ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
Δ. ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Η πολιτική τους είναι που διογκώνει την ανεργία

Στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου στο Ιλιον, μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Το πρόβλημα της ανεργίας δεν πρόκειται να αναχαιτιστεί μετά τις εκλογές, παρά τα όσα προεκλογικά υπόσχονται τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ. Οι δυο τους, όχι μόνο δεν μπορούν να εξαλείψουν τις αιτίες, οι οποίες δημιουργούν το πρόβλημα, αλλά είναι η πολιτική που υπερασπίζονται και ακολουθούν, που το μεγαλώνει».

Τα παραπάνω τόνισε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα από κόσμο στο δημαρχείο του Ιλίου. Και δεν είναι τυχαίο που ο Δ. Γόντικας, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της ανεργίας, αφού τα ποσοστά της στο Ιλιον ξεπερνούν το 14%, ενώ την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι του δικομματισμού τάζουν δουλιές με μερική απασχόληση.

Αναφερόμενος στις πηγές της ανεργίας ο ομιλητής σημείωσε, ότι είναι ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, ανταγωνισμός που πρόκειται να ενταθεί. Η αύξηση της παραγωγικότητας που οδηγεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού. Οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και οι ιδιωτικοποιήσεις. Υπογράμμισε δε, πως αυτή την περίοδο τελειώνουν και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (σ.σ. βλέπε Γ΄ ΚΠΣ) όπως και τα ολυμπιακά έργα. Και σημείωσε πως, αν γίνουν νέες επενδύσεις θα γίνουν με χειρότερους όρους, δηλαδή με φτηνό εργατικό δυναμικό και σίγουρο κέρδος για το κεφάλαιο. Από την πλευρά τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ως «λύση» για την ανεργία θεωρούν το μοίρασμά της, δηλαδή τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης.

«Αυτή η νέα εποχή που ευαγγελίζονται, είναι η εποχή της βαρβαρότητας. Και θέλουν να μας πείσουν ότι ή πρέπει να προσαρμοστούμε σ' αυτήν την πραγματικότητα ή δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ομως δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο. Ποιος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση μετά τις εκλογές; Δεν υπάρχει καμία άλλη δύναμη πραγματικής αντίστασης πέρα από το ΚΚΕ», υπογράμμισε ο Δ. Γόντικας.

Ο ομιλητής σημείωσε, πως η πολιτική των άλλων δυνάμεων είναι η αποδοχή της πολιτικής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αν και μερικοί ανανεωτές, υπογράμμισε, έγιναν όψιμα πολέμιοι της ΕΕ ξεχνώντας ότι κι αυτοί στήριξαν αυτή την πολιτική. Το ζήτημα είναι, τόνισε, ποιος θα οργανώσει τη λαϊκή πάλη μετά τις εκλογές.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η υποψήφια βουλευτής Σταυρούλα Τσίτσου και η επίσης υποψήφια βουλευτής Δ. Μαστρογιάννη. Στη συγκέντρωση παρόντες ήταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Συνεργασία Αλλαγή Ιλίου» καθώς και εκπρόσωποι των συνδικάτων της πόλης.

Ψηφίστε με κριτήριο τα πραγματικά συμφέροντα της τάξης σας

Με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Κωνσταντακάτος» συνομίλησε χτες η Λιάνα Κανέλλη, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Περιφέρεια της Αθήνας

Η Λιάνα Κανέλλη
Η Λιάνα Κανέλλη
Να ψηφίσουν με κριτήριο ποιο κόμμα εκπροσωπεί πραγματικά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού, κάλεσε η Λιάνα Κανέλλη, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Αθήνας, τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Κωνσταντακάτος» στην Ιερά Οδό, κατά τη διάρκεια περιοδείας μαζί με τον Γ. Κομνηνό, επίσης υποψήφιο βουλευτή στην Α' Αθήνας.

Αναφερόμενη αρχικά στη δράση του σωματείου της επιχείρησης, ανέδειξε τη σημασία του ανυποχώρητου αγώνα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Οταν υπάρχει ένα μετερίζι, δηλαδή το σωματείο, που μπορεί να διατηρεί δικαιώματα, να διεκδικεί καινούρια, να φοβίζει τον εργοδότη, με τη στήριξη και συμμετοχή των εργαζομένων, υπάρχουν και αποτελέσματα». Αυτό ενισχύθηκε από τους ίδιους τους συνδικαλιστές, οι οποίοι, όπως περιέγραψαν στους δύο υποψήφιους βουλευτές, στα καταστήματα στην επαρχία, όπου δεν υπάρχει σωματείο, τα πράγματα για τους εργαζόμενους δεν είναι καλά.

Η Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε λεπτομερειακά στην επίθεση, που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι αλλά και συνολικά ο λαός ενάντια σε βασικά δικαιώματά τους όπως στο εισόδημα, στις εργασιακές και ασφαλιστικές τους κατακτήσεις, στην υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, αλλά, κυρίως, στάθηκε στη νέα πιο σφοδρή επίθεση που έρχεται. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ήδη, κατά την πρώτη ξεχωριστή τριμερή Σύνοδο Κορυφής της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε προχτές, αποφασίστηκε και μπει σε εφαρμογή νέα σφιχτή δημοσιονομική πολιτική με βάση τα κριτήρια σύγκλισης της Λισαβόνας.

Η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ συζήτησε διεξοδικά με τους εργαζόμενους για τη σημερινή κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι η αντιλαϊκή αυτή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση του πλούτου σε χέρια λίγων και την ανεργία και τη φτώχεια για τους πολλούς, είναι πολιτική επιλογή, είναι επιλογή στήριξης του καπιταλισμού. Κατήγγειλε όσους σήμερα δήθεν «αγωνιούν» για την ενότητα της αριστεράς, όταν πριν δώδεκα χρόνια ψήφιζαν το Μάαστριχτ, τα αποτελέσματα του οποίου βιώνουν με το χειρότερο τρόπο οι εργαζόμενοι.

Ο Γ. Κομνηνός κάλεσε τους εργαζόμενους να στηρίξουν το ΚΚΕ, να το ενισχύσουν «ώστε από καλύτερες θέσεις να δώσουμε πιο μαζικούς, πιο οργανωμένους αγώνες, με στόχο να κάνουμε καλύτερη τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Η ώρα των καημένων

1. Καημένε Αθανασάκη, τι εμφάνιση ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή; Με αφορμή το ντιμπέιτ, τι λόγια υπόδειγμα πολιτισμού, και πώς τα είπες! Με ύφος καρδινάλιου που καταπίνει μπαστούνια! Στάθηκες ατρόμητος μπροστά στις κάμερες και, ως άλλος Ναπολέων, φώναξες: «Είτε το θέλουν είτε όχι, δύο είναι οι υποψήφιοι των εκλογών, δηλαδή ο εξής ένας: ο Γιωργάκης». Καημένε Αθανασάκη, δε σου έχουν πει πως ο Θεός αγαπά το δούλο, αλλά αγαπά και το αφεντικό του; Κουτό παιδί, μην καις το χαρτί σου τόσο γρήγορα, δείξε λιγάκι χαρακτήρα. Βέβαια, όλοι εσείς οι παρατρεχάμενοι οφείλετε να βγαίνετε με τσαμπουκά, για να μπορεί να χαμογελά ο Γιωργάκης σαν ψευτοβουδιστής. Και εις ανώτερα, αν και δεν το βλέπω.

2. Καημένε Χατζησωκράτη, τώρα βρήκες να παίξεις στον κινηματογράφο το ποντίκι που βρυχάται; Οταν είπες ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι αυτιστικό, είχες δίκιο! Μια ευκαιρία σού δίνεται, κι αυτή μόνο στις εκλογές, να βρίσεις, για να σε ακούσει απέναντι όλο το ΠΑΣΟΚ. Δεν πειράζει ο χαρακτηρισμός που έδωσες. Ο,τι μας διαφοροποιεί από σένα αυτό είμαστε!

3. Καημένε Καλαφάτη, τι τρομερή δήλωση ήταν αυτή που κατέθεσες! Είπες ότι οι κομμουνιστές θα έπρεπε να είχαν κάνει δήλωση μετανοίας, για να μπορούν να έχουν τώρα ένσημα. Και μιλάμε για μια περίοδο γεμάτη εξορίες και κολαστήρια! Φαντάσου, Καλαφάτη, την ώρα του βασανιστηρίου, ο αγωνιστής να πει στον βασανιστή: «Μήπως μπορούμε να διακόψουμε λίγο τη φάλαγγα, να κολλήσω τα ένσημά μου, και ύστερα να συνεχίσουμε;». Και ο βασανιστής να απαντήσει: «Μετά χαράς, γιατί πρώτα εξασφαλίζουμε το μέλλον μας, φροντίζουμε για τα γεράματά μας, κι έπειτα κοιτάμε για την απόλαυσή μας!»


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Ο δήμαρχος κυνηγά τα πανό του ΚΚΕ!

Τη «δόξα» του δημάρχου Μεταμόρφωσης ζήλεψε και ο δήμαρχος Καισαριανής Θ. Μπαρτζώκας, που κυνηγάει τα πανό του ΚΚΕ και φυσικά τα κατεβάζει, με τη σαθρή δικαιολογία πως προστατεύει την ασφάλεια των πεζών και των οδηγών (αν και δε θυμόμαστε περίπτωση όπου κάποιο πανό να έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των διερχομένων). Τις ενέργειες του δημάρχου καταγγέλλουν με δριμύτητα οι ΚΟ Καισαριανής του ΚΚΕ, τονίζοντας πως ο πραγματικός λόγος αποκαθήλωσης των πανό του Κόμματος είναι η προσπάθεια να φιμωθεί η φωνή του. Ζητούν δε από τους Καισαριανιώτες να βγάλουν συμπεράσματα και να δώσουν απάντηση, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ