ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Τριάντα ανθρώπινοι κλώνοι «κυοφορούν» εξελίξεις...

Οκτώ κλωνοποιημένα έμβρυα

Associated Press

Οκτώ κλωνοποιημένα έμβρυα
ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Με «πλώρη» την ανάπτυξη ανθρωπίνων βλαστοκυττάρων και τη μετατροπή τους σε συγκεκριμένους ιστούς και όργανα (θεραπευτική κλωνοποίηση) ομάδα Νοτιοκορεατών επιστημόνων από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ ανακοίνωσε χτες πως δημιούργησε επιτυχώς τριάντα κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα (ζωής ολίγων ημερών). Το εξακριβωμένο - όπως διαφαίνεται σύμφωνα με αναλυτικό άρθρο των ερευνητών στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Science» - επίτευγμα των Νοτιοκορεατών χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό απ' τη Βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας και με έντονες επιφυλάξεις από Αμερικανούς γερουσιαστές, που μίλησαν για υποβάθμιση της αξίας της ανθρώπινης ζωής...

«Κλειδί» τα... φρέσκα ωάρια

Η επιτυχία του εγχειρήματος (το πρώτο του είδους που ανακοινώνεται με λεπτομέρειες μετά από φανερές και μυστικές ερευνητικές προσπάθειες έξι ετών σε διάφορα σημεία της Γης) οφείλεται κατά τους ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Γου Σουκ Χουάνγκ, στο γεγονός πως για τη δημιουργία των εμβρυακών κλώνων χρησιμοποιήθηκαν «ιδιαιτέρως φρέσκα και όχι κατεψυγμένα ωάρια». Για το πειραματικό αυτό εγχείρημα χρησιμοποιήθηκαν 242 ωάρια 16 γυναικών απ' τη Νότια Κορέα. Χρησιμοποιήθηκε η «κλασική» τεχνολογία της κλωνοποίησης: δηλαδή άδειασμα του πυρήνα του ωαρίου και γέμισμά του με το γενετικό υλικό ενός κυττάρου από δερματικό ιστό της γυναίκας απ' την οποία προήλθε το ωάριο. Ακολούθησε με χημικό τρόπο η «ενεργοποίηση» του ωαρίου, ώσπου μετεξελίχθηκε σε έμβρυο ολίγων ημερών, ήτοι ομάδα βλαστοκυττάρων. Στη συνέχεια, τα βλαστοκύτταρα μεταμοσχεύτηκαν σε ποντίκι όπου παρατηρήθηκε η ανάπτυξη/εξέλιξή τους σε δερματικούς ιστούς και χόνδρους... Θεωρητικά η αξία του εγχειρήματος των Νοτιοκορεατών θα μπορούσε να οδηγήσει στο επόμενο (αλλά μακρινό...) βήμα: δημιουργία μοσχευμάτων που δε θα απορρίπτονται απ' τον οργανισμό και θα αποτελούν τη βέλτιστη θεραπεία για ανίατες ασθένειες, όπως διαβήτης, καρκίνος, νόσος Αλτσχάιμερ...

«Η προσέγγισή μας ανοίγει το δρόμο για τη χρήση αυτών των ειδικά ανεπτυγμένων κυττάρων στις μεταμοσχεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Γου Σουκ Χουάνγκ, που έσπευσε να χαρακτηρίσει «αληθινή τρέλα» τις προσπάθειες όσων συναδέλφων του επιχειρούν τη δημιουργία κλώνων με σκοπό την αναπαραγωγή όσων ζευγαριών αντιμετωπίζουν προβλήματα τεκνοποιίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις...

«Πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα μιας ομάδας επιφανών Νοτιοκορεατών επιστημόνων» δήλωσε η Σούζαν Λέδερ, εκπρόσωπος της Βρετανικής Ανεξάρτητης Αρχής Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στο BBC. Η ίδια δεν παρέλειψε να κάνει σαφή υπαινιγμό κατά των κατά καιρούς επίδοξων κλωνοποιών, με σκοπό την αναπαραγωγή (Δρ. Πάνος Ζαβός, Αντινόρι, Μπουασελιέ), λέγοντας πως οι Νοτιοκορεάτες ερευνητές «δεν είναι καουμπόι της κλωνοποίησης»... Η Λέδερ απηύθυνε, μάλιστα, προσκλητήριο σε όσους επιστήμονες επιθυμούν να κάνουν παρόμοια ερευνητική δουλιά και στη Βρετανία, όπου ως γνωστόν δεν απαγορεύεται η -για θεραπευτικούς λόγους - κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων...

Οι πολέμιοι της κλωνοποίησης εμβρύων στις ΗΠΑ (όπου η κυβέρνηση Τζ. Ου. Μπους επιδιώκει την απαγόρευση της κλωνοποίησης), που θεωρούν ανήθικη τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας ακόμη και για θεραπευτικούς σκοπούς, γιατί προϋποθέτει την καταστροφή ενός ανθρωπίνου εμβρύου, αντέδρασαν με έντονες επιφυλάξεις.

Ο γερουσιαστής Σαμ Μπράουνμπακ (που προωθεί νομοσχέδιο για γενικευμένη απαγόρευση της κλωνοποίησης στον άνθρωπο) κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να απαγορεύσουν διά νόμου τη συγκεκριμένη τεχνολογία, λέγοντας πως η «χρήση της ανθρώπινης ζωής για το όφελος άλλων υποβαθμίζει καθολικώς την αξία της ζωής των ανθρώπων».

ΑΪΤΗ
Στα πρόθυρα «ανθρωπιστικής κρίσης»

ΠΟΡΤ-Ω-ΠΡΕΝΣ.--

Στους 47 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών κατά το πρόσφατο κύμα των αναταραχών που συγκλονίζει την Αϊτή και απειλεί πλέον να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την ευρύτερη περιοχή της Καραϊβικής.

Χτες η αντιπολίτευση που ζητά την άμεση και άνευ όρων παραίτηση του Προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τις κινητοποιήσεις που είχε προγραμματίσει στην πρωτεύουσα Πορτ-Ω-Πρενς, ενώ σύμφωνα με το βρετανικό BBC, οπαδοί του κόμματος Lavalas και του προέδρου Αριστίντ ήδη είχαν στήσει οδοφράγματα στους δρόμους αναμένοντας «τις ένοπλες συμμορίες της αντιπολίτευσης». «Θα πάψω να είμαι Πρόεδρος στις 7 Φλεβάρη 2006» δήλωσε εκ νέου ο Αριστίντ στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, ομάδα του ΟΗΕ ερευνά σημαντικούς τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η τροφή, προκειμένου να προετοιμάσει σχέδιο για περίπτωση ανάγκης στον απόηχο των δηλώσεων του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, Φρανκ Εκχαρντ, ότι επίκειται «άμεση εμπλοκή». Χτες, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφής του ΟΗΕ δήλωσε, πως περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι θα οδηγηθούν στην πείνα αν δεν ανοίξουν οι δρόμοι και προειδοποιεί για «ανθρωπιστική κρίση».

Στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακ Κλίλαν θα δηλώσει: «Μας ανησυχεί το κύμα βίας που πλήττει την Αϊτή και μας λυπεί βαθύτατα η κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής», προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει μία διπλωματική λύση. Εντούτοις, σύμφωνα εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών η Ουάσιγκτον αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, φοβούμενη ένα κύμα προσφύγων ανάλογο ή μεγαλύτερο του 1991, όταν το πραξικόπημα του στρατηγού Σεντράς και με την υποστήριξη της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, ανέτρεψε τον Αριστίντ μόλις οκτώ μήνες μετά την εκλογή του.

ΡΩΣΙΑ
Προεκλογική υποσχεσιολογία από τον Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.- Ξεκίνησε χτες και επίσημα η κούρσα για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 14 Μάρτη.

Χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δε θα λάβει μέρος στις τηλεοπτικές «αναμετρήσεις», ενώ στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας υποσχέθηκε ένα καλύτερο μέλλον στους συμπολίτες του. «Βασικός μας στόχος είναι να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων... Η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι ύψιστες αξίες του κράτους», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Πούτιν.

«Ενδιαφέρουσες», πάντως, ήταν και οι φιλοσοβιετικές δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, που χαρακτήρισε τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης ως «πανεθνική τραγωδία τεράστιου μεγέθους», προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τα φιλοσοβιετικά αισθήματα που τρέφει ο ρώσικος λαός. Ο Πούτιν σημείωσε, επίσης, πως «οι απλοί πολίτες της ΕΣΣΔ και των σημερινών χωρών της ΚΑΚ δεν κέρδισαν τίποτα από αυτήν τη διάλυσή της. Αντίθετα, οι άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν τεράστιο αριθμό προβλημάτων». Την ίδια ώρα πάντως, ο Πρόεδρος κάλεσε τους Ρώσους να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα...

Ο Πούτιν αναφέρθηκε ακόμη και στην Τσετσενία (που μετά και την πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στο Μετρό της Μόσχας εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο μελανές σελίδες της προεδρίας του), λέγοντας πως ο πόλεμος είναι αναγκαίος για να αποφευχθεί η διαίρεση της Ρωσίας. Πάντως, όσον αφορά στην επίθεση στο Μετρό, αξίζει να σημειωθεί πως ο Γεωργιανός υπουργός Ασφαλείας Βαλερί Κχαμπουρντάνια υποστήριξε σε ρωσικό ραδιόφωνο ότι η ρωσική Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών (FSB) γνώριζε πως θα πραγματοποιηθεί μεγάλη επίθεση στη Μόσχα μία μέρα πριν τελικά αυτή γίνει.

Δηλώσεις Ιβανόφ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβανόφ χτες διακήρυξε την ανησυχία της Μόσχας για την πρόθεση των ΗΠΑ να κατασκευάσουν το σύστημα αντιπυραυλικής ασφάλειας. Ο Ιβανόφ υποστήριξε ότι η Ρωσία θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τις ενέργειες των ΗΠΑ και θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να υπερασπίσει τα συμφέροντά της.

ΡΩΣΙΑ
Μια ακόμη ... «επιτυχία» του καπιταλισμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της καταγραφής του πληθυσμού του 2002, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει τη χαμηλότερη προσδόκιμη διάρκεια ζωής στην Ευρώπη. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ - ΝΟΒΟΣΤΙ, αυτό δήλωσε ο Βλαδιμίρ Σοκόλιν, επικεφαλής της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας της Ρωσίας, ο οποίος σημείωσε πως σήμερα στη Ρωσία η πλειοψηφία των ανδρών πεθαίνει γύρω στα 58 χρόνια, ενώ οι γυναίκες γύρω στα 72. Για τους άνδρες αυτός ο δείκτης είναι κατά 7 χρόνια μικρότερος, σε σχέση με τη σοσιαλιστική περίοδο (ήταν 65), ενώ σχετική μείωση υπάρχει και για τις γυναίκες (ήταν 74 χρόνια).

Επίσης, η Ρωσία συνεχίζει τη «σύγκλιση» με τις ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά τη γήρανση του πληθυσμού. Με βάση τα στοιχεία του 2002 (σε σχέση με το 1989), η μέση ηλικία του πληθυσμού της Ρωσίας μεγάλωσε κατά 4,3 χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ