ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μιλάμε τη γλώσσα του λαού και μ' αυτή θα συνεχίσουμε

Σε κόκκινη γιορτή μετατράπηκαν τα εγκαίνια του κεντρικού εκλογικού κέντρου στην πόλη

Ο Κώστας Δρούτσας
Ο Κώστας Δρούτσας
Ούτε μια ψήφος χαμένη. Τις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, να μη μείνει ούτε ένα λεπτό αναξιοποίητο. Η φωνή του ΚΚΕ να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέο και νέα. Να φτάσει παντού το κάλεσμα για «κόκκινη ψήφο» στις 7 του Μάρτη. Με αυτόν το στόχο, οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης, οι φίλοι και οι οπαδοί, όσοι συσπειρώνονται γύρω του, οι συνεργαζόμενοι, μετά τη χθεσινή ανάπαυλα γιορτής στα εγκαίνια του κεντρικού εκλογικού κέντρου, ξαναμπαίνουν στη μάχη από σήμερα. Με περισσότερες απαιτήσεις από τους ίδιους. Καλώντας το λαό να κάνει το βήμα της ρήξης με την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, που τον κρατά δέσμιο στη μέγκενη του δικομματισμού.

Η χθεσινή εκδήλωση εγκαινίων του εκλογικού κέντρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (οδός Σωκράτους 6, κοντά στα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου) πραγματικά μετατράπηκε σε γιορτή. Μια γιορτή, που πλημμύρισε από την πίστη και την αισιοδοξία για «ΚΚΕ ισχυρό Μέτωπο Λαϊκό». Οι μελωδίες από το συγκρότημα της ΚΝΕ συντρόφευσαν τον πολιτικό λόγο των υποψηφίων βουλευτών, που νωρίτερα πήραν το λόγο και ο καθένας με το δικό του τρόπο σάλπισε το εμβατήριο της τελικής ευθείας προς τη μάχη των εκλογών.

«Είναι ανάγκη να πειστεί ο λαός ότι υπάρχει εναλλακτική λύση με τη δική του συσπείρωση σε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης», είπε ο Κώστας Δρούτσας, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ. Και κατέληξε: «Οσοι από εμάς συμπορευόμαστε στις εκλογές με το ΚΚΕ, πιστεύοντας στην ατομικότητα ως δικαίωμα και στη συλλογικότητα ως υποχρέωση, στρέφουμε την πλάτη μας προς τις "συνταγές επιτυχίας" της τηλεοπτικής δημοκρατίας και των κομμάτων διεκπεραίωσης και συνδιαχείρισης και δίνουμε τη μάχη για να πληγούν, σε σχέση με τη συνολική τους δύναμη. Σε τρόπο, ώστε από την επομένη των εκλογών να συναποφασίσουμε την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού μετώπου ουσιαστικά και όχι ευκαιριακά».


Motion Team

Ορισμένους από τους λόγους που ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία πρέπει να ψηφίσουν ΚΚΕ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β` Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και σημείωσε: «Το ΚΚΕ δε σας κλείνει το μάτι ούτε σας χαμογελά πονηρά, απεναντίας προτείνει και δείχνει το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης. Απλώνει χέρι συσπείρωσης σε κάθε αριστερό και προοδευτικό άνθρωπο που βρέθηκαν και συναντήθηκαν στο καμίνι της δράσης και του αγώνα για να χτίσουν μαζί ένα λαϊκό μέτωπο αντίστασης στη λαίλαπα που μας ετοιμάζουν».

Η Νένα Νικοπολιτίδου, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στην Α` Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, μίλησε για την ανάγκη να είναι «κόκκινη» και η ψήφος της νεολαίας: «Οι νέοι χρειάζεται να βάλουμε πλάτη. Να μην υποταχθούμε στα ρουσφέτια τους. Να μην υποκύψουμε στους εκβιασμούς τους, να μη φοβηθούμε τα κατασκευασμένα διλήμματά τους. Να αντισταθούμε στη βιτρίνα τους. Να μη δώσουμε τη δύναμη να συνεχίσουν την επίθεση εναντίον μας, ούτε σε ΠΑΣΟΚ, ούτε σε ΝΔ, ούτε σε κανένα δεκανίκι τους».

Και ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α` Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, κάλεσε τις μέρες που απομένουν να δώσουμε τη μάχη, αξιοποιώντας την υπεροπλία επιχειρημάτων που διαθέτουμε. Να τους αφαιρέσουμε κάθε επιχείρημα, κάθε δικαιολογία. Και απαντώντας σε όσους προβάλλουν ως πρόσχημα πως η γλώσσα των κομμουνιστών είναι ξύλινη, είπε: «Να τους πούμε, σύντροφοι, πως εμείς τις λέξεις τις παίρνουμε μέσα από τη ζωή. Ο λόγος μας δεν είναι ξύλινος, είναι γεμάτος αίμα, ζέστα από τη ζέστα των χεριών που δουλεύουν. Χρησιμοποιούμε λέξεις, που είναι γεμάτες με αγώνες, με αναμνήσεις νεκρών και ηρώων. Είναι λέξεις, τις οποίες, αν τις ανοίξει κανείς, θα βγει η αλήθεια της καθημερινής ζωής. Δεν αλλάζουμε με κανένα τρόπο το λόγο μας, γιατί είναι λόγος της αλήθειας, είναι ο λόγος που παραπέμπει στα προβλήματα, είναι ο λόγος που παραπέμπει στον αγώνα και στα οράματα. Εμείς μιλάμε τη γλώσσα του λαού και με αυτή θα συνεχίσουμε».


Οσο μιλούν τόσο εκτίθενται

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας είναι κορυφαίο στέλεχος του Συνασπισμού. Μέλος της ΠΓ. Η «ψυχή» και το «μυαλό» της Κουμουνδούρου. Χτες έδωσε συνέντευξη στην «Ελευθεροτυπία». Το 1/3 αυτής αφορούσε στο ΚΚΕ και έσταζε κυριολεκτικά «φαρμάκι». Παρά ταύτα δεν είχε κανένα πρόβλημα να «κλείσει» την αναφορά του στο ΚΚΕ, δηλώνοντας «αρνούμαστε να απαντήσουμε στο ΚΚΕ με τον τρόπο που αυτό μας επιτίθεται»...

Στο διά ταύτα όμως: Ο κ. Πιτσιόρλας αποφάνθηκε πως «το ΚΚΕ δεν έχει πάρει στην κυριολεξία χαμπάρι από ό,τι συντελείται σήμερα στη διεθνή αριστερά και στα κινήματα». Προς επίρρωση των λεχθέντων του, επικαλέστηκε την παρουσία του ΚΚΕ στη διαδήλωση της Γένοβας, όπου - λέει - μια ολιγομελής του ομάδα διαδήλωνε μόνη της, ξεκομμένη από τον κύριο όγκο της διαδήλωσης. Αλλά και την παρουσία του στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια της Αθήνας, όπου «όλος ο κόσμος ήταν στο Σύνταγμα και το ΚΚΕ μόνο του στα Προπύλαια λες και διαδήλωνε εναντίον άλλου πολέμου». Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης! Φωνάζει ο Συνασπισμός που εκμεταλλεύτηκε τις διεθνείς διαδηλώσεις ως «πασαρέλα» ανάδειξης και προβολής του, ως άλλοθι για την παντελή απουσία του από τους αγώνες του λαϊκού και εργατικού κινήματος στη χώρα μας, για την ανάπτυξη των οποίων δεν έχυσε ούτε μια σταγόνα ιδρώτα. Κι έχει το θράσος να πλασάρεται σήμερα ως ο «αποκλειστικός αντιπρόσωπος» των κινημάτων στην Ελλάδα. Αναφέρεται ο κ. Πιτσιόρλας στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Δε γνωρίζουμε από πού συνάγει το συμπέρασμα για την υπερίσχυση σε μαζικότητα της μιας έναντι της άλλης, όταν όλη η Αθήνα ήταν μια διαδήλωση. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως στο Σύνταγμα ο ΣΥΝ διαδήλωνε «αγκαλιά» με τον Λαλιώτη, όταν τα βομβαρδιστικά σηκώνονταν από τη Σούδα για να χτυπήσουν το Ιράκ. Οταν η κυβέρνηση του κ. Λαλιώτη είχε εκχωρήσει «γην και ύδωρ» για τη διεξαγωγή του πολέμου. Γνωρίζουμε ακόμα πως ο ΣΥΝ είχε καταγγείλει το ΚΚΕ, όταν εκείνο έδινε τη μάχη αφύπνισης του λαού μπροστά στην «αντιτρομοκρατική» λαίλαπα που διακρινόταν στον ορίζοντα. Για την πρώτη αντιπολεμική διαδήλωση εναντίον της επίθεσης στο Αφγανιστάν στελέχη του Συνασπισμού έκαναν λόγο για «ανεύθυνη και τυχοδιωκτική κίνηση», για «επαρχιώτικο αντιιμπεριαλισμό», ενώ η ΠΓ του ΣΥΝ πήρε απόφαση να μη συμμετάσχει σε εκείνο το συλλαλητήριο, απόφαση που συνοδεύτηκε με επίθεση εναντίον του αντιπολεμικού κινήματος και προσπάθεια υπονόμευσης της δράσης του. Η ΠΓ είχε διαφωνήσει με το πλαίσιο της κινητοποίησης, που δεν ήταν άλλο από το: «Οχι στον πόλεμο - καμία εμπλοκή της χώρας - όχι σε μέτρα καταστολής»...

Επανερχόμαστε στη συνέντευξη. Ο Στ. Πιτσιόρλας δήλωσε ακόμη πως «το πρόβλημα του ΚΚΕ είναι ότι μένει προσκολλημένο στο παρελθόν και πεισματικά έξω από τις διαδικασίες που μπορούν οδηγήσουν σε μια σύγχρονη αριστερά»! Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα του ΣΥΝ. Που το ΚΚΕ αρνείται να γίνει σαν τα μούτρα του. Να «εκσυγχρονιστεί», να «ανανεωθεί», να υποστεί τη μετάλλαξη που προσδοκούν πολλοί εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Στ. Πιτσιόρλας έθεσε και δίλημμα στους αριστερούς πολίτες αν «θα ενισχύσουν την ενωτική προοπτική δημιουργίας μιας μεγάλης αριστερής παράταξης ή τη διαίρεση και τον εμφύλιο μέσα στην Αριστερά». Το 'χουμε ξαναπεί. Οσο πλησιάζουμε στις εκλογές πολλές γλώσσες θα λύνονται και θα ομολογούν ποιος είναι ο αντίπαλος για τον ΣΥΝ. Οχι πως ο κ. Πιτσιόρλας το έκρυψε ποτέ. Ωστόσο, καλό θα ήταν πριν ανοίξει το στόμα του για να εγκαλέσει το ΚΚΕ, να βουτά τη γλώσσα του στο μυαλό του. Γιατί ήταν αυτός που τον Οκτώβρη του 2001, τοποθετούμενος στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, είχε δηλώσει: «Ο χώρος (σ.σ. διαλόγου) μας δίνει τη δυνατότητα να συσπειρώσουμε δυνάμεις και να απομονώσουμε το ΚΚΕ». Τον ίδιο μήνα και με αφορμή τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις ο κ. Πιτσιόρλας δήλωνε στο ραδιόφωνο του «Φλας»: «Η γραμμή μας είναι σαφής καταδικάζουμε την τρομοκρατία. Δε συμφωνούμε με την πολιτική του ΚΚΕ».


Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ