ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ζητάμε ισότιμη προβολή των κομμάτων από τα ΜΜΕ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Κίνησης

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, είχε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», που εξέφρασε την ανησυχία και την αποδοκιμασία της για την ανισότιμη μεταχείριση των κομμάτων και την ελλιπή ενημέρωση του κόσμου ιδιαίτερα τώρα, σε προεκλογική περίοδο και παρέδωσε στον Πρόεδρο σχετική επιστολή.

Η αντιπροσωπεία, που συναντήθηκε με τον Κ. Στεφανόπουλο, αποτελούνταν από τους; υποψήφιους βουλευτές Επικρατείας του ΚΚΕ, Κώστα Καζάκο και Χάρη Παπαμάργαρη, τον Χρήστο Σουλελέ, αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ από την ΠΑΣΚΕ, τον Δημήτρη Σουλιώτη, μέλος της ΚΕ του ΣΥΝ, τον Ηλία Νικολόπουλο, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στέλεχος του ΔΗΚΚΙ και τον Δημήτρη Καλτσώνη, διδάκτορα Κοινωνιολογίας του Δικαίου και μέλος της Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Την επιστολή διαμαρτυρίας συνυπογράφουν επίσης οι: Νίκος Κατσαρός, διευθυντής ερευνών του «Δημόκριτου», Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, καθηγητής πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου, Ιωάννης Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας, Αγγελος Ρεμπής, τέως εφέτης, Θέμος Στοφορόπουλος πρέσβης ε.τ. και Μαρία Φραγκιαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής - που καθρεφτίζει και το πνεύμα της συζήτησης που έκανε για αρκετή ώρα η αντιπροσωπεία με τον Κ. Στεφανόπουλο σε θερμό κλίμα - έχει ως εξής:

«Με την επιστολή αυτή απευθυνόμαστε σε εσάς για να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία και την αποδοκιμασία μας για την αντιδημοκρατική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ενημέρωσης του ελληνικού λαού, με δεδομένο μάλιστα ότι έχει αρχίσει επίσημα η προεκλογική περίοδος.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι με συστηματικό τρόπο και κατ' επιλογή αποκλείονται από τα μέσα ενημέρωσης, ιδίως από τα ηλεκτρονικά, εκείνες οι φωνές και απόψεις που θεωρούνται ενοχλητικές ή, απλά, δεν αξιολογούνται ως εμπορικές.

Είναι φανερό, επίσης, ότι ακόμη και η ισχύουσα νομοθεσία παραβιάζεται ανοιχτά, χωρίς να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις και χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα εκείνα που θα εξασφάλιζαν τουλάχιστον την εφαρμογή του νόμου.

Θέλουμε να εκφράσουμε τη διαφωνία μας με την ιδιόμορφη έννοια της "αναλογικής ισότητας", η οποία προσδιορίζεται με βάση προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και με την οποία γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η ανισότιμη μεταχείριση. Σε αυτήν ήρθε να προστεθεί ο χαρακτηρισμός της πολιτικής πολυφωνίας ως "αόριστης νομικής έννοιας", προκειμένου έτσι να νομιμοποιηθούν οι όποιες αυθαιρεσίες. Επιπλέον, η πρόσφατη υπουργική απόφαση ενίσχυσε ακόμη παραπέρα την ανισότιμη μεταχείριση των κομμάτων. Θεωρούμε ότι η ανισότιμη αυτή μεταχείριση και κάθε είδους συναφείς αποκλεισμοί πλήττουν θεμελιώδη, συνταγματικά κατοχυρωμένα, δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού.

Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας και να καλέσουμε τον ελληνικό λαό να μην επιτρέψει τη φαλκίδευση του δικαιώματός του στην ουσιαστική και πραγματικά πολύπλευρη ενημέρωση.

Θεωρούμε ότι, έστω και τελευταία στιγμή, μπορεί να βελτιωθεί το εν λόγω κλίμα με τη διεξαγωγή ουσιαστικών πολιτικών τηλεοπτικών συζητήσεων. Ζητάμε την ισότιμη προβολή των κομμάτων από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές και τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών στις σχετικές συζητήσεις».

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΩΝ
Μονομαχία στα μέτρα του δικομματισμού

Σε δικομματική υπόθεση εξελίχθηκαν τελικά, όπως άλλωστε αναμενόταν, οι διευθετήσεις για τις περιβόητες τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κατά τη χτεσινή δεύτερη συνάντησή τους στη Βουλή, ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος, τα βρήκαν και συμφώνησαν για τους όρους των τηλεοπτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Κ. Καραμανλή.

Στα μέτρα, λοιπόν, του δικομματισμού και σύμφωνα με την ανάγκη τού να φανεί στο λαό ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων συμφώνησαν κατ' αρχήν ότι ο τηλεοπτικός διάλογος των δύο αρχηγών θα περιλαμβάνει τόσο ερωτήσεις πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, όπως είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ, όσο και ερωτήσεις εφ' όλης της ύλης, όπως είχε προτείνει η ΝΔ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το θεματολογικό πλαίσιο, καθώς οι ερωτήσεις που θα γίνουν θα αφορούν σε πέντε ενότητες: Οικονομία -Ανάπτυξη, Παιδεία - Απασχόληση, Υγεία -Πρόνοια, Εξωτερική Πολιτική και Δημόσια Διοίκηση. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει δυνατότητα ελεύθερων ερωτήσεων σε ένα δεύτερο γύρο από δημοσιογράφους με δυνατότητα για διευκρινίσεις. Αυτό που μένει ανοιχτό είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αναμετρήσεων και ο χρόνος μετάδοσής τους, για τα οποία αναμένεται να υπάρξει διευθέτηση στη συνέχεια.

Τελικά, φαίνεται πως θα γίνουν μια έως τρεις τέτοιες συζητήσεις. Να σημειωθεί ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και δεδομένου ότι τη Δευτέρα είναι αργία (Καθαρή Δευτέρα) και Τρίτη - Τετάρτη διεξάγεται ποδοσφαιρικός αγώνας «Champions League», ως πιθανές μέρες θεωρούνται οι ερχόμενες Πέμπτη και η Παρασκευή, ενώ πιθανή μέρα της δεύτερης συζήτησης, εάν υπάρξει, θεωρείται η Δευτέρα, δηλαδή η πρώτη μέρα της τελευταίας προεκλογικές βδομάδας. Σε σχέση με τους δημοσιογράφους που θα συμμετάσχουν, όπως έγινε γνωστό, το θέμα δε συζητήθηκε χτες. Πάντως, ο Ν. Αθανασάκης είπε ότι ο αριθμός των δημοσιογράφων θα είναι τρεις ή τέσσερις, ανάλογα με τον αριθμό των συζητήσεων που θα υπάρξουν.

Μετά τη συνάντηση, ο Ν. Αθανασάκης είπε ότι «διαμορφώσαμε ένα σχήμα συζήτησης και μένει ανοιχτό το αν θα είναι μια επανάληψη του ιδίου σχήματος περισσότερες της μίας φορές ή αν, όπως εμείς έχουμε υποστηρίξει, υπάρξει ένας καταμερισμός της θεματολογίας σε μεγαλύτερο αριθμό, ούτως ώστε να υπάρξει αναλυτικότερη συζήτηση». Ο Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «είμαστε σε έναν καλό δρόμο» και πρόσθεσε ότι «επιθυμούμε και το διάλογο όλων των πολιτικών αρχηγών, θεωρώντας ότι αυτό θα προσφέρει και στους Ελληνες πολίτες, να γνωρίζουν καλύτερα τις θέσεις όλων, αλλά και στο δικό μας πολιτικό πολιτισμό».

Σταματάνε το Σάββατο
οι δημοσκοπήσεις

Το υπουργείο Τύπου ανακοίνωσε χτες ότι, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, «15 μέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών και έως την 19.00 ώρα της ημέρας της ψηφοφορίας, απαγορεύεται η διενέργεια δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου των εκλογέων στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου, η δημοσίευση και η καθ' οιονδήποτε τρόπο μετάδοση και αναμετάδοσή τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Η απαγόρευση ισχύει από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 20ής Φλεβάρη. Ωστόσο, «επιτρέπεται η διενέργεια δημοσκοπήσεων (EXIT POLLS) κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, τα αποτελέσματα της οποίας απαγορεύεται να δημοσιοποιηθούν ή να μεταδοθούν καθ' οιονδήποτε τρόπο πριν την 19.00 ώρα της 7ης Μαρτίου 2004».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
Περιφρονούν το λαό!

Μιλώντας για το διάβημα της Δημοκρατικής Συσπείρωσης αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ηθοποιός και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος, τόνισε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια «να αντιμετωπίσουμε αυτή τη βάναυση συμπεριφορά απέναντι στα κόμματα που δε διαθέτουν υποψήφιο πρωθυπουργό».

Ο Κ. Καζάκος μίλησε για «κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών στα βασικά δικαιώματα, στη σφαιρική πληροφόρηση από όλους τους μετέχοντες στις εκλογές» κι εξήγησε ότι η σφαιρική πληροφόρηση «είναι ο μόνος τρόπος να σχηματίσει ο κόσμος μια καθαρή εικόνα των προβλημάτων του, να κρίνει την ώρα της κάλπης πού θα ρίξει την ψήφο του. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο δικαίωμα που δεν μπορεί, ούτε τα ΜΜΕ να το διαχειριστούν, ούτε τα ραδιοτηλεοπτικά συμβούλια, ούτε κανένας. Αυτά είναι βασικά συνταγματικά δικαιώματα, έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς και καλούμε τους πολιτειακούς παράγοντες και τους κατέχοντες την εξουσία να το δουν λίγο διαφορετικά, όχι από καλοσύνη τους για τα κόμματα, αλλά να συναισθανθούν την ευθύνη τους απέναντι στο λαό μας. Είναι περιφρόνηση στο λαό μας αυτή η στάση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ