ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
Σελ. /28
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Μας ρωτούν: Πώς είναι δυνατό να βρίσκονται στο ίδιο ψηφοδέλτιο, αυτό του ΠΑΣΟΚ, πολιτικά στελέχη με ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις όπως οι Α. Ανδριανόπουλος, Στ. Μάνος με άλλους που αυτοαποκαλούνται αριστεροί όπως π.χ. ο Μ. Ανδρουλάκης, η Μ. Δαμανάκη;

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, υπάρχουν άνθρωποι που αναρωτιούνται γι' αυτή τη δήθεν ετερόκλητη, πολιτική συνεύρεση, και μάλιστα ότι συσπειρώθηκαν όλοι μαζί στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά, δεν είναι και τόσο περίεργο. Κατ' αρχήν, το ΠΑΣΟΚ κατέληξε να είναι κόμμα της άρχουσας τάξης. Αυτό το ΚΚΕ το έλεγε εδώ και χρόνια. Αποδείχτηκε, επίσης, ότι είναι ένα κόμμα του κεφαλαίου που μπορεί να περνά την πολιτική του καλύτερα από το παραδοσιακό κόμμα της άρχουσας τάξης, τη ΝΔ. Πέρασε αντιδραστικές πολιτικές, τις οποίες η ΝΔ δεν είχε τη δύναμη να τις περάσει. Δεν είναι βεβαίως νέο φαινόμενο. Τα λεγόμενα κεντρώα κόμματα στο παρελθόν, αλλά και η σοσιαλδημοκρατία την ίδια δουλιά έκαναν.

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ορισμένων «αριστερών» στο ΠΑΣΟΚ μαζί με τους «νεοφιλελεύθερους» έχει πίσω του μία προεργασία χρόνων. Ας θυμηθούμε όλοι το 1990-'91 και την κρίση που πέρασε το ΚΚΕ σαν επίδραση των ανατροπών στις σοσιαλιστικές χώρες. Πολλά στελέχη κλονίστηκαν τότε. Εγινε σοβαρή παρέμβαση και από τα έξω για να διαλυθεί το ΚΚΕ, να συρθεί στη σοσιαλδημοκρατία στο όνομα της «ανανέωσης». Το ΚΚΕ τότε συγκρούστηκε μ' αυτές τις αντιλήψεις.

Αποδείχτηκε, λοιπόν, ότι όλοι αυτοί οι λεγόμενοι ανανεωτές, οι οποίοι εμφανίζονταν ότι είχαν κάποιες διαφωνίες με το ΚΚΕ, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά οι άνθρωποι εκείνοι που είχαν εγκαταλείψει την ιδεολογία της εργατικής τάξης και του αριστερού κινήματος και ήθελαν να τραβήξουν ολόκληρο το ΚΚΕ προς το ΠΑΣΟΚ.

ΠΟΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ η κατάσταση σήμερα, αν το ΚΚΕ μετατρεπόταν σ' ένα κόμμα που θα υπεράσπιζε τις ίδιες ιδέες με την Δαμανάκη και τον Ανδριανόπουλο; Το γεγονός ότι το ΚΚΕ παραμένει στις αρχές του και αγωνίζεται, αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι συμφέρον για το λαό. Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται σε ένα κόμμα που προωθεί τις πιο αντιδραστικές πολιτικές. Οι άνθρωποι που το ακολουθούν μπορούν να είναι αριστεροί, προοδευτικοί. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ όμως δεν είναι. Με την ταχτική του επιδιώκει να τσακίσει τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού, υπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό.

Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ήθελε, πάντα, τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, για να κάνουν τη δική του δουλιά στην περιοχή. Ιδιαίτερα τώρα, στα πλαίσια της «νέας τάξης» τις θέλουν ακόμη πιο έτοιμες να υλοποιούν τα σχέδιά του. Απ' αυτή την άποψη, ετοιμάζονται ακόμη πιο σκληρά μέτρα και αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό για την καλύτερη εφαρμογή τους. Δεν πρέπει να ξαφνιάζεται κανείς, αν ένα από τα σενάρια αυτών των αλλαγών είναι και η κοινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ με κορμό το ΠΑΣΟΚ. Τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν πλέον να μένουν ανάμεσα στους δύο και να ψάχνουν ποιος από τους δύο τους συμφέρει. Και οι δύο κινούνται με το ίδιο πρόγραμμα. Στις εκλογές αυτές, 14 χρόνια μετά την αντεπανάσταση, μπορεί να γίνει ένα ρήγμα, να χτυπηθούν και οι δύο. Και ο μόνος δρόμος για να γίνει αυτό είναι ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ. Γιατί μόνο το ΚΚΕ παλεύει αδιάλλακτα ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Στο Αιγάλεω σήμερα η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σήμερα Σάββατο, στις 18.00, σε συγκέντρωση στο Αιγάλεω (Κλειστό Γήπεδο).

Συγκέντρωση στο «Σπόρτιγκ»

Αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο γήπεδο του «Σπόρτιγκ».

Η προσυγκέντρωση των κλαδικών Οργανώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ έχει οριστεί για τις 5.30 μ.μ. στο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Αγ. Ελευθέριο.

Πούλμαν για τη συγκέντρωση δρομολογούνται στις 5 μ.μ. από Βριλησσού και Μητροπέτροβα στο Πολύγωνο, στις 5.15 μ.μ. από το ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων και στις 5.30 μ.μ. από Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Γκύζη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εγκαίνια εκλογικού κέντρου

Την Τετάρτη 18 Φλεβάρη στις 7 το απόγευμα θα γίνουν τα εγκαίνια του κεντρικού εκλογικού κέντρου του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκονται στην οδό Σωκράτους 6, πίσω από τα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γιώργος Χουρμουζιάδης υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Δρούτσας υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, η Νένα Νικοπολιτίδου υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ. ο Δημήτρης Γόντικας θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο 2ο ΤΕΕ Πετρούπολης (Κωνσταντινουπόλεως 21). Θα χαιρετίσουν οι Θωμάς Κοτσαμπάς, Σταυρούλα Τσίτσου.

-- Αύριο Κυριακή, στο Πνευματικό Κέντρο Κοντοπεύκου (δημοτικά ιατρεία, Χίου και Σωτήρος 2), στις 10.30 π.μ., θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής. Θα χαιρετίσει ο Κ. Λιαπάτης.

-- Αύριο Κυριακή, στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου (Δαναΐδων και Αντιγόνης), στις 11 π.μ., θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ. Θα χαιρετίσουν οι Λούλα Καρατζά, Βασίλης Λέκκας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ