ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Αύξηση 30% για τα λαϊκά εισοδήματα και 0% για τα κέρδη

Προεκλογικό-διαφημιστικό έντυπο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ θυμίζει το βιβλιαράκι της Εφορίας με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Η αλήθεια για τη μέχρι τώρα υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων δεν κρύβεται

Σε έντυπο διαφημιστικής προβολής και προπαγάνδισης της αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής, που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετέτρεψε το υπουργείο Οικονομίας το βιβλιαράκι της Εφορίας που αφορά στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2003. Επιχειρούν να κρύψουν το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Φτάνει μόνο να αναφερθεί ότι στην τελευταία 3ετία (2001-2003) που η φορολογία στα προσωπικά εισοδήματα (η μερίδα του λέοντος είναι μισθοί και συντάξεις) αυξήθηκε κατά 30%, η αύξηση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων ήταν... ΜΗΔΕΝΙΚΗ!

Σημειώνουμε τα παραπάνω γιατί η συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων (για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2003), που έχουν ήδη αρχίσει να υποβάλλονται στις Εφορίες, επιφυλάσσει πρόσθετα φορολογικά βάρη. Η τελική εκκαθάριση του φόρου και η «λυπητερή» θα έρθουν αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές. Τότε βέβαια η μεγάλη πλειονότητα των λαϊκών νοικοκυριών της χώρας θα ανακαλύψει τη σκληρή πραγματικότητα: Οτι δηλαδή η φορολογική αφαίμαξη όχι μόνο δε μειώθηκε αλλά, αντίθετα, αυξήθηκε.

Από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι εμφανέστατη η φορομπηχτική πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Με βάση τα επίσημα στοιχεία των προηγούμενων προϋπολογισμών προκύπτει ότι στην τελευταία 3ετία, 2001-2002-2003:

  • Ο φόρος εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα (το μεγαλύτερο μέρος το πληρώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι) αυξήθηκε κατά 30% ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Από 6 δισ. ευρώ που ήταν ο φόρος προσωπικών εισοδημάτων το 2001, έφτασε το 2003 στα 7,79 δισ. ευρώ!
  • Ο φόρος «νομικών προσώπων» (δηλαδή των κερδών των επιχειρήσεων) - παρά την τεράστια αύξηση της μάζας των κερδών που απέσπασαν οι μεγάλες ΑΕ - αυξήθηκε 0%! Η φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων το 2003 ήταν 4,3 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και το 2001.

Η κυβερνητική προπαγάνδα επαναλαμβάνει μονότονα τα ...«καλά» της λεγόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης. Ας δούμε όμως το γιατί όλα όσα ισχυρίζονται, για τη φορολογία των προσωπικών εισοδημάτων, είναι ψευδολογίες.

  • Πρώτο: Υποτίθεται ότι αύξησαν το αφορολόγητο. Πότε και πώς συνέβη αυτό; Με νόμο που ψήφισαν το 2002 αφού για μια διετία «ξεχνούσαν» να τιμαριθμοποιήσουν τη φορολογική κλίμακα. Κλέβουν όμως και από τα φετινά λαϊκά εισοδήματα (2004). «Ξέχασαν» (για μια ακόμη φορά) να τιμαριθμοποιήσουν την κλίμακα (παραμένει ίδια με το 2003), παρά το γεγονός ότι ο επίσημος τιμάριθμος ξεπέρασε το 3,5%.
  • Δεύτερο: Ισχυρίζονται ότι παραμένουν οι φοροεκπτώσεις για τις διάφορες δαπάνες των νοικοκυριών. Αυτό στα λόγια. Στην πράξη, με βάση το νόμο που ψήφισαν και εφαρμόζουν, πετσόκοψαν μια σειρά από δαπάνες. Επιγραμματικά αναφέρουμε τη μείωση κατά 50% του ποσού για μικροέξοδα του νοικοκυριού (το οποίο για τους ΕΒΕ καταργήθηκε ολοσχερώς). Για να μην είμαστε «άδικοι», η κυβέρνηση φρόντισε να αυξήσει την έκπτωση φόρου για μια και μόνη κατηγορία δαπάνης: Για τα ασφάλιστρα (ζωής, υγείας, κ.ά.) που πληρώνει το νοικοκυριό στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Με αυτό τον τρόπο πριμοδοτούν τις εταιρίες αυτές και επιχειρούν να στρέψουν τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση.

Και κάτι ακόμη: Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν μόνο του στο μέτωπο που άνοιξε για τη «φορολογική μεταρρύθμιση». Στο πλαίσιο του κοινωνικού ψευτοδιαλόγου δήλωσαν το «παρών» και οι δυνάμεις του «κοινωνικού εταιρισμού». Εκεί εκτός από την κυβέρνηση, το ΣΕΒ και τους άλλους ...κοινωνικούς φορείς ήταν και ο ΣΥΝ ο οποίος συμφώνησε και έβαλε πλάτη σε όλη την γκάμα των φορολογικών μέτρων που στη συνέχεια η κυβέρνηση προώθησε και ψήφισε στη Βουλή...

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Στα ύψη η τιμή της αμόλυβδης

Σε ανοδική τροχιά κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου στη διεθνή αγορά εκτινάσσοντας και τις τιμές των υγρών καυσίμων στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης έφτασε προχτές 1η Μάρτη τα 0,748 ευρώ το λίτρο (δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 μηνών) και ήταν ακριβότερη κατά 0,022 ευρώ το λίτρο συγκριτικά με τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τις τιμοληψίες που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης οι υψηλότερες τιμές παρατηρούνται στους νομούς Θεσπρωτίας, Κυκλάδων, Λέσβου και Ευρυτανίας, Κεφαλονιάς, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Χανίων, Δωδεκάνησων, Φωκίδας, Λευκάδας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Χίου, Κέρκυρας, Αρτας και Ζακύνθου.

Απεβίωσε ο Θ. Καρατζάς

Απεβίωσε χτες σε ηλικία 74 χρόνων ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Θ. Καρατζάς. Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δικηγόρος το 1955 και από το 1963 ήταν νομικός σύμβουλος για ναυτιλιακά θέματα στην Εθνική Τράπεζα. Το 1982 ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΤΕΒΑ. To 1985 τοποθετείται γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και το 1987 υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας. Διοικητής και πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας ανέλαβε το 1996.

Το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας αναμενόταν να συνεδριάσει χτες το βράδυ, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη θέση του διοικητή τοποθετείται ο μέχρι σήμερα υποδιοικητής Θ. Πανταλάκης. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος έστειλαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και η διοίκηση της ΟΤΟΕ.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Περισσότερες ευκαιρίες για τα ενοικιαζόμενα

Τον αποκλεισμό των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) χρηματοδότησης επιβεβαιώνει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη. Ο Σύνδεσμος αναγνωρίζει ότι «το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής μας προσφοράς και αυτό που επηρεάζει κατά κύριο λόγο τον ποιοτικό μέσο όρο της, είναι τα μικρού μεγέθους ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα».

Στην επιστολή του, αναφέρει ότι «η ένταξη των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων στα ΠΕΠ κρίνεται αναγκαία, ώστε να μπορέσουν αυτές, οι περίπου 40.000 μικρές επιχειρήσεις, να προχωρήσουν σε άμεσες επενδύσεις βελτίωσης του προϊόντος τους».

Ωστόσο, ο Σύνδεσμος βρίσκει ευκαιρία να καταφερθεί εναντίον του κριτηρίου της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας προκειμένου να ενταχθεί στα σχετικά προγράμματα μια επιχείρηση. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «το κριτήριο της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας λειτουργεί και εδώ (όπως και στον Αναπτυξιακό Νόμο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) ως αποτρεπτικό των επενδύσεων».

Με αυτό τον τρόπο εξισώνει τις μικρές με τις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ η βάση λειτουργίας τους είναι εντελώς διαφορετική, καθώς τα ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα βασίζονται κυρίως στην αυτοαπασχόληση και στην οικογενειακή απασχόληση, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου που αξιώνουν την υπερεκμετάλλευση του προσωπικού τους για τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητάς» τους.

Η υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά

Από την ερχόμενη Δευτέρα 8 του Μάρτη ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2003. Η ηλεκτρονική διεύθυνση της υπηρεσίας είναι: www.e-oikonomia.gr (επιλογή TAXIS net). Δυνατότητα χρήσης έχουν οι φορολογούμενοι που ήδη έχουν πιστοποιηθεί και πάρει το σχετικό κωδικό. Οι ενδιαφερόμενοι που δεν έχουν πιστοποιηθεί πρέπει πρώτα να εγγραφούν στην υπο-επιλογή «εγγραφή».

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών οι εγγεγραμμένοι χρήστες φτάνουν τους 923.461 (από περίπου 142.000 πέρυσι). Το υπουργείο συνιστά στους φορολογούμενους να ελέγξουν προσεκτικά τη δήλωσή τους χρησιμοποιώντας εκτύπωση πριν από την επιλογή «Υποβολή». Σε περίπτωση πρόσθετου ποσού φόρου χορηγείται έκπτωση 2,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ