαση «ιδεολογίας» και «πολιτικής» να προκαλεί μεγάλες συγχύσεις, αν κρίνουμε από την απάντηση του κ. Θεωνά στο ερώτημα του δημοσιογράφου «γιατί να ψηφίσει κάποιος ΣΥΝ, γιατί να μπει στη Βουλή», που ήταν: «Τι να του πω εγώ; Γιατί να μπει... Αμα θεωρεί ότι δεν πρέπει να μπει...»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ