ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2004
Σελ. /40
Ετοιμάζονται αντεργατικά μέτρα

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέες και οι νέοι, που θα ψηφίσουν στις 7 του Μάρτη οφείλουν να σκεφτούν πολύ, ώστε, απαλλαγμένοι από συναισθηματισμούς και προλήψεις, η ψήφος τους σ' αυτές τις εκλογές να προσεγγίζει και να υπηρετεί το συμφέρον τους και της τάξης τους κι όχι τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους.

Προγράμματα κι εξαγγελίες των αρχηγών ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δεν μπόρεσαν να κρύψουν τα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν στη μετά τις εκλογές περίοδο.

Δεσμεύτηκαν μπροστά σε βιομήχανους, μεγαλέμπορους, τραπεζίτες να τους παράσχουν νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και προνόμια, εξασφαλίζοντας την εύνοιά τους και τις «ευλογίες» των ηγεσιών του ξένου κεφαλαίου και του ευρωαμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Η μεγάλη τους υποκρισία είναι όταν απευθύνονται στο λαό, κάνουν πως αγνοούν τις ευθύνες τους για τη δραματική κατάσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η αρπαγή της ψήφου τους, για να «αποδείξουν» ξανά την επιβράβευση της πολιτικής τους και τη νέα «λαϊκή εντολή» για τη συνέχεια της ίδιας και τρισχειρότερης πολιτικής.

Μπρος στην εκπλήρωση των σκοπών τους δεν έχουν ηθικούς φραγμούς.

Η κυβέρνηση και η ΝΔ, μέσω της στήριξής της, παραβιάζουν θεσμούς και κανόνες, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, αναγνωρίζοντας μόνο στα λόγια το δικαίωμα του λαού για «δημοκρατική ενημέρωση» κλπ.

Εθεσαν στην υπηρεσία τούς εκλεγμένους δημάρχους τους, διοικήσεις και μηχανισμούς δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, εργοστασιάρχες και επιχειρηματίες, συνδικαλιστές και εκατοντάδες ακριβοπληρωμένους κονδυλοφόρους, (δεν αναφερόμαστε στους δημοσιογράφους που τιμούν το λειτούργημά τους), για να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία, ληστεύοντας κυριολεκτικά την ψήφο τους.

Χρησιμοποιούν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τον κρατικό μηχανισμό σαν φέουδό τους, ιδιαίτερα το κυβερνητικό κόμμα, μεταφέροντας εκατοντάδες και χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, εργαζόμενους δημόσιων επιχειρήσεων, ακόμα και υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), σε κομματικές συγκεντρώσεις και φιέστες των αρχηγών ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και άλλων υποψηφίων τους.

Στην προώθηση των αντιλαϊκών πολιτικών τους χρησιμοποιούν απάνθρωπες - καταδικασμένες πρακτικές, πατώντας στη δυσκολία άνεργων, συνταξιούχων και ξεκληρισμένων αγροτών, εξασκούν νέους πιο «εκσυγχρονισμένους» τρόπους αλλοίωσης και παραχάραξης της λαϊκής θέλησης, υποτιμούν βάναυσα τη νοημοσύνη του λαού, τσαλαπατώντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Οι «καινοτομίες» του κ. Γεωργίου Παπανδρέου αποκαλύφθηκαν με τη δήλωσή του στο Λαύριο, για «τη μαύρη ανασφάλιστη δουλιά» στους νέους και «μερική απασχόληση» στις γυναίκες.

Το ίδιο και οι «κοινωνικές ευαισθησίες» του προέδρου της ΝΔ κ. Κώστα Καραμανλή, με τις υποσχέσεις του για «ίσες ευκαιρίες» στους άνεργους νέους με βιομηχάνους και τραπεζίτες.

Πρόκειται για πολιτικές ρεβανσισμού ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων που εγκαινίασαν οι δεξιές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και συμβαδίζουν με τη γενική επίθεση του διεθνούς ιμπεριαλισμού, (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ).

Το «νέο» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως η αντιδραστική στροφή στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα συνοδεύτηκε, στη χώρα μας, με μια αντιδραστική πολιτική τρομοκράτησης, για να περάσουν τη μοιρολατρία και το ραγιαδισμό στο λαό.

Τη θέση του κ. Κ. Μητσοτάκη (επί πρωθυπουργίας του) πως: «Νόμος είναι ο αστυνόμος» αναθέτοντας στο ΥΔΤ να τον επιβάλει, ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την αμέριστη στήριξη της ΝΔ και των πιέσεων ΗΠΑ - ΕΕ, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» κι έχτισε, βήμα το βήμα, το αντιδραστικό αυταρχικό κράτος.

Ενίσχυσε τον κατασταλτικό μηχανισμό, με σκοπό, όχι για την εξάρθρωση της «17Ν» και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως ισχυριζόταν, αλλά για την προετοιμασία, εσωτερικά και πανευρωπαϊκά, καταπολέμησης του πραγματικού εχθρού του κεφαλαίου, δηλαδή του «εχθρού λαού».

Μερικά παραδείγματα:

Αύξησε τα ΣΑ με Σώματα «συνοροφυλάκων», «φρουρών ειδικών στόχων», «αστυνομικών φρουρών φυλακών», ψήφισε νόμο δημιουργίας «Δημοτικής Αστυνομίας», γέμισε τη χώρα με σεκιουρητάδες, προωθεί τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού. Μετέτρεψε την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι, με πράκτορες ξένων υπηρεσιών (κύρια Αμερικανών), στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Στέλνει επιλεγμένους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για εκπαίδευση σε σεμινάρια και σχολές των ΗΠΑ απ' όπου αποφοιτούν, (την τελευταία 50ετία), κατά χιλιάδες οι αστέρες που πρωτοστάτησαν στα πιο αντιδραστικά - φασιστικά καθεστώτα στον πλανήτη. Φανατίζει επιλεκτικά ομάδες των ΜΑΤ - Βατραχανθρώπους κ.ά., που τους υποχρεώνει να ενεργούν βάναυσα, με γκλομπ και δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, ενάντια σε εργάτες, αγρότες, συνταξιούχους και νεολαίους, που αγωνίζονται για τη ζωή τους, την ειρήνη κι ενάντια στην αντιδραστική πολιτική και τον ιμπεριαλισμό.

Βλέποντας την αγανάκτηση και μια σχετική αφύπνιση και αγωνιστική στάση ζωής χιλιάδων υπαλλήλων και αξιωματικών των ΣΑ (ΕΛ.ΑΣ. ΠΣ, Λιμενικό), ενάντια στην αντιλαϊκή της πολιτική, η κυβέρνηση έκρινε πως πρέπει να «επιβάλει την τάξη».

Απειλεί και εκβιάζει για να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως αν εκλεγεί η ΝΔ θα τους αποσπάσει σε ακριτικές - άγονες περιοχές.

Μετά τη μεταπολίτευση, άλλαξαν κάποια πράγματα και στο χώρο αυτό, αποστρατεύτηκαν σχεδόν όλοι οι ιδεολόγοι αντικομμουνιστές χωροφύλακες, μπήκε «νέο αίμα» και στα ΣΑ. Ο,τι κι αν έγινε, όμως, το χώρο αυτό τον θέλει η άρχουσα τάξη και οι Ευρω-αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, πραγματική «σιδερένια φτέρνα» του συστήματος, ικανό «κατασταλτικό μηχανισμό» κατά του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Τον θέλουν με «υψηλό φρόνημα», όπως τις παλιές «καλές εποχές» του Μεταξά, της κατοχής, του εμφύλιου και της μετεμφυλιακής περιόδου και γιατί όχι και της δικτατορίας, μια κι έχουμε τους χουντικούς νόμους άθικτους.

Γι' αυτό προσπαθούν να διαποτίζουν τους εργαζόμενους στα ΣΑ με αντιδραστικές αντιλήψεις και μίσος ενάντια στους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Γι' αυτό εντείνουν την παρακολούθηση, (όχι πως τη σταμάτησαν ποτέ), του εργατικού συνδικαλιστικού, νεολαιίστικου κι αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και όχι μόνο. Γι' αυτό ενεργοποιούν τους ειδικούς μηχανισμούς, (Συνδικαλιστικό και Φοιτητικό της Ασφάλειας). Γι' αυτό συνεχίζουν να ενεργοποιούν και να διευρύνουν τους κομματικούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ σε νευραλγικούς χώρους όπως ο ΟΤΕ, με προβεβλημένα στελέχη, επιβάλλοντας κλίμα τρομοκρατίας με τους γνωστούς «κώδικες δεοντολογίας» κλπ. Γι' αυτό στρατολογούν «εθελοντές» Ασφαλίτες και ΚΥΠίτες, στο όνομα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, διευρύνοντας το χαφιέδικο μηχανισμό μέσα στο λαό. Γι' αυτό δυναμώνουν την «υποταγή» στις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπως παράδοση προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ, ηλεκτρονικό φακέλωμα Σένγκεν, ΕΥΡΩΠΟΛ, Ευρωένταλμα, Τρέβι, Ευρωαστυνομία, κλπ.

Το ΚΚΕ επισήμανε επανειλημμένα πως η αντιδραστική στροφή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζεται με υποδείξεις των Αμερικανών και στηρίζεται από τη ΝΔ είναι κακός οιωνός και θα αποδειχθεί καταστροφική για το λαό και το λαϊκό κίνημα της χώρας μας.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αδιαφορούν για την αντιλαϊκή πολιτική και τις παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών που επιβάλλει η κυβέρνηση. Πρέπει να τις καταδικάσουν με την ψήφο τους, καταδικάζοντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να πείσει τους οπαδούς και ψηφοφόρους του πως συνεχίζει να κρατά την προοδευτική ταυτότητα του κινήματός του.

Ομως, η αντιλαϊκή και αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχουν από μακρόν ξεπεράσει τα όρια. Δεν είναι μόνο η συμμετοχή των κ. Μάνου - Ανδριανόπουλου του 0+0 = 14%, είναι και ο κ. Κοντογιαννόπουλος υπουργός Παιδείας με θύμα τον καθηγητή Τεμπονέρα, είναι και το «ευχαριστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» του κ. Σημίτη, είναι και η Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ. Είναι και οι υπέρ 600 εργάτες που τους αφαίρεσαν τη ζωή στο βωμό του κέρδους των μεγαλοεργολάβων των Ολυμπιακών έργων, κλπ.

Ολ' αυτά πρέπει να τα μετρήσουμε, να τα συνυπολογίσουμε, να τα εκτιμήσουμε πριν ρίξουμε την ψήφο μας στην κάλπη. Να σκεφτούμε ποιοι άλλοι στηρίζουν ή συγγενεύουν μ' αυτή την πολιτική και ποιοι την αντιπαλεύουν όλ' αυτά τα χρόνια. Το ΚΚΕ αντιπάλεψε και συγκρούστηκε μ' αυτές τις πολιτικές. Ηταν στο πλευρό της εργατικής τάξης κι όλων των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, στους μικρούς και μεγάλους αγώνες τους. Και σήμερα δίνει με αισιοδοξία την εκλογική μάχη στο πλευρό του λαού, παλεύοντας στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Γιατί είναι Κόμμα της εργατικής τάξης με ακατάλυτους δεσμούς μαζί της και μ' όλους τους εργαζόμενους, σφυρηλατημένους στους πολύχρονους σκληρούς ταξικούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, όπου κι ενίσχυσε την πίστη του στη δύναμη της εργατικής τάξης ενάντια στο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. Η εκλογική αναμέτρηση είναι γι' αυτό μια κορυφαία μάχη, συνέχεια των μικρών και μεγάλων εργατικών και λαϊκών αγώνων, κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Το κύριο μέτωπο πάλης του ΚΚΕ είναι το εργατικό και λαϊκό κίνημα, η οργάνωση ταξικών κοινωνικών, πολιτικών, δημοκρατικών και αντιιμπεριαλιστικών αγώνων. Σ' αυτή τη μάχη ξεδιπλώνει την πολιτική, κινητοποιεί όλες τις κομματικές - ΚΝίτικες δυνάμεις του, τους φίλους κι οπαδούς, τους συνεργαζόμενους μαζί του. Ενημερώνει τους εργαζόμενους και ξεσκεπάζει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των κομμάτων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των οπορτουνιστών συνοδοιπόρων τους. Παλεύει για να απεγκλωβίσει εργάτες, εργαζόμενους από τα κόμματα του δικομματισμού και του φιλοϊμπεριαλιστικού ευρωμονόδρομου. Να τους απομακρύνει από αντιλήψεις και πρακτικές της μοιρολατρίας που τους σπρώχνουν στην υποδούλωση και στο ραγιαδισμό. Προβάλλει τη στρατηγική των κοινωνικο-πολιτικών συνεργασιών, για το Λαϊκό Μέτωπο, την ανάγκη σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Στην πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων για μια λαϊκή πλειοψηφία που θα χτίσει τη λαϊκή εξουσία, στο κέντρο της οποίας θα είναι ο εργαζόμενος άνθρωπος και οι ανάγκες του.

Γι' αυτό, καλεί σήμερα όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία, να κάνουν το μεγάλο βήμα να απεγκλωβιστούν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να ψηφίσουν ΚΚΕ.


Του
Κώστα ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ