ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
Σήμερα σε «ΣΚΑΪ» και ΕΥΔΑΠ

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα περιλαμβάνει για τις επόμενες μέρες:

- Σήμερα Παρασκευή:

  • Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», στις 10-12 το πρωί.
  • Στις 13.00 η Αλ. Παπαρήγα θα περιοδεύσει στην ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι (Ωρωπού 156). Θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.

- Αύριο Σάββατο:

  • Στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει στα προσφυγικά της Καλλιθέας και θα μιλήσει σε συγκέντρωση σε καφενείο που βρίσκεται στην οδό Φιλαρέτου 69 και Αριστείδου.

- Την Κυριακή:

  • Στις 11 π.μ., θα περιοδεύσει στον Ασπρόπυργο και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων στο Μαραθώνα.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΩΝ
Μονομαχία για ... δυο

Αλ. Παπαρήγα: Θα είναι θέατρο

Σε μονομαχία στα μέτρα του δικομματισμού, θα εξελιχθούν οι δυο, κατά πάσα πιθανότητα, τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το σίριαλ των τελευταίων ημερών έληξε με τους εκπροσώπους των δυο κομμάτων να έχουν πετύχει το στόχο τους, που δεν ήταν άλλος από τον αποκλεισμό των αρχηγών των άλλων πολιτικών κομμάτων από τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος του Ν. Αθανασάκη, επικαλέστηκε το «εκλογικό μας σύστημα» (!) και το «πολιτικό σκηνικό» (!), για να ...πείσει για την επίμονη άρνηση του Γ. Παπανδρέου να συμμετέχουν οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι «με τα δεδομένα του εκλογικού συστήματος, είναι το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και αυτό το επίπεδο που είναι διαφορετικό, είναι θέμα δημοκρατίας αυτό και απορώ πώς τίθεται»...

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος, χρησιμοποιώντας για ...άλλοθι τη στάση του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ αρνείται να συνομιλήσει με τα μικρότερα κόμματα και το δέχεται μόνο εκεί που θεσμικά τού επιβάλλεται από το Σύνταγμα, δηλαδή στη Βουλή δε θεωρούμε σωστή αυτή την προσέγγιση, άρα λοιπόν περιμένουμε από το ΠΑΣΟΚ να δεχτεί αυτή τη συζήτηση».

Πάντως, από τις δηλώσεις και των δυο, προκύπτει ότι η συμφωνία τους προβλέπει να γίνουν ερωτήσεις, που θα αφορούν πέντε ενότητες: Οικονομία - Ανάπτυξη, Παιδεία - Απασχόληση, Υγεία - Πρόνοια, Εξωτερική Πολιτική και Δημόσια Διοίκηση. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει δυνατότητα ελεύθερων ερωτήσεων σε ένα δεύτερο γύρο από τους δημοσιογράφους με δυνατότητα για διευκρινίσεις.

Είναι θέμα δημοκρατίας

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει τη μη συμμετοχή των αρχηγών των μικρότερων κομμάτων στο «ντιμπέιτ», η Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της συνέντευξής της στα Γιάννενα, σημείωσε:

«Πολύ ασχολιόμαστε με το "ντιμπέιτ". Είναι θέμα δημοκρατίας και αντιδράσαμε. Και μάλιστα, ο τηλεοπτικός "902" αναλαμβάνει να οργανώσει "ντιμπέιτ" με όλους τους επικεφαλής των κομμάτων. Και περιμένει απαντήσεις από τον κ. Καραμανλή και τον κ. Παπανδρέου. Περιμένουμε κι εμείς, γιατί εμείς βεβαίως και θα πάρουμε μέρος.

Αλλά να ρωτήσω κάτι; Οσα "ντιμπέιτ" και να γίνουν, ο ελληνικός λαός περιμένει τώρα από τις απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών να βγάλει συμπεράσματα; Θέατρο θα είναι. Το ΚΚΕ θα δώσει τις απαντήσεις, που έδινε χτες, προχτές και αντιπροχτές. Δε θα κάνει προσαρμογές. Εχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι όλοι θα κάνουν διάφορες προσαρμογές. Αλλοι θα γίνουν απότομα "αντικαπιταλιστές" κι άλλοι θα γίνουν απότομα "φιλολαϊκοί". Δε λέω ότι δεν έχουν αξία τα "ντιμπέιτ", αλλά το τελευταίο 15ήμερο ο λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από τη ζωή του.

Και τέλος, εγώ θα πρότεινα: Αν γίνει το "ντιμπέιτ" ανάμεσα στον Καραμανλή και τον Παπανδρέου, να κλείσουν όλες οι τηλεοράσεις. Κοροϊδία θα είναι. Στημένο, καλοστημένο και δε θα βγει τίποτε».


ΓΚΑΛΟΠ
Η τελευταία (;) καταιγίδα

Κορυφώνεται η πλύση εγκεφάλου μέσω των γκάλοπ για λογαριασμό του δικομματισμού, καθώς απόψε είναι η τελευταία βραδιά που επιτρέπεται η δημοσιοποίησή τους. Η απαγόρευση όμως της μετάδοσης των δημοσκοπήσεων δεν πτοεί τους δύο μονομάχους, τα επιτελεία των οποίων φέρονται πανέτοιμα να αρχίσουν τις «διαρροές» και τη «μαύρη προπαγάνδα» μέσω Ιντερνετ ή άλλων πρόσφορων τρόπων.

Το μήνυμα που έστειλαν δύο ακόμα γκάλοπ που βγήκαν χτες «στον αέρα» είναι το ίδιο, ότι δηλαδή οι εκλογές της 7ης Μάρτη είναι «ντέρμπι» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και «όλα παίζονται» για τους δύο.

Ειδικότερα, προβάδισμα 3,3% δίνει στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ η πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η MRB. Σύμφωνα με την έρευνα «τάσεις», που διεξήχθη από τις 10 ως τις 16 του Φλεβάρη σε δείγμα 1.619 ατόμων, τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου είναι: 39,6% η ΝΔ, 36,3% το ΠΑΣΟΚ, 5,3% το ΚΚΕ, 3% ο ΣΥΝ, 1,9% το ΔΗΚΚΙ και 1,8% για το ΛΑΟΣ. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12,1%. Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στο 79,7% και της ΝΔ στο 91%, ενώ οι μεταξύ τους «μετακινήσεις» είναι περίπου στο τέσσερα προς ένα (σε κάθε τέσσερις που μετακινούνται από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ αντιστοιχεί ένας από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ). Στην παράσταση νίκης, οι απαντήσεις δηλαδή στην ερώτηση «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κέρδιζε εάν είχαμε σήμερα εκλογές», το 51,8% απαντά η ΝΔ και το 33,6% το ΠΑΣΟΚ. Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό» ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 45,2% και ο Κ.Καραμανλής 41,7%.

Στο «ίδιο μήκος κύματος» το γκάλοπ της «Μέτρον Ανάλυσις». Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 40,2% των ερωτηθέντων, το ΠΑΣΟΚ 37,3% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3%, ο ΣΥΝ 3,4%, το ΔΗΚΚΙ 1,3%, ο ΛΑΟΣ 1,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 10,8%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 50,7% έναντι 34,1% του ΠΑΣΟΚ.


ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Τι σημαίνει το επιχείρημα που θέτουν ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ για ψήφο υπέρ της «ενωτικής αριστεράς»;

Η ΗΓΕΣΙΑ του ΣΥΝ δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει μονότονα ότι το ΚΚΕ έχει «αντιενωτική πολιτική», επειδή δε συμφωνεί με τη δήθεν πρόταση συνεργασίας που κάνει ο ΣΥΝ. Αλλά, μαζί με τους ουσιαστικούς λόγους, που θα πούμε παρακάτω και για τους οποίους δεν υπάρχει έδαφος συνεργασίας, η ίδια η ηγεσία του ΣΥΝ την πολεμάει, δεν τη θέλει. Και το έχει διακηρύξει με τον πλέον επίσημο τρόπο από το συνέδριό του, όπου σχετικά με το ΚΚΕ αναφέρει:«Εχοντας ανακαλύψει, (σ.σ. το ΚΚΕ), πως τα πάντα ανάγονται, σε πρώτη και τελευταία ανάλυση, στη δράση των "μονοπωλίων" και του "ιμπεριαλισμού"... αρνείται τελικά να ασκήσει άλλη πολιτική...».

Ο ΣΥΝ διαφωνεί ριζικά με την πολιτική διέξοδο που παλεύει και προωθεί το ΚΚΕ, για το αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Αρα εναντιώνεται στην κοινωνικοπολιτική συμμαχία που προβάλλει το ΚΚΕ, με κατεύθυνση σύγκρουσης έως το επίπεδο της εξουσίας.

ΤΟ ΚΚΕ έχει ενωτική πολιτική, όχι για τη διαχείριση του συστήματος, αλλά σε όφελος του λαού. Ακόμη και οι συνεργασίες και συσπειρώσεις σε επιμέρους στόχους πρέπει να εναντιώνονται στην κυρίαρχη πολιτική. Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών στρωμάτων συνδέονται με την προοπτική της λαϊκής εξουσίας, αφού εναντιώνονται στην πολιτική του κεφαλαίου. Γιατί αρνείται την πολιτική συνύπαρξης μονοπωλίων - λαού, δηλαδή το «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη» την οποία στηρίζει ο ΣΥΝ.

ΑΛΛΑ Ο ΣΥΝ δε λέει ανοιχτά: Την πολιτική που προβάλλει ποια διακυβέρνηση, ποια εξουσία θα την εφαρμόσει; Μήπως μια κυβέρνηση συνεργασίας των διαφόρων σοσιαλδημοκρατικών και ανανεωτικών ή νεοτερικών, όπως τις λέει, δυνάμεων; Και ποιες είναι αυτές; Τώρα κάνει αγώνα ενάντια και στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί, όμως, στο συνέδριό του απέρριψε πρόταση που έλεγε: «Ο ΣΥΝ... θεωρεί ότι δεν υφίσταται πλέον κανένα περιθώριο συνεργασίας είτε προεκλογικά, είτε μετεκλογικά με την ηγεσία του κόμματος του ΠΑΣΟΚ και ...εγκαταλείπεται και η πολιτική της εναλλακτικής πρότασης εξουσίας, που παρέπεμπε σε πολιτικές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ»; Μήπως, γιατί δεν έχει εγκαταλειφθεί, άρα οι όποιες αντιΠΑΣΟΚικές διακηρύξεις είναι χωρίς αντίκρισμα; Μήπως ακριβώς γι' αυτό, δηλαδή λόγω αυτής της πολιτικής, δε φεύγουν δυνάμεις του προς το ΠΑΣΟΚ;

Η ΗΓΕΣΙΑ, λοιπόν, του ΣΥΝ έχει «ενωτική πρόταση» σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση, δηλαδή αντιλαϊκή. Τέτοια, όμως, δεν έχει το ΚΚΕ. Ο ΣΥΝ το ξέρει, γι' αυτό και είναι τεράστιο ψέμα και υποκρισία ότι επιζητά τη συνεργασία μαζί του. Τους βολεύει, όμως, προεκλογικά γιατί γνωρίζουν ότι οι αριστεροί άνθρωποι, οι λαϊκοί αγωνιστές, επιθυμούν την ενότητα της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων για τα δικά τους συμφέροντα και επιζητούν πράγματι την κοινωνική συμμαχία και συνεργασία πολιτικών δυνάμεων για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου. Ετσι, προσπαθεί να ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά.

Γι' αυτό οι αριστεροί, οι αγωνιστές πρέπει να ψηφίσουν κόντρα στο δικομματισμό, αλλά για να είναι θετική η ψήφος τους πρέπει να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ