ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ουσιαστικές προτάσεις για τους εκπαιδευτικούς

Με την Πανελλήνια Ενωση Αναπληρωτών καθηγητών συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ και άκουσε τα προβλήματα των καθηγητών, που πηγάζουν από την κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης της Παιδείας και του εκπαιδευτικού. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ παρουσίασαν την πρόταση του Κόμματος για την εκπαίδευση του εκπαιδευτικού και για τον τρόπο διορισμού του που μπορεί να συνοψιστεί στο παρακάτω τετράπτυχο:

1) Δημιουργία Ενιαίων Παιδαγωγικών Σχολών μέσα από αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων, τόσο για την εκπαίδευση όσο και για την ετήσια περιοδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Αυτές θα δίνουν πλήρη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια σε τμήματα αντίστοιχα με την ειδικότητα διδασκαλίας και τις εκπαιδευτικές ανάγκες ηλικιακής ομάδας.

2) Το πτυχίο θα κατοχυρώνει το δικαίωμα για εργασία στην εκπαίδευση.

3) Η πρόσληψη στην εκπαίδευση θα γίνεται με επετηρίδα πτυχιούχων με σειρά προτεραιότητας και, φυσικά, να καταργηθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.

4) Κατάργηση τώρα του θεσμού του αναπληρωτή και του ωρομισθίου και διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στη διάθεση του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών. Αποκλειστικά μόνιμο όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η πρόταση του ΚΚΕ δίνει άμεσες απαντήσεις στη σημερινή άσχημη πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πολιτική ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.


ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ «ΦΑΡΑΝ»
Προσπάθεια εκφοβισμού μαρτύρων

Σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των μαρτύρων της δίκης για την κατάρρευση του εργοστασίου της ΦΑΡΑΝ στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, με τους οκτώ νεκρούς εργαζόμενους, οι συνήγοροι υπεράσπισης δύο εκ των κατηγορουμένων ζήτησαν την εφαρμογή της διάταξης περί ψευδορκίας σε βάρος της Ζωής Σώκου, προέδρου της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στο Φάρμακο.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του Νίκου Κάτσικα, μέλους του ΔΣ της ΦΑΡΑΝ (με τον οποίο συμφώνησε και ο Σπύρος Αλφαντάκης, συνήγορος του πολιτικού μηχανικού που επέβλεψε την αποκατάσταση των ζημιών που είχε υποστεί το κτίριο από το σεισμό του 1981 Ιωάννη Κολιόπουλου) υποστήριξε ότι η μάρτυρας κατέθεσε ψέματα στον ανακριτή που διερεύνησε την υπόθεση της κατάρρευσης σε τρεις περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε:

  • Η αποκατάσταση των ζημιών στο κτίριο από το σεισμό του 1981 έγιναν από τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, χωρίς επίβλεψη πολιτικού μηχανικού.
  • Το κτίριο επιβάρυνε η υπερφόρτωσή του από βαριά μηχανήματα.
  • Την έκθεση της πολιτικού μηχανικού Ελένης Μηλιαρονικολάκη που το 1986 ελέγχοντας το κτίριο για λογαριασμό της ΦΑΡΑΝ που ενδιαφερόταν να το αγοράσει, είχε προβλέψει πως θα καταρρεύσει σε ένα σεισμό, επιβεβαιώθηκε από το γραφείο Δοξιάδη.

«Η μάρτυρας ψευδομαρτύρησε για να δικαιολογήσει την παρουσία της σε ένα συνδικαλιστικό φορέα», είπε. Να σημειωθεί ότι με την ενέργεια του Αλ. Κούγια δε συντάχθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης τόσο του διευθύνοντα συμβούλου της ΦΑΡΑΝ Μάριου Κάτσικα, όσο και του μέλους του ΔΣ Νικόλαου Μάρκου. Εξάλλου, ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης όταν ο Αλ. Κούγιας είπε ότι μαγνητοφωνεί τη διαδικασία. Δήλωση που μετά ανακάλεσε.

Πριν ζητήσει την εφαρμογή της διάταξης περί ψευδορκίας ο Αλ. Κούγιας ζητούσε επιμόνως από τη Ζωή Σώκου να πει τα ονόματα των εργαζομένων από τους οποίους πήρε τις πληροφορίες που στη συνέχεια κατέθεσε στον ανακριτή. «Ολα αυτά είναι για τον αποπροσανατολισμό της δίκης, ενόψει του ότι έχει αρχίσει να αποδεικνύεται γνώση των κατηγορουμένων για την επικινδυνότητα του κτιρίου», είπε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Τελικά, η πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα των Αλ. Κούγια και Σπ. Αλφαντάκη, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση ψευδορκίας.

Στην αρχή της χτεσινής της κατάθεσης η Ζωή Σώκου, αναφερόμενη στις συνθήκες που επικρατούσαν στο εργοστάσιο είπε ότι στο παρελθόν ο ιδρυτής της ΦΑΡΑΝ και επίσης κατηγορούμενος Δημήτρης Κάτσικας, είχε επιτεθεί φραστικά στην πρόεδρο του σωματείου, απειλώντας ακόμα και τη ζωή της, ενώ δε δίστασε να επιχειρήσει και τελικά να πετύχει την αλλαγή της Διοίκησης του σωματείου, επειδή αυτό δεν υποτασσόταν στις επιθυμίες του.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
«Να μη γίνει η πόλη μας χωματερή αποβλήτων»

Χιλιάδες μαθητές, νέοι και εργαζόμενοι της περιοχής διαδήλωσαν έξω από το Δημαρχείο, με αφορμή την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της «ΔΙΑΝΑ»

Να σταματήσει η Δυτική Θεσσαλονίκη να αποτελεί τη «χωματερή» βιομηχανικών αποβλήτων και την περιοχή ανάπτυξης βιομηχανικών δραστηριοτήτων με καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αυτό απαίτησαν χτες το μεσημέρι χιλιάδες μαθητές, νέοι και εργαζόμενοι της περιοχής με τη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το Δημαρχείο Σταυρούπολης.

Αφορμή για την κινητοποίηση των κατοίκων και των φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης αποτέλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 7 Φλεβάρη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της «ΔΙΑΝΑ» όπου κάηκαν τόνοι επικίνδυνων τοξικών φυτοφαρμάκων, κυρίως όμως η διαρκώς εντεινόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής τους μέσα από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ,που έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία υποσταθμού της ΔΕΗ, τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής των ΕΛΠΕ από φυσικό αέριο και την αδειοδότηση βιομηχανιών για καύση επικίνδυνων καταλυτών.

Οι κάτοικοι της Νικόπολης συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο του εργοστασίου της «ΔΙΑΝΑ» και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης, όπου ενώθηκαν με τους μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της περιοχής, με τους εργαζόμενους και τους άλλους κατοίκους των Δυτικών Συνοικιών.

Ολοι μαζί απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων της «ΔΙΑΝΑ», την κατεδάφιση των μολυσμένων εγκαταστάσεών της, την εξυγίανση του εδάφους και την απόδοση του χώρου στο Δήμο για τη μετατροπή του σε πάρκο πρασίνου. Επίσης την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία των υπευθύνων. Διακήρυξαν ότι δε δέχονται την κατασκευή υποσταθμού της ΔΕΗ στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» και την καύση καταλυτών των ΕΛΠΕ στο «ΤΙΤΑΝ».

Αμέσως μετά πραγματοποίησαν ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της οδού Λαγκαδά και προειδοποίησαν πως θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωσή τους. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν δήμαρχοι της περιοχής, νομαρχιακοί σύμβουλοι και οι υποψήφιοι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Θόδωρος Κυριακίδης.

Κι άλλη απειλή...

Το τεράστιο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων στο Νομό Θεσσαλονίκης συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» ζήτησε να καύσει στους νέους κλιβάνους της επιχείρησης περίπου 500 τόνους καταλύτες με κοβάλτιο (ύποπτο για δημιουργία καρκινογένεσης) και μολυβδένιο που προέρχονται από τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος των ΕΛΠΕ και τα οποία η τσιμεντοβιομηχανία θα τα χρησιμοποιήσει ως πρώτη ύλη.

Αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν το γεγονός, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣΥ Μ. Σπυριδάκης και Γ. Ζιώγας ζήτησαν από το νομάρχη να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αντιμετωπίσουν το οξύ αυτό πρόβλημα.

Οπως τόνισαν οι επιστήμονες, η καύση των καταλυτών αυτών δε θα πρέπει να γίνεται και μάλιστα σε βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές, όπως είναι η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ», πριν να υπάρξουν υπεύθυνες μετρήσεις από τους ειδικούς για το τυχόν μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Ακόμη, επισήμαναν ότι οι 500 τόνοι καταλυτών με κοβάλτιο και μολυβδένιο, που είναι αποθηκευμένα αυτή την ώρα στα ΕΛΠΕ, αποτελούν εξίσου σοβαρό κίνδυνο για το περιβάλλον και ζήτησαν να βρεθεί άμεσα λύση.

Από την πλευρά τους δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης καταδίκασαν τη γενικότερη πολιτική των κυβερνήσεων που αδιαφόρησαν να προχωρήσουν στη δημιουργία σταθμού υγειονομικής ταφής στερεών βιομηχανικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να θάβονται αυτά ανεξέλεγκτα στις αυλές των εργοστασίων και στα ρέματα. Ακόμη, αναφέρθηκε ότι και το 1997 είχαν καεί στους κλιβάνους της «ΤΙΤΑΝ» εκατοντάδες τόνοι καταλυτών από το συγκρότημα των ΕΛΠΕ, χωρίς να υπάρξει άδεια από τους τότε φορείς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Ο Μ. Σπυριδάκης, αναφερόμενος στο γεγονός αυτό, ζήτησε από τη Νομαρχία να ερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο δόθηκε η άδεια, χωρίς προηγούμενα να έρθει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ο Γ. Ζιώγας σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να δοθεί άδεια να μεταφερθούν οι καταλύτες στους κλιβάνους της «ΤΙΤΑΝ» πριν να ερευνηθεί από σταθμούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης το γενικότερο πρόβλημα που προκαλείται από την καύση τους, επισημαίνοντας ότι το κοβάλτιο και το μολυβδένιο είναι και οι δύο ιδιαίτερα τοξικές ουσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ