ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2004
Σελ. /48
Στραπατσάρισμα του δικομματισμού

Στην εποχή της «τηλεοπτικής δημοκρατίας», δηλαδή της κυριαρχία τους, οι μεγαλοκαναλάρχες έχουν περάσει τη γραμμή στα κανάλια «τους», επιβάλλοντας στα «παράθυρά» τους το διπολισμό και δείχνοντας το δρόμο στην κοινωνία...

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Καθόλου ενθουσιασμένοι προφανώς δεν είναι οι μεγαλοκαναλάρχες με τη διεξαγωγή της σημερινής τηλεοπτικής συζήτησης με τη συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων. Δεν ήταν αυτό που ήθελαν... Χρόνια τώρα έχουν αποδείξει, με λόγια και έργα, ότι ευνοούν σκανδαλωδώς και πριμοδοτούν τους δύο μονομάχους και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σβήσουν τα «μικρά» κόμματα. Στην εποχή της «τηλεοπτικής δημοκρατίας», δηλαδή της κυριαρχία τους, έχουν ωμά περάσει τη γραμμή στα κανάλια «τους», επιβάλλοντας στα «παράθυρά» τους το διπολισμό και δείχνοντας το δρόμο στην κοινωνία... Η «δυναμική» αντίδρασή τους στις δειλές ενστάσεις που ψέλλισε το ΕΣΡ, αποδεικνύει περίτρανα τη βούλησή τους να κηδεμονεύουν την πολιτική ζωή, βάζοντας τους «όρους του παιχνιδιού»...

Τη λογική των καναλαρχών υιοθετούν ασμένως οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η αντίληψή τους είναι αυτή που είχε εκφράσει κυνικά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ - «είτε σας αρέσει είτε όχι δύο είναι οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί». Ελάχιστες ώρες πριν την «αναδίπλωση» του Γ. Παπανδρέου, η Αννα Διαμαντοπούλου επέμενε ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει ουσιαστική συζήτηση με την παρουσία πέντε αρχηγών». Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί εύσημα δημοκρατικότητας, πολύ περισσότερο που περίπου διακηρυγμένος στόχος του είναι η συρρίκνωση, μέχρι εξαφάνισης, των «μικρών» κομμάτων, ως προϋπόθεση για τη διατήρησή του στην εξουσία... Εξαρχής η ηγεσία της ΝΔ κινήθηκε με συνέπεια στη λογική ότι το «παιχνίδι είναι για δύο».

Αυτονόητη επισήμανση, όμως, ένα ντιμπέιτ «με όλους» δεν αλλάζει το καθεστώς ανισοτιμίας και υποστήριξης του δικομματισμού, που εκφράζεται με μυριάδες μέσα και τρόπους: από τον εκλογικό νόμο, τα ΜΜΕ, τα γκάλοπ, τον κρατικό μηχανισμό, τη χρηματοδότηση, κ.ο.κ. Ενα καλό στραπατσάρισμα του δικομματισμού στις κάλπες, θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για τη λαϊκή αντεπίθεση...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΚΑΙ «ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ»...

ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ...«Αλλαξαν την τελευταία στιγμή τα δεδομένα για την τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση και αλλάζοντας τη μέχρι τώρα θέση του, ο Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε να γίνει συζήτηση μεταξύ όλων των αρχηγών και όχι μόνο μεταξύ του ιδίου και του Κ. Καραμανλή. Ετσι, στη συζήτηση θα πάρουν μέρος και οι Αλέκα Παπαρήγα, Ν. Κωνσταντόπουλος και Δ. Τσοβόλας. Ομως, μετά τη νέα πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει μόνο μία αναμέτρηση, με όλους μαζί τους πολιτικούς αρχηγούς» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ...«Σταθερά προσηλωμένος στη λογική της κωλυσιεργίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, έντεκα μέρες πριν από τις εκλογές, δείχνει διατεθειμένος να τινάξει στον αέρα, κατά τρόπο εντελώς προσχηματικό, τον τηλεοπτικό διάλογο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Χθες, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, σχεδόν παραμονή της τηλεμαχίας με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, και αφού επί 43 ημέρες κωλυσιεργούσε, ανακοίνωσε ότι ζητεί "τη διεξαγωγή συζήτησης με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε ημέρα που θα προσδιοριστεί το νωρίτερο δυνατόν". Με τον τρόπο αυτόν, ουσιαστικά, το ντιμπέιτ με τον κ. Καραμανλή ακυρώνεται, ενώ είναι αμφίβολο εάν επαρκεί ο χρόνος για συμφωνία μιας συζήτησης με όλους» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΕΡΙΞΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ...«Απαντώντας ουσιαστικά στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί "αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς" και περί αποκλεισμού τους από την όλη διαδικασία, ο Γ. Παπανδρέου "έριξε το γάντι" στους επικριτές του και κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε τηλεοπτική συζήτηση, τονίζοντας ότι η θέση του υπέρ του διαλόγου είναι "πάγια και αδιαμφισβήτητη"» (ΒΗΜΑ).

ΑΤΑΚΤΗ ΦΥΓΗ... «Σε άτακτη φυγή τράπηκε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, αρνούμενος, κυριολεκτικά στο παραπέντε, να μονομαχήσει τηλεοπτικά με τον Κώστα Καραμανλή. Φοβούμενος το διασυρμό, αργά το βράδυ επικαλέστηκε την... ανάγκη ενός ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, μολονότι επί πέντε εβδομάδες το αρνούνταν» (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: «Το μεγάλο δίλημμα των εκλογών - πρόοδος ή συντήρηση - θέτει πλέον το ΠΑΣΟΚ στην τελική φάση της προεκλογικής αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία. Στοχεύει ευθέως στο να αντιληφθούν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι τι διακυβεύεται στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, και ελπίζει με τον τρόπο αυτό να επαναπατρίσει το μεγαλύτερο μέρος τους» (Γ. Παπαχρήστος - ΝΕΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΞΑΦΝΙΚΑ ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΜΕ ΟΛΟΥΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΡΕΛΑΝΣ ΓΙΩΡΓΟΥ «ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΤΑΚΤΗ ΦΥΓΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΜΕ ΟΛΟΥΣ! - Ρίχνει το γάντι ο Γ. Παπανδρέου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΟ 'ΒΑΛΕ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΡΕΣΙΤΑΛ ΔΕΙΛΙΑΣ!

ΧΩΡΑ: ΦΥΓΟΜΑΧΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ.

ΕΘΝΟΣ: Συμβόλαιο Γιώργου - ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου - ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ...

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΑΣΠΗΣ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΜΟΥ.

ΕΣΤΙΑ: ΔΙΑΤΡΗΤΗ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΔΡΩΝ.

ΑΥΓΗ: ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ Μ' ΟΝΕΙΡΟ ΨΗΦΟ ΣΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΤΑ «ΦΕΣΙΑ» ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΙΝΑΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΙΚΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΚΤΟΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Στροφή» της ΝΔ;... «Ούτε η προεκλογική ρητορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε βέβαια η προσφυγή της σε εύκολες υποσχέσεις για παροχές, είναι σε θέση να αποκρύψουν τις ουσιαστικές διαφορές πολιτικής που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων και την επικαιρότητα του διλήμματος πρόοδος ή συντήρηση, στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι. Πόσο μάλλον, που τα τελευταία χρόνια η Νέα Δημοκρατία πίσω από τον επιμελημένα λαϊκίστικο λόγο της, προσπαθεί να κρύψει μια σκληρή συντηρητική στροφή που έχει πραγματοποιήσει...» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»)

Αμερικανάκια; «Οπως θα θυμούνται οι παλιότεροι, αμέσως μετά την απελευθέρωση και τις πρώτες επισκέψεις του αμερικανικού στόλου στον Πειραιά, επικράτησε ο όρος "αμερικανάκι". Σύμφωνα με όλα τα λεξικά, η έννοια υποδηλώνει τον αφελή, τον ανόητο, τον άβγαλτο· αυτόν που μπορείς εύκολα να τον ξεγελάσεις. Μεταξύ, λοιπόν, των άλλων, το βράδυ της μεθεπομένης Κυριακής θα μάθουμε αν τα "αμερικανάκια" βρίσκονται πράγματι στο εκλογικό κέντρο της οδού Μαυρομιχάλη. Ή αν ο όρος έχει επικίνδυνα "εξελληνιστεί" και εξαπλωθεί στο εκλογικό σώμα... (Στάμος Ζούλας - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)

Η δύναμη της αγοράς ...«Οι όροι και οι κανόνες λειτουργίας της δημοκρατίας προβλέπονται από τους νόμους και τηρούνται από θεσμοθετημένα όργανα. Σε μια εποχή, όμως, που η δύναμη των ηλεκτρονικών ΜΜΕ τείνει να μετατρέψει τη δημοκρατία μας σε "τηλεδημοκρατία", οι όροι και οι κανόνες της δεν μπορεί παρά καθορίζονται και από τη δύναμη της αγοράς» (Γ. Κουβαράς -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ