ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2004
Σελ. /48
Ψήφος στο ΚΚΕ ενάντια στο ευρω-απαρτχάιντ

Στις 23/2/2004 ανακοινώθηκε από τις αρχές της Λετονίας ότι στη χώρα αυτή το 21% των κατοίκων είναι «μη πολίτες». Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας, δεν μπορούν να ψηφίσουν ή να είναι υποψήφιοι, ενώ στερούνται πολλών ακόμη κοινωνικών δικαιωμάτων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι ζούνε, εργάζονται ή και έχουν γεννηθεί στη συγκεκριμένη χώρα εδώ και τουλάχιστον 13 χρόνια. Το «λάθος» τους είναι ότι δεν μπορούν να αποδείξουν πως οι ίδιοι ή οι γονείς τους ζούσαν στη Λετονία και πριν το 1940... Το ίδιο «πρόβλημα» υπάρχει και στην Εσθονία, όπου υπολογίζεται ότι πάνω από το 30% είναι οι «νε γκράζνταν», δηλαδή οι «μη πολίτες». Οι ίδιοι καυστικά αυτοαποκαλούνται «νέγκρο» («νέγρος»), από τα πρώτα γράμματα των δύο λέξεων του ...τίτλου, που τους έδωσαν οι αρχές.

Ενάντια στην κορυφή ή στο ίδιο το παγόβουνο;

Στις δύο αυτές χώρες, στην Εσθονία και στη Λετονία, όπως και στη γειτονική Λιθουανία, απαγορεύεται η δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Απαγορεύεται στους βετεράνους του Αντιφασιστικού Πολέμου να φορούν τα παράσημά τους, αφού πάνω σε αυτά υπάρχουν σφυροδρέπανα και άλλα σοσιαλιστικά σύμβολα, τα οποία επίσης απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται! Στη Λιθουανία στις φυλακές βρίσκονται δύο ανώτατα στελέχη του ΚΚΛ γιατί, επί της ουσίας, δεν έκαναν «δήλωση αποκήρυξης του κομμουνισμού». Στη Λετονία ακόμη απαγορεύεται σε όσους πολίτες ήταν στο ΚΚ, αλλά και σε όσους ανήκαν σε οργανώσεις βετεράνων του Αντιφασιστικού Πολέμου ή είχαν εκλεγεί στα σοσιαλιστικά χρόνια βουλευτές των σοβιέτ, να δουλέψουν στο δημόσιο και να βάλουν υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές! Την ίδια ώρα σ' αυτές τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες οι συνεργάτες των ναζί, όσοι συμμετείχαν στις «λεγεώνες των Ες-Ες» και σε άλλες φασιστικές σφηκοφωλιές, αναγνωρίστηκαν ως «πατριώτες» και τους στήνουν μνημεία!

Στην Ουγγαρία σε λίγες μέρες στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας, γιατί δημόσια αγνόησε την απαγόρευση που υπάρχει ενάντια στα κομμουνιστικά και σοσιαλιστικά σύμβολα και τόλμησε να καρφιτσώσει ένα κόκκινο αστέρι στο πέτο του.

Στην Πολωνία, το άρθρο 13 του Συντάγματος κάνει μια απαράδεκτη κι αντιιστορική ταύτιση κομμουνισμού-φασισμού! Στη Σλοβακία επιδιώχτηκε νομοθετικά η απαγόρευση του ΚΚ. Στην Τσεχία λειτουργεί το «Γραφείο δίωξης των εγκλημάτων του κομμουνισμού», το οποίο γνωμοδοτεί για την υποβολή αίτησης πρόσληψης στο δημόσιο.

Η πολιτική αυτή του σύγχρονου απαρτχάιντ, του αντικομμουνισμού κι αποκατάστασης των φασιστοειδών γίνεται με τις πλάτες της ΕΕ. Αυτό φαίνεται κι από τις απαντήσεις που έδωσαν στον Στρατή Κόρακα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, τόσο ο «κεντροαριστερός» πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόντι, όσο κι ο Φερχόιγκεν, επίτροπος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ. Το «κερασάκι» σ' αυτήν την αντιδημοκρατική «τούρτα» το έβαλε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), που αποφάσισε να ζητήσει να μην επιτραπεί στους κομμουνιστές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών η κατάληψη δημόσιων αξιωμάτων στην Ευρώπη. Ενάντια σ' αυτήν την «κορυφή του παγόβουνου», αλλά όχι ενάντια στο ίδιο το «παγόβουνο» του αντικομμουνισμού τοποθετήθηκαν πρόσφατα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, που όμως δεν τόλμησαν να θίξουν στο παραμικρό την πολιτική συγκάλυψης του αντικομμουνισμού, την οποία ακολουθεί η ΕΕ σ' αυτές τις χώρες. Οσες κραυγές άρθρωσαν, βγήκαν υποκριτικά για καθαρά μικροκομματικό όφελος, για να δείξουν ότι η ΝΔ είναι μέλος του ΕΛΚ, τη στιγμή που η ίδια η ΝΔ δήλωνε πως δε στήριξε το συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά και δεν απέτρεψε την ψήφισή του στα πλαίσια του ΕΛΚ. Το ΠΑΣΟΚ ειδικά στην προκειμένη περίπτωση έκανε πως αγνοεί ότι αντίστοιχο ψήφισμα έχει κατατεθεί και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκεί όμως και με την υποστήριξη Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών βουλευτών!

Κι όμως, όλα αυτά τα ζητήματα της καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων στις υπό ένταξη χώρες τα έθεσε εδώ και καιρό το ΚΚΕ, τόσο από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου και του εθνικού Κοινοβουλίου, όσο και μέσα από τις σελίδες του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ». Μάλιστα, στις 4 του Ιούλη 2003 το ΚΚΕ φιλοξένησε στην Αθήνα συνάντηση 9 κομμάτων από τις υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες με θέμα «Με τους κομμουνιστές για τα δημοκρατικά δικαιώματα στην ΕΕ», ενώ τα υλικά της συνάντησης κυκλοφόρησαν σε τρίγλωσση έκδοση (αγγλικά, ρώσικα, ελληνικά).

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αλληλεγγύης στους διωκόμενους αγωνιστές!

Η υποκρισία λοιπόν του ΣΥΝ, που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι είναι «αριστερό κόμμα» και θέλει την «ενότητα της Αριστεράς», ας σταματήσει! Αν ήταν έτσι θα ψήφιζε στην ελληνική Βουλή στις 10 του Φλεβάρη 2004 ενάντια στην ένταξη αυτών των χωρών στην ΕΕ, όπου παραβιάζονται τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και νομοθετικά διώκονται οι κομμουνιστές (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) ή μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στη δράση τους (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία), τουλάχιστον έως ότου καταργηθούν οι συγκεκριμένες αντιδημοκρατικές διατάξεις! Κάτι που βέβαια δεν έκανε...

Κριτήριο ψήφου στις 7 του Μάρτη θα πρέπει, κοντά στα άλλα σημαντικά ζητήματα, να είναι και η στάση και δράση του κάθε κόμματος απέναντι στην αντιδημοκρατική συμπεριφορά των καπιταλιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης και της ΕΕ.

Κανείς αριστερός δεν πρέπει να ξεχνά ότι:

- Το ΚΚΕ ήταν το μόνο ελληνικό κόμμα που έθεσε με τον πιο επίσημο τρόπο το πρόβλημα. Σχετική παρέμβαση έκανε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ, στη Βουλή. Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης των Προέδρων της Λιθουανίας και της Λετονίας στην Αθήνα, και των συναντήσεών τους με τους επικεφαλής των κομμάτων της ελληνικής Βουλής, η Αλ. Παπαρήγα έθεσε το ζήτημα της κατάργησης των διώξεων και των διακρίσεων τόσο σε βάρος των κομμουνιστών, όσο και σε βάρος των λεγόμενων μη πολιτών στις χώρες τους.

- Το ΚΚΕ ήταν το μόνο ελληνικό κόμμα που έθεσε τα συγκεκριμένα ζητήματα στο Ευρωκοινοβούλιο (με πολλαπλές παρεμβάσεις), στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στην ελληνική κοινωνία! Η προσπάθεια αυτή είναι «παντός καιρού» και δε σχετίζεται με προεκλογικά τερτίπια, όπως ήταν οι ανακοινώσεις των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ για το ΕΛΚ. Ετσι, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στο Στρασβούργο από την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL) ανοιχτή ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα στις υπό ένταξη χώρες, με κόμματα κι οργανώσεις από αυτές τις χώρες! Επίσης, στα πλαίσια της ίδιας πρωτοβουλίας του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί από την GUE/NGL συνάντησή της στη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, για να αναδειχτεί το πρόβλημα των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην ίδια τη Βαλτική και να εκφραστεί η καταδίκη της καταπάτησής τους, όπως κι η αλληλεγγύη στους διωκόμενους κομμουνιστές κι αριστερούς, αλλά και στη ρωσόφωνη μειονότητα. Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι κομμάτων κι οργανώσεων και από τις 3 χώρες της Βαλτικής που θα ενταχθούν στην ΕΕ.

- Το ΚΚΕ ήταν το μόνο ελληνικό κόμμα που έστειλε αντιπροσωπεία του στις φυλακές του Βίλνιους για να συναντηθεί και να συμπαρασταθεί στους φυλακισμένους Λιθουανούς κομμουνιστές ηγέτες, όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, που υπάρχουν διώξεις και περιορισμοί!

- Το ΚΚΕ ήταν το μόνο ελληνικό κόμμα που έστειλε ευρωβουλευτή του στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση για τη δίκη του στελέχους του ΕΚ Ουγγαρίας, που κατηγορείται επειδή φόρεσε το κόκκινο αστέρι. Δίκη που θα επαναληφθεί στις 11 του Μάρτη και στην οποία πάλι θα μεταβεί ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

- Το ΚΚΕ είναι το μόνο ελληνικό κόμμα που σε συνεργασία με τα Κομμουνιστικά και Σοσιαλιστικά Κόμματα αυτών των χωρών συμβάλλει στο συντονισμό της δράσης ενάντια και σε αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.

Αλήθεια, πού ήταν τόσο διάστημα (πριν το απαράδεκτο ψήφισμα του ΕΛΚ) ο ΣΥΝ; Δεν ήξερε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διώξεων των κομμουνιστών και άλλων αριστερών ανθρώπων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που εντάσσονται στην ΕΕ; Δε γνώριζε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αυτών των χωρών έχουν στερηθεί τα πολιτικά και κοινωνικά τους δικαιώματα επειδή, σύμφωνα με τους «ευρωπαϊστές» κυβερνώντες αυτών των χωρών, έχουν «λάθος» γένος (είναι δηλαδή ρωσικής, ουκρανικής, αρμένικης κλπ. καταγωγής); `Η μήπως ο ΣΥΝ έκανε όλο αυτό το διάστημα την «πάπια» γι' αυτά τα ζητήματα εξαιτίας του φόβου μήπως ορισμένοι Ευρωπαίοι και «κυριλάτοι αριστεροί» (τους οποίους συναναστρέφεται στα πλαίσια των προσπαθειών δημιουργίας Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος) τον κατηγορήσουν ότι υπερασπίζεται τους ανθρώπους του σοσιαλισμού;

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές της 7ης του Μάρτη είναι και ψήφος αλληλεγγύης στους διωκόμενους αγωνιστές! Είναι και ψήφος καταδίκης της ΕΕ που στηρίζει αυτή την κατάσταση! Είναι η καλύτερη εγγύηση πως ο αγώνας θα συνεχιστεί ενάντια στις διακρίσεις και στους αντικομμουνιστικούς και άλλους ευρω-αυταρχικούς περιορισμούς! Για να δυναμώσει και μετά τις 8 του Μάρτη η αντίσταση στον αντικομμουνισμό και να ενισχυθεί η πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα!


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ