ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Οι εισαγγελείς ζήτησαν να απορριφθούν οι ενστάσεις

Την απόρριψη των δύο ενστάσεων της παραγραφής για το βασικό αδίκημα της συμμετοχής στον ΕΛΑ και της ένστασης ακυρότητας του παραπεμπτικού βουλεύματος ζήτησαν χτες οι εισαγγελείς του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση του ΕΛΑ. Στο μεταξύ, ο 64χρονος πολιτικός μηχανικός Χρ. Τσιγαρίδας επιχείρησε χτες να κάνει μια «πολιτική» παρέμβαση, προϊδεάζοντας ότι είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τις επιλογές της οργάνωσης.

Ειδικότερα, για το θέμα της παραγραφής του αδικήματος της συμμετοχής, που υποβλήθηκε από τον Χρ. Τσιγαρίδα, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι το δικαστήριο θα μελετήσει τα δεδομένα της δικογραφίας και τα στοιχεία που θα προκύψουν από την ακροαματική διαδικασία.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι φέρονται ως μέλη μέχρι και την ημέρα σύλληψής τους (Φλεβάρης 2003) δε θεωρείται δεδομένο από το δικαστήριο, αλλά οι δικαστές θα καταλήξουν, αφού μελετήσουν και τα στοιχεία που θα προκύψουν από την ακροαματική διαδικασία. Ανάλογη ήταν η ετυμηγορία των εισαγγελικών λειτουργών και για την ένσταση του Κ. Αγαπίου περί ακυρότητας του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Οι συνήγοροι του Κ. Αγαπίου υπέβαλαν ένσταση απόλυτης ακυρότητας του παραπεμπτικού βουλεύματος, γιατί οι κατηγορίες είναι τελείως αόριστες και πως είναι πρωτόγνωρο για το ελληνικό ποινικό σύστημα να υιοθετείται η αρχή της συλλογικής ποινικής ευθύνης! Πρόσθεσαν ότι το βούλευμα δεν παραπέμπει σε ενέργειες ή πράξεις που να αποδεικνύουν την ένταξη σε οργάνωση, ενώ αυτή η αοριστία δημιουργεί προβλήματα στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε με το γνωστό ...σφάλμα με την Κυριακίδου, η οποία τελικά από κατηγορούμενη μετατράπηκε σε μάρτυρα κατηγορίας.

Για τη δεύτερη ένσταση, οι συνήγοροι του Χρ. Τσιγαρίδα υποστήριξαν ότι από το 1990 ο εντολέας τους δεν έχει καμιά συμμετοχή στον ΕΛΑ, ενώ από το 1995 η οργάνωση έχει παύσει να υπάρχει. Συνεπώς, κατά την υπεράσπιση, έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο της πράξης, λόγω της παραγραφής.

Χτες, ο Χρ. Τσιγαρίδας με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας αναφέρθηκε στους σκοπούς του ΕΛΑ, επικαλούμενος ένα ιδεολογικοπολιτικό κείμενο της οργάνωσης, για το οποίο διευκρίνισε ότι δεν έχει καμιά συμμέτοχή στη συγγραφή του. Για άλλη μια φορά, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής του στον ΕΛΑ και είπε πως θα ξεκαθαρίσει στην πορεία της δίκης το είδος της συμμετοχής του. Αρνήθηκε ότι διέπραξε εγκληματικές πράξεις και όπως χαρακτηριστικά είπε θα αγωνιστεί για να μην καταδικαστεί «σαν εγκληματίας και δολοφόνος». Τέλος, αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στην ανθρωποκτονία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Βερνάρδου και είπε πως δε γνωρίζει την οργάνωση «1η Μάη».

Νεκρή 12χρονη από πυρκαγιά

Eurokinissi

Η 12χρονη Θεοδώρα Νικολιδάκη έχασε χτες τη ζωή της χτες μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 8.25 το πρωί στον 3ο όροφο πολυκατοικίας, στην οδό Παλαιολόγου 21 στο Χαλάνδρι. Η νεαρή κοπέλα υπέκυψε δύο ώρες αργότερα στα εγκαύματά της στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ η μητέρα της Ευφροσύνη, 55 ετών και ο θείος της άτυχης μικρής, Γκλαβάς Σκαπιώτης, 28 ετών, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό, η πρώτη μεν για προληπτικούς λόγους, ο δε δεύτερος επειδή στην προσπάθειά του να γλιτώσει από τις φλόγες, πήδηξε στο κενό και έσπασε το πόδι του.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, οι πληροφορίες από την Πυροσβεστική αναφέρουν πως η φωτιά ξεκίνησε όταν η 12χρονη Θεοδώρα, που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα, προσπάθησε να ρίξει αναμμένα ξύλα στο τζάκι αλλά αυτά βρέθηκαν στο πάτωμα του σπιτιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 30 άνδρες της Πυροσβεστικής που έφτασαν στο σημείο με 9 οχήματα, έχασαν πολύτιμο χρόνο αφού η θωρακισμένη πόρτα του διαμερίσματος είχε πρόβλημα, καθώς έλιωσαν τα συστατικά ασφαλείας στο εσωτερικό της.

Εκδηλώσεις για τα 61 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Τα 61 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ), συμπληρώνονται φέτος στις 23 Φλεβάρη. Μία επέτειος που μέσα στον προεκλογικό πυρετό, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αφού αποδεικνύεται ότι δεν είναι απλώς μία ιστορική μνήμη, αλλά «ολοζώντανη αγωνιστική παρουσία στους καθημερινούς αγώνες του λαού και της νεολαίας».

Οπως αναφέρεται στη διακήρυξη του ΔΣ της ΠΕΑΦΕ για τα 61 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, «κανένας λαϊκός αγωνιστής, αλλά και νέος οραματιστής της καινούριας Ελλάδας δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχνά, πως η ΕΠΟΝ αγκάλιασε 600.000 νέους κι μεγαλούργησε στα χρόνια εκείνα της φασιστικής σκλαβιάς και και της ιμπεριαλιστική επίθεσης, άντεξε στις αιματηρές, φοβερέρες διώξεις κι έβαλε τις βάσεις για τη διάπλαση του νέου ανθρώπου, του ΕΠΟΝίτη».

Στη διακήρυξη σημειώνεται ότι στην εκλογική μάχη τα μέλη και οι φίλοι της ΕΠΟΝ «θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, όπως έπραξαν και στην περίοδο της Κατοχής, για να βγει από τις κάλπες στις 7 Μάρτη, πιο ισχυρό το ΚΚΕ και να καταφερθεί ένα ισχυρό χτύπημα κατά του δικομματισμού», δηλώνοντας παράλληλα ότι το ΚΚΕ, ήταν αυτό που άνοιξε νέους ορίζοντες στα νιάτα και απαιτείται η ισχυροποίησή του για την πρόοδο και την κοινωνική προκοπή.

Το ΔΣ του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ, απευθύνει πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται με αφορμή την 61η επέτειο. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 24 Φλεβάρη, θα πραγματοποιηθούν καταθέσεις στεφάνων, στις 11πμ, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στις 11.40πμ, στη συμβολή Πανεπιστημίου και Ομήρου, όπου σκοτώθηκαν τα μέλη της ΕΠΟΝ, Π. Σταθοπούλου, Κ. Λίλη και Θ. Χατζηθωμάς και στις 12.20 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο μνημείο των φοιτητών - μελών της ΕΠΟΝ, που σκοτώθηκαν στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα.

Την Κυριακή 29 Φλεβάρη, στις 5μμ θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στα γραφεία του Συνδέσμου, στην οδό Δ. Πλακεντίας 3, στους Αμπελόκηπους.


Συλλυπητήρια

Η ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στον σ. Σάκη Βαρδαλή, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ, για το θάνατο του πατέρα του.

Νέο φάρμακο κατά του ΕΪΤΖ

Οπλο κατά του ιού του Εϊτζ και κυρίως για ασθενείς που έχουν εξαντλήσει τις υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές αποτελεί ένα νέο φάρμακο («Fuzeon») που σταματάει την είσοδο του ιού στα κύτταρα προλαμβάνοντας έτσι τη μόλυνσή τους.

Η πρώτη ύλη του συγκεκριμένου φαρμάκου παρασκευάζεται από Ελληνες επιστήμονες, σε εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί στην Πάτρα. Το φάρμακο διατίθεται στην Ελλάδα από τα τέλη του Γενάρη του 2004 και έχει ενταχθεί στη λίστα αντιρετροϊκών φαρμάκων που χορηγούνται δωρεάν. Χορηγείται, όπως όλα τα φάρμακα κατά του Εϊτζ σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά, με υποδόρια ένεση, δυο φορές την ημέρα.

Στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) από το 1983 - που άρχισε η καταγραφή της επιδημίας - 6.521 Ελληνες έχουν μολυνθεί από τον ιό και από αυτούς οι 2.394 έχουν νοσήσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ