ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2004
Σελ. /48
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΕΚΑΣτος... στο ψεύδος του με πρώτο τον Γιωργάκη

Απροκάλυπτο εμπαιγμό και προσβολή της νοημοσύνης των αγροτών αποτελούν οι χτεσινές εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου για τη χορήγηση Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) στους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Χτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μια βδομάδα πριν τις εκλογές, «τσοντάρισε» στις προηγούμενες... δεσμεύσεις άλλα 100 ευρώ για τις συντάξεις του 2008... Για εμφανώς προεκλογικούς λόγους που βγάζουν μάτι, ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε χτες 800 ευρώ σύνταξη για ένα ζευγάρι αγροτών!

Μπορεί πάλι για λόγους προεκλογικών σκοπιμοτήτων να μην ανακοίνωσε πότε και πώς θα ξεκινήσει αυτό, αλλά με βάση προγενέστερες... δεσμεύσεις προκύπτει ότι στα 300 ευρώ του 2008 θα προστεθούν και άλλα 100 ευρώ ΕΚΑΣ, αν βγει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση... Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να «σώσει» τους υπόλοιπους χαμηλοσυνταξιούχους, είχε εξαγγείλει 200 ευρώ ΕΚΑΣ το 2008.

Το μέγεθος της κοροϊδίας δεν αποκαλύπτεται μόνο από τα παραπάνω. Το πόσο φερέγγυος είναι ο Γ. Παπανδρέου φανερώνεται και από τη μέχρι τώρα διαδρομή των προφορικών και γραπτών «δεσμεύσεων» του ίδιου και του κόμματός του.

Στις 18 Γενάρη 2004 στο Νέο Εράσμιο στην Ξάνθη, ο Γ. Παπανδρέου είχε δηλώσει χαμογελαστά πως: «Ενα ζευγάρι αγροτών συνταξιούχων παίρνει σήμερα 140.000 δραχμές. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια σωστή σύνταξη,μια καλή σύνταξη, μια ικανοποιητική σύνταξη». Αραγε, τι να μεσολάβησε και ανέβασε το προεκλογικό ποντάρισμα...

Γιατί, δυο βδομάδες αργότερα, στις 31 Γενάρη 2004 από τη Ματαράγκα της Καρδίτσας, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε ότι μέσα στην επόμενη τετραετία η κατώτερη αγροτική σύνταξη θα φτάσει τα 300 ευρώ.

Εξάλλου το ίδιο περιλήφθηκε και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 6 Φλεβάρη κατά τη διάρκεια του «συνέδριου» του κόμματος. Σ' αυτό το κείμενο στη σελίδα 64 αναφέρεται: «Η κατώτατη σύνταξη ΟΓΑ από 200 ευρώ θα διαμορφωθεί σε 300 ευρώ στο τέλος της επόμενης τετραετίας».

Προχτές Κυριακή 29 Φλεβάρη, ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», δήλωσε: «Στους απόμαχους της σκληρής αγροτικής δουλειάς, στους συνταξιούχους αγρότες και αγρότισσες πέραν της προστασίας και τιμής οφείλουμε να εγγυηθούμε την αξιοπρέπεια και την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Οι συντάξεις τους θα αυξηθούν ως 300 ευρώ το 2008 για τον καθένα από τους συζύγους, με πρώτη καταβολή από εφέτος». Κλείνοντας, την παρένθεση για τους αγρότες, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρει: «Και ας γνωρίζουν (σ.σ. οι αγρότες) ότι είμαι ειλικρινής και πάντα δίπλα τους»!!!

Ολα αυτά όμως μέχρι χτες! Γιατί χτες πρώτα στην πρωινή εκπομπή του «ΑΛΦΑ», αλλά και λίγες ώρες αργότερα στη Λάρισα, ο Γ. Παπανδρέου έκρινε ότι 300 ευρώ το 2008 είναι λίγα και χρειάζονται 400 ευρώ σύνταξης για να ζήσουν οι αγρότες με συμπλήρωμα ΕΚΑΣ. Συγκεκριμένα ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Θα δώσουμε ΕΚΑΣ στις αγροτικές συντάξεις» και πρόσθεσε: «Θα διασφαλίσουμε ότι το ζευγάρι των αγροτών θα έχει το ελάχιστο 800 ευρώ σύνταξη».

Κι όλα αυτά τα συνόδευσε και μ' ένα ακόμα ψέμα, αναφέροντας επί λέξει: «Μπορεί δηλαδή να είναι ένας ασφαλισμένος, ο άλλος ανασφάλιστος. Θα έχει 800 ευρώ». Μόνο που όμως λίγο πριν κλείσει η Βουλή ψηφίστηκε ο νόμος του υπουργείου Εργασίας για το «μίνι ασφαλιστικό», όπου υποχρεωτικά και ο άντρας αγρότης και η γυναίκα αγρότισσα πρέπει να πληρώνουν τις εισφορές στον ΟΓΑ, αν θέλουν να έχουν σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη. Αυτό το νόμο (3232/2004) δεν το ψήφισε ο κ. Παπανδρέου, δεν το γνωρίζει ή μήπως παραμονές των εκλογών τα πάντα επιτρέπονται..; Γνωρίζει επίσης ο κ. Παπανδρέου ότι περισσότεροι από 300.000 μικρομεσαίοι αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεωτικές εισφορές στον ΕΛΓΑ ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ;

ΚΚΕ
Υποκριτικές εξαγγελίες για την υφαρπαγή ψήφων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις νέες επαγγελίες του Γ. Παπανδρέου

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με τις χτεσινές εξαγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου:

«Πέντε μέρες πριν από την κάλπη και η υποκρισία στην κορύφωσή της. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου θυμήθηκε ότι υπάρχει πλούτος στη χώρα μας και βγήκε στην πλειοδοσία, εκεί που κατηγορούσε το ΚΚΕ ότι προβάλλει ανεδαφικά αιτήματα! Θυμήθηκε τώρα τους αγρότες και την επέκταση του ΕΚΑΣ στις συντάξεις τους (την επόμενη βδομάδα θα βάλει κριτήρια για να το πάρουν όσο το δυνατόν λιγότεροι), την απαλλαγή εισφοράς στα φάρμακα στους χαμηλοσυνταξιούχους και την κατάργηση της κράτησης του 5% στις συντάξεις (αιτήματα που αγωνιστικά διεκδικούσαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και γνώριζαν τα δακρυγόνα και το ξύλο από τα ΜΑΤ), την προτεραιότητα πρόσληψης ενός παιδιού πολυτέκνου και εξασφάλισης στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια, όταν η μερική και προσωρινή δουλιά, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το αύριο, γενικεύονται.

Είναι εξαγγελίες τελευταίων ημερών, για να υφαρπάσει την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων και να συνεχίσει πιο σκληρή αντιλαϊκή, βάρβαρη, απάνθρωπη πολιτική σε βάρος τους. Και αυτές οι εξαγγελίες γίνονται λίγες μέρες μετά τον ξυλοδαρμό των αγροτών, από τα ΜΑΤ, που ζήτησαν να τους καταβληθούν οι επιδοτήσεις.

Μην τους πιστεύετε. Στις 8 του Μάρτη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα προνόμια και τα κέρδη της πλουτοκρατίας θα προωθούν, από τη στυγνότερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό με ανάταση και σιγουριά ψηφίζουμε για ισχυρό ΚΚΕ που είναι η αληθινή δύναμη και το στήριγμα για το λαό».

ΠΑΣΟΚ
Εξαγγελίες και πόλωση η «συνταγή»

Μαζί με τις προεκλογικές «δεσμεύσεις» προς κάθε κατεύθυνση, ο Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε και τον... αγώνα του κατά της Δεξιάς, σε μια επιχείρηση πόλωσης και εγκλωβισμού των ψηφοφόρων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μια βδομάδα πριν τις εκλογές, ακολούθησε την τακτική όλων των προκατόχων του και την προηγούμενη Κυριακή σε ομιλία του στη Σάμο κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «συμβιβάζεται με ακροδεξιά στοιχεία που εκφράζουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις και διώχνει τους δημοκρατικά σκεπτόμενους φιλελεύθερους». Ο Γ. Παπανδρέου, συντηρώντας το κλίμα της ανούσιας αντιπαράθεσης, μεταξύ των εκπροσώπων του δικομματισμού, στην ίδια ομιλία πρόσθεσε ότι «ο κ. Καραμανλής επιδιώκει να επανιδρύσει το παλιό κομματικό κράτος της δεξιάς».

Το «σκληρό ροκ», ο Γ. Παπανδρέου το... ενίσχυσε, θέτοντας ψευτοδιλήμματα στον ελληνικό λαό και από τη Ζάκυνθο, όπου βρέθηκε το Σάββατο, υποστήριξε: «Το δίλημμα στις 7 Μάρτη είναι ανάμεσα στη δημοκρατία και τη συμμετοχή ή στην επανίδρυση του κομματικού συγκεντρωτικού κράτους της δεξιάς. Το δίλημμα είναι ανάμεσα στην κοινωνική δικαιοσύνη ή την ύφεση, την ανεργία και την οπισθοδρόμηση. Το δίλημμα είναι ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση». Οταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι εκφραστές της ίδιας ακριβώς αντιλαϊκής πολιτικής και επιδιώκουν να αναλάβουν την εξουσία για να πάρουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα εναντίον των λαϊκών στρωμάτων, ο Γ. Παπανδρέου, παίζοντας με τις... λέξεις και τις εκφράσεις, προσπαθεί να «ανακαλύψει» διαφορές...

Η υποκρισία του Γ. Παπανδρέου δε σταμάτησε όμως εκεί. Χτες από τηλεοπτικό σταθμό προχώρησε σε πλήθος εξαγγελιών, μοιράζοντας... απλόχερα συντάξεις στους αγρότες, «πρόσφερε» δωρεάν μεταφορά από τα μέσα μεταφοράς στους ανέργους, έκανε προεκλογικές προσλήψεις σ' ένα από τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών στο δημόσιο και τους ΟΤΑ και μέχρι το 2008... δεσμεύτηκε ότι όλες οι εργαζόμενες μητέρες θα έχουν πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με κουπόνια! Οσο πλησιάζουμε προς την κάλπη, είναι σίγουρο ότι τα ψεύδη και οι εξαγγελίες θα διαδέχονται το ένα το άλλο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ