ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2004
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΠΟΤΩΝ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Στα χέρια των ταξικών δυνάμεων

Υπερδιπλασίασε τις δυνάμεις της η ΔΑΣ και κατέλαβε τις 6 από τις 11 έδρες της Ομοσπονδίας. Σε κοινό ψηφοδέλτιο οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ, με τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Πρώτη δύναμη και με απόλυτη πλειοψηφία αναδείχτηκαν οι ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο 29ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων το περασμένο Σάββατο παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ απέδειξαν ότι μπροστά στον «κίνδυνο» των ταξικών δυνάμεων, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν και ένωσαν τις δυνάμεις τους και στις εργασίες του συνεδρίου και στις εκλογές. Δεν κατάφεραν όμως να αλλάξουν την απόφαση των αντιπροσώπων των εργαζομένων του κλάδου για αλλαγή πορείας της Ομοσπονδίας σε ταξική κατεύθυνση.

Ετσι, για τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας, η ΔΑΣ υπερδιπλασίασε τις δυνάμεις της, παίρνοντας 52 ψήφους και έξι έδρες από 20 ψήφους και τέσσερις έδρες που είχε στο προηγούμενο συνέδριο. Το «Ενωτικό ψηφοδέλτιο», το οποίο συγκρότησαν συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του «αριστερού» ΣΥΝ, πήρε 47 ψήφους και πέντε έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές που οι παρατάξεις αυτές και ένας ανεξάρτητος είχαν κατέβει ξεχωριστά είχαν λάβει συνολικά 46 ψήφους και 7 έδρες. Για τη ΓΣΕΕ, η ΔΑΣ πήρε εννιά ψήφους από τρεις που είχε και η ΠΑΣΚΕ 13 από 17 και εξέλεξε τον έναν αντιπρόσωπο.

Στις ίδιες τις εργασίες του Συνεδρίου, οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού βλέποντας την άνοδο των ταξικών δυνάμεων και την αλλαγή των συσχετισμών, με αυθαιρεσίες επιχείρησαν να τινάξουν το συνέδριο στον αέρα. Πάνω από δύο ώρες οι ηγεσίες των τριών παρατάξεων έκαναν «διαβουλεύσεις» στους διαδρόμους και αρνούνταν να ξεκινήσουν οι εργασίες του συνεδρίου. Οταν, τελικά, μπήκαν στην αίθουσα, έστησαν σκηνικό καταγγελιών με σκοπό να αποκλείσουν τους 29 αντιπροσώπους του Συνδικάτου της Λάρισας, το οποίο είναι και το πιο μαζικό. Ηταν η δεύτερη προσπάθεια να τους αποκλείσουν, καθώς είχε προηγηθεί η μη νομιμοποίησή τους στη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας, στην οποία είχαν την πλειοψηφία πριν το συνέδριο. Το Συνδικάτο, όμως, είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και το δικαστήριο θεώρησε ότι οι αντιπρόσωποι ήταν καθ' όλα νόμιμοι. Τελικά, η αντίσταση των συνέδρων, απέναντι στις μηχανορραφίες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ δεν επέτρεψε τον αποκλεισμό των 29 νόμιμων αντιπροσώπων.

Σε ανακοίνωσή της, η Αχτίδα Βιομηχανίας του ΚΚΕ, αφού σημειώνει ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, με τη βοήθεια του Συνασπισμού προωθούν την πολιτική που ωφελεί το μεγάλο κεφάλαιο, υπογραμμίζει ότι «αυτό σηματοδοτεί και η τακτική τους στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος Ποτών και στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Φαρμακοϋπαλλήλων». Καταγγέλλει δε, πως «οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Συνασπισμού συνεργάστηκαν σε κοινή γραμμή, για να αποκλείσουν 29 αντιπροσώπους του Συνδικάτου του νομού Λάρισας. Αφού αυτό δεν κατορθώθηκε συγκρότησαν ενιαίο ψηφοδέλτιο, για να χτυπήσουν τις ταξικές δυνάμεις. Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε όλο του το μεγαλείο».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Επιβραβεύτηκε η ταξική της πορεία

Σημαντική αύξηση στις δυνάμεις της είχε η παράταξη της «Προοδευτικής Κίνησης», καταλαμβάνοντας τις 12 από τις 15 έδρες της Ομοσπονδίας

Την απόλυτη πλειοψηφία, και μάλιστα ακόμα πιο ενισχυμένη κατά μία έδρα, έδωσαν για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Φαρμάκου στις ταξικές δυνάμεις στο 9ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Επιβραβεύοντας τη μέχρι σήμερα πορεία της Ομοσπονδίας, δήλωσαν την απόφασή τους, μαζί με το συνδικάτο τους, να συνεχίσουν στην ίδια ταξική κατεύθυνση τον αγώνα για τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και γενικότερα της εργατικής τάξης.

Αυτή η πορεία και η αγωνιστική δράση είχαν αποτέλεσμα και τη μαζικοποίηση πολλών σωματείων το προηγούμενο διάστημα από εκατοντάδες εργαζόμενους που δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στις ταξικές δυνάμεις του κλάδου. Συνέπεια αυτών ήταν στο Συνέδριο να αυξηθούν κατά 20 οι αντιπρόσωποι που συμμετέχουν (73 από 53 στο προηγούμενο), οι οποίοι εκπροσωπούν περίπου 800 νέους ψηφίσαντες εργαζόμενους στις αρχαιρεσίες. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι γύρισαν και πάλι τις πλάτες στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ- «Αυτόνομη Παρέμβαση», που για μία ακόμα φορά κατέβηκαν με κοινό ψηφοδέλτιο, αποδεικνύοντας ότι μπορεί τα κόμματά τους να διαφωνούν στα λόγια και στα προεκλογικά μπαλκόνια, αλλά τα βρίσκουν στο συνδικαλιστικό κίνημα όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Ετσι, για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο η Προοδευτική Κίνηση πήρε 53 ψήφους και 12 έδρες από 38 και 11, αντίστοιχα, που είχε. Η Δημοκρατική Εργατική Ενότητα (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΠ) πήρε 14 ψήφους και τρεις έδρες από 15 ψήφους και 4 έδρες που είχε. Για τη ΓΣΕΕ η ΠΚ πήρε 44 ψήφους από 31 που είχε και κέρδισε και τους δύο αντιπροσώπους που εκλέγει η Ομοσπονδία.

Στην εισήγησή της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ζωή Σώκου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τρίχρονη δράση της Ομοσπονδίας και καταθέτοντας το πρόγραμμα δράσης τόνισε: «Οι στόχοι που βάζουμε είναι φιλόδοξοι. Είναι όμως ρεαλιστικοί και απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων. Είναι στο χέρι όλων μας το πόσο θα βοηθήσουμε να γίνουν αιτήματα πάλης του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου». Καθοριστικής σημασίας ζήτημα, σημείωσε ακόμα, είναι ο συντονισμός που πρέπει να υπάρξει με άλλες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, σωματεία, με καθοριστική τη συμβολή του ΠΑΜΕ, σε αντίθεση με τη συμβιβαστική και υποχωρητική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Απαγορεύει την πολιτική δράση

Νέο κρούσμα αυταρχισμού σημειώθηκε χτες στην Ελλάδα της «συμμετοχικής δημοκρατίας». Η διοίκηση της Εγνατίας Τράπεζας που την προηγούμενη βδομάδα κλείδωσε τους εργαζόμενους στο κεντρικό κατάστημά της προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή με υποψηφίους βουλευτές του ΚΚΕ, χτες προχώρησε στην έκδοση μιας κατάπτυστης εγκυκλίου.

Η εγκύκλιος αυτή, αφού πρώτα επισημαίνει ότι η διοίκηση δεν αποδέχεται «την προσπάθεια επιβολής ή προσηλυτισμού ή την έντονη αντιπαράθεση στους χώρους εργασίας, είτε ανάμεσα σε συναδέλφους είτε - πολύ περισσότερο - με τους πελάτες μας», στη συνέχεια απαγορεύει την είσοδο στους χώρους εργασίας «οποιουδήποτε τρίτου ο οποίος σκοπεύει άμεσα ή έμμεσα να διακηρύττει προσωπικές του θέσεις - απόψεις για πολιτικά, θρησκευτικά, αθλητικά κλπ. θέματα που εμπίπτουν στο χώρο των πεποιθήσεων, πολιτικών ή κοινωνικών επιλογών. Επίσης, απαγορεύεται η διανομή φυλλαδίων που σκοπεύουν στη διάδοση πολιτικών, θρησκευτικών, αθλητικών κλπ. θέσεων ή απόψεων».

Πρόκειται για μια ακόμα ενέργεια που δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία. Μόλις πριν λίγο καιρό η διοίκηση του ΟΤΕ κατάρτισε κώδικα δεοντολογίας των υπαλλήλων, ο οποίος απαγορεύει μεταξύ άλλων τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Τα φαινόμενα αυταρχισμού θα πληθαίνουν όσο περνά ο καιρός με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων και τη συνεχώς αυξανόμενη δράση και επιρροή των ταξικών δυνάμεων ενάντια στην αντεργατική πολιτική.

Διεκδικούν καταβολή των εφημεριών

Με καθημερινή επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων και των μη μόνιμων Επιμελητών Β' και καθημερινή συγκέντρωση όλου του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. στο αμφιθέατρο, απειλούν οι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού διεκδικώντας την καταβολή των εφημεριών τους που έχουν να πληρωθούν από... πέρυσι.

Οι γιατροί, βάσει της απόφασης της γενικής τους συνέλευσης, διεκδικούν την καταβολή των εφημεριών Δεκέμβρη 2003 και Γενάρη 2004 και ξεκαθαρίζουν ότι οι ειδικευόμενοι και οι μη μόνιμοι Επιμελητές Β' θα προβαίνουν σε επίσχεση εργασίας αφού συμπληρωθεί μήνας από τη διενέργεια των εφημεριών, εφόσον αυτές δεν καταβάλλονται.

ΕΛ.ΠΕ
Ξεπούλησαν τις ανάγκες των εργαζομένων

Πλήρη συμμόρφωση στη θέληση της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ επέδειξαν η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ και ένα μέρος της ΔΑΚΕ, που στο Γενικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια το περασμένο Σάββατο ματαίωσαν οριστικά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου. Αλλη μια απόφαση - απόρροια της γραμμής συναίνεσης και υποταγής στο μεγάλο κεφάλαιο που υπηρετούν πιστά οι παραπάνω συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, με οριακή πλειοψηφία στο Γενικό Συμβούλιο αποφασίστηκε η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2004 που περιλαμβάνει αύξηση 2% από 1/1/2004 και 3% από 1/8/2004. Απόφαση σχεδόν απόλυτα σύμφωνη με τις προτάσεις της διοίκησης της εταιρίας η οποία ήθελε να δώσει αυξήσεις 2% από 1/1/2004 και 2% από 1/9/2004. Οι αυξήσεις αυτές όχι μόνο είναι πολύ κάτω και από τις αρχικές προτάσεις που έκανε η ίδια η ΠΑΣΚΕ (μιλούσε για 5% και 5%) αλλά είναι πιο χαμηλές και από την εισοδηματική πολιτική.

Νεκρός εκπαιδευτικός στο Μενίδι

Ακαριαίο θάνατο βρήκε το Σάββατο το πρωί ο 38χρονος καθηγητής Δημήτρης Παπαγιάννης, όταν έπεσε από τον δεύτερο όροφο νεοαναγειρόμενης οικοδομής στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι, την ώρα που έκανε οικοδομικές εργασίες, βοηθώντας τον αδελφό του!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ