ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στα Ανω Λιόσια τα σπουδαία

ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα κοντραριστούν αύριο στα Ανω Λιόσια

Sportidea

ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα κοντραριστούν αύριο στα Ανω Λιόσια
Αυτή η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ θεωρούνταν από τις πιο δυνατές και φυσικά θα κέντριζε το ενδιαφέρον των απανταχού φίλων του αθλήματος. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν αλλά αυτό έγινε για... καλό σκοπό. Λόγω λοιπόν των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων του Αμαρουσίου και του Αρη, τα παιχνίδια τους με Περιστέρι και Παναθηναϊκό αντίστοιχα, μεταφέρθηκαν σε άλλες ημερομηνίες προς διευκόλυνση των δύο εκπροσώπων μας που λαμβάνουν μέρος στους «16» του FEL.

Ομως, και πάλι ελλείψει των δύο «μαχών», υπάρχει μία κόντρα που δεσπόζει στο πρόγραμμα της 20ής ημέρας του πρωταθλήματος. Στο κλειστό των Ανω Λιοσίων αύριο η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Ολυμπιακό (20.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) σε ένα ματς που σίγουρα δε χωρά προγνωστικά και κάθε αποτέλεσμα είναι πιθανό. Από τα σημερινά ματς, αμφίρροπο παιχνίδι γίνεται και στο κλειστό της Πυλαίας, όπου ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τον Μακεδονικό (19.00 ΕΤ 1)) σε έναν αγώνα που αμφότεροι οι αντίπαλοι επιθυμούν το ροζ φύλλο αγώνα, προκειμένου να ανέλθουν στο βαθμολογικό πίνακα. Και οι δύο ομάδες θέλουν να εκμεταλλευτούν τυχόν στραβοπατήματα των υπολοίπων «μονομάχων», με τους «πράσινους» να έχουν εκτός αποστολής πιθανότατα τον Παναγιώτη Καυκή που υποφέρει από γαστρεντερίτιδα.

Δύσκολο έργο θα έχει ο τέταρτος της βαθμολογίας Ηρακλής που δοκιμάζεται στο «Λίντο» με αντίπαλο το Ηράκλειο (16.30). Οι παίκτες του Λευτέρη Κακιούση θέλουν να πάρουν μία... εκδίκηση για την ήττα του πρώτου γύρου στο «σπίτι» τους. Καλό παιχνίδι και στην Πάτρα όπου ο Απόλλωνας θα φιλοξενήσει τον Ηλυσιακό (17.00) με τους δύο φετινούς νεοφώτιστους να ψάχνουν το ροζ φύλλο αγώνα ώστε να ξεφύγουν όσο το δυνατόν από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού, με τους οικοδεσπότες να στηρίζουν πολλά στον κόσμο τους που αναμένεται να γεμίσει το «Δ. Τόφαλος». Τέλος, εύκολο έργο αναμένεται να έχει αύριο ο Πανιώνιος που σαφώς βρίσκεται σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση από τον Ιωνικό ΝΦ (18.30 ΕΤ1), αφού προέρχεται από δύο μεγάλες νίκες επί του Ολυμπιακού και του Ηρακλή.

  • «Περπατώντας» προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός στους «16» της Ευρωλίγκα. Επικράτησε άνετα της Κρκα με 101-67 στο κλειστό των Πατησίων. Η ΑΕΚ ηττήθηκε από την Παρτιζάν με 78-71 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.
ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΒΟΛΕΣ
«Σίτιση» κατά το δοκούν

Οταν πρωτοανέλαβε τα καθήκοντά του (2002), ως υφυπουργός Αθλητισμού, ο Γ. Φλωρίδης, καθόρισε με δηλώσεις του το πλαίσιο των (εγκεκριμένων από την κυβέρνηση) κινήσεών του. Σε μια από αυτές τις δηλώσεις, αναφορικά με τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου, είχε ισχυριστεί κατηγορηματικά: «Τέλος η σίτιση από το Πρυτανείο». Στις 4 Απρίλη 2002 ο αντικαταστάτης του, Γιάννης Κουράκης, έλεγε (σχετικά με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο): «Ακόμη συζητούμε την αύξηση του ποσοστού των ΠΑΕ από τον ΟΠΑΠ (από 8% σε 12%)»... Στις 11 Σεπτέμβρη 2002 ο ομόλογός του σε κυβέρνηση και θέση, Γ. Λιάνης, δήλωνε σε μια έξαρση επαναστατικής φρασεολογίας: «Τα προβλήματα δεν προήλθαν από ευθύνη της Πολιτείας. Τα δημιούργησαν άλλες καταστάσεις για τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να παίξουμε ούτε το ρόλο του πυροσβέστη. Αυτό είναι και για τον τελευταίο Ελληνα, πάρα πολύ καθαρό και δεύτερο η Πολιτεία δεν έχει καμία ευθύνη. Δε θα πληρώσει αυτό το δυσβάστακτο φορτίο».

Στις 8 Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς προσέθετε: «Ποτέ δεν είπαμε εμείς ότι είναι κλειστή η πόρτα μας για διάλογο. Απλώς και το επαναλαμβάνω, κλειστό είναι το ταμείο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού». Ομως στις 22 Γενάρη της τρέχουσας χρονιάς, ισχυριζόταν: «Δεν πρόκειται να χαρίζουμε συνέχεια λεφτά στην ΕΠΑΕ. Τους δώσαμε 600.000 ευρώ, πέρα από αυτά που είχαν καθοριστεί»... Η εκσυγχρονιστικά αταλάντευτη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όμως έχει και συνέχεια. Στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των ΠΑΕ Β' Εθνικής, στις 16 Φλεβάρη, υποσχέθηκε να πιέσει τον ΟΠΑΠ για να πάρουν αυτά που ζητούν. Αν δεν τα κατάφερνε, τους ζήτησε να μην προχωρήσουν σε αποχή, δεσμευόμενος ότι θα εξασφαλίσει το κονδύλι μέσω του ειδικού λογαριασμού που υπάρχει στη ΓΓΑ... Γνωστά είναι ακόμα στους περισσότερους (να μην τα ξαναναφέρουμε) τα «δωράκια» στις ΠΑΕ της Α' Εθνικής, με διαφόρους τρόπους και δικαιολογίες. Την ίδια στιγμή όμως, η κυβέρνηση δε διαθέτει λεφτά για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Ετσι στις περισσότερες Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων χρωστάει την επιχορήγηση από το 2001... Και για να αντιληφθούμε τα μεγέθη (αλλά επίσης το πραγματικό νόημα της συμμετοχής και ποιος τη στηρίζει αληθινά και στην πράξη) ενδεικτικά αναφέρουμε. Στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθήνας υπάρχουν 160 σωματεία που φιλοξενούν περίπου 16.000 αθλούμενους. Στην ΕΠΣ Πειραιά 125 σωματεία με περίπου 14.000 αθλητές, στην ΕΠΣ Μακεδονίας 218 σωματεία με περίπου 21.000 αθλουμένους και στην ΕΠΣ Πέλλας 110 σωματεία με περίπου 11.000 αθλουμένους...


Γ.Κ.

ΒΟΛΕΪ
Ολυμπιακός και Ηρακλής στον τελικό

Sportidea

Ολυμπιακός και Ηρακλής θα διεκδικήσουν σήμερα (18:00 ΕΤ3) το τρόπαιο του κυπέλλου Ελλάδας στον τελικό του βόλεϊ, που θα διεξαχθεί στην Ορεστιάδα. Στο χτεσινό ημιτελικό, ο Ολυμπιακός επικράτησε πιο εύκολα του αναμενομένου, του Παναθηναϊκού με 3-0 (25 - 14, 25 - 18, 25 - 23), σφραγίζοντας το εισιτήριο για τον τελικό. Οι ερυθρόλευκοι, με κορυφαίους τους Γκόμεζ και Χριστοφιδέλη, είχαν την κυριαρχία απέναντι στους πράσινους, στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού. Αντίθετα, το τριφύλλι, προσπάθησε κάτι να κάνει στο τελευταίο σετ. Στον άλλο ημιτελικό, ο Ηρακλής νίκησε τον συμπολίτη του ΠΑΟΚ με 3-1 (25 - 20, 25 - 20, 23 - 25, 25 - 15)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Γερές αναμετρήσεις

Η αυλαία της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής ανοίγει σήμερα με δύο σημαντικές συναντήσεις.

Στην Ξάνθη η Σκόντα θα υποδεχτεί τον ΠΑΟΚ (17.00 ΝΕΤ). Ο τεχνικός των γηπεδούχων Νίκος Καραγεωργίου δήλωσε: «Ο αντίπαλός μας είναι σε καλή κατάσταση και σίγουρα ο αγώνας κρύβει δυσκολίες. Εμείς δεν έχουμε άγχος και νομίζω ότι μπορούμε να αποσπάσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Στην αντίπερα όχθη ο Αγγελος Αναστασιάδης κρατά χαμηλούς τόνους: «Κάθε ματς έχει τις παγίδες του. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεχωρίζουμε τις ομάδες σε εύκολες ή δύσκολες. Μόνο με υπομονή και επιμονή μπορούμε να φτάσουμε στη νίκη που θα μας διατηρήσει σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ».

Στην Τούμπα ο Αρης θα αντιμετωπίσει την Καλλιθέα (19.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ). Ο τεχνικός των κιτρινόμαυρων Γιάννης Μιχαλήτσος τόνισε: «Η νίκη είναι επιτακτική ανάγκη για μας ώστε να αποφύγουμε τυχόν περιπέτειες». Ο Τάκης Λεμονής επισήμανε: «Κάθε ματς είναι ντέρμπι για μας. Με τη βοήθεια και της τύχης μπορούμε να αποσπάσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

ΣΤΙΒΟΣ

Με... άγριες διαθέσεις έρχονται στην Ελλάδα, για το αυριανό διεθνές μίτινγκ στίβου «Αθήνα 2004» οι Γελένα Ισινμπάγεβα και Σβετλάνα Φεοφάνοβα. Οι δύο μεγάλες Ρωσίδες αθλήτριες του επί κοντώ, υπόσχονται υψηλές πτήσεις και είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο πήχης θα τοποθετηθεί σε ύψος ανώτερο από το παγκόσμιο ρεκόρ (4.83). Οι δυο τους έδωσαν μεγάλη μάχη την περασμένη Κυριακή στο μίτινγκ του Ντονέτσκ με την Ισινμπάγεβα να παίρνει τη νίκη και το ρεκόρ κόσμου. Αστέρια παγκόσμιου βεληνεκούς θα έχει και το τριπλούν με πρώτη και καλύτερη τη Ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα (14.97 φέτος), αλλά και τις Ελληνίδες Ολγα Βασδέκη και Πηγή Δεβετζή. Κούρσα που θα πάει σε γρήγορο τέμπο και σίγουρα θα βγάλει ένα χρόνο πολύ κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ της Ρετζίνα Τζέικομπς (3.59.98) θα γίνει και στα 1.500μ. Η Κούτρε Ντουλέσα από την Αιθιοπία (4.01.90 φετινό) και η Λευκορωσίδα Αλέσια Τούρβοα (4.04.42), οι δύο πιο γρήγορες αθλήτριες φέτος στην απόσταση, θα βρίσκονται στην αφετηρία και ο συναγωνισμός θα τις οδηγήσει σε μια μεγάλη απόδοση. Μεγάλα ονόματα, Ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές θα έχουν όλα τα αγωνίσματα, προσδίδοντας αίγλη στο μίτινγκ, το οποίο αναμένεται να είναι το καλύτερο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σε κλειστό στίβο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ