ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Προεκλογική ομηρία και αντεργατική ημιαπασχόληση

Αποφάσισε την πρόσληψη 51 εργαζομένων με 20 ώρες δουλιά τη βδομάδα για μετά τις εκλογές, ενώ έχουν υποβληθεί 764 αιτήσεις

Με απόφαση των παρατάξεων που στηρίζονται απ' το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ και με το υποκριτικό «λευκό» της παράταξης που στηρίζεται απ' τη ΝΔ, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε την πρόσληψη 51 εργαζομένων, για 20 ώρες δουλιά τη βδομάδα, για ένα χρόνο. Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί μοχλό για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Στο πρόγραμμα αυτό μερικής απασχόλησης, στο οποίο εφαρμόζεται πλήρως η πολιτική η οποία εκμεταλλεύεται την ανάγκη του λαού για δουλιά, αντιτάχθηκε μόνο η παράταξη «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση».

Συγκεκριμένα, στις 14 του Γενάρη 2004 η δημοτική αρχή, η οποία στηρίζεται απ' το ΠΑΣΟΚ, έφερε προς ψήφιση «σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Καλαμάτας και της Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας (ΔΕΤΑΚ) για την υλοποίηση του εγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου "Μερική απασχόληση - παροχή κοινωνικών υπηρεσιών"». Με το παραπάνω επιχειρησιακό σχέδιο θα γίνουν προσλήψεις 51 εργαζομένων για μερική απασχόληση για διάστημα ενός χρόνου για την «υλοποίηση δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα (Κοινωνική Μέριμνα -ΚΔΑΠ, Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, Κοινωνική Ενσωμάτωση Μεταναστών - Πολιτική Προστασία, Φύλαξη Σχολικών Κτιρίων, Αγροτική Ανάπτυξη, Προστασία Περιβάλλοντος, Υγεία-Πρόνοια)». Η δαπάνη για την απασχόληση των 51 εργαζομένων θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ανέρχεται στο ποσό των 357.000 ευρώ.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι παρατάξεις «Μαζί για την πόλη» -στηρίχτηκε απ' το ΠΑΣΟΚ - «Ομορφη Πόλη» - στηρίζεται απ' το ΣΥΝ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της «Ομορφης Πόλης», Β. Κοσμόπουλος, δήλωσε απ' τη μια πως διαφωνεί με τη μερική απασχόληση και απ' την άλλη «τι να κάνουμε, να μην πάρουμε τα λεφτά;»...

Η παράταξη «Η ώρα του Δημότη», που στηρίζεται απ' τη ΝΔ, ψήφισε λευκό δηλώνοντας μέσω του εκπροσώπου της πως διαφωνεί με τη μερική απασχόληση! Η ίδια η στάση της βέβαια αποδεικνύει και την υποκρισία της αφού τρεις μήνες πριν είχε υποστηρίξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για πρόσληψη εργαζομένων για δύο μήνες στον τομέα της καθαριότητας. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι πρότεινε η επιλογή για τις 51 θέσεις να γίνουν από ιδιωτική εταιρία.

Ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης», Νίκος Διασάκος, τόνισε ξεκάθαρα: «Κοροϊδεύετε τους εργαζόμενους. Τους δίνετε μισή δουλιά, με μισά δικαιώματα, μισή ζωή, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα. Εμείς παλεύουμε ώστε η κοινωνική πολιτική να ασκείται υπό την αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να είναι δωρεάν, με εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, με πλήρη δικαιώματα και μισθό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους. Προτείνουμε να διεκδικήσουμε τα προγράμματα πλήρους απασχόλησης κόντρα στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης».

Μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης έγινε ξανά συζήτηση για το θέμα με αίτημα να γίνουν οι προσλήψεις αυτές πριν τις εκλογές ώστε να μην είναι σε προεκλογική ομηρία τα 764 άτομα που έχουν υποβάλει αιτήσεις. Η συγκεκριμένη συζήτηση έγινε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, προχτές, όπου ο Νίκος Διασάκος τόνισε: «Το δικαίωμα στην εργασία - η πρώτη ελευθερία του ανθρώπου - που χαρακτηρίζει αν το κοινωνικό σύστημα είναι ελεύθερο ή όχι, χρησιμοποιείται για την πολιτική ομηρία 764 ανθρώπων». Κάλεσε τους εργαζόμενους και τους άνεργους να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα, να αναπτύξουν την αγωνιστική τους συσπείρωση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και με την ψήφο τους να δώσουν τη δική τους απάντηση στις βουλευτικές εκλογές. Τελικά οι προσλήψεις θα γίνουν μετά τις εκλογές λόγω απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία απαγορεύει τις προσλήψεις στην προεκλογική περίοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ