ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βιώνουν τη βαρβαρότητα του συστήματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού

Σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα παρακάτω:

«Η φετινή 11η Δεκέμβρη βρίσκει τα παιδιά όλου του κόσμου να βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος.

Στις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες όπου παλινορθώθηκε ο καπιταλισμός, αλλά και στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές, αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων, των πεινασμένων, των εξαθλιωμένων παιδιών, των θανάτων από τις αρρώστιες και τους πολέμους.

Εξαπλώνεται ραγδαία η παιδική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, με την ταυτόχρονη αύξηση της παιδικής πορνείας, της ναρκω-εξάρτησης, της εγκληματικότητας και της επαιτείας. Καθημερινά θυσιάζονται εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, ανήλικοι εργαζόμενοι, στο βωμό της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οι αιτίες αύξησης αυτών των κοινωνικών φαινομένων βρίσκονται στην ολοένα αντιδραστικότερη επίθεση η οποία εξαπολύεται μέσω της πολιτικής των κομμάτων που υπηρετούν την πλουτοκρατία. Την τελευταία δεκαετία και στη χώρα μας αυτά τα φαινόμενα βρίσκονται σε έξαρση λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που χτυπάει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, συρρικνώνει τις κρατικές παροχές προς τα λαϊκά στρώματα και εμπορευματοποιεί τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια.

Ο αγώνας των μαθητών εκφράζει την αντίσταση προς την πολιτική που στερεί τη γνώση, αυξάνει τη στρατιά των "απασχολήσιμων" μισοανέργων, διώχνει από το Λύκειο χιλιάδες μαθητές πετώντας τους στον Καιάδα της αμάθειας των ΤΕΕ και της ανεργίας.

Περισσεύουν οι υποκριτικές εκκλήσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, των εργαζόμενων ανήλικων, για "κοινωνική αλληλεγγύη" και ανάπτυξη του "εθελοντισμού" προς τους συνανθρώπους μας. Πυκνώνουν οι δήθεν φιλανθρωπικές δραστηριότητες των μεγαλοαστών, των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και παραγόντων της δημόσιας ζωής.

Το ΚΚΕ θεωρεί απαράδεκτο να ανάγεται η ελεημοσύνη σε μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Είναι ελάχιστη υποχρέωση του κράτους να δημιουργήσει και ν' αναβαθμίσει τόσες και τέτοιες δημόσιες υπηρεσίες, ιδρύματα και παροχές, όχι μόνο για τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα της κοινωνίας, αλλά και για όλα τα μέλη της εργατικής λαϊκής οικογένειας, με ιδιαίτερη φροντίδα για τα παιδιά.

Η πάλη του εργατικού και του λαϊκού κινήματος χρειάζεται πιο ουσιαστικά να συμπεριλάβει και τα ζητήματα που ανοίγουν δρόμο για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων».

ΛΑΜΙΑ
Προεκλογική φιέστα με «θύματα» αγρότες και γυναίκες

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Με προεκλογικές φιέστες και στα πλαίσια της εκλαΐκευσης του κυβερνητικού «ενδιαφέροντος» στη - εκτός Αθήνας - χώρα, προσπαθεί η κυβέρνηση, με «ιμάντα» το διορισμένο περιφερειάρχη, να πλασάρει την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της, προσφέροντας «χάντρες» για τους «ιθαγενείς» και ευτυχισμένες στιγμές για την... άλλη ζωή.

Αυτό το ρόλο ανέλαβε να μεταφέρει - με έναρξη από τη Λαμία ως έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Στερεάς Εύβοιας - το εξέχον κυβερνητικό και κομματικό στέλεχος, υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, με τη διήμερη παραμονή της στη Φθιώτιδα. Χτες στο δημαρχείο Λαμίας, ανέλαβε να εξηγήσει «το νέο θεσμικό πλαίσιο και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης», τώρα που οι ΟΤΑ μετατρέπονται σε αντιλαϊκά εργαλεία όλο και περισσότερο, σε φορομπηχτικές επιχειρήσεις ΑΕ, ιδιωτικοποιώντας τις δραστηριότητές τους, ενώ η κρατική χρηματοδότηση όλο και περικόπτεται, με αποτέλεσμα ν' αρχίζουν να καταλαβαίνουν και οι υποστηρικτές αιρετοί, το τι εστί «Καποδίστριας». Στη δεύτερη περίπτωση, την Κυριακή το πρωί, με «οικοδεσπότη» το δήμαρχο Ελάτειας, θα αναλύσει σε ημερίδα τις κυβερνητικές θέσεις για την «Απασχόληση - Γυναίκα στα κέντρα λήψης αποφάσεων». Τι ειρωνεία(!!!) για μια περιοχή που η κυβερνητική πολιτική έχει μετατρέψει σε «πάρκο» ανεργίας, για τις εργαζόμενες και ξεκληρίσματος για τις αγρότισσες και τις οικογένειές τους.

Προεκλογική φιέστα στη λογική του αποπροσανατολισμού και της καλλιέργειας εντυπώσεων, που οργανώνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δια μέσου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την ενεργό στήριξη του δημάρχου Ελάτειας χαρακτηρίζει την εκδήλωση σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Ευβοίας του ΚΚΕ, στην οποία δε συμμετέχει.

«Αυτή τη φορά επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το θύμα είναι η γυναίκα, που πρέπει να ξεχάσει τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα του σήμερα, στρέφοντας τη σκέψη της σε απατηλά όνειρα για την επόμενη χιλιετία. Οι αγρότισσες της περιοχής, συνεχίζει, οι απολυμένες εργάτριες της ΒΕΛΚΑ, (ένα χιλιόμετρο μακρύτερα από τη φιέστα της Ελάτειας), οι σύζυγοι των εργαζομένων στη "Λάρκο", οι εργαζόμενες σε δεκάδες επιχειρήσεις της περιοχής, όπως σ' ολόκληρη την Ελλάδα, θα νιώσουν έντονα την κοροϊδία και τα κούφια παχιά λόγια, για την απασχόληση της γυναίκας, για τη δήθεν προστασία της, για τη συμμετοχή της στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ξέρουν ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική και σίγουρα δε θα εξαπατηθούν από τις ανέξοδες υποσχέσεις της πολυπράγμωνης υπουργού Β. Παπανδρέου, που είναι αποφασιστικός παράγοντας υλοποίησης αυτής της αντιλαϊκής, ταξικής πολιτικής, της ΟΝΕ και του ραγιαδισμού σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, που διπλά της θύματα είναι οι γυναίκες ως εργαζόμενες και μητέρες.

Οι μανάδες των μαθητών και μαθητριών, που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη μόρφωση και το μέλλον. Που σήμερα αντιμετωπίζουν τον εισαγγελέα, τον αυταρχισμό και τις απειλές για ποινικές διώξεις και τιμωρίες των παιδιών τους, δε θα δεχτούν να γίνουν γλάστρες στη φιέστα για προεκλογικές σκοπιμότητες. Θα βρουν το δρόμο του αγώνα που είναι ο μοναδικός φάρος ελπίδας και προοπτικής. Το δρόμο της αντίστασης και πάλης για τα πραγματικά μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το δρόμο του λαϊκού ΜΕΤΩΠΟΥ ενάντια στα μονοπώλια και το βάρβαρο ιμπεριαλισμό της νέας τάξης. Το δρόμο της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Το ΚΚΕ δε συμμετέχει σε τέτοιου είδους προεκλογικές εκδηλώσεις. Με τις γυναίκες της περιοχής, θα συναντηθεί στο πεδίο των αγώνων, όπου ο ρόλος της γυναίκας εργαζόμενης, αγρότισσας, συζύγου και μητέρας, θα καταξιώνεται στη διεκδίκηση μιας καλύτερης προοπτικής για την οικογένειά της, τη δουλιά της, την προσωπικότητά της. Στους αγώνες για μια άλλη λαϊκή εξουσία, για μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Παρατείνεται η ομηρία

Παρατείνεται για τουλάχιστον μετά τις γιορτές η ομηρία των συμβασιούχων του δημοσίου, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται ανέτοιμη να ξεκαθαρίσει την «αμαρτωλή» κατάσταση, που με δική της ευθύνη έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η χθεσινή διακομματική συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης με αντικείμενο τη μονιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, εξαιτίας κυρίως της «αδυναμίας» της κυβέρνησης να παρουσιάσει μια πλήρη εικόνα για τις υπό ρύθμιση περιπτώσεις. Ετσι, η διακομματική σύσκεψη θα επαναληφθεί μετά τις γιορτές οπότε αναμένεται το υπουργείο να έχει πιο συγκεκριμένες προτάσεις. Πάντως από τη χθεσινή συνάντηση προκύπτει ότι οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων θα γίνουν μόνο στο στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία και ΝΠΔΔ) και στους ΟΤΑ, ενώ εξαιρούνται οι ΔΕΚΟ και οι δημοτικές επιχειρήσεις, παρότι υπάρχει και εκεί πανσπερμία εργασιακών σχέσεων και εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μη μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων με «ελαστικές» μορφές εργασίας και να διατηρήσει το καθεστώς της ομηρίας για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου η ρύθμιση θα αφορά 21.000 εργαζόμενους σε δημόσιο και ΝΠΔΔ και 8.000-9.000 στους ΟΤΑ που απασχολούνται με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, ενώ εξαιρούνται οι εποχιακοί. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων περίπου συμφώνησαν στα κριτήρια που θα εφαρμοστούν για τη μονιμοποίησή τους και αυτά αφορούν πρώτον, αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δεύτερον το συνολικό χρόνο υπηρεσίας. Το αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα το κρίνει ο οικείος φορέας μετά από εισήγηση του υπηρεσιακού συμβουλίου, ενώ για το χρόνο υπηρεσίας το πράγμα παραμένει ανοιχτό. Το υπουργείο ανέλαβε τη δέσμευση να προχωρήσει σε μια συγκεκριμένη καταγραφή όλων των περιπτώσεων και να συγκαλέσει νέα διακομματική σύσκεψη, πιθανότατα, αμέσως μετά τις γιορτές. Στη χθεσινή σύσκεψη το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο βουλευτής Ν. Γκατζής, τη ΝΔ ο Πρ. Παυλόπουλος, το ΔΗΚΚΙ ο Τ. Ιντζές και το ΣΥΝ ο Σπ. Δανέλλης.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Εκδήλωση για τον εμφύλιο

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - ΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΟΥ ΕΑΜ 1944 - 1947», που προλογίζει ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης και επιμελείται ο καθηγητής πανεπιστημίου Π. Πετρίδης, διοργανώνει το Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 12/12/1999 και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης.

Θα μιλήσουν: Ο καθηγητής Π. Πετρίδης, ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Γ.Πετρόπουλος και ο επίτιμος πρόεδρος του ΔΣΑ και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ε. Μαχαίρας.

Θα χαιρετίσουν: Ο δήμαρχος Ηλιούπολης Θ. Γεωργάκης, ο αντιστασιακός, δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Μ. Γλέζος, ο εκδότης Α. Σιδεράτος, εκπρόσωπος του ΚΚΕ και εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ