ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
Σελ. /48
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
"ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην ανεργία"!

«ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λοιπόν στην ανεργία όσο γίνεται γρηγορότερα». Η καταληκτική φράση -έκκληση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα αποτέλεσε ταυτόχρονα και το πολιτικό "διαταύτα" του τηλεοπτικού διαλόγου, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, για πρώτη φορά, μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. Αναμφίβολα η συζήτηση πρόσφερε την ευκαιρία να βγουν κάποια συμπεράσματα, λίγες μέρες πριν τις κάλπες.

Εξόφθαλμη και εντυπωσιακή ήταν η σύμπλευση του Γ. Παπανδρέου και του Κ. Καραμανλή στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις για την "επόμενη μέρα". Αβίαστα σχηματίζονταν η αίσθηση ότι τα λαικά στρώματα δεν έχουν τίποτα καλύτερο να περιμένουν από τους δυο μονομάχους. Παράλληλα "αναδύθηκε" και το πραγματικό δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης: με την πολιτική που εγγυάται κέρδη για την πλουτοκρατία και δεινά για τους εργαζόμενους ή με τον πόλο του λαικού μετώπου της αντίστασης και της ελπίδας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει την πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη - θα κτίσει πάνω στο έργο της,είπε -, μοιράζοντας μόνο κατανόηση, συμπάθεια στα προβλήματα των λαικών στρωμάτων και ..."αξιοπρέπεια" στους συνταξιούχους. Δικαιολόγησε τη συμμετοχή του στους νεοταξικούς πολέμους επικαλούμενος "τις καλές σχέσεις που πρέπει να έχουμε με όλους για να προωθήσουμε τα ελληνικά συμφέροντα", ισχυριζόμενος ότι "διαφωνήσαμε και στο Ιράκ και στο Κόσοβο"! Αίσθηση προκάλεσε ακόμα η θέση του πως "αν λύσουμε το Κυπριακό θα μιλάμε για μια νέα αγορά με την Τουρκία"!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κατάφερε να πείσει ότι οι θέσεις που εξέφρασε είναι "η πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος" και ζήτησε την ψήφο στη βάση ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε". Επιχείρησε να εξωραίσει την πολιτική του δηλώνοντας ότι θα αγωνιστεί για "τους λιγότερο ευνοημένους", αλλά την ίδια στιγμή ανέδειξε ως κυρίαρχο ζήτημα της πολιτικής του πως θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις, περίπου ως αυτοσκοπό για να υπάρξουν "δουλειές".

Ξεκάθαρη ταξική τοποθέτηση για όλα τα θέματα υπήρξε από την Αλέκα Παπαρήγα, ασκώντας ταυτόχρονα ριζοσπαστική κριτική στην κυρίαρχη πολιτική. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε έμφαση στη δυνατότητα που έχουν τα λαικά στρώματα να επιλέξουν και να φύγουν από τα δύο κόμματα. Χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο συνόψισε τις θέσεις του κόμματος στην τελική δίλεπτη τοποθέτησή της, απευθυνόμενη ιδιαίτερα στους εργαζόμενους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο δικομματισμό. Είπε συγκεκριμένα: «Κάθε πολιτική πράξη που επιτελούμε δεν αφορά μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον. Εμείς πιστεούμε ότι κάθε εργαζόμενος, η εργαζόμενη, ο νέος και η νέα μπροστά στην κάλπη πρέπει να σταθεί και να σκεφτεί το εξής πράγμα: Οτι πρέπει να έρθει η στιγμή που η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να περάσουν στην ανεργία και χωρίς επίδομα ανεργίας όχι στο ταμείο της ανεργίας αλλά στην ανεργία.

Αυτό επιβάλεται, βεβαίως δεν μπορεί να γίνει σ' αυτή την εκλογική μάχη. Μπορεί να γίνει όμως στους αγώνες και μέσα από τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Θεωρούμε ότι πραγματικά θα νιώθει ελεύθερος και χαρούμενος αυτός που τελικά κατάφερε να ξεκολλήσει από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δηλαδή να ξεκολήσει από το αίσθημα μοιρολατρείας που τον έχει καταλάβει. Γιατί εμείς δε θεωρούμε ότι πάρα πολλοί που ακολουθούσαν ως τώρα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ακολουθούσαν αυτά τα κόμματα, γιατί πιστεύουν ή έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη σ' αυτά, αλλά από ένα αίσθημα μοιρολατρείας».

"Επομένως, συνέχισε η Αλέκα Παπαρηγα, στην κάλπη αναμετριέται και αυτό: Ο ριζοσπαστισμός, η διάθεση του λαού να ξαναβρεί το δρόμο του, να αναγεννηθεί το κίνημα, να δημιουργηθούν ριζοσπαστικές συμμαχίες όχι απλά να περιοριζόμαστε σε μια αντιπολίτευση, σε μια άμυνα, που και αυτή έχει την αξία της, αλλά κυρίως να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αντεπίθεσης».

Και κατέληξε: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λοιπόν στην ανεργία όσο γίνεται γρηγορότερα. Το ΚΚΕ, βεβαίως θα συνεχίσει τη δράση του και θα αισθανθούμε ότι οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες μας μεγαλώνουν από τις 8 του Μάρτη και μετά. Το νιώθουμε και θέλουμε να το αποδείξουμε στην πορεία και θα το αποδείξουμε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος ζήτησε ενίσχυση του κόμματος του προκειμένου "να φτιάξουμε τη μεγάλη Αριστερά"(!) και να αντιμετωπιστεί ο οδοστρωτήρας του δικομματισμού. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας ζήτησε να καταψηφιστούν οι δύο μονομάχοι του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού και τόνισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ανεξάρτητα από την είσοδο του ΔΗΚΚΙ στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ