ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
Σελ. /28
Τον αράπη κι αν τον πλένεις

Η παραπάνω ρήση που σε πρώτη ανάγνωση δηλώνει την αδυναμία ενός έγχρωμου να αλλάξει χρώμα με τη χρήση του σαπουνιού, αν εξαιρεθεί η ρατσιστική της διάσταση, είναι αρκούντως σαφής περί της αδυναμίας αλλαγής ορισμένων καταστάσεων. Μια από αυτές είναι η ολική άρνηση της αλλαγής στάσης (και συμπεριφοράς) του ΠΑΣΟΚ στα θέματα λεηλασίας του περιβάλλοντος, χάριν συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων που λυμαίνονται ομού μετά της κυβερνήσεως-εταιρίας τον περιβαλλοντικό πλούτο της χώρας.

Η λιμνοθάλασσα Καϊάφα στην Ηλεία είναι λίμνη; Διερωτώνται αθώα τα κυβερνητικά στελέχη. Κι αν είναι λίμνη, πόσο λίμνη είναι; Κι αν το πόσο δεν είναι και τόσο σαφές επί χάρτου μπορούμε να σπείρουμε τριγύρω της το εθνικό μας προϊόν; Δηλαδή το τσιμέντο; Κάποιοι λιγότερο διστακτικοί, που επιθυμούν να τους ονομάζουμε «ρεαλιστές», κάνουν ένα βήμα παρακάτω και υποστηρίζουν ότι μια ξενοδοχειακή μονάδα, έστω και σε προστατευόμενη περιοχή, δεν είναι δα και εγκληματική πράξη. Επενδύσεις θα γίνουν, θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Προς τι λοιπόν οι αντιπολιτευτικές φωνές; Ζημιά στο έθνος θέλουν να κάνουν και να κρατήσουν την Ελλάδα στην περιφέρεια των αναπτυγμένων χωρών (για να θυμηθούμε τις θεωρίες του μακαρίτη Α. Παπανδρέου) παρεμποδίζοντας ν' ανοίξει τις φτερούγες της προς τον αναπτυγμένο Βορρά. Και ξανά μανά τα σενάρια για το φαιοπράσινο μπλοκ που εναντιώνεται στο μέλλον.

Και το δάσος της Στροφιλιάς είναι δάσος; Και τι σημαίνει δάσος; Ο κ. Δρυς και με βάση το Σύνταγμα μπορεί να αποφανθεί, χωρίς να έχει ανάγκη τους δασολόγους ή να περιμένει τους μεμψίμοιρους του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορισμένες φορές «κολλάνε» σε ...μικρολεπτομέρειες χαλώντας τους τη σούπα. Μα κι αυτοί τι θέλουν τέλος πάντων; Τώρα που φιμώθηκαν οι περισσότερες Μ.Κ.Ο. με κάποια ψίχουλα, μας προέκυψαν και οικολόγοι-δικαστές; Διερωτώνται. Αίσχος! Εχουν και τα ΜΜΕ δικά τους, οπότε άκρα του τάφου σιωπή για τέτοια θεματάκια, αφού τα πρωτοσέλιδα και ο τηλεοπτικός χρόνος έχουν να ασχοληθούν με «τα μεγάλα και σοβαρά» όπως, λ.χ., πώς γίνεται ένας δυνάμει πρωθυπουργός χιονάνθρωπος, ή το τζόκινγκ που κάνει για να είναι ακμαίος... Εντός του πλαισίου αυτού κινούνται και δρουν. Κι όποιον πάρει ο χάρος. Κυβέρνηση-ΜΜΕ-υπηρεσίες-εργολάβοι-επενδυτές με πλήρη στοίχιση (συναίνεση) ή άλλως «συμμετοχική δημοκρατία» και ταχύτατους ρυθμούς προσπαθούν να επωφεληθούν ακόμα και στο παραπέντε, έστω κι αν υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις και οι παρανομίες τους είναι καραμπινάτες.

Το Φαρ Ουέστ τους εμπνέει καταπώς φαίνεται γι' αυτό και η περιφρόνησή τους προς τους ιθαγενείς (έτσι αντιμετωπίζουν τους πολίτες της χώρας) είναι πασίδηλη. Χάντρες τους τάζουν που δεν είναι καν γυάλινες, αλλά πλαστικές. Το έχουμε ξαναγράψει και δε θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Εκτός από απεχθείς είναι άκρως επικίνδυνοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι εταίροι τους (ΝΔ) είναι αγγελικά πλασμένοι. Στο πλαστό δίλημμα: ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ η απάντηση είναι σαφέστατη. ΚΚΕ για να «σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», όπως έγραφε ο ποιητής.

Το τρένο της μεγάλης φυγής

Ταινία της περασμένης δεκαετίας στην οποία, αν δε με απατά η μνήμη μου, μια ομάδα από δραπέτες προσπαθεί να διαφύγει και να βρει την ελευθερία της. Ταινία που πρόσφερε πολλές συγκινήσεις και που κρατούσε το θεατή σε αγωνία. Σήμερα άλλο ένα τρένο φυγής που ο νονός του το βάφτισε «συμμετοχική δημοκρατία» (παλιότερα ονομάζονταν «αλλαγή» και μετέπειτα «εκσυγχρονισμός», συνηθίζεται βλέπεται η μετονομασία στα μέσα μεταφοράς όταν αλλάξει το αφεντικό) προσπαθεί να φτάσει στον προορισμό του (επιτυχία στις εκλογές).

Ομως η διαδρομή είναι μεγάλη και τα μηχανήματα (προγράμματα) παμπάλαια. Η αναπαλαίωση που έγινε μπορεί να του άλλαξε την εξωτερική εμφάνιση (βγήκαν οι γραβάτες και μπήκαν τα κασκόλ, πήραν και μερικούς ανεπάγγελτους που ο Μεγάλος τραγουδιστής -Θ. Πάγκαλος - ονόμαζε μέχρι χτες ρετάλια), αλλά θυμίζει τα τρένα που αποκαλούσαν «μουντζούρηδες» επειδή άφηναν στο πέρασμά τους βρωμιές (διαπλοκή, μίζες, καθεστωτικές συμπεριφορές, αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, ανεργία, φτώχεια, ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, Υγεία πολλών ταχυτήτων ανάλογα με το βαλάντιο που διαθέτει κανείς και άλλα πολλά).

Η περίπτωση Πάχτα και των εννέα εκλεκτών συναδέλφων του είναι σταγόνα στον ωκεανό. Εδώ έχουν γίνει «ρόμπες» σ' ολόκληρη την Ευρώπη με το σκάνδαλο «Λέοπαρντ» (τανκ), από την «αναδιανομή» (ή ορθότερα ληστεία) του χρηματιστηρίου, από τα φαύλα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, από το κτηματολόγιο, από τις μίζες στον ΟΤΕ, από, από, από... Και η μόνη εκδοχή για το τρένο (τους) είναι ο εκτροχιασμός (απώλεια εξουσίας). Κι αυτό μόνο με την ενδυνάμωση του ΚΚΕ μπορεί να επιτευχθεί. Τα κάλπικα εισιτήρια που κόβουν και οι θολές διαδρομές τους δε μας αφορούν.

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Κατάπιαν τη γλώσσα τους

Η λεηλασία της δημόσιας γης συνεχίζεται και καθημερινά βγαίνουν στην επιφάνεια καινούριες αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες αυτών που υποτίθεται βρίσκονται σε υπεύθυνες θέσεις για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου. Μ' άλλα λόγια, έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Αυτό όμως που δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά είναι η απουσία ακόμα και ψιθύρων από τις δεκάδες οικολογικές οργανώσεις πλην ελαχίστων περιπτώσεων που η στάση τους ήταν και παραμένει «καθαρή». Η απάντηση στο ερώτημα έχει να κάνει με τη χρηματοδότησή τους από διάφορα υπουργεία (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το ΥΠΕΞ). Ετσι αυτοί που παλιότερα διαμαρτύρονταν ακόμα και για το κλάδεμα ενός δέντρου, σήμερα σιωπούν ένοχα αρκούμενοι στο γλείψιμο μερικών κοκάλων που τους πρόσφεραν οι «πράσινοι ρεαλιστές» (ή αριβίστες) που πρόσφεραν πρόθυμα τις υπηρεσίες τους στην Εταιρία του τ. καταλληλότερου και της παρέας του.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Αλλη μια πρωτιά

Αλλη μια πρωτιά (από το τέλος) της χώρας μας με την κυβέρνηση των καταλληλότερων. Μαζί με την Ισπανία έχουμε καταταγεί στην τελευταία θέση ως προς τη διαχείριση των υδάτων. Και να σκεφτεί κανείς ότι διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, αφού το 90% των υδάτων είναι επιφανειακά και μόνο το 10% υπόγεια. Βασούλα τ' ακούς;

Γκρίζα Θεσσαλονίκη

Πρόσφατες μετρήσεις που διενήργησε το Εργαστήρι Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Χημικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις από τα σωματίδια (που εισπνέονται) είναι κατά 80% μεγαλύτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Επίσης, στις βιομηχανικές περιοχές της συμπρωτεύουσας οι ρύποι του αρσενικού και του καδμίου ξεπερνούν επίσης τα ανώτατα όρια. Κύριε Βενιζέλε μας, το σχόλιό σας.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Mom τ.5

Το ενημερωτικό δελτίο της Εταιρείας για τη μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας κυκλοφόρησε με ένα δισέλιδο κείμενο για τις δράσεις προστασίας δυο περιοχών της χώρας που καλύπτει το «Natura 2000» για την προστασία του συμπαθούς αυτού θηλαστικού. Στο ίδιο έντυπο παρέχονται πληροφορίες για το φορέα διαχείρισης στην Κάρπαθο. Κι ακόμα μαθαίνουμε για το διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργάνωσε η Mom στο πλαίσιο προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Η φύση της Κιμώλου», το ντοκιμαντέρ για τη μεσογειακή φώκια, τα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης στην Κάρπαθο και την παράσταση «Νεφοκαλικάντζαροι» του Μ. Βερέττα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ