ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2004
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΗΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Ο ΟΑΕΔ απέρριψε το έκτακτο επίδομα

Παρασκηνιακή συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την απόρριψη του αιτήματος για 676 ευρώ που θα έδινε μια ανάσα σε ανθρώπους που έχουν μήνες να κάνουν ένα μεροκάματο

Σαφές προμήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους για τα όσα τους επιφυλάσσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την επομένη των εκλογών, αποτέλεσε η απόφαση που πήρε ο κυβερνητικός ΟΑΕΔ να απορρίψει το αίτημα των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους μόλις 676 ευρώ στους ανέργους του κλάδου! Η είδηση της απόρριψης του αιτήματος έσκασε σαν βόμβα χτες το απόγευμα στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, προκαλώντας την οργή και την αγανάκτηση συνδικαλιστών και εργαζομένων, οι οποίοι επί τόπου άρχισαν να συζητούν για τη μορφή της αγωνιστικής τους απάντησης.

Η απόρριψη του αιτήματος των εργατοτεχνιτών έγινε προχτές το απόγευμα στη διάρκεια της συνεδρίασης της διοίκησης του ΛΑΕΚ (Λογαριασμός Αλληλεγγύης) στην οποία προεδρεύει ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Γ. Νικολάου. Επίσημα φάνηκε ότι αυτοί που αντέδρασαν στην καταβολή του επιδόματος ήταν ο εκπρόσωπος των εργοδοτικών οργανώσεων που συμμετέχουν στον ΛΑΕΚ και ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ. Ομως στο παρασκήνιο, έγινε εξόφθαλμη συμπαιγνία μεταξύ των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε βάρος των ανέργων της Ζώνης οι οποίοι αποτελούν θύματα ακριβώς της διαλυτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Ναυπηγοεπισκευής την οποία υποστηρίζει ανεπιφύλακτα και η ΝΔ.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η ανεργία στη Ζώνη έχει χτυπήσει το απίστευτο ποσοστό του 90%! Οι χιλιάδες εργατοτεχνίτες, όλων των ειδικοτήτων, σύμφωνα με τις καταγγελίες των σωματείων, έχουν μήνες να κάνουν έστω και ένα μεροκάματο, ενώ αρκετοί βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης! Ομως ο εμπαιγμός από την κυβέρνηση σε βάρος των εργατοτεχνιτών δε σταματάει εδώ. Χτες το πρωί δηλαδή, λίγες ώρες μετά την απόρριψη του αιτήματός τους για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, που θα τους έδινε μία μικρή ανάσα, ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, διοργάνωσε... ημερίδα με θέμα την εφαρμογή του Μητρώου επιχειρήσεων της Ζώνης και για την... προώθηση μέτρων «με στόχο - όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου - τη δημιουργία συνθηκών για την αύξηση της απασχόλησης»!

Μνημείο εργοδοτικού αυταρχισμού

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καταγγέλλει τον «Κώδικα Δεοντολογίας» του ΟΤΕ

«Μνημείο αυταρχισμού», που περιλαμβάνει πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις, χαρακτηρίζει τον Κώδικα Διοικητικής Δεοντολογίας και Επιχειρηματικής Συμπεριφοράς, που φέρει την υπογραφή του Λ. Αντωνακόπουλου, προέδρου του ΔΣ του ΟΤΕ, με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Η Συντονιστική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» συζήτησε, σε συνεδρίασή της, το «μέγα δημοκρατικό θέμα που ανακύπτει» από τον Κώδικα και ζητεί την απόσυρσή του, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην αντιδημοκρατική πρόκληση.

Ο «Κώδικας Δεοντολογίας» - που ήρθε στο φως από δημοσίευμα του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» - απαγορεύει ουσιαστικά, όπως επισημαίνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση», την πολιτική δραστηριότητα, θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στη συνδικαλιστική ελευθερία και παραβιάζει κατάφωρα συνταγματικά δικαιώματα και θεμελιώδεις νομικές αρχές. «Εκπληξη, πραγματικά, προκαλεί το γεγονός ότι προβλέπεται υποχρέωση του προσωπικού να καταγγέλλει κάθε παραβίαση του Κώδικα, που υποπίπτει στην αντίληψή του με την απειλή της πειθαρχικής δίωξης, ακόμη και της απόλυσης», τονίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι στον Κώδικα εισάγεται, επίσης, η πρωτοφανής έννοια του «υπόπτου», που παραπέμπει ευθέως σε άλλες εποχές και θυμίζει την τρομονομοθεσία και τον Patriot Act («αντιτρομοκρατικό» νόμο) των ΗΠΑ. Ο «ύποπτος» ότι παραβίασε τον Κώδικα δύναται μάλιστα να τεθεί σε προσωρινή αργία, ακόμη και χωρίς αποδοχές, κάτι που αποτελεί «απαράδεκτη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε πολιτισμένη κοινωνία». Αρνητική εντύπωση προκαλεί επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, το γεγονός ότι προβλέπεται η έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού συμμόρφωσης προς τον Κώδικα.

«Σοβαρές ευθύνες φέρει η κυβέρνηση, που καλλιεργεί ή ανέχεται την εργοδοτική αυθαιρεσία. Το ζήτημα των αντιδημοκρατικών κανονισμών εργασίας αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα καταπάτησης των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ακύρωσης κάθε έννοιας δημοκρατίας στους χώρους δουλιάς», υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση». Ετσι, καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν, ζητά να αποσυρθεί ο Κώδικας και σε καμία περίπτωση να μην κυρωθεί από τον αρμόδιο υπουργό. Τέλος, δηλώνει ότι θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να μην εφαρμοστεί ο Κώδικας αυτός.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΕ
Υποταγή στα τραπεζικά συμφέροντα

Υπεύθυνη η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου των Εργαζομένων

Τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, τον εκφυλισμό της ίδιας της έννοιας του μισθού, την προοπτική της συρρίκνωσης του προσωπικού και άλλα παρόμοια αντεργατικά τερτίπια περιλαμβάνει η νέα διετής Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ), για τα έτη 2003 - 2004, που υπέγραψε η συνδικαλιστική πλειοψηφία του Συλλόγου Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας (ΣΕΑΤΕ) με τη διοίκηση της τελευταίας.

Η διετής σύμβαση δεν προβλέπει καμία αύξηση για το έτος 2003, καθώς η συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) έκριναν ως φαίνεται υπεραρκετό το κονδύλι που έδωσε η ΑΤΕ για κάθε υπάλληλο, ύψους 470 ευρώ!!! Από εκεί και πέρα, για το έτος 2004 η πλειοψηφία συμφώνησε με τη διοίκηση στη χορήγηση πρόσθετων αμοιβών (bonus). Δηλαδή, εισάγεται και επίσημα η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, η οποία οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας και την εξατομίκευση των αμοιβών - ο καθένας θα παίρνει ό,τι παράγει - και επομένως υπονομεύει τις κλαδικές συμβάσεις και τη συλλογική συνδικαλιστική δράση.

Ο Σύλλογος έχει το θράσος να χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του τη συμφωνία για την πρόωρη εθελούσια έξοδο προσωπικού ως «πρωτοποριακή συμφωνία σε θεσμικό επίπεδο». Μια συμφωνία που προοπτικά εξυπηρετεί τη συρρίκνωση του προσωπικού στα πλαίσια των γενικότερων αντεργατικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο των τραπεζών.

Ακόμα, στην ΕΣΣΕ επιλέγεται να αυξηθούν αμοιβές που δεν είναι σταθερές και μόνιμες και δε συνδέονται καν με το μισθό. Αντίθετα δίνονται πολύ μικρές αυξήσεις στα επιδόματα ευθύνης και βαθμού τα οποία υπόκεινται σε ασφαλιστικές κρατήσεις για τη σύνταξη. Γενικότερα η ΕΣΣΕ όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων αλλά ούτε στα αιτήματα που ίδιοι οι εργαζόμενοι είχαν θέσει με την τριήμερη απεργιακή τους κινητοποίηση που είχαν πραγματοποιήσει πριν τα Χριστούγεννα.

  • Η πρώτη «εθιμοτυπική» συνάντηση μεταξύ της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) και των εκπροσώπων των τραπεζών πραγματοποιήθηκε χτες για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η πρόταση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) για τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας, πιστή στη γραμμή της συναίνεσης, ουσιαστικά διαιωνίζει την πολιτική λιτότητας και θέτει τους όρους για την υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Η νέα συνάντηση ΟΤΟΕ - τραπεζών έχει οριστεί για τις 17 Μάρτη.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Ανέκρουσαν πρύμνα ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ

Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων

Σε αναστολή των τριών 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών στον τομέα φόρτωσης και διακίνησης στα Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησε η διοίκηση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) με ευθύνη της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ και ένα μέρος της ΔΑΚΕ.

Οι εργαζόμενοι μ' αυτές τις απεργίες απαιτούσαν ουσιαστικές αυξήσεις και εξομοίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ (που απορροφήθηκε από τα ΕΛΠΕ) με τους ήδη εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ. Η πλειοψηφία της διοίκησης, πιστή στη γραμμή της συναίνεσης, με την αναστολή αυτή στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των απαιτήσεων από τη μεριά των εργαζομένων, ακόμα και αυτών που η ίδια η πλειοψηφία είχε θέσει. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) του ΠΣΕΕΠ ήταν για 5% από 1/1/2004 και 5% από 1/7/2004, ενώ η διοίκηση της εταιρίας προτείνει μόλις 2% από 1/1/2004 και 2% από 1/9/2004. Τώρα με ευθύνη του προεδρείου όπου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ, η πρόταση αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διοίκησης της εταιρίας, σε 3% και 2,5%!!! Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ΠΑΣΚΕ απέρριψε την πρόταση της «Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ», για αυξήσεις της τάξης του 10% από 1/1/2004. Η «Πρωτοβουλία Εργαζομένων» καταδίκασε αυτή τη νέα υπαναχώρηση της πλειοψηφίας και έθεσε το ζήτημα όχι μόνο της πραγματοποίησης των απεργιών αλλά και της κλιμάκωσής τους.

Σε ό,τι αφορά την εξομοίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ, η διοίκηση της εταιρίας ενώ αρχικά πρότεινε να γίνει σε πέντε χρόνια τώρα μιλά για ενάμιση χρόνο. Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων αντιτίθεται και σε αυτή την πρόταση απαιτώντας η εξομοίωση των θεσμικών δικαιωμάτων να γίνει άμεσα και των οικονομικών δικαιωμάτων να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο το αργότερο. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί το Γενικό Συμβούλιο του ΠΣΕΕΠ όπου και θα κριθεί το αν θα γίνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ