ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
Στις γυναίκες ταιριάζει η κόκκινη ψήφος

Και ξαφνικά θυμήθηκαν τις γυναίκες, την ανεργία τους, την ανασφάλειά τους, την έλλειψη κοινωνικών παροχών, τη μιζέρια τους και άρχισαν τις πλειοδοσίες.

- Θα φτιάξω παιδικούς σταθμούς σε κάθε γειτονιά, ανακοινώνει ο ένας.

- Θα δημιουργήσω περισσότερους βρεφονηπιακούς σταθμούς, απαντάει ο άλλος.

- Θα μειώσω τη φορολογία των εργοδοτών για να φτιάξουν στις επιχειρήσεις τους «χώρους φύλαξης βρεφών», ξαναλέει ο ένας.

- Θα ιδρύσω νέα, δωρεάν νηπιαγωγεία, απαντάει ο άλλος.

- Θα δημιουργήσω Δίκτυο Συνδρομής για τη Γυναίκα! (σεμινάρια για τις νέες τεχνολογίες), φωνάζει ο πράσινος.

- Θα συγκροτήσω ενιαίο φορέα αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, αντιλαλεί ο γαλάζιος.

Τελειωμό δεν έχουν οι διακηρύξεις τους, οι αοριστολογίες τους, τα προπαγανδιστικά τρικ, η προσπάθεια παραπλάνησης γυναικών και αντρών, αλλά και οι νέες παροχές στο κεφάλαιο, οι επιδοτήσεις και τα προνόμια.

Στη μέση αυτού του παζαριού στέκει αμήχανη και εγκλωβισμένη η γυναίκα του μόχθου, η γυναίκα της εργατικής τάξης, η άνεργη, η φτωχή αγρότισσα, η αυτοαπασχολούμενη που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, η σύγχρονη σκλάβα.

Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος ενδιαφέρονται γι' αυτές. Κανένας τους δε μιλάει για τα δικαιώματά τους, για όσες κατακτήσεις τους πάρθηκαν πίσω και για το τι έφταιξε και βρίσκονται σήμερα σ' αυτή τη θέση.

Ούτε, όμως, κι άλλοι πιο μικροί στη δύναμη φωτίζουν την κατάσταση. Αντίθετα, δημιουργούν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις ότι κάποιο κόκαλο θα γλείψουν κι αυτές, απ' ό,τι περισσεύει από την πλουτοκρατία. Οτι με τη συζήτηση και το διάλογο, θα τα βρούμε, άλλωστε πολιτισμένοι άνθρωποι είμαστε!

Μιλούν όλοι με λέξεις συχνά ακατάληπτες, ακριβώς για να αποπροσανατολίζουν και να εμποδίζουν τη δημιουργία ταξικής συνείδησης.

Μιλούν για την ελαστικότητα στην απασχόληση (κι όχι για σταθερή δουλιά), για ίσες ευκαιρίες (και όχι για δικαιώματα), για αλλαγή του κράτους και της κοινωνίας (;), για νέα εποχή, για σχέσεις εμπιστοσύνης, για ισόρροπη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή (;)

Τα ονομάζουν ανατροπές και ρήξεις, ενώ είναι συμβιβασμοί, υποκρισία και υποχωρήσεις στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Οι λέξεις χάνουν το νόημά τους, γιατί κανένας τους δεν αποκαλύπτει την αλήθεια.

Η αλήθεια ακούγεται από τις κομμουνίστριες και τους κομμουνιστές, απ' αυτούς, που, με βάση την αντικειμενική πραγματικότητα και με κριτήριο την ευημερία των πολλών, προτείνουν διεξόδους.

- Αυτοί μόνο μιλούν για τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα προβλήματα σήμερα.

- Αυτοί μόνο μιλούν και αποκαλύπτουν το στόχο των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, ότι είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, για να κλέβει όλο και περισσότερο από τον ιδρώτα του εργαζόμενου και να συσσωρεύει κέρδη.

- Αυτοί μόνο λένε ότι είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου η διπλή και τριπλή καταπίεση της γυναίκας, που αυξάνει την αναντιστοιχία, το πώς ζει σήμερα και στο πώς θα έπρεπε να ζει, σύμφωνα με την αντικειμενική εξέλιξη και την πρόοδο της κοινωνίας.

- Αυτοί μόνο μιλούν για τα αδιέξοδα της κυρίαρχης πολιτικής, για το ανεφάρμοστο του στόχου του εξανθρωπισμού της εκμετάλλευσης.

- Αυτοί μόνο μιλούν για τη ρεαλιστικότητα της απαίτησης των εργαζόμενων για επιπλέον δικαιώματα, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους, αφού υπάρχει πλούτος που πρέπει να τον διαχειριστούν και να τον μοιραστούν, γιατί οι ίδιοι τον παράγουν, συνεπώς είναι και περιουσία τους.

- Είναι αυτοί που μιλούν για την αναγκαιότητα των συμμαχιών μέσα στο κίνημα, για το λαϊκό μέτωπο. Για την αναγκαιότητα της αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ, του κόμματος που 85 χρόνια αταλάντευτα στέκεται δίπλα στην εργάτρια και τον εργάτη, τον βιοπαλαιστή και οργανώνει τον αγώνα τους, ανοίγει το δρόμο για να πάρουν στα ίδια τους τα χέρια τις τύχες τους, να φτιάξουν τη δική τους οικονομία και εξουσία και που δεν είναι εξουσία ενός κόμματος, είναι η λαϊκή εξουσία.

Οσο θα δυναμώνει το ΚΚΕ, τόσο θα ενισχύονται τα μέτωπα πάλης, και οι συσπειρώσεις, τόσο θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη λαϊκή συμμαχία, τόσο θα δυναμώνει η ταξική πάλη, η κινητήρια δύναμη της εξέλιξης της κοινωνίας.

Μέσα σ' αυτή τη λαϊκή συμμαχία οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, οι πολλές, έχουν πολλά να δώσουν, αρκεί να πιστέψουν στη δύναμή τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση των δυνατοτήτων τους.

Να αποφασίσουν να καταθέσουν θυσίες, για να ενισχυθεί το κίνημα, να βγουν στο προσκήνιο. Οι γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ κατέθεσαν πολύ περισσότερες θυσίες, σε εποχές πολύ δύσκολες, όσον αφορά στις αντιλήψεις και τις προκαταλήψεις που υπήρχαν για το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Σήμερα, οι γυναίκες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όσες θυσίες κι αν κάνουν για την οικογένεια και τα παιδιά τους (συμβιβασμούς, μακριά από τους αγώνες), δεν πρόκειται να σώσουν την κατάσταση. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Περιορίστηκαν πολύ τα περιθώρια απόσπασης κατακτήσεων. Τα παίρνουν όλα πίσω. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να αμφισβητηθεί η γενική τους αντιλαϊκή πολιτική, διαφορετικά μπαίνεις, χωρίς να το θέλεις, στη λογική της διαχείρισης της πολύπλευρης κρίσης του καπιταλισμού, που είναι αδιέξοδη.

Σήμερα, οι γυναίκες έχουν πολλούς λόγους, για να ενισχύσουν το ΚΚΕ. Είναι για τις ίδιες, για μια αξιοπρεπή ζωή, για τις οικογένειές τους, για τα παιδιά τους.

Δεν ταιριάζει στις γυναίκες η απογοήτευση, ο φόβος και η μοιρολατρία. Ας συμβουλευτούν την εμπειρία τους, τα προβλήματά τους που γιγαντώνονται, το γεγονός ότι βαθαίνει η ανισοτιμία των δύο φύλων, όταν δυναμώνει το κεφάλαιο.

Να μην επιτρέψουν σε κανένα να τις χρησιμοποιήσει ξανά σαν το δούρειο ίππο για να περάσουν ό,τι αντεργατικό και αντιλαϊκό σχεδιάζουν.

Να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε πείσμα για δράση, σε κατακόκκινη ψήφο.

Οσες περισσότερες γυναικείες κόκκινες ψήφοι πέσουν στις κάλπες, στις 7 του Μάρτη, τόσο πιο συνειδητά θα τιμηθεί και η επόμενη μέρα, η 8η Μάρτη, μέρα σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών. Αλλωστε, το κόκκινο ταιριάζει στις γυναίκες.

Σημείωση: Ενώ είχα τελειώσει αυτές τις γραμμές, διάβασα στο «Ρ», το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ από ένα πρώην σύντροφό μου από τη ΔΕΗ, τον Παναγιώτη Κυριακόπουλο. Δεν κρύβω ότι δάκρυσα από συγκίνηση και χαρά, από την ειλικρίνεια των γραφόμενων. Ο Παναγιώτης τόλμησε και έκανε την αρχή. Είμαι σίγουρη ότι με πολλούς από τους πρώην συντρόφους μας θα ξαναβρεθούμε μέσα στο κίνημα. Μας ενώνουν πολλά περισσότερα απ' όσα μας χώρισαν. Είμαι σίγουρη ότι θα φτιάξουμε το μέτωπο, δυναμώνοντας το Κόμμα μας και θα κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα. Το χρωστάμε στα παιδιά μας.


Της
Αιμιλίας ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ
Η Αιμιλία Αγκαβανάκη είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Υπεύθυνη του Τμήματος για τη Γυναικεία Ισοτιμία του Κόμματος


Αμεσα να ενημερωθούμε πού ψηφίζουμε

Αμεσα θα πρέπει να «τσεκάρουμε» ή να ενημερωθούμε για τον τόπο όπου ψηφίζουμε. Για το σκοπό αυτό θα απευθυνθούμε στον οικείο δήμο, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, το τηλεφωνικό κέντρο 1564 και τη διεύθυνση www.ypes.gr. του υπουργείου Εσωτερικών.

Ψηφίζουμε στις 7 Μαρτίου, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας. Θυμίζουμε ότι το εκλογικό βιβλιάριο έχει καταργηθεί. Ψηφίζουμε μόνο με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Δηλαδή ένας εκλογέας, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου Λάρισας, αλλά κατοικεί στην Αθήνα, θα ψηφίσει στην Αθήνα, αλλά τους υποψήφιους των κομμάτων του νομού Λάρισας. Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν ως ετεροδημότες 140.651 πολίτες.

Επισημαίνεται ότι μετά την εφαρμογή των διατάξεων για την ψηφοφορία των ετεροδημοτών στον τόπο διαμονής τους, η διάταξη της εκλογικής νομοθεσίας που προέβλεπε ότι οι εκλογείς που διαμένουν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων χιλιομέτρων από τον τόπο που όφειλαν να ψηφίσουν, τροποποιήθηκε. Δηλαδή δεν απαλλάσσονται της υποχρέωσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Συνεπώς, στις εκλογές αυτές δε θα χορηγείται από τις αστυνομικές αρχές βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης.

Δεν αντιμετωπίζουν κυρώσεις αν δεν ψηφίσουν όσοι έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους. Επίσης, όσοι στις 7 Μαρτίου θα βρίσκονται στο εξωτερικό ή δε θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας. Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι, εκτός από αυτούς της πρώτης περίπτωσης, οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά έγγραφα, που να δικαιολογούν τη μη άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ