ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Εσωτερικές αναταράξεις

Με την πέτρα ενάντια στο ισραηλινό τανκ

Associated Press

Με την πέτρα ενάντια στο ισραηλινό τανκ
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Νεκρός από τα πυρά ενόπλων μασκοφόρων έπεσε, χτες το μεσημέρι, βγαίνοντας από το γραφείο του στην πόλη της Γάζας, ο Χαλίλ αλ Ζιμπάν, στενός συνεργάτης επί δεκαετίες του Παλαιστίνιου ηγέτη, στέλεχος της «Φατάχ» και δημοσιογράφος - εκδότης διμηνιαίας επιθεώρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοσιογραφικές ελευθερίες. Ο Ζιμπάν εργαζόταν ως υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Π. Αρχής.

Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για άλλο ένα θύμα στις αυξανόμενες, τον τελευταίο καιρό, επιθέσεις κατά δημοσιογράφων. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι, όπως υποστηρίζουν πολλοί Παλαιστίνιοι βουλευτές, στη Γάζα εντείνονται, μέρα με την ημέρα, τα φαινόμενα χάους και ακυβερνησίας, ενώ κλιμακώνεται, κατά τη γνώμη τους, μια ιδιόμορφη διαμάχη εξουσίας, που θα μπορούσε, αν δεν αντιμετωπιστεί, να προκαλέσει σοβαρότατες ενδο-παλαιστινιακές διενέξεις.

Στο μεταξύ, έξω από τη Χεβρώνα, στη Δ. Οχθη, ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά, ενώ έγιναν άλλες 5 συλλήψεις. Οπως έγινε γνωστό, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, χτες, ενέκρινε, τελικά, μετά από αλλεπάλληλες αντεγκλήσεις, τη δημιουργία ενός άμεσου συστήματος πληρωμών των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας, άροντας, έτσι, ένα εμπόδιο στη χορήγηση άμεσης χρηματοδότησης προς την Π. Αρχή από τους διάφορους δωρητές και την ΕΕ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Με μοναδικό στόχο να καταφέρει μια εντυπωσιακή νίκη εναντίον του κύριου αντιπάλου του Τζον Εντουαρντς, κατέρχεται ο Τζον Κέρι στην εκλογική μάχη της «Σούπερ Τρίτης». Σύμφωνα με το BBC, οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στον Κέρι έναντι του Εντουαρντς και στις δέκα πολιτείες όπου στήθηκαν κάλπες (Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια, Οχάιο, Μασαχουσέτη, Τζόρτζια, Μινεσότα, Μέριλαντ, Κονέκτικατ, Ρόουντ Αϊλαντ και Βερμόντ), που αντιπροσωπεύουν κατά προσέγγιση το ένα τέταρτο των Αμερικανών ψηφοφόρων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Συμφωνία μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλαδή της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) για την προεδρία της χώρας. Από κοινού, όπως ανακοινώθηκε, θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στελέχους της CDU. Στόχος των δύο κομμάτων είναι να πείσουν τώρα και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, που επίσης βρίσκονται στην αντιπολίτευση, να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Σόιμπλε. CDU, CSU και Ελεύθεροι Δημοκράτες, παρόλο που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, έχουν την πλειοψηφία στην Ομοσπονδιακή Εθνοσυνέλευση, στην οποία εκπροσωπούνται τα ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια. Η Εθνοσυνέλευση θα συγκληθεί στις 23 Μάη για να εκλέξει τον διάδοχο του Γιοχάνες Ράου στην προεδρία, σοσιαλδημοκράτη που αποφάσισε να μη θέσει υποψηφιότητα για την ανανέωση της θητείας του.

ΜΑΝΙΛΑ.- Κανένας από τους 130 αγνοούμενους του βυθισμένου «Σουπερφέρι 14» δεν έχει βρεθεί στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Το πρόγραμμα «επαναπατρισμού» 400.000 Αφγανών έως το τέλος του χρόνου από το Πακιστάν ξαναρχίζει ο ΟΗΕ - το είχε διακόψει μετά τη δολοφονία μιας εργαζομένης του, της Γαλλίδας Μπετίνα Γκουαλάρ, στα τέλη του 2003. Ταυτόχρονα, Αμερικανοί στήνουν οχυρές θέσεις στη μεθόριο Αφγανιστάν - Πακιστάν, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων καταδίωξης στελεχών της «αλ Κάιντα».

ΑΓΚΥΡΑ.- Ασθενής σεισμική δόνηση, 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, άρκεσε για να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός κοριτσιού 4 ετών, όταν κατέρρευσε πλίθινο σπίτι στην πόλη Μπισλικάν, κοντά στην πόλη Τσελιχάν της ΝΑ Τουρκίας, χθες τα ξημερώματα.

ΑΓΚΥΡΑ.- Δύο διθέσια μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-4 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας συγκρούστηκαν χθες στον αέρα πάνω από την Κόνια (Ικόνιο), με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι τέσσερις πιλότοι τους.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.- Με το θέμα των αμβλώσεων θα ασχοληθεί η σημερινή συνεδρίαση του πορτογαλικού Κοινοβουλίου. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει καταθέσει πρόταση που προβλέπει τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων μέχρι και τη 12η βδομάδα της κύησης. Η συντηρητική κυβέρνηση θα διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς απαγόρευσης των εκτρώσεων.

ΟΣΛΟ.- Συμπεριλαμβανομένου και του Τζορτζ Μπους (!), 194 άτομα και οργανισμοί είναι υποψήφιοι για το φετινό Νομπέλ Ειρήνης, ανακοινώθηκε χτες.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.- Η νοτιο-κορεάτικη εταιρία Χιουντάι ανακοίνωσε ότι επέλεξε τη Σλοβακία για την κατασκευή αυτοκινητο-κατασκευαστικής μονάδας αξίας 870 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΡΩΣΙΑ
Αγνωστη η οργάνωση πίσω από την τραγωδία στο Μετρό

ΜΟΣΧΑ.- Μια άγνωστη μέχρι τώρα οργάνωση Τσετσένων ανέλαβε, με ανακοίνωσή της, την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μετρό της Μόσχας στις 6 Φλεβάρη.

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης «Gazotan Murdash», που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.kavkazcenter.com, αναφέρεται ότι η επίθεση δεν ήταν «παρά μόνον η αρχή». Χτες, ακόμη οι ρωσικές αρχές επανέλαβαν ότι σκότωσαν τον Ρουσλάν Γκελάγιεφ, έναν από τους ισχυρότερους Τσετσένους πολέμαρχους.

Πούτιν με Κίσιγκερ

Στο μεταξύ, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε «φιλική» συνάντηση με τον πρώην Αμερικανό ΥΠΕΞ Χένρι Κίσιγκερ. «Οπως βλέπετε, προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις βασικές προϋποθέσεις των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων που θέσατε στην εποχή σας», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επεισόδια με πρωταγωνιστές σιίτες

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον ένας νεκρός και 16 τραυματίες ανάμεσα σε σιίτες είναι, σύμφωνα με το «Ρόιτερ», ο απολογισμός σύγκρουσης (και) στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Οι πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που μεταδίδονταν χτες βράδυ ήταν αντιφατικές: αυτόπτες είπαν ότι τα θύματα προκλήθηκαν από πυρά φοιτητών στρατιωτικής σχολής. Στρατιωτική πηγή διέψευσε την εκδοχή αυτή, ισχυριζόμενος ότι ένας σιίτης σκοτώθηκε όταν άλλοι σιίτες «έριξαν έναν τοίχο».

«ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ»
Συμφωνία για «Αφρικανικό Στρατό» ως το 2005...

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Κείμενο για τη συγκρότηση «Αφρικανικής Στρατιωτικής Δύναμης Επαγρύπνησης» έως 15.000 ανδρών μέχρι το 2005, με στόχο την «αποτροπή εμφυλίων πολέμων και γενοκτονίας» ενέκριναν χτες ομόφωνα στη Σίρτη της Λιβύης ηγέτες από 53 αφρικανικές χώρες - μέλη της «Αφρικανικής Ενωσης». Η συγκρότηση του λεγόμενου Αφρικανικού Στρατού Επαγρύπνησης εντάσσεται σε πρόταση που κατέθεσε την τελευταία στιγμή ο «οικοδεσπότης» της διάσκεψης, Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, και εντάχθηκε στη συμφωνία περί της θέσπισης «Κοινής Αμυντικής Πολιτικής Ασφαλείας για την Αφρική», η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα...

Σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν, ο «Αφρικανικός Στρατός» θα συγκροτηθεί ως επί το πλείστον από τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία, την Κένυα και την Αίγυπτο και θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα του υπό συγκρότηση «Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας Αφρικανικής Ενωσης».

Σύμφωνα με ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών δικτύων, στη συμφωνία αναφέρεται για πρώτη φορά (σε σχέση με παλιότερες ανάλογες συμφωνίες του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας που πρόσφατα μετονομάστηκε «Αφρικανική Ενωση») το ενδεχόμενο δράσης του υπό σύσταση στρατού σε μία αφρικανική χώρα «ενόψει σοβαρών απειλών ασφαλείας και ακραίων περιπτώσεων»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ