ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2004
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΕ - ΗΠΑ
Αρχισε η επιβολή κυρώσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τελικά, οι απειλές έγιναν πράξη μετά την απόφαση της ΕΕ να αρχίσει από χθες την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, μετά την «αποτυχία» της Ουάσιγκτον να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΠΟΕ.

Ετσι από χθες ένας νέος δασμός της τάξης του 5% θα επιβάλλεται στις εισαγωγές αμερικανικών υφασμάτων και γεωργικών προϊόντων και η απόφαση επιβολής ελήφθη κατόπιν των συστάσεων και της γνωμοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ότι ορισμένες φοροαπαλλαγές που προσφέρει η αμερικανική κυβέρνηση για εξαγωγές συνιστούν κρατική επιχορήγηση που απαγορεύεται από τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Κογκρέσο εξετάζει σχέδιο νόμου, που θα τροποποιήσει την πρακτική των φοροαπαλλαγών για τις αμερικανικές εξαγωγές. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά προϊόντων που προέρχονται από την ΕΕ μετά τη γνωμοδότηση του ΠΟΕ ότι είναι παράνομη η απαγόρευση εισαγωγών αμερικανικού βοδινού κρέατος επεξεργασμένου με ορμόνες.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Εκατοστός όγδοος νεκρός...

Μουχαρέμ Καραντεμίρ. Ο Κούρδος πολιτικός κρατούμενος έχασε τη ζωή του, μετά από 131 μέρες απεργίας πείνας, στις 27 Φλεβάρη

Επιτροπή Αλληλεγγύης

Μουχαρέμ Καραντεμίρ. Ο Κούρδος πολιτικός κρατούμενος έχασε τη ζωή του, μετά από 131 μέρες απεργίας πείνας, στις 27 Φλεβάρη
Ο Μουχαρέμ Καραντεμίρ, ένας 31χρονος Κούρδος φυλακισμένος ισόβια για τις πολιτικές του πεποιθήσεις από το 1992, άφησε την τελευταία του πνοή την 27η Φλεβάρη, μετά από 131 μέρες συμμετοχής στην αντίσταση κατά των Λευκών Κελιών της Τουρκίας.

Η διαμαρτυρία για την επιβολή του συστήματος πλήρους απομόνωσης των πολιτικών κρατουμένων, που διανύει την τέταρτη χρονιά της -ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2000 - συνεχίζεται ακόμη. Ο Καραντεμίρ είχε υποστεί επανειλημμένα βασανιστήρια και, όπως αναφέρουν σύντροφοί του, είχε μεταφερθεί βίαια από τη φυλακή τύπου F της Καντίρα σε νοσοκομείο, ώστε να υποβληθεί στη διαδικασία της υποχρεωτικής σίτισης. Είχε αυτοπυρποληθεί και μεταφέρθηκε ξανά στις φυλακές.

Οι γονείς δεκάδων πολιτικών κρατουμένων εδώ και βδομάδες πραγματοποιούν απεργία πείνας στο πάρκο Αμπντί Ιπεκτσί της Αγκυρας, σε μια προσπάθεια να έρθει στην επικαιρότητα το πρόβλημα. Αλλά ο κατασταλτικός μηχανισμός της Τουρκίας απαντά - όπως πάντα - με μια εκστρατεία συλλήψεων: Ηδη, από το Φλεβάρη, έχουν συλληφθεί 235 και πλέον άνθρωποι - 17 οδηγήθηκαν στις φυλακές - ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Tayad, συλλόγου των οικογενειών των πολιτικών κρατουμένων για τη συμπαράσταση και την αλληλοβοήθεια.

Η τραγική ιστορία της πλήρους απομόνωσης των πολιτικών κρατουμένων, που συνεχίζουν να χάνονται εν μέσω της λεγόμενης «προσπάθειας εκδημοκρατισμού» και της «ενταξιακής προοπτικής» της ΕΕ για την Τουρκία, με τα ΜΜΕ να τηρούν ένοχη σιωπή σε συμμόρφωση προς τας υποδείξεις...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ηττα των Σοσιαλδημοκρατών στο Αμβούργο

Σημαντική ήττα υπέστη το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας - (SPD) στις εκλογές του Αμβούργου την Κυριακή. Συγκέντρωσε, βάσει των προσωρινών αποτελεσμάτων, κάτω από το 31% των ψήφων (μεταξύ 30% και 30,9%), δηλαδή έχασε τουλάχιστον 5%, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2001.

Οπως σημειώνουν αρκετές γερμανικές εφημερίδες της Δευτέρας, πρόκειται για το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της σοσιαλδημοκρατίας στο μεταπολεμικό Αμβούργο. Σημαντική αύξηση περί τα 20% σημείωσε η Χριστιανοδημοκρατική Ενωσης - (CDU) που συγκέντρωσε περίπου το 47% των ψήφων και απέκτησε την πλειοψηφία στην τοπική κυβέρνηση της χανσεατικής αυτής πόλης.

Στην τοπική Βουλή η CDU θα εκπροσωπείται με 63 ή 64 βουλευτές (έως τώρα 33), ενώ το SPD έχασε 5 έδρες (από 46 μειώθηκε σε 41 έδρες). Οι Πράσινοι του Αμβούργου (Πράσινη Εναλλακτική Λίστα, G'AL) αύξησαν την κοινοβουλευτική δύναμή τους κατά 4% (από 8,5% σε 12,5%) και αποσπούν 16 με 17 έδρες στη Βουλή. Ολα τα άλλα κόμματα δε συγκέντρωσαν την απαιτούμενη βάση του 5% των ψήφων.

Μερικοί αναλυτές προσπαθούν να πείσουν ότι η επιτυχία της CDU οφείλεται προσωπικά στη δημοτικότητα του χριστιανοδημοκράτη «κυβερνητικού δημάρχου» Μπόιστ. Από άλλη πλευρά αναλυτών σημειώνεται (ορθότερα) ότι η Σοσιαλδημοκρατική ήττα οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτο και σοβαρότερο στη μεγαλύτερη αποστροφή του εκλογικού σώματος από τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική, όχι μόνο την τοπική, αλλά τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Δεύτερο - και αυτό αφορά τη CDU - ότι ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του προφασιστικού κόμματος του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ρόναλντ Σιλ, έδωσαν αυτή τη φορά την ψήφο τους στους Χριστιανοδημοκράτες.

Γενικά, εκτιμάται το αποτέλεσμα σαν κακός οιωνός για τους σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές του τρέχοντος έτους, στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας και στις εκλογές της τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πολλές γερμανικές περιοχές.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΓΔΜ
Ανθρώπινο σφάλμα η αιτία της συντριβής;

ΣΚΟΠΙΑ.- Η έντονη φημολογία, που τροφοδοτείται τις τελευταίες μέρες στα Σκόπια πως το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι, οφειλόταν σε εσφαλμένη οδηγία Γάλλων εναέριων ελεγκτών αεροδρομίου (κοντά στον τόπο της συντριβής) που είναι υπό τον έλεγχο της πολυεθνικής SFOR, έκανε χτες τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι να ζητήσει τη βοήθεια του γγ ΝΑΤΟ στη διενέργεια των ερευνών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Με δεδομένο το γεγονός πως ο έλεγχος των αεροδιαδρόμων... ήταν υπό την αρχή του γαλλικού αγήματος της SFOR, ζητούμε από το ΝΑΤΟ και εσάς προσωπικά να διασφαλίσετε πως όλα τα συναφή δεδομένα και πληροφορίες θα γίνουν διαθέσιμα στις αρμόδιες αρχές της ΠΓΔΜ», έγραφε στην ανοιχτή επιστολή του προς τον γγ του ΝΑΤΟ, Ζάαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι...

Τροφή στις πληροφορίες, που εμπλέκουν τους Γάλλους εναέριους ελεγκτές της SFOR, δίνει το γεγονός πως ομάδα Γάλλων στρατιωτών της SFOR έσπευσε πρώτη στην περιοχή του δυστυχήματος, εμποδίζοντας, παράλληλα, τις βοσνιακές δυνάμεις να προσεγγίσουν στο χώρο των συντριμμιών, τα οποία τελικώς εντοπίστηκαν το επόμενο 24ωρο από τις τοπικές αρχές... Σύμφωνα με ΜΜΕ της Βοσνίας και της ΠΓΔΜ, αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση αξιωματούχων από αμφότερες χώρες. Πλέον εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η αιτία του δυστυχήματος να μην εντοπίζεται στις κακές καιρικές συνθήκες (βροχόπτωση, ομίχλη) που επικρατούσαν την ώρα πτήσης του μοιραίου αεροσκάφους, αλλά σε σφάλμα των Γάλλων εναέριων ελεγκτών που εργάζονταν σε αεροδρόμιο πολύ κοντά στη βοσνιακή περιοχή, όπου τελικώς συνετρίβη το αεροσκάφος...

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, Κράιγκ Ράτκλιφ, συνέστησε ψυχραιμία και αποφυγή πρόωρων συμπερασμάτων μέχρι τα αποτελέσματα της διενεργούμενης έρευνας...

Παρασκευή η κηδεία του Τραϊκόφσκι

Χτες, πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Γιόβαν Μανασιζέφσκι, δήλωσε πως ολοκληρώθηκε η αναγνώριση της σορού του Προέδρου Τραϊκόφσκι και η κηδεία του αποθανόντος θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, παρουσία πολλών ξένων ηγετών και ανώτερων αξιωματούχων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.

Στο μεταξύ, πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, όπου αναζητείται αλλαγή των κανονισμών για την εκλογή νέου Προέδρου, ώστε να διεξάγεται σε εξήντα αντί των σαράντα ημερών που αναφέρει η ισχύουσα νομοθεσία.

ΡΩΣΙΑ
«Αγνωστος» ο νέος πρωθυπουργός

ΜΟΣΧΑ.--

Τον άγνωστο στο ευρύ κοινό, Μιχαήλ Φραντκόφ, αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρότεινε χτες για το αξίωμα του πρωθυπουργού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Φραντκόφ, 53 ετών, γεννήθηκε στο Κουίμπισεφ της επαρχίας Σαμάρα και χρημάτισε υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου από το 1997 μέχρι το 1998, υπουργός Εμπορίου από το 1999 μέχρι το 2000 και επικεφαλής της υπηρεσίας πάταξης οικονομικού εγκλήματος από το 2001 μέχρι το 2003.

Πλέον απαιτείται και η έγκριση της Κρατικής Δούμας, διαδικασία μάλλον τυπική. Η υποψηφιότητα Φραντκόφ πάντως χαιρετίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως κίνηση που θα «βελτιώσει» τις σχέσεις των δύο πλευρών.

ΒΕΛΓΙΟ
Ξεκίνησε η δίκη Ντιτρού

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Ξεκίνησε χτες στη μικρή πόλη του Αρλόν η «δίκη του αιώνα» για το Βέλγιο, με την προσαγωγή του παιδεραστή Μαρκ Ντιτρού, που κατηγορείται για την απαγωγή και το βιασμό 6 κοριτσιών και τη δολοφονία τεσσάρων από αυτών στα μέσα της δεκαετίας του '90. Μαζί με τον Ντιτρού έχουν προσαχθεί, επίσης, η πρώην σύζυγός του, Μισέλ Μαρτίν, όπως και οι Μισέλ Λελίβρ και Μισέλ Νιούλ, που κατηγορούνται για συνεργία στα εγκλήματα.

Ο 47χρονος Ντιτρού, που κρατούσε τα κορίτσια φυλακισμένα σε κελάρι στο υπόγειο του σπιτιού του, έχει αποδεχτεί τις κατηγορίες για την απαγωγή, αλλά αρνείται ότι τα δολοφόνησε. Ο Ντιτρού υποστηρίζει ότι αποτελούσε «κομμάτι» ενός δικτύου παιδεραστίας, στο οποίο εμπλέκονταν και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Κατηγορία που, ωστόσο, δε δέχεται η Αστυνομία.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει γενική κατακραυγή στο Βέλγιο, γιατί πέρα από τη φύση των εγκλημάτων, οι αστυνομικές αρχές από το 1992 μέχρι και το 1996 επέδειξαν πρωτοφανή ανικανότητα στο να συλλάβουν το Ντιτρού και να εντοπίσουν τα κορίτσια, παρά το γεγονός ότι διέθεταν αρκετές πληροφορίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ