ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
Θα ζητήσουμε λογαριασμό από την ελληνική πλευρά

Το Κυπριακό μπαίνει σε μια κρίσιμη φάση, σ' ένα τούνελ, παρατήρησε η Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις

Αρκετές ερωτήσεις, στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους που ακολούθησε, αφορούσαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Στις απαντήσεις της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Εμείς πρόσφατα πήγαμε στην Κύπρο και επικοινωνία έχουμε με όλα τα κόμματα, αλλά εγώ θα σταθώ στην τοποθέτηση του κ. Τάσου Παπαδόπουλου, όταν τελείωσε η διαδικασία συμφωνίας του διαλόγου. Ο ίδιος κατ' αρχήν υπογράμμισε ότι δε θεωρεί καθόλου βέβαιο ότι θα έχει ευτυχή κατάληξη αυτή η διαδικασία.

Δεύτερον, είπε ότι ο ίδιος θα διεκδικήσει εν πάση περιπτώσει αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα στην επανενωμένη Κύπρο. Αν προσέξετε τις τοποθετήσεις του κ. Παπαδόπουλου, κατά τη γνώμη μας είναι τοποθετήσεις που δείχνουν έναν άνθρωπο ο οποίος θα επιδιώξει και θα προσπαθήσει να διεκδικήσει. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να βοηθηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, αντί να πιέζεται κατάφωρα προς αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή είναι η γνώμη μας.

Ολα τα κόμματα της Κύπρου έχουν διατυπώσει το εξής ζήτημα: Ναι, να γίνει διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν και δεύτερον, βάζουν ζητήματα, με διαφορετική αν θέλετε διαβάθμιση το καθένα, στο ζήτημα της λειτουργικότητας και στα ζητήματα μάλιστα που γι' αυτά είναι εσωτερικά, αλλά είναι κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επιστροφή των προσφύγων, τα διάφορα δικαιώματα κτλ.

Αυτό όμως που έχει σημασία - και εδώ θέλω να προσεχτεί - είναι πως, βεβαίως, τα κυπριακά κόμματα έχουν την ευθύνη να αποφασίσουν.

Η στάση των υπολοίπων στο ζήτημα έχει σημασία, διότι κάτω από άλλες συνθήκες μπορεί να χειρίζεται τα ζητήματα και η Προεδρία της Κύπρου και τα κυπριακά κόμματα όταν έχουν συμπαραστάτες τα ελληνικά κόμματα π.χ. την ελληνική κυβέρνηση και διαφορετικό πράγμα είναι να τους λέμε "εμείς σας αφήνουμε στο έλεος και αν δεν υπάρξει λύση, θα έχετε εσείς την ευθύνη". Αυτό έχει σημασία.

Κατά τη γνώμη μας, ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των ελληνικών κομμάτων θα έπρεπε να είναι ένας ρόλος που να βοηθούσε την κυπριακή πλευρά να εξαντλήσει τις διαδικασίες κατά τον καλύτερο τρόπο, να τις αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο. Εμείς εκεί κρίνουμε.

Να πω ένα παράδειγμα: Οταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι απ' τη στιγμή που υπάρχει κινητικότητα μέσω του Προέδρου Μπους και του κ. Κόλιν Πάουελ και όλα αυτά τα πράγματα πάνε καλά, αυτό τι σημαίνει; Η αρμοδιότητά μας δεν είναι να κρίνουμε τον Τάσο Παπαδόπουλο, η αρμοδιότητά μας είναι να κρίνουμε τι κάνει η ελληνική πλευρά, η οποία έτσι κι αλλιώς συμμετέχει και επίσημα και παρασκηνιακά σαν μοχλός πίεσης. Αυτό εμάς μας ενδιαφέρει. Θα ζητήσουμε μετά εμείς λογαριασμό από τους άλλους; Εμείς θα ζητήσουμε λογαριασμό από την ελληνική πλευρά.

Ούτε είμαστε κριτές των πάντων και ο καθένας βέβαια πρέπει να έρθει και στη θέση του άλλου την ώρα που βρίσκεται στη διαπραγμάτευση. Εμείς όμως θα απαιτούμε από την ελληνική πλευρά και από τα ελληνικά κόμματα να πάρουν την πρέπουσα θέση και όχι να λένε "προσοχή, μη ζητάτε κάποια βελτίωση γιατί θα πάρετε πάνω σας τις ευθύνες του αδιεξόδου". Το θέμα είναι να λυθεί το Κυπριακό, ποιος δεν το θέλει, αλλά να λυθεί δίκαια και σωστά ή εν πάση περιπτώσει με το λιγότερο κόστος, ας το πω έτσι, αν μπορεί να το πει κανείς αυτό, και όχι γενικώς να λυθεί για να καταγράψουμε την επίλυσή του επί της ΠΑΣΟΚικής διακυβέρνησης ή της Νεοδημοκρατικής.

Οι δηλώσεις του Ορέστη Κολοζώφ είναι δηλώσεις οι οποίες έγιναν με συλλογική ευθύνη και αυτά που είπα σήμερα δε νομίζω ότι απέχουν.

Εμείς θέλουμε να προβάλουμε την ευθύνη των άλλων κομμάτων, διότι αυτή τη στιγμή μπαίνει το Κυπριακό σε μια κρίσιμη φάση, σε ένα τούνελ. Ποια πρέπει να είναι η στάση των κομμάτων; Εμείς έτσι θεωρούμε τώρα ότι κάνουμε δημιουργική παρέμβαση. Λέγοντας ότι πάμε σε ένα διάλογο με έναν Ανάν ο οποίος συμπληρώνει ό,τι θέλει και από πίσω του είναι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί. Αυτό, τι άλλο δηλαδή να πούμε;».


Το ΚΚΕ δεν κλαψουρίζει, είναι μαθημένο στα χιόνια

- Σ' αυτήν την προεκλογική περίοδο ακούσαμε πολλές φορές ότι γίνεται μια προσπάθεια για να συρρικνωθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς. Ακούσαμε χθες να το υποστηρίζει και ο κ. Καραμανλής αυτό. Εσείς τι λέτε;

- Κατ' αρχήν, ειλικρινά σας λέω δεν πιστεύουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια που κάνει ο Κώστας Καραμανλής, η Νέα Δημοκρατία δηλαδή, είναι για να «συμπαρασταθεί» στο δύσκολο αγώνα της Αριστεράς!

Αυτό που θέλει να κάνει, είναι να πάρει ψήφους αριστερές σαν τιμωρία προς το ΠΑΣΟΚ και να εξασφαλίσει και αριστερές ψήφους, οι οποίες τάχα θα πάνε προς τη Νέα Δημοκρατία, γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να βγάλει από τη διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ! Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σ' αυτόν τον πόνο που τον έπιασε τώρα τελευταία, μη συρρικνωθεί η Αριστερά, όπως το λέει εκείνος.

Τουλάχιστον όσον αφορά το ΚΚΕ, είναι αδιάλλακτος αντίπαλος, όχι γενικά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά της πολιτικής που εκφράζουν και των ταξικών συμφερόντων που αντιπροσωπεύουν. Να βάλω και μία άλλη πλευρά: Ειλικρινά το σκέφτομαι αν όλοι αυτοί που βγαίνουν, οι διάφοροι σχολιαστές, και αρχίζουν και λένε ότι η Αριστερά συρρικνώνεται, αν έχουν πραγματικό πόνο γι' αυτό το ζήτημα ή αν θέλουν να πουν «ρε παιδιά, εκεί πάει το ρεύμα, επομένως είτε στο ένα, είτε στο άλλο κόμμα»!!

Το ΚΚΕ είναι μαθημένο στα χιόνια. Εμείς δε δίνουμε τη μάχη, ούτε κλαψουρίζοντας, ούτε κλαίγοντας ότι μας στριμώχνουν στη γωνία. Δίνουμε τη μάχη, διεκδικώντας βεβαίως όσο γίνεται ισότιμους όρους στην προεκλογική περίοδο, αλλά από κει και πέρα δίνουμε τη μάχη, έχοντας καθαρό το μέτωπο, ότι όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μια σταθερή πολιτική γραμμή, δεν κάναμε δεξιά ή αριστερά κατά περίπτωση.

Οι προβλέψεις και οι θέσεις που υποστηρίξαμε επιβεβαιώθηκαν από τη ζωή, παίρνοντας υπόψη ακόμα και αυτούς τους τυπικούς και όχι πάντα επιστημονικά βγαλμένους στατιστικούς δείκτες, κέρδη, φτώχεια κτλ. Τη μάχη τη δίνουμε μαχητικά και καταλαβαίνουμε ότι αυτοί που θα μας ψηφίσουν, θα μας ψηφίσουν όχι από φιλανθρωπία, αλλά γιατί συνειδητοποιούν ότι το δυνάμωμα του ΚΚΕ έχει γενικότερη πολιτική σημασία κυρίως για το κίνημα. Ακόμα, θα μας ψηφίσουν κι εκείνοι, οι οποίοι μπορεί να έχουν αρκετές επιφυλάξεις για ορισμένα πράγματα που λέμε, αλλά καταλαβαίνουν ότι το ΚΚΕ μπορεί να σταθεί βράχος και στα επόμενα χρόνια στις ανάγκες που υπάρχουν για την ανάπτυξη μιας αντεπίθεσης πια και όχι απλώς να είμαστε στην άμυνα κολλημένοι στον τοίχο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ