ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2004
Σελ. /48
«Η 8η Μάρτη να είναι μέρα αντίστασης»

Σε συγκέντρωση του Κόμματος στη Γούβα μίλησε χτες ο Γ. Σκιαδιώτης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Αθήνας

«Η επόμενη μέρα, η 8η Μάρτη, πρέπει να είναι μέρα αντίστασης. Γι' αυτό η επόμενη μέρα πρέπει να βρει το ΚΚΕ όσο πιο δυνατό γίνεται». Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο Γιώργος Σκιαδιώτης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ περιφέρεια της Αθήνας σε εκδήλωση - συζήτηση φίλων και οπαδών που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ Αγίου Αρτεμίου (Γούβα).

Ο υποψήφιος βουλευτής αναφερόμενος στις εκτιμήσεις και στην αταλάντευτη στάση του ΚΚΕ ενάντια σε όλες τις αντιλαϊκές και αντιδραστικές αλλαγές που συντελέστηκαν στη χώρα αλλά και διεθνώς καθώς και στη στάση των άλλων κομμάτων, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτά δεν τα λέμε μόνο για να εκτιμήσουμε τα όσα το ΚΚΕ υποστήριζε όλα αυτά τα χρόνια αλλά γιατί σήμερα απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και κάνουμε εκτιμήσεις για τους καιρούς που θά 'ρθουν». Οπως είπε «η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Οι ίδιες οι εξελίξεις στην καπιταλιστική κοινωνία και τα αντιλαϊκά σχέδια των κομμάτων θα δημιουργήσουν πολύ δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους».

Το ΚΚΕ, όπως επεσήμανε ο Γ. Σκιαδιώτης, έδωσε δείγματα γραφής, «ήταν ο πιο συνεπής, ο πιο φερέγγυος, ο πιο αξιόπιστος οργανωτής της λαϊκής πάλης και αντίπαλος αυτής της πολιτικής. Δεν υπάρχει, είπε, λοιπόν, καλύτερη εγγύηση από το να ψηφίσει κανείς ΚΚΕ αν καταλαβαίνει τι θα προκύψει την επόμενη μέρα, αν καταλαβαίνει ότι πρέπει να υπάρξει αντίσταση. Πρέπει να σκεφτεί ο εργαζόμενος, θα δώσει το μαχαίρι της εξουσίας σε αυτά τα κόμματα και την άλλη μέρα θα αμύνεται για να μην τον κόψει το μαχαίρι; Αυτό είναι πρόβλημα».

Στη συνέχεια τόνισε ότι η κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια ούτε καν για επιμέρους άμυνα αν δεν υπάρχει σύγκρουση με αυτή την πολιτική γραμμή, αν δεν αμφισβητηθεί και δεν αντιπαλευτεί. Σε ό,τι αφορά την εκλογική δουλιά των κομμουνιστών, των φίλων και των οπαδών αυτές τις τελευταίες μέρες, ο Γιώργος Σκιαδιώτης υπογράμμισε ότι πρέπει να τεντωθούν ακόμα περισσότερο τα όρια των δυνατοτήτων καθώς αρχίζει η μάχη του ψηφοδελτίου. Τα περιθώρια δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί. Και κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε αισιόδοξοι. Εχουμε σπείρει και θα θερίσουμε. Το πόσο θα θερίσουμε εξαρτάται από τη δική μας δουλιά».

Ας θυμηθούμε λοιπόν...

«

Στην πρώτη γραμμή πάλης για την ειρήνη ήταν οι δυνάμεις που σήμερα συγκροτούν το ενωτικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Δε μετάνιωσαν γι' αυτό (...), όπως μετάνιωσε, έμπρακτα, ο εκπαραθυρωμένος πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Λαλιώτης!».

Είναι ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΝ Μ. Κωστόπουλου σε συγκέντρωση του Συνασπισμού προχτές βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Μια αναφορά που αποσκοπούσε στην αναμόχλευση της συλλογικής μνήμης του λαού, ώστε να θυμηθεί ποιοι αγωνίστηκαν εναντίον του πολέμου, αλλά και «για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών, ασφαλιστικών πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών» κ.λπ. Μια αναφορά που απέδειξε την ικανότητά του και τα γεγονότα να διαστρεβλώνει και να υπερπηδά τις δυσάρεστες πολιτικές στιγμές του κόμματος το οποίο στηρίζει.

Αλλά αφού ο κ. Κωστόπουλος προκαλεί τη μνήμη μας, ας δούμε τι έχει χαραχτεί ανεξίτηλα σ' αυτήν:

Πρώτον. Αν σε κάτι πρωταγωνίστησε ο Συνασπισμός ήταν στην υπονόμευση και όχι στην ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος. Στην πιο κρίσιμη στιγμή, αμέσως μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και την επέμβαση στο Αφγανιστάν, όταν κάποιοι πάσχιζαν να προειδοποιήσουν, να οργανώσουν, να θέσουν το λαό σε κατάσταση συναγερμού, ο ΣΥΝ τους... κατήγγειλε και τους στηλίτευε για «επαρχιώτικο αντιιμπεριαλισμό» και «επικίνδυνες, τυχοδιωκτικές κινήσεις».

Δεύτερον: Η εικόνα της ηγεσίας του ΣΥΝ να διαδηλώνει αγκαζέ με τον Λαλιώτη, αθωώνοντας στα μάτια ενός κόσμου την κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στον πόλεμο και πετώντας το αίτημα της απεμπλοκής στο καλάθι των αχρήστων. Η εικόνα βέβαια ήταν ελλιπής. Οι υπόλοιποι «σύντροφοι» του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν να χειροκροτήσουν την «κωμωδία». Ηταν πολύ απασχολημένοι να χειροκροτούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να συμβάλλουν στην απρόσκοπτη διεκπεραίωσή τους. Ο Λαλιώτης μετάνιωσε, λέει σήμερα ο κ. Κωστόπουλος, η ηγεσία του ΣΥΝ μήπως μετάνιωσε για εκείνη την επιλογή της;

Είναι, βέβαια, κατανοητός ο λόγος για τον οποίο στελέχη του ΣΥΝ προσπαθούν σήμερα να οικειοποιηθούν τις αντιπολεμικές και τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις, αλλά αυτή είναι μια προσπάθεια καταδικασμένη σε αποτυχία. Οι εργαζόμενοι θυμούνται καλά ποιοι αγωνίζονταν και ποιοι έτρεχαν στους κοινωνικούς διαλόγους για να παζαρέψουν τα δικαιώματά τους. Θυμούνται ποιους είχαν δίπλα τους στα εργοστάσια και τους χώρους δουλιάς και ποιοι συναγελάζονταν με την ΠΑΣΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, με τον Λαλιώτη στο αντιπολεμικό, με τους εκλεκτούς του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι ακριβώς επειδή θυμούνται, εισπράττουν ως πρόκληση τα λόγια του κ. Κωστόπουλου πως το ΚΚΕ «βάζει αντικειμενικά βούτυρο στο ψωμί του νεοφιλελευθερισμού».

Εχουμε βέβαια ξαναπεί πως τα λόγια μικρή αξία έχουν και πάντως μικρότερη από τις πράξεις. Και οι πράξεις του ΣΥΝ ως σήμερα καμία εγγύηση δε δίνουν για αλλαγή πλεύσης αύριο, πόσο μάλλον όταν υπαγορεύονται από πολιτικές θέσεις και απόψεις που ο ΣΥΝ ουδέποτε αποκήρυξε. Γι' αυτές και πολλές ακόμα πράξεις ο ΣΥΝ είναι υπόλογος απέναντι στο λαϊκό και εργατικό κίνημα. Και είναι αυτές οι πράξεις που ακυρώνουν τα «κλαψουρίσματα» και του κ. Κωστόπουλου περί της «ενωτικής μας πρότασης που δεν κατανοήθηκε από ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς και κυρίως δυστυχώς από τους συντρόφους της ηγεσίας του ΚΚΕ» και τις εκτιμήσεις του περί «λάθους». Αν θέλει, ας ψάξει για «λάθη» στο κόμμα που βρήκε πολιτική στέγη, θα βρει πάμπολλα και στο καθένα απ' αυτά θα βρει κι ένα συνήγορο των πολιτικών επιλογών του ΚΚΕ.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Ο λαός να κάνει την υπέρβασή του

Πλατύ κάλεσμα για μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ απηύθυναν το βράδυ της Τρίτης οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Α' Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αλαματίδης, Ηλέκτρα Ραΐζη και Θόδωρος Κυριακίδης, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Καλαμαριά. Το θέατρο Χηλής γέμισε ασφυκτικά από αποφασισμένους εργάτες και υπάλληλους, από νεολαίους και γυναίκες που δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν το βήμα οριστικής ρήξης με την πολιτική που τρώει τη ζωή τους.

Ο Θόδωρος Κυριακίδης, κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση, θύμιζε την πρόσφατη δήλωση επιφανούς παράγοντα της ολιγαρχίας του τόπου μας, που είπε πως «μετά τις 8 Μάρτη όλοι θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα», για να δώσει το στίγμα της εξαπάτησης και του αποπροσανατολισμού που επιχειρούν προεκλογικά σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, την ώρα που έχουν αναλάβει ήδη την υλοποίηση μιας σειράς δεσμεύσεων απέναντι στην εργοδοσία και την ΕΕ. Και κάλεσε σε μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ «ώστε να αποτελέσει την ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, που θα γίνει ο κυματοθραύστης της πλημμυρίδας των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν στα συρτάρια τους για την επομένη των εκλογών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Γιάννης Αλαματίδης. Σημείωσε πως τώρα ο λαός πρέπει να κάνει την υπέρβασή του, για όσο το δυνατό καλύτερα αποτελέσματα που θα ενισχύσουν τα συμφέροντά του. H Ηλέκτρα Ραΐζη, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους όσοι ακόμη δεν έχουν πάρει την απόφαση να καταδικάσουν το δικομματισμό: «Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ για να το ψηφίσουν. Πρέπει όμως να κατανοήσουν τη δύναμή τους και να αποκτήσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους σ' αυτήν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ