ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΗΜΑΘΙΑ
Με τους εργάτες και τις εργάτριες της «Τρικολάν»

Motion Team

Με πρόσωπα γνώριμα από τους μεγάλους παναουσαϊκούς αγώνες του περασμένου Οκτώβρη, τις εργάτριες και τους εργάτες της «Τρικολάν» στη Νάουσα, συναντήθηκε χτες ο Χρήστος Τρεμπελής, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Ημαθίας. Στην καντίνα του εργοστασίου, την ώρα του πρωινού διαλείμματος, τα λόγια ήταν καθαρά, αποτέλεσμα της σχέσης εμπιστοσύνης που ανέπτυξε το Κόμμα με τις εργάτριες την περίοδο που ο Λαναράς ετοιμαζόταν να κλείσει την «Τρικολάν» και να μεταφέρει ένα ακόμα εργοστάσιο του ομίλου «Κλωνατέξ» στις βαλκανικές χώρες, πετώντας στο δρόμο 120 εργαζόμενους. Ο ανυποχώρητος αγώνας των εργατών και του λαού της Νάουσας, με πρωτεργάτη το Εργατικό Κέντρο της πόλης, έβαλε φρένο στα σχέδια της εργοδοσίας, σε μια πόλη που κάθε οικογένεια μετράει έναν τουλάχιστον άνεργο.

Παρά τη θετική έκβαση του αγώνα τους, οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν» δεν εφησυχάζουν. Η πείρα των κινητοποιήσεων τους έμαθε πως το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και πως μπροστά στο κυνήγι για την αύξηση της κερδοφορίας στην επιχείρηση, ο Λαναράς δε θα διστάσει να επανέλθει στα σχέδιά του. Προβληματίζονται για την επόμενη μέρα των εκλογών, ξέροντας ότι όποιο από τα δυο κόμματα κι αν εκλεγεί στην κυβέρνηση, θα σταθεί με την πολιτική του αρωγός στη βουλιμία της εργοδοσίας για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, όπως ακριβώς συνέβη μέχρι σήμερα. Ανάμεσα στα άλλα και τα άμεσα, καθημερινά προβλήματα της δουλιάς, το άγχος του μεροκάματου, η αγωνία για τη σύνταξη, αποτέλεσαν επίσης ζητήματα αιχμής στην κουβέντα με τον υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ.

Ηδη, πριν από ενάμιση περίπου μήνα, 7 εργάτριες μετακινήθηκαν στα κλωστήρια του ομίλου στη Νάουσα, χωρίς να αντικατασταθούν στην «Τρικολάν». Οι φήμες ότι η εργοδοσία σχεδιάζει να μεταφέρει στις αρχές του Μάρτη άλλους 7 εργαζόμενους ενισχύουν την ανησυχία των εργατών ότι μεθοδεύεται η συρρίκνωση του προσωπικού, με στόχο την απαξίωση του εργοστασίου και πιθανά το κλείσιμό του.

«Μετά τις 7 του Μάρτη έρχεται νέα αντεργατική λαίλαπα, ανεξάρτητα αν εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ», τόνισε ο Χρήστος Τρεμπελής, μιλώντας στους εργαζόμενους. «Τους εργοδότες περιμένουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, ενώ για τους εργαζόμενους επιφυλάσσουν επιμήκυνση του εργασιακού βίου, με όχημα τη δήθεν εθελοντική παραμονή στην εργασία για άλλα τέσσερα χρόνια, μεγαλύτερη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ανασφάλιστη εργασία και πλήρη κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος».

«Η αγανάκτησή σας για όσους με την πολιτική τους σας ανάγκασαν να κατεβείτε στο δρόμο, δεν είναι αρκετή. Πρέπει σ' αυτές τις εκλογές να τους τιμωρήσετε και αυτούς, αλλά και εκείνους που στο πρόγραμμά τους λένε τα ίδια ακριβώς πράγματα. Με την ψήφο σας στο ΚΚΕ θα δώσετε δύναμη στους δικούς σας αγώνες, θα τους τραβήξετε το χαλί κάτω από τα πόδια» σημείωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Η απάντηση στο κάλεσμα του ΚΚΕ ήρθε από τις ίδιες τις εργαζόμενες: «Εδώ δε θέλει μόνο ψήφο. Θέλει να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να μην τους αφήσει σε χλωρό κλαρί!».

Στα «Κλωστήρια Ναούσης»

Ανάλογο ήταν το κλίμα και στα «Κλωστήρια Ναούσης» (εργοστάσιο Β΄), το οποίο επισκέφτηκαν το μεσημέρι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Ιωάννα Σοφρόνωφ - Ταμπάκη και ο Χρήστος Τρεμπελής. Μιλώντας στους εργαζόμενους στην αλλαγή της βάρδιας, η Ιωάννα Σοφρόνωφ αναφέρθηκε στην εργασιακή εκμετάλλευση των γυναικών και τόνισε την ανάγκη «οι γυναίκες στις 7 του Μάρτη να ενισχύσουν το ΚΚΕ και να καταδικάσουν τις πολιτικές που τις θέλουν φθηνό εργατικό δυναμικό στα χέρια της εργοδοσίας».

Κεντρικές συγκεντρώσεις σε δήμους

Για σήμερα Πέμπτη προγραμματίζονται οι παρακάτω κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις:

-- Στου Ζωγράφου (Παπάγου και Αμφιτρίτη), στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Αντώνης Σκυλλάκος. Θα χαιρετίσουν οι Ν. Παπακωνσταντίνου και Γ. Καλύβας.

-- Στη Νέα Φιλαδέλφεια, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο (Ν. Τρύπια 45), θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης. Θα χαιρετίσουν ο Β. Βαλασάς και ο Ηλ. Σιώρας.

-- Στην Ανω Κυψέλη, στο καφενείο «ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ», στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιώργος Σκιαδιώτης. Θα χαιρετίσουν οι Δ. Φέτσης, Δ. Τριανταφύλλου.

-- Σε συγκέντρωση στα Ασπρα Χώματα στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου «ΜΕΡΙΜΝΑ» θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός. Θα χαιρετίσει η Βέρα Νικολαΐδου.

Σύσκεψη Λέσβιων στα «Καραγιαννέικα»

Ο υποψήφιος βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Ηλίας Βουλβούλης θα επισκεφτεί σήμερα Πέμπτη την περιοχή Καραγιαννέικα στο Γαλάτσι και θα μιλήσει στο καφενείο «Το Λέσβιον», Βαρδουσίων 3, στις 8 μ.μ.

Εκδηλώσεις Οργανώσεων της ΚΝΕ

- Συγκέντρωση νεολαίας διοργανώνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εβρου της ΚΝΕ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων στη Θάσο, αύριο Παρασκευή, στις 8 το βράδυ.

- Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χίου της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης στην ΕΠΟΝ, την Κυριακή 22 Φλεβάρη, στην Κυδιάντα Λαγκάδας και ώρα 11 π.μ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΓΕΑΣ
Να υπερψηφίσουμε το ΚΚΕ

Ο Γιάννης Κουγέας έμπορος, πρώην πρόεδρος των Πολιτιστικών Κέντρων Πετρούπολης, δήλωσε:

«Στις εκλογές της 7ης Μάρτη ένα δίλημμα τίθεται σε κάθε ψηφοφόρο. Εάν θα ψηφίσει Δεξιά (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) ή εάν θα ψηφίσει Αριστερά.

Εάν θα στηρίξει με την ψήφο του μια αντιλαϊκή πολιτική η οποία άσχετα με το εάν φοράει πράσινο ή μπλε κουστούμι θα συνεχίσει να συρρικνώνει τις λαϊκές κατακτήσεις, θα συνεχίσει να απαξιώνει θεσμούς, θα συνεχίσει να υποθηκεύει το μέλλον και τον πλούτο της χώρας, θα συνεχίσει να συναρτά τη διεθνή θέση και τη συμπεριφορά της Ελλάδας ανάλογα με τις βουλές και τα συμφέροντα του παγκόσμιου κεφαλαίου και των ισχυρών της Γης.

'H εάν θα στηρίξει τη μόνη φωνή, το μόνο φορέα αντίστασης στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Εάν με την ψήφο του, την ψήφο μας θα ενισχύσουμε το ποσοστό του μόνου κόμματος που με συνέπεια εκφράζει την Αριστερά, τις αγωνίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού. Στόχος και θέση όλων μας θα πρέπει να είναι η ενίσχυση, το δυνάμωμα του ΚΚΕ».

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Εγκαίνια του εκλογικού κέντρου

Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του ΚΚΕ στη Λιβαδειά θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. Θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο νομό.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.00, στην εκπομπή «Μπροστά στην κάλπη», ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του για θέματα επικαιρότητας ενόψει των εκλογών.
  • Στις 22.00, στην εκπομπή «Προεκτάσεις», ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις των κομμάτων.
Ενδιαφέρον σεμινάριο στο ΚΜΕ

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει σήμερα Πέμπτη, στις 7μ.μ., σεμινάριο με θέμα: «Η Σοβιετική παιδαγωγική εμπειρία. Η επικαιρότητα των βασικών παιδοψυχολογικών αντιλήψεων και αρχών οργάνωσης της Σοβιετικής Εκπαίδευσης». Εισηγητής θα είναι ο Ελισαίος Βαγενάς, διδάκτορας παιδαγωγικής και εξελικτικής ψυχολογίας. Το σεμινάριο θα γίνει στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου.

Διόρθωση

Σε χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας για την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, ο δαίμων του τυπογραφείου αλλοίωσε - αφαιρώντας ένα όχι - μια από τις θέσεις του σωματείου εργαζομένων. Το σωστό είναι: «χρηματοδότηση της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι αποκλειστικά από προγράμματα της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ