ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40

Μπίζνες σκoυλ οφ Γκιοργκάκις

Κάποια απάντηση;

Μετά τις εκλογές και μέχρι τον προσεχή Ιούνη η όποια ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μια σαφή απάντηση στους Αμερικανούς για τον αριθμό των στρατιωτών που θα συνεισφέρει η χώρα μας για να εδραιωθεί η αμερικανική κατοχή στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Βέβαια, οι στρατιώτες μας δε θα φορούν αμερικανικό αλλά ΝΑΤΟικό καπέλο, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει, γιατί, όπως είναι γνωστό, στο ΝΑΤΟ κάνουν απόλυτο κουμάντο οι Αμερικανοί. Οι Αμερικανοί, οι οποίοι έχουν αποφασίσει στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας που θα γίνει τον Ιούνη στην Κωνσταντινούπολη να εξασφαλίσουν από τους συμμάχους τους όσες δυνάμεις χρειάζονται για να επιβάλουν τη ...σταθερότητα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Μάλιστα, όπως λένε Ελληνες διπλωμάτες, οι σύμμαχοι θα συνεισφέρουν θέλοντας και μη.

Μήπως τώρα που είναι προεκλογική περίοδος είναι μια καλή ευκαιρία να ρωτήσουμε τους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς πόσους Ελληνες στρατιώτες σκοπεύουν να διαθέσουν για να βοηθήσουν στην εδραίωση της αμερικανικής κατοχής σε Αφγανιστάν και Ιράκ;

Eurokinissi

«Μην αγγίζετε».

Η συνεισφορά του υπουργού της ισχυρής Ελλάδας Κ. Κουλούρη, στο εορταστικό τραπέζι των ημερών.

1879 Οι εργάτες των βυρσοδεψείων Σύρου κατεβαίνουν σε απεργία.

1913 Ο ελληνικός στρατός κυριεύει το οχυρωμένο Μπιζάνι και απελευθερώνει τα Ιωάννινα από τους Τούρκους.

1916 Ο γερμανικός στρατός ξεκινά επίθεση εναντίον του γαλλικού οχυρού στο Βερντέν. Στη μάχη έχασαν τη ζωή τους 434.000 Γερμανοί και 543.000 Γάλλοι.

1946 Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι με την ισχύουσα κατάσταση το ΚΚΕ δε θα πάρει μέρος στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 31 Μάρτη και επισημαίνει ότι μέσα σε λίγες βδομάδες, αν υπάρχει καλή θέληση και σταματήσει η αγγλική επέμβαση, μπορούν να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για στοιχειωδώς ελεύθερες εκλογές.

1965 Δολοφονείται στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης των μαύρων Μάλκολμ Χ.

1972 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον επισκέπτεται επίσημα τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

1973 Πραγματοποιούνται στο κτίριο της Νομικής φοιτητικές συνελεύσεις. Μέχρι το μεσημέρι, έχουν συγκεντρωθεί στη Νομική γύρω στις 4.000 φοιτητές.


Χωρίς τον ξενοδόχο

Μπήκε το μαχαίρι στο κόκαλο και οι συζητήσεις για να κλείσει το Κυπριακό ξεκίνησαν στη Λευκωσία. Στην προεκλογική ατμόσφαιρα της Αθήνας όλα γύρω από το Κυπριακό παρουσιάζονται καλά και σε κάθε ευκαιρία ο Γιώργος Παπανδρέου σπεύδει να δρέψει τις δάφνες γιατί αυτός το έφερε το θέμα στα πρόθυρα της λύσης, όπως λέει. Από κοντά και ο Καραμανλής να διεκδικεί το μερίδιο της δόξας που αναλογεί στη δική του παράταξη, αφού η ΝΔ, λέει, ήταν αυτή που διασύνδεσε πρώτη το Κυπριακό με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Μέσα στην καλή χαρά οι δυο μονομάχοι, πανηγυρίζουν θέλοντας να μας πείσουν ότι έδωσαν λύση σύμφωνη με τα ελληνικά συμφέροντα. Ερχονται, όμως, κάτι δημοσκοπήσεις από την Κύπρο, που χαλάνε τη σούπα. Πάνω από το 65% των Κυπρίων εμφανίζονται αντίθετοι με το σχέδιο του Κ. Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού! Λέτε οι κύριοι Καραμανλής και Παπανδρέου να ξέρουν καλύτερα ποιο είναι το συμφέρον της Κύπρου απ' ό,τι ξέρουν οι ίδιοι οι Κύπριοι;

Προς «ΠΑΝΔΩΡΑ»

Ωραία η χτεσινή «εξυπνάδα» σας. Υποθέτουμε ότι τώρα θα καμαρώνετε σα... «γύφτικο σκεπάρνι».

Μα, τι θέλουν αυτοί οι ελαιοπαραγωγοί στο Αίγιο και κλείνουν κάθε τρεις και λίγο τους δρόμους; Υπάρχει ευκολότερος τρόπος να πάρουν τα λεφτά τους. Αρκεί να μπει η περιοχή τους στο πρόγραμμα των επισκέψεων του κύριου Παπανδρέου. Τότε, ως διά μαγείας, θα βρεθούν χρήματα. Οπως έγινε και στη Λέσβο όπου μοίραζαν τα χρωστούμενα, ακόμη και λίγες ώρες πριν φτάσει το «παιδί της αλλαγής» στο νησί. Ντροπή, ρεεεε!

Ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για τη σημερινή κινητοποίηση, που έχει προγραμματίσει στα Τίρανα ο Σ. Μπερίσα και το Δημοκρατικό «του» κόμμα. Η κυβέρνηση αξιολογεί πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Μπερίσα θέλει να ακολουθήσει το μοντέλο που πέτυχε την ανατροπή του Σεβαρτνάτζε στη Γεωργία. Γιατί, όμως, τόση ανησυχία; Δεν παραμένει το ΝΑΤΟ στην περιοχή; Δε δήλωσε μόλις χτες ο κύριος Σημίτης, μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ της συμμαχίας, ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ εξασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων;

Τον έπιασε ο πόνος τον Πάγκαλο για τις διώξεις των κομμουνιστών μετά την «παλινόρθωση» στην Ανατολική Ευρώπη. Θίχτηκε η ευαισθησία του από το κατάπτυστο ψήφισμα που υιοθέτησε η ευρωπαϊκή δεξιά, με το οποίο ζητά τον αποκλεισμό των κομμουνιστών από την πολιτική ζωή της Ευρώπης. Δεν την άντεξε ο Πάγκαλος αυτήν την αδικία, τον έπνιξε ο θυμός και βρήκε την ευκαιρία να ξιφουλκήσει κατά του ΚΚΕ γιατί, όπως λέει, σέρνεται πίσω από τον Καραμανλή και δεν του ζητά το λόγο, που το κόμμα του βρίσκεται στο χώρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που κάνει τόσο κακά πράγματα στους Ευρωπαίους κομμουνιστές, για τους οποίους τόσο νοιάζεται ο κ. Πάγκαλος.

Το ότι η ΝΔ καταψήφισε το εν λόγω ψήφισμα δεν ικανοποίησε τις ανησυχίες του κ. Πάγκαλου για τους Ευρωπαίους κομμουνιστές.«Ψιλά γράμματα» για τον ευαίσθητο πολιτικό, που, όταν δε γλείφει εκεί που προηγουμένως έφτυνε, συνηθίζει να φτύνει, για να έχει δουλιά στο μέλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ